Tujina

Južna Osetija odslej del Rusije?

Moskva, 11. 09. 2008 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Juožnoosetijski predsednik Kokoiti je napovedal, da Južna Osetija namerava postati del Rusije, kasneje pa svoje izjave zanikal, češ da so ga narobe razumeli.

"Da, brez dvoma bomo postali del Rusije in nimamo namena ustvariti nekakšne neodvisne Osetije, saj so se tako odločili že naši predniki," je na srečanju zahodnih zunanjepolitičnih strokovnjakov v ruskem črnomorskem letovišču Soči dejal juožnoosetijski predsednik Edvard Kokoiti.

Južnoosetijski predsednik Kokoiti zmedeno popravlja svoje izjave.
Južnoosetijski predsednik Kokoiti zmedeno popravlja svoje izjave. FOTO: Reuters

Kasneje pa je svoje navedbe zanikal in dejal, da so ga "narobe razumeli". "Seveda ne bomo zavrnili neodvisnosti, do katere smo prišli z izjemnimi žrtvami. Južna Osetija nima namena postati del Rusije," je svoje izjave popravil Kokoiti.

Da se Južna Osetija ne namerava priključiti k Rusiji, je poudaril tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Med obiskom v Varšavi je dejal, da "Južna Osetija nima želje, da bi se komurkoli priključila." 

Rusija je sicer Južno Osetijo skupaj z Abhazijo priznala kot neodvisno državo, potem ko se je v začetku avgusta zaradi obeh separatističnih pokrajin zapletla v vojno z Gruzijo. Abhazijski predsednik Sergej Bagapš je medtem na istem srečanju poudaril, da bo Abhazija vztrajala pri neodvisnosti.

Rusija uradno ni komentirala statusa Južne Osetije, najverjetneje pa se bo Moskva strinjala s priključitvijo južnoosetijskega ozemlja, s čimer bi prišlo tudi do združitve Južoosetijcev s prebivalci Severne Osetije, ki spadajo v isto etnično skupino. To bi utegnilo še bolj razburiti Gruzijce, ki so odločeni, da bodo tako Južno Osetijo kot Abhazijo privedli nazaj pod oblast Tbilisija.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sladoledcebula
11. 09. 2008 19.14
to je isto kot da bi bos.naci v fužinah zahtevali odcepitev.. naj piz.da pogleedajo zgodovinske podatke
Uros321
11. 09. 2008 15.44
Jp, jp... billnebil se strinjam... In ja, še bojo frke. To kar je Američan, v nasprotju z mednarodnim pravom, naredu v Srbiji- Kosovu bo imel še velik posledic... Nevaren precedent... Se bo frke, se...
Maltežan
11. 09. 2008 14.53
na Kavkazu ne bo nikoli miru
billnebill
11. 09. 2008 14.22
aja pomota ... in v Srbsko separatistično pokrajno KOSOVO!!!
billnebill
11. 09. 2008 14.21
Vceraj sem bral da EU zeli poslati opazovalce v gruzijio- tudi v ti 2 osamosvojeni pokrajni kot čes da so gruzijske.... HAHAHAHA mislim tej delegati EU so pa res neumni če mislijo da jim bojo rusi to dovolili... vsaj ne kot del gruzije... sicer bojo rusi poslali svoje v srbijo, v separatistično pokrajno KOSOVO hehe se bo frke se....