Tujina

Johnson prepričuje poslance v podporo dogovoru o brexitu

London, 18. 10. 2019 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
4

Britanski premier Boris Johnson se po zmagoslavju ob dosegi dogovora glede brexita z Evropsko unijo sedaj sooča z možnostjo poraza v lastnem parlamentu, kjer podpora dogovorjeni ureditvi ni zagotovljena. Da bi se temu na sobotnem glasovanju izognil, Johnson vodi ofenzivo šarma, da bi na svojo stran pridobil zadostno število poslancev.

Enemu od glavnih zagovornikov izstopa Velike Britanije iz unije je uspelo doseči spremembo dogovora o brexitu, s čimer sedaj lažje izpolni obljubo o slovesu države 31. oktobra.

Johnson je v četrtek izražal prepričanje, da mu bo uspelo dogovor spraviti skozi parlament.
Johnson je v četrtek izražal prepričanje, da mu bo uspelo dogovor spraviti skozi parlament. FOTO: AP

A v četrtek doseženi dogovor mora potrditi še parlament v Londonu, kjer pa večina še zdaleč ni zagotovljena, številni dogovoru celo ostro nasprotujejo. Najbolj glasne pri tem so vse glavne opozicijske stranke - laburisti, liberalni demokrati in Škotska nacionalna stranka.

Ko so premierjevi siceršnji zavezniki, severnoirska stranka DUP, v četrtek sporočili, da dogovorjene ureditve ne morejo podpreti, je parlamentarna aritmetika postala še toliko bolj zapletena.

Johnson še vedno prepričan, da mu bo uspelo

Njihova podpora naj bi bila namreč po pisanju portala Politico ključna za enak korak 28 najbolj zagrizenih podpornikov brexita iz vrst konservativcev, ki so združeni v t. i. Evropski raziskovalni skupini (ERG). Njihovi odločitvi pa bi nato lahko sledilo še okrog 20 laburističnih poslancev, ki si prav tako želijo brexita.

Številni vidnejši člani teh skupin so bili v četrtek tiho, kar bi lahko kazalo na to, da si puščajo odprte vse možnosti. ERG bo denimo o svojem stališču razpravljala v soboto zjutraj, še piše Politico.

Johnson je v četrtek izražal prepričanje, da mu bo uspelo dogovor spraviti skozi parlament. Tega nikakor ne prepušča naključju in tako je po navedbah vira z Downing Streeta že v četrtek ves dan opravljal telefonske klice, s tem pa nadaljuje tudi danes.

Britanski BBC piše, da naj bi Johnson podporo med drugim iskal pri laburističnih poslancih, izvoljenih v okrajih, kjer je večina glasovala za izstop iz unije. Številni med njimi so izrazili željo podpreti dogovor, a jih skrbi zlasti zaščita delavskih pravic in okolja.

Johnson naj bi jih poskušal pomiriti z zagotovili, da bo za to poskrbljeno v zakonodaji, s katero bodo uveljavili dogovor o brexitu. Ta bi bila lahko v primeru potrditve dogovora že v ponedeljek pred poslanci.

Premier v podporo prepričuje tudi najostrejše zagovornike brexita, večinoma člane ERG, katerih glasove pa naj bi imel v pretežni meri zagotovljene. Na svojo stran želi pridobiti tudi skupino skupno 23 nekdanjih konservativnih poslancev, ki trenutno delujejo kot neodvisni poslanci. Med njimi je tudi 21 tistih, ki jih je Johnson v začetku septembra izključil iz stranke.

A v četrtek doseženi dogovor mora potrditi še parlament v Londonu, kjer pa večina še zdaleč ni zagotovljena, številni dogovoru celo ostro nasprotujejo.
A v četrtek doseženi dogovor mora potrditi še parlament v Londonu, kjer pa večina še zdaleč ni zagotovljena, številni dogovoru celo ostro nasprotujejo. FOTO: Shutterstock

Težko pričakovano zasedanje parlamenta

Ali bi bilo to dovolj za večino 320 glasov, ki jih potrebuje Johnson, ni povsem jasno. Po nekaterih ocenah naj bi mu še vedno manjkalo med dva in šest glasov.

Kljub njihovemu jasno izraženemu nasprotovanju naj bi se nadaljevali celo pogovori s stranko DUP. A kot je nazadnje sporočil predstavnik stranke Sammy Wilson, njegova stranka ne le da bo glasovala proti dogovoru, temveč bo poskušala v to prepričati tudi čim več konservativnih poslancev.

Težko pričakovano sobotno zasedanje parlamenta je premierjeva zadnja možnost, da pridobi soglasje poslancev pred predvidenim datumom izstopa 31. oktobra. Če bo dogovor zavrnjen, mora Johnson v skladu z nedavno sprejeto zakonodajo EU zaprositi za odlog izstopa do konca januarja 2020. 

A četudi bodo poslanci dogovor podprli, to še ne pomeni nujno, da Johnsonu ne bo treba prositi za odlog izstopa. Nekdanji konservativni poslanec Oliver Letwin je namreč vložil amandma, ki bi zagotavljal, da bi rok za izstop podaljšali za obdobje, dokler ne bi dogovor opravil celotne parlamentarne poti in dokončno postal zakon.

Še en amandma je vložil poslanec Škotske nacionalne stranke Ian Blackport, ki si želi trimesečnega odloga izstopa, da bi tako lahko prej izvedli predčasne parlamentarne volitve.

Med predlaganimi amandmaji pa kljub nekaterim napovedim vendarle ne bo predloga za razpis novega referenduma o brexitu, ker naj opozicijski poslanci za to ne bi imeli zagotovljene podpore. Poslanec liberalnih demokratov Chuka Umunna pravi, da bo za to že možnost, med drugim na glasovanju o Johnsonovem zakonodajnem programu, predvidenem za torek.

BBC sicer poroča, da si bo vlada v primeru poraza prizadevala za čimprejšnje volitve. Z naštevanjem notranjepolitičnih prioritet v četrtkovem nagovoru je Johnson že jasno nakazal, da je pripravljen tudi na ta scenarij.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
18. 10. 2019 20.00
+1
Sem cel teden trdil, d bo EU pokleknila !!!
M teorija
18. 10. 2019 17.24
+1
Baje ga bo noč čarovnic odnesla!?
M teorija
18. 10. 2019 17.25
+1
mario64
18. 10. 2019 17.17
-1