Tujina

Juncker zadovoljen, Grki vse bližje novim 31,5 evropskim milijardam

Atene, 12. 11. 2012 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kljub stavkam in demonstracijam so Grki sprejeli varčevalni proračun za prihodnje leto. S tem so si skoraj zagotovo zagotovili nov obrok evropske finančne pomoči in se še enkrat več izognili bankrotu. A mnogi opozarjajo, da kratkoročna posojila in pritiski posojilodajalcev niso rešitev.

Dosedanji varčevalni ukrepi niso pognali grškega gospodarstva. Brezposelnih je vse več.
Dosedanji varčevalni ukrepi niso pognali grškega gospodarstva. Brezposelnih je vse več. FOTO: Reuters
Poročilo trojke o napredku Grčije je večinoma pozitivno, pravi šef evroskupine Jean Claude Juncker. Čeprav odločitev še ni dokončno sprejeta, to skoraj zagotovo pomeni nov kupček denarja za Atene.

Grki so bili pridni, uresničili so obljubljeno

Juncker napoveduje, da bodo težko pričakovano poročilo trojke temeljito preučili. Po sprejemu proračuna za leto 2013 so se sicer pogajalska izhodišča Grčije v boju za nov obrok pomoči pomembno izboljšala, čeprav Juncker pravi, da bodo od uradnih Aten zahtevali še nekaj pojasnil o financiranju dolgov.

Grčija sicer nujno potrebuje naslednji obrok pomoči, ki naj bi znašal 31,5 milijarde evrov, sicer se državi spet obeta bankrot. Kljub temu odločitve o nakazilu novega svežnja denarja v Atene finančni ministri zagotovo še ne bodo sprejeli danes ali jutri, saj morajo novo pomoč v Nemčiji potrditi v parlamentu, v katerem pa še nimajo datuma za naslednjo sejo.

Proračun preživel glasovanje

Grški varčevalni proračun za prihodnje leto je torej preživel srečanje s poslanci. Zanj je glasovalo 167 poslancev, nasprotovalo mu je 126 članov 300-članskega parlamenta.

Po uspešnem glasovanju je grški premier Antoni Samaras dejal, da bo država ali izšla iz krize enotna ali pa sploh ne. In znova pozval vse socialne partnerje, da združijo moči za uspešno izvedbo zahtevanih reform.

Proračun za leto 2013 sicer predvideva padec proračunskega primanjkljaja na 5,2 odstotka BDP, kar je bolje od letošnjih 6,6 odstotka. Vlada pa naj bi močno zmanjšala proračunske izdatke.

Zaradi novih in novih napovedi varčevanja Grki pogosto protestirajo na ulicah.
Zaradi novih in novih napovedi varčevanja Grki pogosto protestirajo na ulicah. FOTO: Reuters

Kratkoročna posojila ne rešujejo agonije

Iz Grčije sicer te dni prihajajo že dobro znane podobe – splošne stavke, protestniki na ulicah, bitka v parlamentu med podporniki in nasprotniki varčevanja ter ekonomija, ki se še naprej krči. Že videno. Pa ne le v Grčiji v zadnjih letih, ampak tudi v skoraj vsaki državi, ki se je v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja borila z dolžniško krizo.

Kot piše Economist, je morda čas, da se Grčija kaj nauči iz izkušenj držav, ki so skozi podobne težave šle v zadnjih letih. Več takšnih držav najdemo v Latinski Ameriki in Afriki. Kot kažejo ti primeri, so tudi tem državam Mednarodni denarni sklad in bogatejše države leta pomagale s kratkoročnimi posojili, ki niso prinesla želenih rezultatov. Ti so prišli šele, ko so jim njihovi posojilodajalci pustili dihati. V Evropi je primer takšne države Poljska, katere ekonomija se je razcvetela, ko so posojilodajalci nehali stiskati obroč.

Grčija je zdaj v podobnem položaju. Glede na to, da je varčevalni proračun za leto 2013 pod streho, je pričakovati, da bo po še kakšnem opozorilu nov obrok denarja le prispel v Atene in državo rešil pred grozečo katastrofo. A kot ugotavljajo pri Economistu, bo to, kot smo doslej že večkrat videli, le odložilo težave, ki se bodo nato, pred naslednjim obrokom, spet vrnile.

Ekonomisti tako menijo, da bi bilo za državo bolje, če bi namesto novih finančnih injekcij v zameno za izpolnjevanje določenih kriterijev dobila delne odpise dolga.

Drži sicer, da so nekaj podobnega letos grški zasebni posojilodajalci že storili, a temu ni sledila ECB, ki ima v rokah zajeten sveženj grških obveznic. Grški dolg do zasebnikov je tako zdaj relativno majhen, kar 70 odstotkov pa ga je v rokah evropskih vlad in IMF. Možnosti za poplačilo pa se potapljajo skupaj z grško ekonomijo. Vlada namreč zdaj predvideva, da bo grški dolg leta 2014 narasel na 190 odstotkov grškega BDP, kar je približno 30 odstotkov več, kot je še pred šestimi meseci predvideval IMF.

Jasno je torej, da bo Grčija potrebovala še več pomoči. Čeprav Nemčija nasprotuje vsakršnim odpisom dolga, kar je po svoje razumljivo, saj so prepričani, da bi Grki potem le nadaljevali z načinom delovanja, ki jih je pravzaprav pripeljal v ta položaj in bi se izognili reformam. Poleg tega se v Nemčiji bližajo volitve in Angela Merkel bi s popuščanjem Grkom razjezila svoje volivce. Kljub vsemu pa številni ekonomisti predvidevajo, da bo končni razplet grške krize vendarle takšen, ki bo vključeval vsaj delni odpis dolgov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zemljemerec
13. 11. 2012 08.31
Jaz sem bil vzgojen tam, kjer so sanje zastojn in posojilo depresija, ki siromaši kvaliteto življenja... Tudi mene je nekoč sin vprašal...ata, zakaj nima mlad zdrav fant porsheja,ampak v njem zmeri sedi kakšen star tip...no takrat še ni bilo krize...danes imajo mladi 000 kW na leassing, le kakšna starost njih čaka, če že v mladosti delajo samo za obresti...
ni_mi_vse_eno
12. 11. 2012 22.28
+2
Zakaj imamo tako gospodarstvo, ki potrebuje za svoj obstoj konstantno eksponentno rast? Zaradi centralnih bank. One posojajo denar, ki so ga ustvarile iz nič, za dolg in obresti. Plačilo obresti pa vedno pomeni, da si moral narediti več kot si si izposodil, da si lahko plačal obresti in glavnico. Ves denar v obtoku je dolg nekoga. Če ves denar v obtoku vrnemo, bomo še vedno dolžni za obresti. Zaradi bank, ki ustvarjajo denar iz nič, imamo danes tak gospodarski sistem. Samo zaradi eksponentnega črpanja naravnih resursov, še posebej zaradi eksponentnega črpanja nafte, je lahko ta sistem obstajal okoli sto let.
ni_mi_vse_eno
12. 11. 2012 22.27
Naj razložim eksponentno rast. Recimo, da imamo 1l steklenico, v njej eno bakterijo in se bakterija razmnoži v eni minuti. Torej v eni minuti imamo dve, v dveh minutah štiri ...itd. V eni uri bi bila steklenica polna. Pol prazna steklenica bi bila po 59 minutah. Recimo, da se bakterije zavedajo resnosti problema v 59 minuti in najdejo še štiri polne steklenice. Ogromno boste rekli. Obe steklenici bosta polni ob 1h01 minut, vse štiri steklenice bodo polne ob 1h02. Vse moramo gledati v tej luči. Število prebivalstva na Zemlji, poraba resursov, izumiranje živalskih vrst ... Kdo od nas se bo zavedal problema, ko bo polovica resursov porabljena? Ogromno je še ... Seveda ob trenutni porabi, ne pa eksponentni rasti te porabe. (Vir: Dr. Tainter: Collapse of Complex Societies, Exponential Growth - best documentary)
suckers
12. 11. 2012 20.45
včasih se je dajalo na Kosovo, sedaj pa v Grčijo. Jutri pridejo na vrsto kkšna Španija, Italija, Portugalska. Mega družba.
tamEn
12. 11. 2012 20.21
-1
Nej že enkrat izstopijo iz EU. Lenuhi grški..
HooplaToopla
12. 11. 2012 15.18
+4
"Juncker: Grki so pridno uresničili obljubljeno." -- Če je pogoj pridnost, bi morali nam Slovencem dati še desetkrat več posojila kot pa tem notoričnim grškim lenuhom!!!
wsharky
12. 11. 2012 14.39
+6
.. itak je edina resitev ... odpisat dolg grciji ... hkrati pa ji namenit 30 miliard ... bozic se bliza pa se 13 in 14 placa tudi mora bit ...
yarrick
12. 11. 2012 15.05
+3
dobro veš da posojila NIKOLI niso rešila problemov.ker na koncu pride do tega, da je obresti več kot si zmožen odplačati in je treba iti po nov kredit, da poplačaš starega.reševanje kreditnega krča z novim kreditom pa ni ravno dobra popotnica za gospodarsko rast. Ali jim odpišejo dolg(delni), ali pa bodo nekega dne pač spoznali da bo grčija šla ven iz EMU in za sabo potegnila še ostale visokozadolžene države.Tega si verjetno centralna evropa ne želi, kajne?