Preverjeno

Kaj je treba vedeti, če se odpravljate na Camino?

Ljubljana, 25. 12. 2018 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Na leto se na Camino, eno najbolj priljubljenih romanj, odpravi več kot četrt milijona ljudi. Poti do končnega cilja, Santiaga de Compostele je več, najbolj priljubljena pa je 800 kilometrov dolga pot, ki se začne v Franciji, tik ob meji s Španijo in običajno traja dober mesec dni. Tukaj je nekaj informacij, ki jih je dobro vedeti, preden se odpravite na pot.

Camino velja za eno najbolj varnih in tudi poceni romarskih poti, na kateri je za romarje izredno dobro poskrbljeno. Na vsej poti so postavljena posebna zavetišča in vam tako ni treba nikoli skrbeti, kje boste spali. Vendar pa za vstop vanje potrebujete uradni romarski potni list. Lahko ga dobite na poti v romarskih pisarnah, v nekaterih zavetiščih, turističnih agencijah. Najbolje pa je, da si ga priskrbite že pred potjo v Sloveniji, pri Društvu prijateljev Svetega Jakoba.

Romanje Camino
Romanje Camino FOTO: Irena Pan

Romarski list vam bo na koncu tudi služil kot dokazilo, da ste prehodili pot, saj bose v njem zbirali štampiljke, ki jih lahko dobite v zavetiščih, cerkvah in celo lokalih. Vendar boste morali, če boste želeli na koncu dobiti uradno potrdilo, prehoditi vsaj 100 kilometrov pred Sanitagom de Compostela.

Romanje Camino
Romanje Camino FOTO: Irena Pan

Obstajajo cerkvena, občinska in privatna zavetišča, ki so dobro označena in jih je lahko najti, vsa pa so izjemno poceni – od pet do petnajst evrov na noč. Med seboj se precej razlikujejo – od tistih, kjer lahko prenočuje več sto romarjev in z najbolj osnovno ponudbo (pogradi, kopalnice in skupna kuhinja), do tistih, kjer prebiva zgolj nekaj romarjev (z moderno opremo in celo z bazeni). Za tiste romarje, ki si želijo več intime, pa mnoga zavetišča ponujajo tudi malo dražje sobe za dva. Ušesni čepki so skorajda nujen del opreme, saj bo ponoči vsaj eden romar zagotovo precej smrčal.

Romanje Camino
Romanje Camino FOTO: Irena Pan

Pred potjo dobro razmislite, kaj boste vzeli s seboj. Največja težava pohodnikov in vzrok mnogih poškodb je namreč pretežek nahrbtnik. Veljalo naj bi pravilo, da ne sme tehtati več kot deset odstotkov vaše teže, v vsakem primeru pa ni dobro, če tehta več kot deset kilogramov. Mnogi popotniki že po nekaj dneh ugotovijo, da vseeno ne potrebujejo vsega in te stvari pošljejo domov.

Kar se tiče velikosti nahrbtnika, so mnenja deljena. Nekateri prisegajo na majhne 30-litrske nahrbtnike, drugi imajo raje večje (45 litrov ali več). Važno je, da je lahek, saj boste kaj kmalu občutili vsak odvečen gram, in da boste lahko zlahka organizirali stvari v njem. Dobro je, da je nepremočljiv ali da ima nepremočljivo pregrinjalo, vendar s seboj vseeno vzemite tudi nepremočljive ali vsaj plastične vreče, saj se lahko znajdete tudi v večurnem hudem nalivu in boste tako – ko boste končno prišli v zavetišče – imeli nekaj suhih oblačil.

Poglejte posebno božično oddajo Preverjeno, ki je bila posvečena znameniti romarski poti Camino de Santiago v Španiji.

S seboj potrebujete zgolj dve ali tri majice s kratkimi rokavi, kratke in dolge hlače, spodnje perilo in kar nekaj nogavic – vse iz materiala, ki se hitro suši in nekaj za bolj mrzla jutra in večere. Dobro je vzeti tudi nekaj lahkega in bombažnega za popoldneve in nikar ne pozabite na palerino, saj na nekaterih delih pogosto dežuje.

Čevlji so prav posebno poglavje, saj bo, brez dobrih, že prej uhojenih čevljev, vaše romanje postalo mučno in zelo boleče. Nekateri prisegajo na visoke, drugi na nizke pohodne čevlje, nekateri pa hodijo s športnimi sandali ali drugimi športnimi obutvami. Dobro je, da čevlje kupite dosti prej, ob nakupu pa upoštevate, da morajo biti malo večji, saj vam bo noga zatekala. Nato jih, še preden se odpravite na pot, dobro izhodite. Mnogi s seboj vzamejo tudi natikače, ki jih imajo obute po koncu hoje, da si noga odpočije.

Dobro je tudi, da s seboj vzamete lahko spalno vrečo. V veliko zavetiščih boste sicer dobili zamenljivo pregrinjalo za jogije in vzglavnike ter pregrinjala, vendar tega nimajo vsa. Če boste romali pozno jeseni, spomladi ali pozimi, mora biti temu primerna tudi spalna vreča, saj ni nujno, da bo zavetišče ogrevano. Tudi oblačila morajo biti v tem primeru toplejša.

Poleg toaletnih potrebščin (kupite čim manjše in lahke) potrebujete še kakšne protibolečinske tablete, mazilo za otekle in vnete noge ter obliže za žulje. In nikar ne pozabite na pokrivalo, sončno kremo in očala, saj je lahko poleti na nekaterih mestih tudi do 40 stopinj Celzija. Če kaj pozabite, naj vas ne skrbi, saj je ob vsej poti nešteto trgovinic in lekarn. Vzemite tudi nekaj, s čimer boste vsak dan oprali svoja oblačila. Skorajda vsa zavetišča imajo tudi pralne in sušilne stroje, vendar boste morali za njihovo uporabo plačati med tri in štiri evre.

Romanje Camino
Romanje Camino FOTO: Irena Pan

Kuhate si lahko sami, vendar je v tem primeru dobro, da s seboj vzamete tudi pohodniški jedilni pribor, krožnik in lonček, saj je ponekod romarjev veliko in lahko ostanete brez, ponekod pa pribora ali krožnikov sploh ni. Romarji v zavetiščih za seboj puščajo stvari, ki jih ne potrebujejo več, tako da preden se odpravite v trgovino po sestavine za vašo večerjo, pokukajte v hladilnik in omare, saj je velika verjetnost, da si boste lahko že s tem skuhali večerjo. Skoraj zagotovo pa boste našli kis, olje, sol in sladkor. Če česa od tega ni, kupite sami in pustite tistim za vami. Nahrbtnik bo tako ali tako že dovolj težak, da bi nosili s seboj karkoli, kar ni nujno potrebno.

Na pot vzemite zgolj kakšen manjši prigrizek. Skoraj v vsakem naselju boste našli lokale, ki že zgodaj zjutraj ponujajo romarske zajtrke (od tri do evrov) ali pa (obilno) romarsko večerjo za približno devet evrov, poleg katere boste običajno dobili tudi liter vina. Vedno pa morate imeti s seboj vsaj liter in pol vode. Ob poti je sicer kar nekaj vodnjakov, vendar obstajajo tudi področja, kjer po urah hoje ne boste našli niti vodnjakov, niti lokalov, kjer bi se odžejali.

Romanje Camino
Romanje Camino FOTO: Irena Pan

Na poti boste hodili po zelo različnih terenih – po hribih, dolinah, makadamu, gozdnih in gorskih potkah, pa tudi asfaltu. Pred potjo je sicer zelo dobro dobiti malo kondicije, vendar jo boste zelo hitro pridobili tudi na sami poti. Tisti, ki se že ukvarjajo s kakšnimi športi, se pogosto uštejejo, saj mislijo, da so dovolj pripravljeni, vendar vsakodnevna hoja vsaj 20 do 25 kilometrov zahteva povsem drugačne gibe kot drugi športi. Pretiravanja lahko hitro vodijo v huda vnetja mišic.

Če pa kdaj omagate, tudi ne bo hudega, saj je poleg lekarn, v katerih so dobro seznanjeni z vsemi težavami romarjev in jih najdete skorajda v vsaki vasi, organizirana tudi dobra mreža prevozov nahrbtnikov do naslednjega zavetišča. Zjutraj pustite nahbrtnik, skupaj s kuverto v kateri je denar (tri do pet evrov) in ko pridete na svoj cilj. bo vaš nahrbtnik že tam.

Romanje Camino
Romanje Camino FOTO: Irena Pan

Koliko boste vsak dan prehodili, je povsem odvisno od vas. Večina prehodi med 20 in 25 kilometri, vendar je najbolje, da hodite tako daleč in s takšno hitrostjo, kot odgovarja vašemu telesu. Če boste na silo sledili vašemu načrtu o prehojenih kilometrih na dan, ne da bi poslušali telo, se lahko kaj hitro zgodi, da boste morali pot zaradi poškodb prekiniti. Ko boste načrtovali pot, računajte tudi na to, da se je dobro vsaj enkrat na teden spočiti, preden nadaljujete s hojo.

Koliko boste na poti zapravili, je odvisno od tega, kako dolgo boste romali, kako boste potovali oziroma od vaših potreb in zahtev. Z ugodnimi letalskimi ponudniki lahko do začetne točke romanja pridete tudi za 100 evrov, na dan pa boste za vse stroške, vključno s prenočiščem, zapravili minimalno 20 evrov; vendar le v primeru, da boste spali zgolj v najcenejših zavetiščih in si kuhali sami. V povprečju pa velja, da na Caminu zapraviš približno 35 evrov na dan.

Romanje Camino
Romanje Camino FOTO: Irena Pan

Na poti si lahko pomagate s številnimi vodniki in telefonskimi aplikacijami, ki pa jih v resnici ne potrebujete, saj je celotna pot označena z rumenimi puščicami, zavetišča so si precej blizu, v primeru težav pa vam bodo zagotovo pomagali prijazni domačini ali drugi romarji. Za Camino je namreč značilna izjemna solidarnost sopotnikov in podpora domačinov.

Večji del romarjev potuje samih, če pa potujete še s kom, upoštevajte, da ima vsak človek svoj tempo hoje, drugačne potrebe in da lahko ta pot sproži precej močna čustva, zato je včasih vseeno bolje, da kakšen kilometer ali dan prehodite vsak zase.

Bon Camino!

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Militos
25. 12. 2018 20.15
-42
Nehajte težiti s to bedarijo. Raje v hribe.
Dracul Va Domni DinNou
25. 12. 2018 20.30
+0
topo
25. 12. 2018 21.18
+28
To ni bedarija,ampak najdeš svojo dušo v lastnem telesu,če ne je ne boš nikdar,pa čeprav jo sam nosiš..
mptour
25. 12. 2018 22.43
+4
Ne vem zakaj bi jo iskal. Če maš pr seb pošlihtano, je ne morš zgubit.
PIKAPOLONICA1994
26. 12. 2018 07.04
-9
...pokaži mimpol to dušo, ki lebdi nekje nad teboj in si misli svoje kako klatiš neumnosti...
Neprijatelj
25. 12. 2018 20.07
+32
Rajši s kolesom v night, kot z mercedesom na šiht. Lep božič vsem.
fairplayy
25. 12. 2018 19.58
-37
Nekoristno trosenje energije raje bi kaka drevesa zasadili za nas planet
redtraktor
26. 12. 2018 17.02
+1
Zakaj? Morda zato, da boš ti ob njih nogo dvignil?
ina5785
25. 12. 2018 19.55
+140
Pred šestimi leti sem prehodila Camino - v točno 4 tednih okrog 900 km. Vsak, ki ima voljo in je dokaj zdrav, ga lahko prehodi. Srečala sem 80 letno Švedinjo, ki je vsak dan prehodila od 5 - 8 km, nikamor se ji ni mudilo. Bila je zelo srečna da zmore. Meni je pa Camino dal zelo veliko, predvsem mi pa razširil horizonte; NI pomemben denar, bogastvo!, pomembna je preprostost, skromnost, dobrota posameznika, ljubezen do vsakega (sočloveka). Ta pot zagotovo vsakega človeka obogati v duši!
Garry
25. 12. 2018 20.10
+37
o tem sem tud razmišljal,preden sem,dal komentar...namreč pred kratkim sem si ogledal film...v katerem opisuje to pot.....hvaležen bi bil,če bi opisala to romanje.....lep pozdrav
Militos
25. 12. 2018 20.16
-54
ina5785
25. 12. 2018 21.04
+55
Garry - Martin Sheen /mogoče sem priimek zapisala narobe/ mi je zelo ljub igralec, a film mi ni bil všeč. Vsak ki je prehodil Camino je običajno šel z razlogom (običajno je to prazna duša, nikakršne volje več do življenja. . . . . skratka problem, ki ga enostavno NE zmoreš razrešit). Šele po 14 dneh hoje se mi je zazdelo, da zopet čutim da sem živa. . . . . . . po dolgih letih sem zopet začutila naravo v vsej njeni lepoti in petje ptičk je bila najlepša melodija. Zaveš se, kako malo pravzaprav potrebuješ za življenje in da nihče na tem svetu ni boljši, niti slabši od tebe. Življenje postane enostavnejše, ne hlepiš več po materialnih dobrinah kot nekoč, zaveš se, da ko za vedno odideš, NIČESAR NE ODNESEŠ S SEBOJ!!!!!!
Garry
25. 12. 2018 21.15
+18
točno ta film...mislim,da je iskal sina,če se ne motim....no ravno ta prostranost dežele,spoznavanje ljudi itn...to me navdušuje
Apostol1
25. 12. 2018 21.32
+33
ina5785 ..... Čestitam ti za prehojeno pot , sicer te pa že po komentarjih , ki jih tule objaviš zelo visoko cenim in ti lahko brez dvomov verjamem . Pa lepe pozdrave. ➕➕➕➕👍
Garry
25. 12. 2018 21.35
+18
Apostol1....se podpišem pod tvoj komentar....pa lep pozdrav
ina5785
25. 12. 2018 22.07
+27
Apostol1 - Hvala enako GLEDE komentarjev! Kadarkoli te zasledim, skrbno preberem napisano. Hvala Bogu, da je še nekaj tako miroljubnih in modrih ljudi, ki zelo umirjajo situacijo oz.vzdušje na tem portalu - nekaterih! Lepe praznike ti želim, predvsem pa mir v srcu in duši!
PIKAPOLONICA1994
26. 12. 2018 07.06
-20
...položnice pa pol plačuješ iz prehojenih kilometrov, a ne?
Garry
25. 12. 2018 17.18
+51
pustolovščina,je lepa kakor za koga...ko sem prebral clanek,me kar mika...no vprašanje je,koliko jih zdrži to pot??
Svetlobasrca
25. 12. 2018 18.50
+35
Igi74
25. 12. 2018 16.49
-141
Nič mi ni treba vedt...ker ne bom šu na Camino...itak pa: kaj nas briga!!
Apostol1
25. 12. 2018 17.45
+155
inverter.....Mene in še koga pa briga in tudi zanima , tebe pa če te zanima pa pojdi brat ,kako predsednik Pahor peče piškote ali kaj podobnega , ker mene to zadnje ne zanima ampak na kraj pameti mi ne pade , da bi tam pisal blesave komentarje tako kot ti tule.
SKRIPT
25. 12. 2018 17.54
-64
A si tudi ti delal z otroki v imeni jezusa kristusa
Igi74
25. 12. 2018 19.46
-17
Apostol1 pomagaj si sam, in bog ti ne bo pomagal...
Igi74
25. 12. 2018 19.48
-19
A veš zakaj je Bogu ime Bog? Kar je bil ime Chuck Norris že zaseden.
ina5785
25. 12. 2018 19.56
+15
Apostol1 - +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Igi74
25. 12. 2018 21.27
-25
Delat začnite, in realno gledat na življenje!!!!! Ne pa na neke traparije mislit!!!!