Tujina

Kaj če na jedrski reaktor pade letalo?

Berlin, 17. 05. 2011 19.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko je analiza pokazala, da noben od nemških jedrskih reaktorjev ne bi zdržal padca velikega letala, pa je naša nuklearka zgrajena po ameriških standardih. Škoda po padcu letala bi bila velika, primarni krog pa ne bi bil uničen. Vsaj popolnoma ne.

Sedem najstarejših jedrskih reaktorjev v Nemčiji ni dovolj zavarovanih za primer strmoglavljenja letala, je danes izjavil nemški okoljski minister Norbert Röttgen. Po njegovih ocenah prav noben od sedemnajstih jedrskih reaktorjev, ki jih ima Nemčija, ne bi zdržal padca velikega letala, na primer airbusa A380.

Najstarejši nemški reaktorji so izjemno slabo zavarovani pred terorističnimi napadi iz zraka, je izpostavil Röttgen. Štirje od sedmih najstarejših nemških jedrskih reaktorjev so zasnovani celo tako, da ne bi zdržali niti padca manjšega lahkega letala, je še dejal. Kot je poudaril, bi morali ukrepati takoj. Med drugim tudi tako, da bi nekatere od problematičnih reaktorjev zaustavili.

Nemški okoljski minister Norbert Röttgen
Nemški okoljski minister Norbert Röttgen FOTO: Reuters

V Nemčiji so po jedrski nesreči v japonski nuklearki Fukušimi po potresu in cunamiju, ki je 11. marca prizadel Japonsko, stare reaktorje iz preventivnih razlogov za najmanj tri mesece zaustavili. Minister Röttgen je danes predstavil ugotovitve nemške komisije za varnost jedrskih reaktorjev (RSK), ki ji je nemška vlada po katastrofi v Fukušimi aprila naročila izvedbo analize varnosti nemških reaktorjev.

Raziskava je razkrila pomanjkljivosti nemških jedrskih elektrarn, saj redkokatera izpolnjuje najvišje varnostne standarde po vseh skupinah kriterijev, ki jih je upoštevala raziskava. Ti so zajemali zavarovanost pred strmoglavljenjem letal, potresi, poplavami, okvarami sistemov hlajenja in napadi s spleta. Zaskrbljujoče je, da le malokatera elektrarna na dolgi rok vseskozi dosega ustrezne varnostne standarde, je izpostavil vodja komisije RSK Rudolf Wieland.

Kljub temu so številni kritiki izpostavili tudi morebitno neverodostojnost pridobljenih podatkov. Slednji naj bi bili zaradi časovne stiske raziskovalcev nepopolni. Za tovrstno raziskavo bi si po mnenju nekdanjega nemškega okoljskega ministra Sigmarja Gabriela strokovnjaki morali vzeti najmanj leto in pol.

Sedanja nemška vlada se vse bolj približuje stališču prejšnje nemške vlade pod vodstvom socialdemokratov in Zelenih, ki je bilo, da se bo Nemčija do leta 2020 popolnoma odrekla jedrski energiji.

A ne glede na tovrstne pomisleke je v luči nesreče na Japonskem in vse večjega nezaupanja nemške kanclerke Angele Merkel v jedrsko energijo po oceni poznavalcev vse manj verjetno, da bodo marca zaustavljene reaktorje znova zagnali. Poleg zaustavitve najstarejših reaktorjev je kanclerka namreč preklicala svojo lanskoletno odločitev o podaljšanju najdaljše dovoljene dobe delovanja nemških jedrskih reaktorjev.

Kaj pa naša jedrska elektrarna?

Andrej Stritar, direktor direkcije za jedrsko varnost, je za 24ur.com povedal, da je naša NEK ameriška elektrarna. ''Sledili smo tistemu, kar dela ameriški upravni organ,'' je povedal. Američani so namreč po terorističnem napadu 11. septembra 2001 svoje jedrske elektrarne zelo temeljito pregledali, opravili so tudi številne teste in pripravili navodila za izboljšave. ''To je zelo nejasno in netransparentno, saj ukrepi proti terorizmu ne morejo biti javni,'' je povedal Stritar in dodal, da so Američani Sloveniji, kot prijateljski državi, vse to zaupali.

Jedrska elektrarna Krško je zgrajena po ameriških standardih.
Jedrska elektrarna Krško je zgrajena po ameriških standardih. FOTO: Damjan Žibert

Če letalo pade na nuklearko, naša ima skoraj meter debele zidove, bi bila škoda velika, ne bi pa prišlo do popolnega uničenja primarnega kroga in popolnega sproščanja radioaktivnih snovi, miri Stritar. Američani so svojim nuklearkam priporočili vrsto ukrepov, ki jim sledimo tudi mi, za pripravljenost, če bi do tega prišlo. Na jedrski elektrarni se tako z nekimi sredstvi da omiliti posledice takega udarca. To so primeri, ki se jih lahko uporabi tudi v primeru naravnih katastrof, še pravi strokovnjak za jedrsko varnost. Taki primeri so med drugim zagotavljanje elektrike in odvajanje toplote, če pa bi na nuklearko strmoglavilo letalo, bi bili potrebni pa še drugi ukrepi. Program izboljšav pri nas sicer traja že dve leti.

Stritar še pravi, da je razlika, ali bi na nuklearko padlo letalo ali pa če bi terorist v roke dobil bombo ali raketo. Vsa naša infrastruktura je namreč ranljiva in če se kdo misli resno lotiti terorizma, je to treba preprečevati na druge načine, je še povedal.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
18. 05. 2011 09.36
Največja katastrofda s eje zgodila novembra 2008, ko smo dobili Pahorjevo vlado! Posledice bomo občutili še takrat, ko v Fukušimi ne bo niti sledu več o plutoniju.
Katja Ostrš
18. 05. 2011 09.05
tu pri nas se ptič zalet pa je katastrofa(ode reaktor)
_i_love_you_
18. 05. 2011 08.28
+0
kaj pa če na letalo pade jedrski reaktor??????
dreko123
18. 05. 2011 07.21
-1
hvala bogu da imam nuklearko še en blok rabimo saj je če deluje pravilno še vedno eden čistejših pridobivanj energije - tisti ki ste pametni da jo moramo zaprt bla bla bla... nehajte razmišljat kot 5 let stari otroci! Tudi če mi zapremo NEK - velika izguba za slovenijo, svojih nukleark zagotovo ne bodo zaprle sosednje države! In kaj če gre kaj narobe v italiji mi ga bomo ravno tako naj... pa ni naša elektrarna, zakaj potem ne bi imeli svoje - europa je tako majhna da če gre ena nuklearka v mailne smo vsi na istem - enako velja za NEK! Ostalim pametnjakovičem bi zgradil kako termo elekrarno da bi fajn kadil... al pa štrom vzel!
Bu?ko Štru?ko
13. 01. 2012 14.03
+0
Štrom res rabmo, ampak a mogoče razmišljaš o odpakih? Si kdaj videl posnetke teh odpadkov po parih letih? Po kakih 30-tih letih so sodi totalno uničeni in je vse treba na novo prepakirat, in posledično spet narediš polno novih odpakov. Visokoradioaktivne odpadke moraš skladiščiti najmanj 40.000 let. Jih boš dajal v nove sode vsakih 30 let? Kam boš z odpaki, ki se naberejo, ko material iz starih sodov daješ v nove? Ni vse tako lepo kot se sliši. Dokler obratuje, če ni nesreč res ni onesnaženja, a je pa problem z odpaki.
Robberto
18. 05. 2011 06.39
Za vsak je itak vedno nekaj narobe. Če je nuklearna je to in to ... narobe. Če je en drug vir el. energije, je spet nekaj druzga narobe, ... ... itd itd. . Tko so pač Slovenci, vidijo samo pesimizem. Edini rešitev bi bil, da ne bi imeli več elektrike, al kaj ?? ... .
York
18. 05. 2011 02.45
+1
vecni_student17.05.2011, 22:54 Nisva se razumela. Želela sem povedti, da si nekateri izmišljajo nove in nove situacije na temo nuklearka. In nato dodala, naj se ukvarjajo z drugimi raziskavami. Da se razumeva, nimam predsodkov proti nuklearni energiji, ki je trenutno najbolj čista. Seveda pod pogojem, da je zadeva zgrajena in vodena kakor se gre. Svoj glas takoj oddam za drugi blok. Ljudje pozabljajo, da hitrocentrale nepopravljivo posežejo v okolje in živelj. A, na prvi pogled so tako neškodljive. So, res?
veselo-na-delo
18. 05. 2011 01.41
Niti ptiči nebi smeli tam okrog letat kaj če kteri pade na JEK na to pa niso pomislili. Kake bodo posledice???
domenfras
18. 05. 2011 00.51
Kaj če pade letalo na jedrski reaktor? to pa je zelo smešno vprašanje. Če že ni tako urejeno, bi pa moralo biti drugače res ne vem kaj naši varstvoslovci delajo - letalo nima kaj delati nad jedrskim reaktorjem. ta prostor jedrske elektrarne bi moral biti 101% zavarovan na zemlji in v zraku. torej letalo ne bi smelo leteti nad JE ali niti v radiusu 10 km okoli JE. Če ni tako urejeno potem pa res živimo ne v banan republiki ampak v cirkusu. pahor pa je ta glavni cirkusant - ampak on pač so what bo pač padlo. te pa pač so what.
Eleanor
18. 05. 2011 00.31
Kaj pa ce letalo pade na pop tv? ste dobro grajeni?
kkk1
18. 05. 2011 00.04
''To je zelo nejasno in netransparentno, saj ukrepi proti terorizmu ne morejo biti javni,'' je povedal Stritar in dodal, da so Američani Sloveniji, kot prijateljski državi, vse to zaupali. UVAU!!
Spetsnaz
18. 05. 2011 00.01
-1
Kaj če na jedrski reaktor pade letalo? Kaj pa ce bi na Pentagon? Res padlo letalo?
erikon
17. 05. 2011 23.01
jeb....la vas ta anti propaganda......živela Yugoslavija kero ste iz sebičnih razlogov uničili....da ste spravljali denar v svoj žep malega človeka ki je pa bil takrat spoštovan ste pa uničili
rossi66
17. 05. 2011 22.54
@york --------- Zanimiv komentar. In kako predlagas, naj se preskrbujemo z energijo vsaj naslednjih 50 let, kolikor bo, roko na srce, t.i. alternativna energija rabila do stopnje razvoja, ko bo ekonomsko izkoristljiva in upravicljiva...? Sam, in na sreco se vsa naftna industrija, mnogo raje razmisljam o nekonvencionalnih ogljikovodikih, kjer je se ogromno rezerve energije... Samo malce bolj se bo treba potruditi s tehnologijo... Medtem, pa naj drugi seveda delajo na razvoju alternative. Upam, da jo bodo moji pra, pra vnuki docakali... In nekateri so ze doktorirali na to temo...
York
17. 05. 2011 22.29
Nekateri bodo doktorirali na temo nukleark, kaj če bi se tako intenzivno lotili alternativnih virov energije. Ali pa so imeli prste vmes pri umoru Obame in jih je sedaj strah. Bolj zase kakor za narod, se razume. Ja, če je temu tako, pa naj kar razmišljajo kam bodo skrili svojo ri t.
s1m0n
17. 05. 2011 22.12
@tinetone _________ Pol tak nima veze ali zadene JE ali gre par 100km mimo :) Lepo zravna okolico :)
tinetone
17. 05. 2011 21.41
kaj pa če na reaktor pade 100 tonski meteorit?????
rossi66
17. 05. 2011 21.41
@tosem-jaz ----------------- Se podpisem. 4592612 prav nesramno pretirava... Seveda, ce ima v mislih JEK... Sam sem bil v svojem preteklem profesionalnem zivljenju nelocljivo povezan z JEK... Ze od gradbisca naprej. Sodeloval sem pri mnogih letnih remontih elektro dela elektrarne in kasneje pri zagonskih testih pred vkljucitvijo na mrezo. Zaposleni v JEK so totalni profesionalci, vsa cast! Celotni objekt, vkljucno z komandno sobo je tip-top urejena, dejansko lahko povsod s tal jes... Nobene konfuznosti v organizaciji, prav nasprotno - tehnologija in osebje, oboje je vrhunsko! Kaksna ogrozena varnost neki, ce bi mi dovolili, bi si gotovo postavil vikend znotraj perimetra JEK - bi se pocutil bolj varno kot na Fuzinah...;-) Sam nimam nobenega strokovnega pomisleka pred tem, da se postavi se drugi blok!
s1m0n
17. 05. 2011 21.32
vecni_student, saj razumem da se mora to "prečekirat" vendar zaradi tega zdaj ni potrebno forsirat, da se vse JE zaprejo zato ker niso varne pred napadom pred letalom! Lahko se samo izboljša opazovanje in prepreči, da kakšno letalo sploh pride blizu.
tosem-jaz
17. 05. 2011 21.27
4592612 - Le kdo je neumnež ? MAGLITE - baterija v glavnih črpalkah ? To so ti povedali tvoji "frendi" ? Ubogi revček, saj sploh ne veš kaj govoriš. Tvoji "frendi" si pa tudi ne zaslužijo zaposlitve v tej elektrarni, če tako pluvajo po podjetju, ki jim daje kruh. Po drugi strani pa ; zakaj pa sploh delajo tam, če se ne počutijo varne ? Ja mogoče pa tako pišeš, ker so te že večkrat zavrnili na razpisu, za prosto delovno mesto...
rossi66
17. 05. 2011 21.24
@s1m0n ----------- Varnostne analize so temeljna komponenta vsakega resnega inzenirskega projekta. Jedrski objekti in tehnologija so v tem primeru nekaj redov velikosti pred ostalimi tehnologijami... V istem rangu je verjetno samo se tehnologija naftne industrije ter vesoljska tehnologija. Varnostne analize postajajo izjemno kompleksno orodje in v novejsem casu so prakticno vse verjetnostne (probabilistic) narave... Zato je kar primerno, ce se z le-temi ukvarjamo tudi v SLO ne samo Nemciji. BTW, evropska poslanka Dr. Cizljeva je izvedenaka na podrocju PSA (probabilistic Safety Analysis)... In trditi, da tudi ob naletu najvecjega potniskega letala ne bi bilo posledic, je takole na slepo, precej naivno...