Tujina

Kraljica Elizabeta II. prikimala prekinitvi dela parlamenta

London, 28. 08. 2019 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / V.L. / Ti.Š.
Komentarji
113

Britanska kraljica Elizabeta II. se očitno strinja s predlogom premierja Borisa Johnsona, ki se je zavzel za prekinitev dela parlamenta od sredine septembra do sredine oktobra. S to potezo naj bi preprečil prizadevanja poslancev za sprejem zakonodaje, s katero bi se izognili izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije brez dogovora.

Britanska kraljica je odobrila prekinitev dela britanskega parlamenta.
Britanska kraljica je odobrila prekinitev dela britanskega parlamenta. FOTO: Profimedia

Britanska kraljica Elizabeta II. je odobrila začasno prekinitev dela, ki jo je zjutraj predlagal britanski premier Boris Johnson. Prekinitev se bo začela med 9. in 12. septembrom in končala 14. oktobra.

Novo zasedanje naj bi britanski parlament tako nadaljeval sredi oktobra, in sicer s kraljičinim govorom o programu vlade, je v pismu poslancem zapisal Johnson.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tri dni po kraljičinem govoru se bo Johnson zadnjič udeležil vrha Evropske unije. Po tem odločilnem vrhu 17. oktobra bo "na obeh straneh na voljo dovolj časa" za razpravo in premislek o brexitu, je prepričan Johnson.

Formalno gre za tako imenovano prorogacijo, suspendiranje dela parlamenta pred začetkom novega zasedanja. To stori kraljica na predlog premierja. Zasedanje britanskega parlamenta običajno traja leto dni, a tokratno poteka že od volitev junija 2017, predvsem zaradi brexita. V času tovrstne prorogacije v parlamentu ni razprav in glasovanja, običajno pa se tudi vsi predlogi zakonov, katerih postopki se v prejšnjem zasedanju niso zaključili, umaknejo iz procedure, pojasnjuje BBC.

Prekinitev se bo začela približno en teden po tistem, ko se bodo britanski poslanci vrnili s počitnic

Johnson je zaprosil kraljico, naj prekine delo parlamenta le nekaj dni po tistem, ko se bodo britanski poslanci naslednji torek vrnili s počitnic in le nekaj tednov pred 31. oktobrom, ko je predviden izstop Združenega kraljestva iz Unije. Končala pa se bo le dva tedna pred 31. oktobrom, ko je predviden izstop Združenega kraljestva iz unije.

Britanske opozicijske stranke so v torek dosegle dogovor, da bi brexit brez dogovora preprečile s sprejetjem posebne zakonodaje v parlamentu. S to potezo pa bo imel parlament do sredine oktobra zdaj tako zvezane roke. Kraljica Elizabeta II. bo poslancem namreč odvzela pooblastila odločanja, dokler nova vlada ne oblikuje svojega načrta dela, glede na to, da je Johnson premierski položaj prevzel konec julija. To možnost imajo namreč vse britanske vlade ob prihodu na položaj. Ta načrt naj bi nato kraljica predstavila 14. oktobra.

Kritični do Johnsonove poteze: To je 'ustavni škandal'

V britanski opoziciji so se na Johnsonovo potezo odzvali z ogorčenjem, kritični pa so bili tudi nekateri poslanci in ministri iz vrst vladajočih konservativcev.

Suspendiranje dela britanskega parlamenta je "ustavni škandal", pa je medtem dejal predsednik britanske poslanske zbornice John Bercow. Po njegovih besedah je očiten namen tega preprečiti razpravo o brexitu v parlamentu. Johnson je s svojo odločitvijo razburil tudi opozicijo in nekatere konservativce. "Povsem očitno je, da je namen suspendiranja preprečiti, da bi parlament razpravljal o brexitu in izpolnil svojo nalogo določitve poti naše države," je povedal Bercow. "Suspendiranje parlamenta bi bilo očiten napad na demokratični proces in pravice poslancev kot izvoljene predstavnike ljudstva," je dodal.

Britanski premier Boris Johnson je v pogovoru kraljico danes zjutraj zaprosil za prekinitev dela parlamenta.
Britanski premier Boris Johnson je v pogovoru kraljico danes zjutraj zaprosil za prekinitev dela parlamenta. FOTO: AP

Nekdanji finančni minister iz vrst konservativcev Philip Hammond je prav tako premierjevo potezo označil za 'ustavni škandal'. "To je povsem nedemokratično," je povedal.

Kritičen je bil tudi vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn, ki je premierjev načrt označil za "škandal in grožnjo naši demokraciji". "Zato laburisti iščemo podporo v parlamentu za to, da bi ta brezbrižna vlada odgovarjala in da bi preprečili katastrofalen brexit brez dogovora, ki ga je parlament že izključil," je dejal Corbyn.

Corbyn je sredi meseca sicer predlagal, da bi z glasovanjem o nezaupnici preprečili izstop brez dogovora. Corbyn bi bil nato sam pripravljen prevzeti vodenje vlade. Sklical bi predčasne volitve ter zagotovil potrebno podaljšanje roka za izstop in nov referendum o brexitu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
29. 08. 2019 14.47
-1
Joj, kako sem se motil o Angležih. Njihova miselnost je še vedno kolonialne in živijo v prepričanju, da morajo drugi delati zanje.
Zentrum
28. 08. 2019 21.43
+7
Demokracija v vsem svojem sijaju.
Uporabnik1152447
28. 08. 2019 21.53
-4
Resnici na ljubo je Britanija monarhija. Kraljica je neke vrste diktator.
komarec
28. 08. 2019 21.33
+9
Stara že na pol miži.
JB
28. 08. 2019 21.26
-2
Mogoče tut v Sloveniji rabimo kraljico. Če se npr. Šarec (ali kdo drug) odloči, da bi gradili atomsko orožje. In bi suspendirali parlament (ker bi bil parlament proti), do končne odločitve.
JB
28. 08. 2019 21.32
+2
Sicer je res, da nimamo najdaljše demokracije. Tako hudo kot je drugje, glede demokracije, pa tudi ni v SLOVENIJI.
klukec
28. 08. 2019 21.22
+0
michael87
28. 08. 2019 21.19
-6
BUONcaffee
28. 08. 2019 21.03
-8
Šarec naj pove koliko denarnih rezerv imamo za najhujši možen scenarij, če Evropa gospodarsko propade in nato razpade.
BUONcaffee
28. 08. 2019 21.01
-12
Švicarji so pametni, ker nočejo v EU. Tu lahko najdete odgovore zakaj nas Anglija zapušča. Upam, da imate v glavi kaj soli.
puspan
29. 08. 2019 14.44
-1
Če bi pri nas uvedli švicarski režim življenja, jih pri nas v prvih treh mesecih 30% ne preživi, kajti oni živijo zelo spartansko življenje, zato tudi nekaj imajo, mi smo pa itak Balkan. Ko je denar je veselica, potem pa tri tedne diete in stednje. Smo lahko kar veseli, da smo na Balkanu.
graf
28. 08. 2019 20.58
+13
vse te politične cvetke z ose strani luže ali Rokavskega preliva so za Slovenijo pomembne kot prdec v vetru , ampak žurnalisti s 24ur vse (fake) novice od Angloameričanov vzamejo za suho zlato in vredno objave na prvi strani ! Zakaj raje ne pišete o krivosodju ki ne najde dokazov za vpletene bankirje ki so poskrbeli da je izpuhtelo 6MRD € ? Zakaj ne pišete o naši javni RTV hiši ki kani zvišati prisilno naročnino ? Zakaj ne pišete o dvojni podražitvi dopolnilnega zavarovanja in o tem koliko je to pošteno da je premija enaka za vse , ne glede na višino prihodkov , tako za menedžerje in tiste ki so brez zaposlitve ? Pustite že za božjo voljo angleže in njihovo licemersko in pokvarjeno kraljevo familijo pri miru , imate dovolj problemov v Sloveniji , samo žal ne vidite dlje od svojega nosu da bi jih opazili ...
BUONcaffee
28. 08. 2019 20.32
-11
KAJ DA VAM POVEM???? EU razpada.
graf
28. 08. 2019 20.46
-5
BUONcaffee
28. 08. 2019 20.16
-4
Slovenija tudi če hoče ne more zApustiti EU.
Defragment
28. 08. 2019 20.14
+7
Toliko o demokraciji...
BUONcaffee
28. 08. 2019 19.54
+0
Kraljica si je že naredila zaloge soli iz piranskih solin?????
BUONcaffee
28. 08. 2019 19.53
-2
Tudi Slovenija je zapustila ludo hišo leta 91.
BUONcaffee
28. 08. 2019 19.52
-1
Zanimiv datum brexita. 31 Oktober, naslednji dan pa 1. November. Fascinantno.
BUONcaffee
28. 08. 2019 19.48
-11
Zakaj niste direktni in poveste da Anglija zapušča tudi Slovenijo??????? Naj Šarec vpraša Johnsona kaj si misli o Sloveniji, da vidimo kaj bo rekel.
BUONcaffee
28. 08. 2019 19.41
-20
Poteza kraljice je bila pričakovana. Moramo razumeti, da je Anglija dobesedno sita neke skupnosti, kjer vodijo Nemci s pomočjo Francije svojo politiko. Razne marionetne države kot je Španija, Italija, Belgija in lahko bi še našteval pa delajo kar jim Berlin naloži. Imamo pa tudi banana republike katere so pa itak odvisne od drugih držav. Bomo videli kaj bodo na to rekle višegrajske države, sploh če se bo zamajalo gospodarstvo do te mere, da bo Evro zopet pod velikim vprašajem. Sem siguren da je tudi Slovenija dosti kriva, da se EU po tihem razpada. Sploh prijateljevanje z Rusijo in simpatiziranje z Srbijo je odraz da nismo zreli za klub najbolj razvitih. Poleg tega še nismo odstranili komunističnih simbolov in jih tudi prepovedali kot bi to morali naredit. Smo brez gospodarstva predvsem odvisni od Nemčije. Pred nami je nova recesija a kot kaže zopet nismo pripravljeni na njo. Slovenska politika nima niti mehanizme z katerimi bi lahko blažili krizo, sploh pri tem brexitu. Naj Šarec javno pove, koliko denarja imamo na računu, da država lahko zdrži. Sedaj gre za germanizacijo evrope, sploh banana republik in kasneje še drugih. Anglija se povezuje z ZDA v boju za svoje svetovne interese. Vidimo lahko kaj se dogaja v Hongkongu. Ali bosta Trump in Johanson kos tej nalogi, da ga dobita nazaj??? Čas bo pokazal vse.
Pacek22
28. 08. 2019 19.09
+5
Če ne gre zlepa. gre pa zgrda
nikhrast
28. 08. 2019 19.00
+20
Kraljica nima nič pri tem, ona je samo lutka, še večja lutka kot Pahor v Sloveniji, on pa tudi nima nobene pristojnosti, te funkcije so protokolarne. Kraljica je samo simbol tradicije, govor v parlamentu ji tako napiše vlada, no, v turizmu pa kraljica privabi milijarde.
vozicek
28. 08. 2019 21.48
+3
Britanski dvor za razliko od ostalih evropskih monarhij ni nikoli izpustil oblasti iz rok. Moč britanske kraljice je neomejena. Ima izvršno, zakonodajno in sodno ter cerkveno oblast. Britanski dvor se zelo redko vpleta v politiko.
proofreader
28. 08. 2019 18.40
+22
A še niso spokali ven? Prav užival bom, ko bodo čakali v dolgih vrstah na mejnih prehodih kot državljani tretjerazrednih držav. Bolgari in Romuni pa mimo njih.
Akame1979 .
28. 08. 2019 18.51
+6
1 mejni prehod in bodo čakali toliko kot tisti ki niso v eu , glede na dotok ilegalcev so meje in vrste nikakve
ivan res grozni
28. 08. 2019 19.43
+10
Škoda je edino, da bo po njihovem izstopu dobila Slovenija iz Bruslja namesto sedanjih 600 miljonov letno več kot vplača , samo še 400 milijonov. VB je bila druga najvišja plačnica v proračun EU, takoj za Nemčijo.