Tujina

Johannes Hahn: Evropa prevzema Davidov in Dženanov primer

Sarajevo, 28. 03. 2019 21.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S staršema umrlih Davida Dragičevića in Dženana Mamića se je v Sarajevu sestal evropski komisar za regionalni razvoj Johannes Hahn. Tako Davidovi mami kot Džennaovem očetu je obljubil pomoč Evropske unije pri razjasnitvi okoliščin njune smrti.

David Dragičević
David Dragičević FOTO: POP TV

V Sarajevu se je danes mudil evropski komisar za regionalni razvoj Johannes Hahn. Med drugim se je sestal tudi z mamo umrlega Davida Dragičevića in očetom Dženana Memića.

Tako Davidovi mami Suzani Radanović, kot Dženanovemu očetu Murizu Memiću je obljubil, da bo pomagal pri preiskavi še nepojasnjenih smrti njunih sinov.

"Strokovnjak za pravosodje in sodni uradnik bosta prevzela vodenje preiskav teh primerov. Na podlagi njune ocene in ocen njunih sodelavcev pa nato pričakujemo poročilo, v katerem bodo navedeni konkretni ukrepi, ki jih je treba sprejeti," je po pogovoru s starši umrlih sporočil Hahn. "Ta dva primera sta namreč priložnost, da se ugotovijo morebitne pomanjkljivosti v sodstvu," meni evropski komisar.

Johannes Hahn
Johannes Hahn FOTO: AP

Tudi o okolju in davčnih obremenitvah

Hahn se je danes v prostorih delegacije EU v Sarajevu sicer sestal tudi s predsedniki strank Bosne in Hercegovine (BiH). Po srečanju je nagovoril javnost: "Okoljsko stanje v BiH ni zadovoljivo. Blok 7 v Tuzli je bil poziv k prebujenju, zavedam pa se, da se stvari ne morejo spremeniti čez noč. Se jih je pa treba lotiti čim prej."

"Pravkar sem izvedel, da so bosanske oblasti ustavile subvencioniranje proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov, zlasti vetrnih elektrarn, in ta odločitev po našem mnenju ni dobra," je še po poročanju bosanskih medijev izpostavil evropski komisar.

"Srečal sem se z vodilnimi politiki vlade in razpravljali smo o mnogih rečeh. Evropska komisija pripravlja mnenje o vprašalniku za pristop EU, načrtujemo, da bomo do konca aprila to mnenje tudi objavili," je dodal.

"Treba je spremeniti davčne obremenitve, ki ustavljajo razvoj gospodarstva v BiH, zato je bistveno, da se reforme izvedejo čim prej. Prav tako že dve leti čakamo na imenovanje kontaktne osebe za Europol. Bosanska vlada tega doslej ni storila, kljub temu da je to ena od prednostnih nalog, ki bi se je bilo treba lotiti čim prej," je še zaključil Hahn.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.