Tujina

Jug Evrope v boj z ognjem

Atene/Ankara/Nikozija, 16. 07. 2007 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Grčiji se je požar nevarno približal predmestju Aten, na Cipru ogenj ogroža vasi, v Turčiji pa je že pogorelo več deset hiš.

Gašenje ognja s helikopterjem
Gašenje ognja s helikopterjem FOTO: Reuters

Gozdni požar južno od Aten se je nevarno približal mestu in že ogroža hiše ter tamkajšnjo vojaško bazo. Gost črn dim pa je že ovil velik del grške prestolnice.

Ogenj pomagajo gasiti tudi s tremi helikopterji in petimi letali. Gasilci se borijo, da ne bi dosegel avenije Katehaki, glavne povezave med južnimi predmestij in središčem Aten. Policija je zaprla kilometrski odsek avtoceste, zato so tam nastale večkilometrske kolone.

Po vsej Grčiji se po suhi zimi borijo z uničevalnimi požari. Na Kreti so minuli teden med gašenjem umrli trije gasilci, ogenj pa je uničil tudi velik del nacionalnega parka v bližini Aten, ki je tudi ena zadnjih zelenih zaplat v regiji.

V Turčiji pogorele hiše

Ogenj pustoši tudi po grški sosedi Turčiji, v provinci Alanja ob Sredozemlju je uničil okoli sto hektarjev (kvadratni kilometer) gozda in dvakrat toliko kmetijskih površin.

Zaradi nevarnosti so izselili prebivalce treh vasi, dvajset hiš je pogorelo. Gasilci so ponoči širjenje požara omejili, a se je zaradi močnega vetra zjutraj ogenj spet razplamtel.

Na Cipru evakuirali vasi

Na Cipru in v Turčiji so ljudje bežali pred ognjem
Na Cipru in v Turčiji so ljudje bežali pred ognjem FOTO: Reuters

Na varno se je preselilo tudi okoli tisoč prebivalcev dveh vasi na jugu ciprskega gorovja Troodos. "Ogenj je le še sto metrov oddaljen od vasi Kalavasos, ogroža tudi vas Asgata,“ je povedala predstavnica gasilcev Liza Kemitzi.

Z borovimi gozdovi pokriti Troodos veliko Ciprčanov poleti izbere za svoj dom, da ubežijo vročini na obali. Letos pa po regiji, znani tudi po številnih srednjeveških cerkvah in kapelicah, pustošijo številni požari, konec junija celo najhujši v več desetletjih. Ciprska vlada je na tujino že naslovila prošnjo za pomoč.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aligatorcek
17. 07. 2007 11.03
Škoda je edinole ubogih živali...