Tujina

Johnson zavrnil Trumpov nasvet, naj sklene pakt s Farageem

Nottingham, 01. 11. 2019 21.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Johnson in Farage bi predstavljala neustavljivo silo za brexit, je prepričan ameriški predsednik Trump, ki je zato svojemu britanskemu prijatelju svetoval, naj z evroskeptikom in populistom pred volitvami sklene pakt. A britanski premier je njegov nasvet zavrnil.

Ameriški predsednik Donald Trump si je med intervjujem za britanski radio LBC, ki ga je vodil eden glavnih pobudnikov brexita Nigel Farage, privoščil odkrit poskus vmešavanja v britansko politiko. Svojemu kolegu Borisu Johnsonu, ki se ga je prijel vzdevek "mali Trump", je namreč svetoval, naj pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami sklene vrste z evroskeptikom Farageem. Trump je prepričan, da bi bila politika, če bi združila moči, "neustavljiva sila za brexit" in bi naredila "nekaj strašnega".

Trump meni, da bi moral Johnson sodelovati s populistom Farageem.
Trump meni, da bi moral Johnson sodelovati s populistom Farageem. FOTO: AP

Vodja britanskih konservativcev Johnson se je zahvalil za Trumpov nasvet, a je poudaril, da ne bo sklepal nobenih predvolilnih paktov. Viri blizu Downing Streeta pravijo, da torijci pod nobenim pogojem ne bi sodelovali s Farageovo stranko Brexit.

V pogovoru za BBC je premier pojasnil, da bi pakt s katero koli drugo stranko predstavljal preveliko tveganje, da bi na volitvah zmagal vodja laburistov Jeremy Corbyn. "Rad bi povedal zelo, zelo jasno, da bi glasovanje za katero koli drugo stranko kot stranko trenutne, konservativne vlade ... v bistvu pomeni ustoličenje Jeremyja Corbyna," je dejal Johnson.

Trump je prav tako kritiziral dogovor o brexitu, ki ga je Johnson dosegel z EU, in dejal, da bi sprejetje tega dogovora pomenilo, da bi trgovinski dogovor med ZDA in Združenim kraljestvom bil praktično nemogoč. Toda, Johnson je dejal, da je Trumpovo mišljenje zmotno in da bi njegov dogovor omogočal, da lahko država sklepa prostotrgovinske dogovore. "Omogoča točno to, kar smo želeli, kar sem jaz želel, za kar sem se zavzemal med kampanjo leta 2016 za izstop iz Evropske unije," je dodal Johnson.  

ZDA, ki si želijo, da bi Združeno kraljestvo EU zapustilo brez dogovora, so med zahtevami v morebitnem prihodnjem trgovinskem sporazumu z Združenim kraljestvom večkrat omenjale privatizacijo britanskega zdravstvenega sistema (NHS). Toda, Johnson je v zadnjem pogovoru zagotovil, da NHS ne bo del nobenih trgovinskih pogajanj, ni pa zavrnil širitev zasebnih praks v zdravstvenem sistemu v prihodnje.

Farage: Johnsonov dogovor je prodaja rabljenega motorja, ki mu je očistil pokrov

Farage je britanskega premierja Johnsona danes pozval k oblikovanju predvolilnega zavezništva za brexit, a pod pogojem, da zavrže izstopni dogovor, ki ga je sklenil z Brusljem. S tem je Farage tudi začel svojo predvolilno kampanjo. "Borisu Johnsonu bom rekel: 'Opusti dogovor, opusti dogovor, ker to ni brexit, opusti dogovor, ker bodo ljudje čez tedne odkrili, kaj ste podpisali in jim ne bo všeč'," je dejal. Johnsonov dogovor je označil za predajo in ga primerjal s prodajo "rabljenega motorja, ki mu je očistil pokrov, pod katerim se ni nič spremenilo".  

Johnsonu je dal dva tedna časa za razmislek o sodelovanju, če pa ga bo zavrnil, je zagrozil, da se bo njegova stranka na volitvah borila za vsak sedež torijcev v parlamentu. "Borili se bomo za vsako okrožje v Angliji, Škotskem in Walesu. Ne dvomite, da smo pripravljeni," je poudaril.

Združeno kraljestvo čakajo predčasne volitve 12. decembra, prvo televizijsko soočenje med Johnsonom in vodjo opozicije Corbynom pa je napovedano za 19. novembra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Schnitzel
02. 11. 2019 12.01
-1
Enotna in močna EU je marsikomu v napoto.
dannyer
02. 11. 2019 12.36
+4
eu je politična organizacija golbalistične elite ki škodi drugim narodom eu ni država je organizacija. eu se mora spremeniti ali propasti. druga ni ne pa da ruši vlade in ne upošteva referendume ljudi. eu je problem in močna eu je problem za države.
BUONcaffee
02. 11. 2019 11.41
-4
Trump nesreča ameriškega naroda in svetovne politike.
BUONcaffee
02. 11. 2019 11.39
-4
Trump največja grožnja Evropski uniji.
DuhSaSjekirom
02. 11. 2019 10.05
+2
Samo se en dokaz da je bil Farage placanec tujih sil z namenom rusit evropsko unijo, njeno stabilnost in gospodarstvo, ekonomijo in valuto euro. Zdaj se vec niti ne skriva vec. Kdo placuje Faragu zasebno varovanje celo ekipo ima.
Matjaž ?renc
02. 11. 2019 09.14
+5
Trump je v 2,5 leta naredil škode v svetu tolko kot so naredili Clinton, Bush ml. in Obama skupaj. Trgovinske vojne , Sirija, Jemen, S Afriške države ipd. Pa da mi nebo začel kdo da ni še zanetil vojne in podobne fore, ne nakladajte s plašnicami na očeh. Podobno velja za malega Trumpa(Johnson), spustil se je v nekaj kar prerposto ne zastopi in mu ni jasnen koncept, potem pa dobi še vsiljeno pomoč s druge strani Atlantika, samo zaradi tega ker se je staremu Blondiju zazdelo da ga vsi povprek zahebavajo in je potrebno dobiti istomišljenike da lahko on to nazaj.
Svalbard
02. 11. 2019 12.21
+3
Hmm zanimivo je brati kako ste oz. vas je večina opranega mozga. Te ni nič sram pisati laži? Pod Trumpom je ekonomija v razcvetu, končno so se vrnili vojaki iz drugga konca sveta kamor so jih poslali ravno “tvoji svetniki” Bush, Clinton, Obama kjer so z Izrahellom ISIS zradiral zgodovino in zamajali celotno Evropo z migranti. Bush senior je odgovoren za umor JFK-ja, Clintona imata milo rečeno, svetovno trgovino z belim blagom čez prek Clinton fundacije. Obama gejevski pedofil in njegov trani mož Michaell aka Michelle pa sta izpustila Al Baghdadija na prostost. Vsem “svetnikom” je seveda skupno to, da so združeni pod Satanom. Samo število “samomorov” in izginulih varnostnikov v krogu Clintonov je za okroglo število s par nulami. Kje so še vse verzije o 11. Sept. ko je Bush bral pravljice o kozi, letalih in železu ravno v času rušenja dvojčkov?! Veliko vas je takih, ki se pasete na 24 ur in si prostovoljno perete mozak z lažnimi novicami. Zdej pa svoje plašnice analiziraj!
dannyer
02. 11. 2019 12.29
+3
kaj si ti vzel trump je boljši predsednik od vseh 4 skupaj. njegovi ekonomski kazalci so super. ni napadel ali naredil vojne zločine kot obama. obama je naredil v 8 letih več škode kot koristi. to pa drži. če trump ne napade do konca nobene države bo med boljšimi predsedniki v zadnjih 100 letih. Daj poglej še kak drug vir kot pa pop pa cnn ki nista kredibilna.
Matjaž ?renc
02. 11. 2019 13.46
-1
Eh ja, eni mate oprane glave ker možganov več nimate in se vid kaj pošete. Sam tolk da vama povem da zagon ekonomije leta 2015 v ZDA ni zasluga Trumpa temveč, podjetnikov ki so videli priložnosti in so začeli z akcijo, gospodarstvo v ZDA je odvisno od globalnega gospodarstva in ne le od ZDA. Trump je zakuhal že veliko sranja in še ga bo do konca svojega mandata, ker razmišlja kot nek razvajen cmizdravi otrok, ki ne dobi igrače ko si jo zaželi. kaj je naredil s tem da je umaknil vojake iz Sirije?? Če sta tolk pametna potem bosta vedela, sam da vama namignem, da je Ruski CAR ojačal prisotnost v Siriji in ne, da se je Turčija umirila zaradi tega ker so se Kurdi umaknili s 30km obmejnega pasa, ampak ker so prišli Ruski vojaki na to območje. Ostalo pa nebom več komentiral, ker pač ljudem s plašnicam ni mogoče dokazovati realnega stanja, so prepričani v svoj prav, kot je Trump :)
dannyer
02. 11. 2019 17.38
+0
Matjaž črenc ti imaš oprane možgančke če jih sploh imaš trump dela to kar je obljubil in ni zakuhal nobene vojne še več obljubo drži. zda tako ali tako nima kaj iskati v siriji po mednarodnem pravu in to mu dam prav da je odšel. ekonomija zda pa ni toliko odvisna od izvoza kot si ti misliš prav trumpovi zakoni in deragulacije ter pozitivna klima je dvignila ekonomijo še več samo v oktobru so se odprle 200.000 novih delavnih mest pro kot prvo se malo nauči ekonomije drugo znanje politike tretjič obama je vojni zločinec ki je napadel 7 držav in naredil naj več škode . pojdi nazaj v jamo kamor si bil.
Matjaž ?renc
02. 11. 2019 18.32
-1
Trla baba lan ko ti gre dan :D!!!! Tako so včasih rekli takim kot si ti . Ne govori neumnosti, če jih ne poznaš oz. nisi poučen o njih. Najprej da te razsvetlim, umik ZDA iz Sirije oz. strateška prerazporeditev vojske na območja katera so bolj pomembna v Siriji za naftni lobij. Od Kurdov si Trump ni mogel obetati nevem kakšnega profita, zato je prerazporedil "STRATEŠKO" , umaknjene enote, na del kateri je za ZDA zanimiv, (beri naftna polja) in jih zavaroval. Ni se umaknil še iz Aganistana, pa je tudi obljubil, v Iraku imajo še vedno dovolj vojske, še vedno je prisotna vojska ZDA v SA, priznal je Jeruzalem kot prestolnico Izralelske vlade s čemer je zakuhal še en kotel na Bližnjem Vzhodu, pa še bi lahko našteval. Gospodarsko je oslabil ZDA z carinskimi vojnami proti Kitajski, EU in Rusiji. Ne vem kje ti vidiš v tem človeku kaj dobrega. Pa še nekaj če se neznaš konsruktivno pogovarjati in vse izražaš samo skozi žaljivke in zmerjanje, potem kdo je za v jamo kaj :)?? Pa ne visim skoz na netu in ne prebiram vedno samo 24 ur, so še drugi bolj objektivni portali in časopisi, ki pokažejo realno sliko stanja v ZDA pod TRUMP administracijo. Če boš kdaj v ZDA šel v turizem, se sprehodi skozi, Boston, Minesoto ali pa kako drugo mesto pa boš videl kakšno je realno stanje in vzdušje tam. Odmisli Washington, dovolj je že če samo se sprehodiš malce po NY. Sam namig za turizem hehehe ;)
Matjaž ?renc
02. 11. 2019 18.37
-1
Pozabil omeniti Iranski konflikt s tankerji v Perziskem zalivu, pa mi ti omenjaš da je miren človek. Avgusta smo bili na meji da bi ta MIRNI TRUMP sporžil vojno. In to samo zarad tega ker so enemu generalu počl živci, ker so Iranci sklatili brezpilotni dron, kateri je bil po satelitskih slikah nedvomno v Iranskem zračnem prostoru. AMEN
TolstojV
02. 11. 2019 08.20
+28
Trump si želi slabotno evropo tako bi ji lažje vsiljeval trgovske sporazume.
Nimasmisla
02. 11. 2019 07.41
+30
tramp samo želi razbiti eu potem bo pa angleže žejne peljal preko vode in tako je tudi prav
el capitan 1
02. 11. 2019 07.36
+30
Trump je postal kukavicje jajce za Vsako drzavo, ki postaja mocna. To naj bi bil tudi osnovni cilj Europske unije. Trumpu seveda ni vsec, da bi Europa postala mocan tekmovalec v primerjavi z USA. Zato so njegova dejanja vec kot ocitno spodkopavanje Europske unije. Pravzaprav gleda cisto iz poslovnega vidika, kar pa je za politika veliko veliko premalo in celo dvosmerno rezilo. Prav Ameriko bo namrec stala taksna politika spodkopavanja zaveznistev najvec. Pocakajmo in bomo videli. Imenovalo pa se bo: EUROPA VRACA UDAREC!
dannyer
02. 11. 2019 12.32
+0
eu je problemki ruši suverene države in jih uničuje zaradi nje smo v zaostanku prav zaradi nje bodo nekatere džav emorale oditi če bodo hotele hraniti svoj narod daj zači se malo izobraževati o eu in ne ponavlji pravlice pa fn
Brabus
02. 11. 2019 07.15
+16
Naj raje Trump pošlje imunitetno žensko v VB na sojenje.
proofreader
01. 11. 2019 21.59
+28
Farage je Britance spravil ven iz EU, ampak še vedno pa bi vlekel visoko plačo in ugodnosti EU poslanca.
dannyer
02. 11. 2019 12.34
+1
faraga ni v pralamentu voljo ljudi bi moral upoštevti parlament a do lažnivi elitneži ki škodujejo ljudem ljudi so 2 krat povedali da hočejo ven na referendumu in na eu volitvah. on je svoje naredil drugi niso . še več pogajalec euja je jasno dajal da bo britance mučil tako dolgo da si nobena druga država ne bo upala na svobodo. kje je bila naša olitika že zaradi take izjave bi morali zagroziti z iztopom.
timrod04
01. 11. 2019 21.54
+13
koga sploh še brigajo komentarji in mnenja Trumpa, tako ali tako ga že zdavnaj več nihče ne jemlje resno.