Tujina

Srečanje brez preboja: Johnson ni predstavil uresničljivih alternativ

Luxembourg, 16. 09. 2019 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.P./L.Š./STA
Komentarji
35

Srečanje predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in britanskega premierja Borisa Johnsona se je končalo brez otipljivega napredka. Johnson tudi ni pripravil nobene uresničljive alternative severnoirskemu varovalu v sporazumu o brexitu, so sporočili iz komisije. Z Downing Streeta so sporočili, da je Johnson znova poudaril, da ne bo zaprosil za podaljšanje roka za izstop, ki je predviden za 31. oktober.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in britanski premier Boris Johnson sta danes v Luksemburgu začela pogovore o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, ki pa so se zaključili brez otipljivega napredka. Juncker je po srečanju dejal, da je odgovornost na strani Velike Britanije, da predloži "pravno operativno rešitve, ki so kompatibilne z ločitvenim dogovorom". 

"Predsednik Juncker je poudaril tudi pripravljenost in odprtost komisije, da preuči, ali bi tovrstni predlogi izpolnili cilje varovala. Takih predlogov pa zaenkrat ni bilo," so še sporočili iz komisije.

Srečanje predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in britanskega premierja Borisa Johnsona se je končalo brez otipljivega napredka.
Srečanje predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in britanskega premierja Borisa Johnsona se je končalo brez otipljivega napredka. FOTO: AP

Z Downing Streeta pa so sporočili, da je Johnson znova poudaril, da ne bo zaprosil za podaljšanje roka za izstop, ki je predviden za 31. oktober. "Voditelja sta se strinjala, da morajo pogovori postati bolj intenzivni in da bodo kmalu potekali vsak dan," so sporočili. 

Johnson je na pogovorih tudi znova potrdil zavezanost velikonočnemu sporazumu, so dodali. Navedli so še, da je britanski premier odločen prepričati parlament v Londonu, da podpre dogovor brez zanj spornega irskega varovala.

Današnje srečanje Junckerja in Johnsona je bilo njuno prvo, odkar je Johnson julija postal britanski premier.

Juncker je sicer po srečanju poudaril, da bo oktobrski vrh EU pomemben mejnik. Ostalih 27 članic povezave ostaja enotnih, so še poudarili v Bruslju. Juncker bo sicer o poteku priprav na brexit v sredo poročal tudi Evropskemu parlamentu v Strasbourgu.

Johnson pred srečanjem samozavesten

Johnson je pred srečanjem dejal, da verjame, da bodo dosegli dogovor še pred brexitom, ki je predviden za 31. oktober. Pravi, da bo, če dogovora ne bo, našel način, da zaobide odločitev britanskega parlamenta, ki ga zavezuje k preložitvi izstopa iz Unije, je zatrdil. Nedavno je dejal, da se bodo znebili "okov" Evropske unije, tako kot se jih znebi izmišljeni junak Hulk. 

Viri na Downing Streetu so današnje srečanje označili za del prizadevanj, v okviru katerih bi izpogajali dogovor o brexitu pred vrhom EU, ki bo 17. in 18. oktobra. Po poročanju britanskega BBC so zatrdili tudi, da Johnson ni pripravljen podaljšati roka za brexit, ki je predviden za 31. oktober.  

Sestanka v Luksemburgu so se udeležili tudi glavni pogajalec Evropske unije za brexit Michel Barnier, britanski pooblaščenec za brexit Steve Barclay in predstavnik Downing Streeta David Frost. Barclay je za Sky News dejal, da so blizu dogovora in da se je "ogromno stvari dogajalo za zaprtimi vrati". Ministrica za notranje zadeve VB Priti Patel je za BBC povedala, da se "celotna vladna mašinerija" trudi, da bi zagotovili dogovor. Johnson je dejal, da je "previdno optimističen" glede dosega govora, čeprav je Barnier prejšnji teden izjavil, da "ni razlogov, da bi bili optimistični". 

Jabolko spora je irsko varovalo

Johnson je pred pogovori z Junckerjem za britanski časnik Mail on Sunday dejal, da je "zelo samozavesten", da bosta strani dosegli dogovor pred brexitom. Če dogovora ne bo, pa bo našel način, da zaobide odločitev britanskega parlamenta, ki ga zavezuje k preložitvi izstopa iz unije, je zatrdil. Britanski premier je tudi ocenil, da potekajo dobri pogovori glede vprašanja meje na irskem otoku.

Namen irskega varovala, ki je jabolko spora, je ohranitev odprte meje med Irsko in Severno Irsko, Velika Britanija pa bi ostala del evropske carinske unije, dokler ne bi dosegli trgovinskega sporazuma. Johnson želi odstraniti varovalo iz sporazuma in trdi, da išče alternativne rešitve, ki pa jih London še ni podal. V Evropski uniji medtem ne vidijo druge možnosti za preprečitev trde meje na irskem otoku in ohranitev velikonočnega mirovnega sporazuma. Njihov cilj je, da varovala ne bi bilo treba nikoli uporabiti in da bi našli ustrezno rešitev v okviru pogajanj o sporazumu o prihodnjem sodelovanju. 

Johnson je glede pogovorov z Junckerjem optimističen.
Johnson je glede pogovorov z Junckerjem optimističen. FOTO: AP

Johnson se je nedavno sestal tudi z vodji Nemčije, Francije in Irske in po pogovorih dejal, da so imeli zelo produktivne pogovore glede tega, kako nasloviti težave irske meje. "Ko sem nastopil kot premier, so vsi govorili, da ni nobene možnosti, da spremenimo ločitveni sporazum ... Zdaj so si že premislili," je dejal. Za nemški radio je sicer dejal, da ni prepričan, da obstaja alternativa za irsko varovalo. Dodal je, da si noben patriotski Britanec ne bi smel želeti brexita brez dogovora, ker bi to državo pustilo v razsulu, opozoril pa je tudi, da se čas izteka. 

Britanski premier se bo danes sešel tudi z luksemburškim kolegom Xavierjem Bettelom. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

glava2
17. 09. 2019 13.02
pijanec in butelj... zmagovalna ekipa, brezvezni stroški
provni
17. 09. 2019 09.40
+1
Johnson se hoče na vsak način odcepiti od Evrope in tako blokirati Britanijo. Pri tem ga očitno podpira tudi kraljica. Narod in poslanci pa mu ne morejo nič. Potem pa bo prepozno. Za Evropo ni dobro, za Anglijo pa še slabše, ker bo problem Škotska in S. Irska.
relos
17. 09. 2019 09.16
+1
Oni ne bi meja in ostali bi v carinski uniji - šli pa bi ven iz EU. Posnemajo Švico, Norveško...
Nimasmisla
17. 09. 2019 07.28
+3
pa se naj irske združijo obe ostanejo v eu meja pa na morju
Nimasmisla
16. 09. 2019 17.48
+4
je pač blond
M teorija
16. 09. 2019 17.32
+6
Ampak vola pa zna na uzdah držat. Vsaj nekej!?
hipertrop
16. 09. 2019 17.31
+11
Če gleda filme kot je Hulk, potem ravno ni presežek inteligence tale Johnson
M teorija
16. 09. 2019 17.27
+11
Sam še tramp je bolj paradoksalen v svojih izjavah. Jutro ne ve kaj bo bleknil zvečer!?
vinogradnik33
16. 09. 2019 16.54
+26
Dajte EU liderji že enkrat zaključiti to farso , saj Britanci ne vedo , kaj bi radi in kako bi potegnili iz te šlomastike , ki so jo zakuhali , kar največ !
Xm@s
16. 09. 2019 16.50
+14
Rešitev: naj spokajo iz Irske... volk sit in koza cela :)
resnicaosvobaja
16. 09. 2019 16.45
+25
EU je naletela na VB, kot Slovenija na Hrvaško. Vsi jih imajo poln k ,delajo se norca, ne morejo jim pa nič...
Laki je malo nervozan
16. 09. 2019 16.28
+17
E Johnyboy, ne gre to tak kot bi ti rad.
Uporabnik443897
16. 09. 2019 16.27
+4
Ne vem, ne NEVEM, VEM pa da kaj dobrega ne more NASTATI, če nihče ne POPUŠČA !!!
Sredina
16. 09. 2019 16.22
+27
Britanci bi se pogajal samo se sami ne vejo o cem Za pogajanja je potrebno predlozit protipredlog, cesar pa Britanci niso, nenazadnje 3 leta je od referenduma, a oni se vedno ne vejo kaj bi sploh radi, nebi skupnega trga, nebi carinske unije, bi pa nebi mej itn. S takimi komedijanti se pac ne mores resno pogovarjat in zato jih Bruselj konstantno ignorira, z nekaj vljudnostnimi sprejemi, da je mir
BUONcaffee
16. 09. 2019 16.03
+5
Sem mislil, da je Junker v penziji.
BUONcaffee
16. 09. 2019 15.56
+4
Sedaj ga čaka Iran. Nima časa za ločitev.
korintos23
16. 09. 2019 18.54
+2
zulj001
16. 09. 2019 15.55
+24
Johnson je malo trčen v glavo.....
modelx
16. 09. 2019 15.46
+22
to bo še tamveselo, ko bo napočil čas. mislim, da so bili štrajki/demonstracije v začetku 80tih prava šala v primerjavi s tem, kar jih čaka.
BUONcaffee
16. 09. 2019 15.43
+28
Angleži mi nikoli niso bili neki simpatični, sploh ko so vodili svojo krivično politiko. Anglija bi izvedla BREXIT kot odgovarja njim. A huje še prihaja, kot umazana ločitev. Zopet bodo prali spodnje perilo in ogrožali mir v Evropi.
BUONcaffee
16. 09. 2019 15.42
+17
Očitno bo trdi BREXIT.