Tujina

Evropski poslanci bi podprli preložitev brexita ob utemeljenih razlogih

Bruselj, 18. 09. 2019 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
V.Š. / K. H. / STA
Komentarji
22

Evropski parlament je z močno podporo sprejel resolucijo, v kateri poudarja, da Evropska unija vztraja pri irskem varovalu, ki ga želi britanski premier Johnson odstraniti iz ločitvenega sporazuma. Evroposlanci so sicer izrazili pripravljenost na podporo ponovni preložitvi izstopa Velike Britanije iz EU, če bodo za to obstajali utemeljeni razlogi.

Resolucijo so evropski poslanci sprejeli po razpravi o brexitu, v kateri sta jih predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier seznanila s ponedeljkovimi pogovori z britanskim premierjem Borisom Johnsonom. Ti niso prinesli napredka, britanski premier namreč ni predložil nobene pravno izvedljive alternative irskemu varovalu za preprečitev trde meje na irskem otoku po brexitu.

Za preložitev brexita bi moral unijo zaprositi britanski premier, a Johnson poudarja, da tega ne bo storil in da bo Združeno kraljestvo 31. oktobra izstopilo iz EU, z dogovorom ali brez njega.

Preložitev izstopa Združenega kraljestva iz EU so evropski poslanci pripravljeni podpreti pod pogojem, da bodo za to obstajali utemeljeni razlogi, in sicer preprečitev izstopa brez dogovora ter v primeru volitev ali referenduma na Otoku.

Resolucijo je Evropski parlament podprl s 544 glasovi proti 126, 38 poslancev se je vzdržalo. Z njo so evropski poslanci novega sklica parlamenta ponovno poudarili enotno stališče EU glede brexita, jasno podprli novembra lani doseženi sporazum ter izrecno poudarili, da bo za morebiten izstop brez dogovora v celoti odgovorna britanska stran.

Evropski parlament, ki še naprej podpira urejen brexit na podlagi že izpogajanega ločitvenega sporazuma, je pripravljen podpreti vrnitev k prvotnemu predlogu irskega varovala, ki bi pokrivalo samo Severno Irsko, ne celotnega Združenega kraljestva. V resoluciji poslanci tudi poudarjajo, da je urejen brexit v interesu obeh strani in da je treba zaščititi pravice državljanov EU na Otoku ter državljanov Združenega kraljestva v uniji po brexitu.

Evroposlanci so v razpravi poudarili, da je brexit obžalovanja vreden dogodek ter izražali zaskrbljenost zaradi posledic neurejenega brexita, kritični pa so bili tudi do britanskega premierja. Brexit je postal popolnoma nepredvidljv, pripravljeni smo na najslabši možni scenarij, to je brexit brez dogovora, a smo še vedno pripravljeni iskati rešitve z Združenim kraljestvom, je poudaril vodja EPP Manfred Weber.

V največji politični skupini v parlamentu poudarjajo, da je treba v prvi vrsti zavarovati interese EU in njenih državljanov. "Zdaj vidite, kaj se zgodi, če postavite Evropo pod vprašaj," je zagovornikom brexita v Evropskem parlamentu dejal Weber, ki je opozoril na vse večji kaos na Otoku, ki ga zapuščajo tudi številna podjetja in državljani.

Tveganje brexita brez dogovora je še vedno zelo realno, je opozoril Juncker.
Tveganje brexita brez dogovora je še vedno zelo realno, je opozoril Juncker. FOTO: AP

Tomčeva: Brexit postal sredstvo in ne cilj

V razpravi ob obrazložitvi glasu je sodelovala tudi evropska poslanka iz Slovenije Romana Tomc (EPP/SDS), ki je izrazila obžalovanje, da politiki v Veliki Britaniji tekmujejo z brexitom, ki je po njenem postal sredstvo in ne cilj. "Tukaj ne bo nihče zmagal, in zdi se, da se vsi, razen izjem, trudimo, da bi bila škoda čim manjša," je dejala. Podaljšanje roka za izstop je možno le ob konkretnem razlogu, je poudarila in opozorila: "Na Otoku si zelo prizadevajo, da bi črno piko nalepili evropskim politikom, a bi si jo pravzaprav morali nadeti prav oni sami. Če pride do izhoda brez dogovora, bodo namreč oni edini, ki bodo morali odgovarjati svojim državljanom."

"Odgovorni za trenutno situacijo ima eno samo ime, Boris Johnson," pa je dejala vodja S&D, druge največje politične skupine v Evropskem parlamentu, Iratxe Garcia Perez (S&D). Johnsonove odločitve lahko po njenem celo porušijo zgodovinske vezi med Združenim kraljestvom in EU. Da bi se izognili katastrofi, ki bi sledila brexitu brez dogovora, je podprla podaljšanje roka za izstop Združenega kraljestva iz EU ob utemeljenih razlogih.

Brexit ima vsaj eno pozitivno plat, znova je združil Evropejce, pa je ocenil Guy Verhofstadt (RE). Sporočilo Evropejcev na evropskih volitvah je bilo po njegovem jasno, in sicer, da je EU treba reformirati, ne pa je uničiti ali zapustiti. Tudi Verhofstadt je ocenil, da je dogovor z Združenim kraljestvom še vedno mogoč. Philippe Lamberts (Zeleni) pa je opozoril, da odločitev Združenega kraljestva, da zapusti EU, ne omogoča Londonu, da bi opustil pravne zaveze do unije, pa tudi zaveze iz velikonočnega sporazuma. "Ne vem, zakaj britanska vlada teh obveznosti ne vidi," je bil začuden Lamberts.

Juncker: Tveganje brexita brez dogovora ostaja zelo realno

Dogovor med EU in Združenim kraljestvom je sicer po prepričanju Jean-Clauda Junckerja še vedno mogoč, vendar "potrebujemo predloge, da se izognemo trdi meji na irskem otoku. Nisem prepričan, da nam bo uspelo. Ni ostalo veliko časa, a prepričan sem, da moramo poskusiti," je dejal.

Johnson želi irsko varovalo odstraniti iz sporazuma, a še ni ponudil alternativ

Kot je poudaril, je Johnsonu v ponedeljek dejal, da ni čustveno vezan na irsko varovalo, mu je pa dal jasno vedeti, da je zavezan ciljem tega varovala.

Johnson želi irsko varovalo, ki bi preprečilo trdo mejo na irskem otoku, odstraniti iz ločitvenega sporazuma in trdi, da si prizadeva za alternativne rešitve, vendar predlogov do zdaj ni podal, EU pa trenutno ne vidi druge možnosti za preprečitev trde meje na irskem otoku in ohranitev velikonočnega mirovnega sporazuma.

Juncker, ki se je v ponedeljek z glavnim pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem sešel z Johnsonom, je britanskega premierja pozval, naj predstavi operativne predloge o alternativnih možnostih za t. i backstop. Dokler jih ne bo predstavil, ne bo mogoče reči, da je dosežen določen napredek, je danes dejal evropskim poslancem.

Posledice brexita niso teoretične, so človeške, socialne, finančne ...

Zagotovil je tudi, da "od jutra do večera skušajo" najti tehnične in politične rešitve za nastale razmere.

EU je v zadnjih letih po njegovem prepričanju pokazala veliko enotnost v pogajanjih o brexitu, veliko solidarnost s članicami, ki jih bo brexit najbolj prizadel. "Enotnost je naš najdragocenejši vir in naše največje bogastvo, ta enotnost pa me bo vodila v naslednjih tednih," je dejal Juncker.

Posledice brexita niso teoretične, so človeške, socialne, politične, finančne, ekonomske in pravne, je v Strasbourgu opozoril Barnier. Izstop Združenega kraljestva iz EU brez dogovora teh vprašanj ne bo rešil, zato bomo pogajanja nadaljevali, je dejal. EU ne želi fizične meje na irskem otoku, zaščititi želi velikonočni sporazum v vseh njegovih razsežnostih ter ohraniti celovitost notranjega trga, je Barnier povzel glavne cilje irskega varovala.

"Kot laburistični premier bom obljubil izvedbo tega, za kar se bodo odločili ljudje," je zapisal Jeremy Corbyn.
"Kot laburistični premier bom obljubil izvedbo tega, za kar se bodo odločili ljudje," je zapisal Jeremy Corbyn. FOTO: AP

Corbyn nakazal nevtralnost v primeru novega referenduma o brexitu

Vodja britanskih opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn pa je danes nakazal, da bi v primeru drugega referenduma o brexitu ostal nevtralen. "Kot laburistični premier bom obljubil izvedbo tega, za kar se bodo odločili ljudje," je zapisal.

"Samo laburistična vlada bi lahko končala krizo z brexitom, in sicer tako, da bi odločitev prepustila ljudem," je zapisal Corbyn. V primeru zmage na naslednjih volitvah namreč laburisti obljubljajo pogajanja za nov izstopni dogovor z EU, ki bi ga nato skupaj z možnostjo obstanka v Uniji predložili volivcem.

"Laburistična vlada bi zagotovila razumen dogovor na podlagi pogojev, za katere se že dolgo zavzemamo, vključno z novo carinsko unijo z EU, tesnim odnosom enotnega trga, in delavske pravice in okoljske zaščite," je v članku zapisal Corbyn in dodal, da bodo nato izbiro med "kredibilno ponudbo odhoda in obstankom" prepustili ljudem.

Krepi se pritisk na stranko, da se aktivno zavzame za obstanek v EU

Laburistom številni pripisujejo nejasno stališče do brexita, saj naj bi v prizadevanju, da ne odvrnejo volivcev, iskali srednjo pot. A ob vse ostrejšem stališču, ki ga zavzema konservativna vlada pod vodstvom Borisa Johnsona, se krepi pritisk na stranko, da se aktivno zavzame za obstanek v EU.

Prav to vprašanje naj bi bilo ena glavnih tem na kongresu laburistov ta konec tedna. Medtem ko so po pisanju Guardiana nekateri vplivni člani stranke izrazito naklonjeni neposredni kampanji za obstanek ne glede na izpogajan dogovor, naj bi Corbyn s tokratnimi izjavami najbolj jasno do zdaj nakazal, da bo v primeru novega referenduma ostal nevtralen.

Manjši liberalni demokrati so medtem na kongresu, ki je potekal pretekli konec tedna, zavzeli enotno stališče, da želijo ustaviti brexit. "Noben brexit ne bi bil dober za našo državo," je med drugim dejala vodja stranke Jo Swinson.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mejduš
18. 09. 2019 16.46
+4
PRVO NAJ VSE PORAVNAJO KOLIKO JIM PROPADE IN SE JIH ODKLOPI KOT HLADILNIK PRVO POBEREŠ VEN IN GA ODKLOPIŠ
murinar
18. 09. 2019 16.30
+2
Lolek in Bolek!
TheEarthIsFlat
18. 09. 2019 15.59
+0
"Naši" socialisti pa bodo Britance demokracijo učili.
brat od Pepeta
18. 09. 2019 15.39
+2
Kolk bodo pa morali Britanci placat, ko bodo hoteli spet v EU?
MojsterSplinter
18. 09. 2019 15.35
-2
Na Poljskem bo treba zgradit nova stanovanja, če se bodo vsi vrnili...
TheEarthIsFlat
18. 09. 2019 15.57
+4
Na Poljskem bi jih vsaj zgradili, pa ponudili ljudem po sprejemljivih cenah,
PIERREBRICE
18. 09. 2019 15.10
+6
Brexit je treba preložiti tam nekje do leta 2050. LOL
Al83
18. 09. 2019 14.54
-1
Boris Johnson je naredil vse da bi se volja ljudstva spoštovala in bi šli ven. Pa je levi Kuurbin z remejnerji naredil vse, da se mu to prepreči. Đjami Kuurbin je prvi vodja opozicije v svetovni zgodovini, ki je zavrnil razpis novih volitev. Mu je vse eno, če ima njegova stranka manjšino v parlamentu, glavno da se ljudtvu prepreči, da pomečejo ven remajnerje. Ali pa je zavohal isto kot levi vodja 5star v italiji, da če bi bile nove volitve ne bi dobil niti polovice tega kar ima sedaj. Kakor koli že, če imaš referendum in poraženci komunisti nočejo sprejeti rezultata, po te nimaš več demokracije in je brez veze se še kaj s kom pogovarjat ali dogovarjat, če bodo držali besedo samo takrat, ko njim ustreza.
Razumnež
18. 09. 2019 14.45
+14
Dokler bo Juncker zavajal in se opijanjal na vrhu EU do takrat bomo stagnirali.... Kdaj hudiča mu preteče mandat???
Razumnež
18. 09. 2019 14.44
+3
OK, zdaj pa dovolj.... Popolnoma vseeno mi je, če grejo ven ali pa ne, in sploh kdaj... Prosim pa samo novinarje, da ne trosite več odločitev teh brezjajčnikov, ki ne vedo kaj bi radi in kdaj bi radi, če sploh bi.... Velja za otočane kot naše vrle v EU.
Redžepi
18. 09. 2019 14.43
-5
Če gredo Angleži iz EU bomo čutili vsi...Anglija ni kar tako ena ass hole država...toliko v vednost komentatorjev, ki mislijo da naj kar Angleži čimprej spokajo in da ni vse kar tako po domače...
omega _v6
18. 09. 2019 15.49
-1
A ti bi šel na kolena in jih prosil naj ostanejo?? Narod je izglasoval in glas naroda se posluša povsod razen v RDEČI Sloveniji ne!!
mallonge
18. 09. 2019 13.48
+10
slovenc59
18. 09. 2019 13.33
+19
Pa dajte že enkrat odfrklite te britanarje, saj si to tudi najbolj želijo ! Pa ne jim pozabit račun poslat ! Itak so imeli največji dobiček ko so bili v EU !
lumpimonster
18. 09. 2019 13.10
-10
To je zihr spet jankovič kriv...
kr en 1
18. 09. 2019 13.27
+8
počakaj da se pokaže koliko milijonov je sprivatiziral in koliko nepoplačanih podizvajalcev je naredilo samomor, ker jih je spravil na kant z tem!!
brabusednet
18. 09. 2019 13.49
+2
Za to glih ne je pa kriv za marsikaj okoli za 50 let resta pa sigurno.
komarec
18. 09. 2019 12.51
+6
Išias se tudi ne zdravi z konjakom, ali pač?
Mengele
18. 09. 2019 12.26
+18
Trebalo bi še jim prepovedat vstop v vse države EU,če ne bi imeli urejenega vizuma,naj še za to plačujejo,če želijo na celino... 😄
brezimenomir
18. 09. 2019 12.22
+18
Odhod Britanije iz EU mora biti šola ostalim državam, da je povezovanje prednost.
korintos23
18. 09. 2019 12.19
+28
Toti Boris Jihnson je zjutraj tak kot je bil Boris Jelcin proti večeru.
šlogar
18. 09. 2019 13.03
+6
Korintos, če bi jaz to napisal, bi me admin črtal. Za veliko manjšo primerjavo me je dal na čevelj. Strinjam pa se s teboj samo dodal bi, če me admin spet ne bo brisal, da bo svet kmalu v maroli, če pogledaš gornjo sliko!