Slovenija

Za Gala zbranih 73.000 evrov. Zakaj ostanka ne prispeva Palčica Pomagalčica?

Ljubljana, 12. 12. 2019 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Živa Salobir
Komentarji
68

Po našem razkritju, da bi Galu podobno operacijo kot dr. Paley opravili v Ljubljani ali na Dunaju, se številni počutijo izigrane. Mamina pravica vsekakor je, da se odloči za operacijo drugje in jo tudi plača, s svojim ali zbranim denarjem. A ljudje, ki darujejo, si zaslužijo slišati vsa dejstva. Zakaj ima društvo Palčica Pomagalčica, ki je zbralo denar za Krisa, zadržke, da bi pomagali tudi Galu?

Kdaj bo Gal dočakal operacijo, ki jo nujno potrebuje in ki mu bo močno olajšala življenje?
Kdaj bo Gal dočakal operacijo, ki jo nujno potrebuje in ki mu bo močno olajšala življenje? FOTO: Kanal A
Denar za Gala zbira Nadškofijska Karitas Maribor. ''Za Gala je na našem transakcijskem računu zbranih približno 73 tisoč evrov, točno 72.965 evrov,'' pojasni predsednik mariborskega Karitasa Branko Maček. Od tega je bilo nekaj manj kot 51 tisoč evrov prek SMS-ov zbranih še prek društva Maus, a so jih operaterji po sklepu sodišča zaradi kazenskega postopka proti Nataši Švikart nakazali na račun Karitasa. Ostalo predstavljajo donacije, zbrane prek transakcijskega računa Karitasa.  

''To je skoraj polovica, upam, da se bo do konca aprila zbralo,'' je optimističen Maček. Za operacijo i
Gal
Gal FOTO: Kanal A

n rehabilitacijo pri dr. Paleyju, pri katerih vztraja Galova mama, potrebujejo 150.000 evrov, ki so jih želeli dobiti tudi od preostanka denarja, ki je bil namenjen Krisu. A ima Društvo Palčica Pomagalčica, ki je zbiralo denar za Krisa, trenutno zadržke glede pomoči Galu. Predsednica društva Larisa Štoka pojasni: ''Odločili smo se, da si pri tej zgodbici, tako kot tudi pri vseh ostalih, vzamemo čas, da najprej prisluhnemo medicinski stroki." 

Šestletni Gal zaradi prirojene deformacije rok sam ne zmore nekaterih najbolj osnovnih higienskih opravil. V roke tudi ne more pravilno vzeti svinčnika, kar je zdaj, ko obiskuje prvi razred, še toliko večji problem.
Šestletni Gal zaradi prirojene deformacije rok sam ne zmore nekaterih najbolj osnovnih higienskih opravil. V roke tudi ne more pravilno vzeti svinčnika, kar je zdaj, ko obiskuje prvi razred, še toliko večji problem. FOTO: Kanal A

Ta pa je mnenja, da bi bil Gal lahko operiran tudi v Evropi. Na vprašanje, ali jim je Galova mama povedala, da bi dečka lahko operirali tudi v Sloveniji oziroma v drugih centrih po Evropi, kjer bi bilo to ceneje, Maček odgovori: "Ko smo sprejeli to, je bilo povedano, kolikor jaz vem, da sta konzilij tako v Mariboru kot v Ljubljani najprej rekla, da tako ne bi bilo možno urediti."

A slovenski ortoped Lovro Suhodolčan trdi, da je dr. Paley predlagal povsem enakovredno operacijo, ki jo izvajajo tudi na Ortopedski kliniki v Ljubljani ali v kateri izmed predlaganih ustanov v Evropi. 

''Vedno preverimo okoliščine, želimo biti povezani z zdravstveno stroko, zaupati v medicinsko stroko in skupaj z njo narediti korak, ki bo otroka pripeljal do zdravih in pravih korakov," pove Larisa Štoka. Ko gre za donacije ljudi, pa je ključna tudi transparentnost. "Želimo, da so vsa zbrana sredstva, v vsakem trenutku, za vse dobrotnike, ki se odzovejo, vidna, in zdi se mi, da je to najmanj, kar vsem skupaj dolgujemo,'' zaključi. 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Koronavirusovec
15. 02. 2020 12.14
Pojtrarara kje si??
Franci Mikec 1
18. 12. 2019 09.00
+0
Madonca kako ste glasni in kako ste se razpisali. Pri vaših komentarjih me močno zanima če ste sploh donirali. Če pa ste pa bi morali pozabiti kaj se bo zgodilo z denarjem ker Kris je dobil za kar je bila donacija namenjena. Kdor pa se boji da je nakazal preveč naj raje ne nakazuje. gal je 2. žrtev Slovenske foušije ki pa daje zelo veliko temo za mlatenje prazne slame ozadje cele zgodbe pa še zdaleč ni tako nedolžna in Gal je samo nedolžno bitje katerega razni komentatorji vlačite po zobeh. Ko se je zbralo za Krisa in se je že vedelo za Švikartovo je bilo govora da Galu manjka samo še 8000 eur sedaj pa mu manjka že kar 10x več. Vsakemu kmetu je lahko jasno da tu zelo smrdi in da se negdo hoče dobro okoristiti ker je videl odziv za Krisa ki pa ga sedaj po doniranem denarju tako veselo vlačite po zobeh in vedno bolj imam občutek da nekateri donatorji bi sedaj najraje svojo donacijo nazaj. Kar pa se tiče vaših komentarjev kje vse bi Kris lahko prejel zdravilo in koliko bi bilo lahko cenejše pa itak nimate stika z možgani ker Krisu so bili šteti meseci. Ker pa vemo kako deluje naša birokracija so vse možnosti za pravočasno ukrepanje bile izčrpane.
Belibog
13. 12. 2019 16.10
+19
Galova mama je že od Mavsove dobila dobrih 22.000 EUR na svoj račun in 30.000 ji je še dolžna, + MK 73.000 = 95.000 EUR že zbranih in niso videti prav reveži, koliko revežev si sploh ne upajo prosit, ker jim je nerodno. Če to operacijo lahko izvedejo na ortopedski kliniki v LJ- bi bilo bolje to v LJ- operirati kjer so vrhunski strokovnjaki od nekdaj, meni so še v jugi navikolarko v zapestju zrihtal z vijaki in čez 2 leto so vijake pobral ven, vrhunski poseg. Pri PP je pa veliko megle in čudnih računov, če je bil prevoz 129.000 gratis kaj zdaj to odšteva od skupne vsote, tudi nastanitve so predrage, za 2800 $ na mesec se dobi že vrhunsko stanovanje v ZDA, ker je denarja še veliko ostalo je najbolje, da se to prenakaže na račun ZPM Moste in naj bo strogo namenjeno za zdravje otrok, da se ne bi še Larisa kaj sposodila, kot Mavsova
Andree
13. 12. 2019 16.17
+6
Glede Gala se strinjam. Kar se pa tiče krisevih staršev in palčice je tudi polno megle. Zamolčali so,da bi Kris lahko dobil v Nemčiji to zdravilo. Izjave palčice se razlikujejo od izjav zpm. Kot je že nekdo spodaj napisal. Oboje starše je potrebno dobro preiskati. Otroci tukaj niso nič krivi imajo nesrečo,ker so se rodili bolani
Vrhovni
13. 12. 2019 16.23
+0
Bravo, ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++, čista + 10
Uporabnik443897
13. 12. 2019 19.27
+13
Tisto kar je dolžna ji ona ne bo vrnila , saj nima kje vzeti. Lahkobi šlo nekaj iz tega kupa, saj smo darovali za otroke !!!
Igor Rant
14. 12. 2019 13.48
+1
Kot se jst spomnem je nemska vlada zrihtala 1,9mio eur za decka iz nemcije da so poslali zdravilo k njim. Naj Kris uziva tam preko luze in naj se pozdravi, dejstvo je da se je denar zbiral zanj. Tukaj je pa ze od zacetka dosti sumljivih okoliscin, obcutek kot da se hoce nekdo okoristit na racun bolnih otrok, sigurno ne drustvo PP.
Uporabnik1727405
13. 12. 2019 13.02
+12
Še čakam na informacijo,ali je FURS opravila inšpekcijski nadzor pri Palčici? Ravno prejšnji teden sem prejel opomin FURS-a pred izvršbo ,zaradi terjatve v znesku 8,00 EUR. Država,ki bi, po sami definiciji davčne obveznosti, morala pobirati davke , pa v tem primeru denar meče skozi zelo odprto okno.Se sprašujem,ali smo vsi pred zakonom enaki?
dannyer
13. 12. 2019 12.55
+28
Zato ker operacija bi bila krita v lj ali v dunaju. s tem pa izziljuje drago operacijo v zda . to pa ji ne pripada . zaradit takih mahinacij ne darujem niti centa.
MEDEJA6
13. 12. 2019 09.03
+18
Ti humanitarci so sami sebi namen. Dober biznis za njih
Amnasty
13. 12. 2019 08.34
+25
omg ljudje dajte se umirit s temi komentarji, vsi pametni da vam kar seka iz glave! lahko ste pametni ko se ne gre za vašega otroka, ... žal mi je fantka, ko se ga skos daje na naslovnice in se mu dela črna pika za prihodnost. Upam da se reši tako, da bo zanj najboljše.
BeGood
13. 12. 2019 08.34
+54
Sem na strani Palčice, višek denarja, ki je ostal od donacij za Krisa, se naj daruje za življenjsko ogrožene otroke. Gal je prisrčen fantek, njegovo življenje ni ogroženo in če se mu lahko pomaga v Sloveniji na stroške zdravstvenega zavarovanja, se naj tako tudi stori, če pa imajo starši drugačne želje, naj jih sami financirajo oz. vsaj razliko, ki še manjka. Zanimivo je tudi to, da se je želena vsota skoraj podvojila, sprva se je zbiralo 80.000€, v enem mesecu pa je znesek narasel na 150,000€. Tu nekaj zelo smrdi. Mali Gal seveda ni nič kriv, njegova mati je precej pohlepna in skregana z realnostjo.
pojtrarara
13. 12. 2019 09.02
+1
zakaj nimaš enakega stališča tudi za Krisa? Tudi Kris bi se lahko zdravil v SLo, tudi zanj bi zdravilo lahko plačala zavarovalnica - je povedal sam predstavnik zzzs v oddaji Koda na rtv s.l.o. 8.10.2019. pa so očitno starši Krisa imeli drugačne želje in sploh na zavod niti vloge niso oddali in potemtakem bi morali sami financirati vse te njihove drugačne želje. zanimivo je tudi,da je cena Krisovega zdravila narasla kar za dobrih 109.000 dolarjev. mali kris seveda ni nič kriv, potemtakem tvoj vidik velja tudi za Krisove starše in palčico - njegovi starši in palčica pa so precej pohlepni in skregani z realnostjo. Če si pošten imaš enaka merila za vse.
Cath
13. 12. 2019 21.44
+21
BeGood kar smo zbrali za Krisa, naj gre zanj pa če vse porabijo. Kaj vas tako tišči njegov denar. KRIS je življenjsko OGROŽEN, Gal ni. Poleg tega imajo denarja dovolj, da lahko Gala operirajo tudi v sosednji Avstriji. Tam bi operacija stala 50 000e. Zakaj ne? Ker hoče pohlepna mati v Ameriko. Ljubosumna je na Krisa in njegove starše. Kako da prej ni bila tako vztrajna? ? Ko je zavohala Krisov denar, je začela pritiskat na Palčico. Da o njenem arogantnem in nesramnem odnosu do vseh nas ki smo že donirali, ne pišem. In izjava, da na njenem otroku se ne bodo učili, zmaga. Da nima ta ženska nobene sramote. S Švikartivo je pa sodelovala veš čas. Toliko o njenem poštenju.
Vzemi si
14. 12. 2019 17.03
+2
@Cath od kje ti informacija, da je Galova mama zacela pritiskati na Palcico? Samo vprasam!
KVAJSTABO
13. 12. 2019 08.24
+32
Če gre za zdravje sina naj madam proda stanovanje, ne pa da fehta okol. Če bi dobila 60 jurjov in to kar je zbrano, bi zadostovalo za zdravljenje. Nekateri se stiskajo v garsonjeri in darujejo za otroka, ona pa se zmišljuje... češ, stanovanja ne bo prodala. A je to sočiten starš? Za svojega otroka dam življenje, njej se pa škoda zdi prodat stanovanje...?????
BrainDance
13. 12. 2019 09.49
+31
Ne samo stanovanje...imajo tudi hišo, avte,... :D torej, če bi želeli bi gladko lahko operacijo plačali sami...
janezpodre
13. 12. 2019 08.11
+10
Tipično slovensko - najprej vsi objokani darujete, nato tipično mariborsko permanentno "prikrajšanje", ki sproži tipično slovensko pljuvanje po dolgem in počez. Vsi ne moremo imet vsega, dajte se že sprijaznit , sreča je hebena stvar.
Medussa
13. 12. 2019 08.05
+11
Se je narod lepo izjasnil, da naj gre preostanek denarja, ki je bil namenjen Krisu, še Galu in ostalim otrokom, ampak ne. Ženski ni jasno, da to ni njen denar.
Švaba
13. 12. 2019 08.03
+16
Eh tale Palčica ni nedolžna... v tej lopovski zafurani državi vsi kradejo
pavao
13. 12. 2019 07.59
+66
Malo raziščite po spletu glede Galovih staršev.. Imajo podjetje (avto šola, računovodski servis...), dodatno stanovanje, ki pa ga ne želijo prodati, ker bi zanj dobili le 60.000€..., mama ne izdaja inforamcij koliko je že zbrala zanj, sam osedno sem daroval zanj ampak mi je žal in imam občutek, da je v tej zgodbi Gal le sredstvo kako bodo starši prišli do denarja... Galu pa želim da se mu čimprej omogoči normalno otroštvo.
pavao
13. 12. 2019 08.01
+46
nazadnje je bilo za operacijo potrebnih 120.000€ sedaj že 150.000, še malo počakajmo pa bo mama zahtevala že 200.000 in tako naprej
Marjan h.1966
13. 12. 2019 08.04
+32
Glede zgoraj napisanega se strinjam. Ni pa pri Krisevij nič drugače SP za popravilo plovil,ki ga je 12.11 zaprl isto nepremičnine isto se ne ve več koliko vse je zbralo. Palčica in zpm objavljata zelo različne podatke. Daroval sem za oba otroka,ker nista nič kriva. Oboje starše bi bilo potrebno dobro raziskati
pojtrarara
13. 12. 2019 08.35
+15
@pavao - velja enako v primeru Krisa njegovih staršev in palčice: namreč - cena zdravila Zolgensma v ZDA je javno postavljena in velja za vse enako in znaša 2,125 mio dolarjev - to je povsod javno objavljeno. Lahko najdeš podatek: Takšna cena velja za vse otroke. No Palčica pomagalčica larisa Štoka pa je objavila tole ceno z natančnim zapisom - kopiram njen zapis iz fb: "Kris bo prejel zdravilo na kliniki UCLA, katera nam je poslala že prvi račun, ki zajema ceno zdravila, in sicer v višini 2.234.031 dolarjev. " No poglejmo kako je zrastla cena zdravila palčici - bi bilo pošteno,da se jo vpraša zakaj je med uradno ceno zdravila v zda, ki velja za vse otroke (objavljena je možnost tudi plačila v več obrokih, ki se omogoča za starše), zakaj je za Krisa čudežno cena kar naenkrat zrastla- in to krepkoooo - ne samo za 30.000 ampak kar za krepkiiiih 109.031,00 dolarjev. Bi bilo korektno in pošteno do vseh donatorjev da tako palčica kot starši pojasnijo ta skok in da pokažejo ta uradno izdani račun s tako ceno o kateri pišejo. In bi bilo pošteno in korektno do donatorjev, da bi jih novinarji popa po tem že zdavnaj vprašali in zahtevali pojasnila in dokumentacijo, ki pojasnjuje tak enormni dvig cene. pa tega nihče od pristranskih popovih novinarjev ni naredil.
šlogar
13. 12. 2019 07.53
+42
Zakaj ne bi dali 150.000, če pa za enakovredno operacijo / izvzemimo Slovenijo) lahko damo 50.000. Predvsem mislim, da je tuje ( ameriško) toliko boljše kot domače ali blizu nas? Naši zdravniki so na samem vrhu specialistov na svetu! Verjamem, da je naše zdravstvo v razsulu, kar pa vrhunski strokovnjaki nimajo nič zraven. Riba smrdi pri gobcu!
Marjan h.1966
13. 12. 2019 07.56
+16
Vsepovsod po svetu je tako. Problem so zmeraj oni pri koritu
BrainDance
13. 12. 2019 09.52
+9
Sej ni problem, naj dajo, ampak nej ne prosijo za donacije. Če obstaja alternativa je ostalo nadstandard.
Marjan h.1966
13. 12. 2019 07.37
+32
Zakaj pa krisevih staršev jihcez ne vpraša zakaj niso izbrali Dresdena ali pa Heidelberga? Bližje je pa še celotno zdravljenje stane 2 mio evrov. Je ZDF Insel lepo reportažo o tem zdravilu,bolezni in zdravljenju. Celotno zdravljenje stane 2 mio evrov in ni omejeno na otroke,ki živijo v Nemčiji. Je predstavnik Sandoza( nemški del Novartisa)rekel,da se, da z njimi vse dogovori
Hulk Zalepi
13. 12. 2019 07.31
+9
ce pa si je baba sposodila gnar
son?ece5
13. 12. 2019 07.24
+36
Operirajo naj ga tam, kjer so najboljši strokovnjaki z izkušnjami. Očitno jih v Sloveniji ni, če ne bi bil deček že operiran pred šolo! Sramota, da se pregovarjajo na račun dečka. Zasluži si le najboljše, saj je vendar le otrok!
Andree
13. 12. 2019 08.28
-1
BrainDance
13. 12. 2019 08.58
+17
To je res. Ampak v tem primeru, ko obstaja enakovredna alternativa (cenejša ali celo zav. krita), potem je ostalo zdravljenje nadstandardo. In po vsem kar sem prebral tu in drugot bi si starši že sami lahko privoščili plačati to operacijo, sploh pa sedaj, ko je dobra polovica že zbrana (jaz takoj prodam hišo, stanovanje, avto, vzamem kredit, ni-da-ni, če bi s tem pomagal svojemu otroku...)...tu neki smrdi in to zelo. Nekje sem celo prebral, da je mati izjavila, da ona ne misli hiše prodat zato, da bo lahko svojemu otroku plačala operacijo - pa kakšna mati to reče?? :/
KVAJSTABO
13. 12. 2019 11.05
+14
Brain Dance; Tudi jaz se sprašujem kako lahko kaj takega izjavi. Na moj komentar zgoraj se pridno nabirajo minusi. Zakaj? Ker je zadeta žebljica v glavico.
Cath
13. 12. 2019 21.48
+7
Saj ni niti poskusila kje pa piše, da naši niso dobri? V njeni pohlepni glavi.
Herba
12. 12. 2019 21.49
+3
Te tovarišice od palčice pomagalčice so pa res strokovno podkovane, da lahko sodijo komu ja in komu ne. Imajo denar, ki niti slučajno ni bil namenjen, da ga one zadržujejo na svojem računu.
RockRoller
12. 12. 2019 21.51
+18
Herba
12. 12. 2019 21.54
+11
Tudi funkicionalno nepismeni smo prispevali za to, da se nekateri zabavajo na naš račun...
luna.3
12. 12. 2019 21.45
+27
Ne razumemo, zakaj se prav pri Galu tako komplicira in se ne more dati tisto malo vsoto. Medicinska stroka je tudi svoje že povedala, vse tako izgleda, da so merila od primera do primera različna. Zakaj?
tečnež
12. 12. 2019 21.50
+69
ker v tem primeru ni proriteta otrok,ampak plačane počitnice v ameriki
Herba
12. 12. 2019 21.52
+32
Bo kar držalo, poglejte koliko stanejo karte za ogled košarke...
User1094863
12. 12. 2019 21.39
+46
palčica je imela poanto s krisom ves kasneje pa so izsiljevanja in zavajanja !! in pritiski na palčico!!!¨ko bo primer pravi bo palčica pomagala do takrat pa ne pritiskajte nanjo ker je to izsiljevanje!!!!!
Herba
12. 12. 2019 21.51
+14
Imeti tuj denar na računu, ki je namenjen za dobrodelnost je pa pošteno...
RockRoller
12. 12. 2019 21.54
+25
Herban si pomislil da gre stanje Krisu na slabše, denarja pa ne bi bilo več ? Misliš da mu bodo v ZDA brezplačno pomagali? Dajte malo logično razmišljat.
pojtrarara
12. 12. 2019 21.59
-16
ej ti marjan ona je imela očitno poanto s Krisom, ker ji cvenki dišijo ja, ker je nabirka tako velika, zato je očitno ostali bolni ne brigajo, sploh ker zbirajo manjše denarje - in humanitarnemu srcu larise štoke, ki se očitno odpira glede na višino nabirke, zato drugi niso zanimivi. In to ni humanitarec. Humanitarec sam pomaga, tako je srčen in pošten, da niti časa ni da bi kdorkoli pritiskal nanj, ker sam od sebe prepozna stiske drugih in pomaga.
Herba
13. 12. 2019 08.52
+8
RockRoller, če rabiš pomoč ali pa vzameš kredit in vprašaš za 2,3 milijona €, človek predvideva, da rabiš toliko. Še pot tja in nazaj so jim podarili. Zdaj pa ko je kao viška denarja, se kar na enkrat ne ve več, koliko stane zdravljenje. Če bi šel tja samo en od staršev, mogoče izpustili kakšno košarkarsko tekmo, bi bilo zdravljenje mogoče cenejše. Tako pa delajo z denarjem kakor svinja z mehom.
BrainDance
13. 12. 2019 10.07
+4
Čakte mal. Denar se je zbiro za zdravljenje in ne za kasnejše zaplete, bivanje staršev, transport, itd...! Kaj pa če bi zbrali točno vsoto??
Andree
13. 12. 2019 10.19
+7