Tujina

Johnson si ne želi predčasnih volitev, a jih je vseeno napovedal

London, 02. 09. 2019 21.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
14

Britanski premier Johnson je dopustil možnost, da razpiše predčasne volitve, v kolikor bodo poslanci blokirali brexit brez dogovora. Ob tem pa je dejal, da upa, da to ne bo potrebno in da bo dosegel nov dogovor.

Če poslanci ne bodo podprli izstopa iz EU brez dogovora, bo Johnson razpisal predčasne parlamentarne volitve.
Če poslanci ne bodo podprli izstopa iz EU brez dogovora, bo Johnson razpisal predčasne parlamentarne volitve. FOTO: AP

Britanski ministrski predsednik Boris Johnson je danes v Londonu po izredni seji vlade dejal, da si ne želi predčasnih parlamentarnih volitev, ter izrazil prepričanje, da so se povečale možnosti za nov dogovor z Brusljem glede izstopa Združenega kraljestva iz povezave.

V primeru, če bodo poslanci blokirali izstop Velike Britanije iz EU brez dogovora, naj bi Johnson kljub temu razpisal predčasne parlamentarne volitve, ki bi lahko bile 14. oktobra. Naslednje volitve bi sicer morale biti na sporedu šele leta 2022.

Johnson je danes tudi znova izključil možnost nove preložitve roka za izstop Otoka iz EU, ki je 31. oktober, če ne bo dogovora. Uporniške poslance iz vrst konservativcev je tudi pozval, naj ne spodkopavajo njegovih prizadevanj za dogovor z Brusljem in naj ne glasujejo za preložitev brexita.

Menil je tudi, da lahko na vrhu EU, ki bo 17. oktobra, doseže spremembe dosedanjega dogovora, ki ga je izpogajala njegova predhodnica Theresa May in ga je britanski parlament trikrat zavrnil.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je na drugi strani danes dejal, da si njegova stranka želi volitev in da bodo laburisti preprečili izstop Združenega kraljestva iz EU brez dogovora.

O brexitu razpravljajo tudi na Bledu

Brexit je bila tudi ena od osrednjih tem Blejskega strateškega foruma. Kot je poudaril Cerar, morajo novo izvoljeni voditelji Unije v tem času naraščajoče negotovosti, brexita in notranjih izzivov pokazati odločnost in odgovornost. Pahor je dejal, da je sporazum, ki sta ga sklenila London in Bruselj, dober. 27 držav se lahko dogovori za spremembe sporazuma, a slovenski predsednik pred začetkom spreminjanja želi zagotovitev, da bo proces spreminjanja končan. 

Estonska predsednica Kersti Kaljulaid pa je poudarila, da se ni mogoče znova  pogajati o sporazumu, dokler Velika Britanija ne bo spremenila svojih pogajalskih izhodišč. Trenutni sporazum namreč temelji na teh izhodiščih. Obžalovanje zaradi očitno vse bolj verjetnega brexita brez dogovora je izrazil tudi španski zunanji minister Josep Borrell, ki naj bi postal prihodnji visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko. Čeprav je bilo v oblikovanje dogovora vloženega ogromno dela, pa bo vse, kot kaže, zaman, je ocenil.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
03. 09. 2019 18.09
-1
Modra poteza velikega politika.
User1538643
03. 09. 2019 09.43
-1
Uspešno vodi igro. Kje ste, pravi izzivalci?
korintos23
03. 09. 2019 09.39
+1
Đon son, kaj se imamo za meniti, gremo, adijo, Schengen bo na španski in portugalski obali, carina se bo morala plačevati, potne liste bo treba nabaviti, res vas čaka lepo življenje.
anakondabox
03. 09. 2019 09.37
+2
Tale Boris Johnson ribari v kalnem. Obrača se po vetru: 'zdaj tako, drugič drugače, odvisno iz katere smeri veter piha'. #nebodobro
Old Wise Man
03. 09. 2019 09.28
+1
1) Sporazum T.May je podobno kot sporazum Drnovšek - Račan: dokler ga Sabor ne potrdi, ne more stopiti v veljavo. Enako je v VB! In vse je nično, čeprav "dogovor" obstaja. 2) potrebno se je pogajati znova na novih izhodiščih: tako pravi tudi Estonska predsednica 3) Pahor:"sporazum je dober". Da, ampak za koga! Dokler niso pričakovanja OBEH strani izpolnjena do vsaj minimalnega, bo ena stran nezadovoljna in sporazuma ne more biti. To bi moralo biti jasno tudi Pahorju 4) EU mora storiti nekaj korakov nazaj, če želi obstati: vse več je neenotnosti, pravila (Schengen npr. ) ne veljajo več!, emigrantske skupne politike sploh ni (pri čemer je glavni krivec Angelca), tudi Slovenija je nezadovoljna z delom EU komisije (arbitraža npr.). Pa bomo trpeli še naprej, ker nimamo politika a la B Johnson, ki bi se uprl terorju iz Bruslja! 5) Boris je pravi pogajalec: ve kaj doseči, česa ne more, ima dobrega svetovalca (Cummings), ne omahuje glede rokov, eliminiral je notranje izdajalce v svojem kabinetu itd. itd., vzporedno tečejo pogovori za dosego rešitev (po poročanju najmanj 2 x tedensko med VB in EU), vendar o tem naši mediji sploh ne pišejo 6) mediji zagovarjajo skupno EU, ki je samo in zgolj bivša Juga v še večjem formatu, iz katere smo uspešno zbežali. Iz te EU ne bomo zlahka ušli! 7) Slovenija nima niti toliko ekonomske svobode, da se z VB dogovori o načinu poslovanja po brexitu, ampak mora poslušati in upoštevati, kar EU "da na mizo" - tako je bil slikovit naš veliki "vodja" M Šarec glede izbora predsednika EU komisije: bomo videli kaj bo na mizi, potem se bomo pa odločali, tako nekako! Brez lastnega mnenja, brez predloga, brez resnega komentarja. Sami imamo slabiča za PM, si pa upamo pljuvati po Borisu, ki ščiti interese svojega naroda in svoje države. Brexit bo, mislim da z dogovorom v zadnjem trenutku, predvsem zato ker bodo tudi na strani EU prevladali interesi: 39 miljard, ki bi jih VB še vplačala v EU proračun, predvsem pa Nemški interesi za blagovno menjavo z VB, pa Francoska vina, pa še in še. Če pa EU ni sposobna tehnično (HW in SW) spremljati blaga po EU in preko Irsko Irske meje, potem pa njena tehnologija tudi nič ne pomeni. Vse se da dogovoriti med pametnimi. Sta Macron in Merkel dovolj pametna?? Vprašanje za nekaj deset milijard €!
Nimasmisla
03. 09. 2019 09.20
+4
ta kratko bojo potegnili navadni ljudje
korintos23
03. 09. 2019 09.37
navadni ljudje tudi tam gredo na volitve in referendum. To so hoteli to sedaj imajo, in naj popapcajo.
športnik66
03. 09. 2019 09.14
+6
Žalostno je, da se danes s politko hočejo ukvarjati le manj sposobni ljudje, ki v gospodarstvu praviloma niso prišli do izraza oz. so bili neuspešni. In potem taki ljudje vodijo državo. No, in tale Johnson je meni osebno en velik kloven...tipični Britanec nižjega ranga v družbi, poln populističnih izjav in idej. Nič kaj dobrega za VB. Nove volitve so dobra opcija zanje, a volitve običajno ne rešijo težav, ker ljudje načeloma volijo vsakih iste face...
nis9x
03. 09. 2019 09.12
+5
Tale je prepričan da je churchill,tudi obnaša se pobalinsko kot on .
Roninax
03. 09. 2019 09.08
+5
a se men samo zdi al je klonirani trump?!
jesenvoyo
03. 09. 2019 09.06
+6
Da je Velika Britanija kot članica vedno bila v nekem privigiliranem položaju je bilo očitno, ni sprejela skupno valuto €, prometni režim je obrnjen na glavo in ni kompatibilen z Evropo in še bi lahko našteval. Vprašanje je, če bi v primeru predčasnih volitev potrdili voljo do Brexita, ker mnogi sedaj vidijo, da bodo kratko potegnili številni ljudje.
DirtySanchez
03. 09. 2019 08.21
+4
Koliko še v angliji ni uničila mayeva bo pa ta pajac sedaj.
nebel
03. 09. 2019 08.17
+10
Tale Angleška saga vedno bolj razkriva pravo bistvo demokracije, kot jo danes razume svet. Ko se odprejo vse zavese, ostaja samo še brezobzirno pridobitništvo najspretnejših, včasih najnizkjotnejših, barab, ki se pomokrujejo na vse ostale in demokracijo uporabljajo za prikrivanje in ohranitev na oblasti. Za nas pa kaj prav dosti drugače v kateremkoli primeru izhoda ne bo. Nas bodo po svoje še neprej vodili pokvarjena Bruseljska birokracija, Angleže pa kraljica in ena od strank.
klukec
03. 09. 2019 08.15
+6
se glavnika si ne more privoscit boscek