Tujina

Kaj je vzrok za hud mraz v Severni Ameriki?

Ljubljana, 31. 01. 2019 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Evropi temperature v zadnjih dneh ne odstopajo bistveno od dolgoletnega povprečja, s povsem drugačnimi razmerami pa se soočajo na drugi strani Atlantika v Severni Ameriki, ki jih je po sneženju v začetku tedna sedaj preplavil še zelo mrzel arktični zrak.

Najhujši mraz je zajel jugovzhod Kanade in vzhod Združenih držav Amerike, kjer so marsikje izmerili najnižje temperature v zadnjih dvajsetih letih, ponekod pa so se močno približali celo absolutnim rekordom. V Minneapolisu, ki leži na podobni geografski širini in nadmorski višini kot Novo mesto, so včeraj zjutraj izmerili kar -33 stopinj Celzija, popoldne pa le -25 stopinj Celzija. V najhladnejših krajih so se temperature spustile celo do -40 stopinj Celzija.

Že tako nizke temperature še dodatno znižuje okrepljen veter, zaradi katerega je ponekod občutek mraza kar okoli -50 stopinj Celzija. Tako nizke temperature lahko na izpostavljeni koži povzročijo ozebline že v desetih minutah.

Tudi popoldanske temperature so marsikje le okoli -25 stopinj Celzija, zaradi vetra pa je občutek mraza ponekod celo -50 stopinj Celzija.
Tudi popoldanske temperature so marsikje le okoli -25 stopinj Celzija, zaradi vetra pa je občutek mraza ponekod celo -50 stopinj Celzija. FOTO: POP TV

Krivec je razdeljen polarni vrtinec

Dogajanje onstran Atlantika je povezano z dogajanjem na skrajnem severu poloble, kjer nastaja polarni vrtinec. To je vrteča gmota zelo mrzlega zraka, ki se običajno zadržuje nad Arktiko in se pozimi zaradi večje temperaturne razlike med polom in ekvatorjem okrepi. Polarni predeli v zimskem času namreč veliko več toplote oddajo v vesolje kot pa jo prejmejo od Sonca, nasprotno pa območje okoli ekvatorja skozi vse leto od Sonca prejema več toplote kot jo odda v vesolje.

Kadar je polarni vrtinec močan, na meji med hladnejšo polarno in toplejšo subtropsko zračno maso prevladujejo močni zahodni vetrovi, ki preprečujejo, da bi se polarni zrak spustil v srednje geografske širine. Vetrovni stržen je najmočnejši na vrhu troposfere, na višini deset kilometrov, kjer se odvija večina letalskega potniškega prometa, kar piloti s pridom izkoriščajo. Čas potovanja na vzhodne destinacije je krajši, letalo pa porabi tudi manj goriva.

Polarni vrtinec zadržuje najhujši mraz znotraj polarnega kroga.
Polarni vrtinec zadržuje najhujši mraz znotraj polarnega kroga. FOTO: POP TV

V primeru, da zahodni vetrovi oslabijo, pride do deformacije polarnega vrtinca in lahko tudi do njegovega razpada, kar se je zgodilo tudi tokrat. En del polarnega vrtinca se je odvrtel nad severno Ameriko, drugi pa nad Sibirijo. Zaradi spusta arktičnega zraka v nižje geografske širine so temperature v teh dneh nad severnim polom celo višje kot na severu ZDA in jugu Kanade.

Zakaj tako izraziti prodori arktičnega zraka nad Evropo niso mogoči?

Razlog se skriva v razporeditvi kopnega in morja ter v oceanskih tokovih, ki služijo prenosu toplejše vode in padavin iz ekvatorja proti poloma ter hladne vode iz pola proti ekvatorju. Vzhodno obalo severnoameriškega kontinenta obliva mrzel Labradorski tok, zaradi katerega so morja severno od ameriške celine v zimskem času prekrita z ledom. Posledično se izjemno mrzle zračne mase, ki se iznad polarnega kroga spuščajo v srednje geografske širine, na svoji poti le malo ogrejejo, zaradi razporeditve gorovij v smeri od severa proti jugu in Osrednjega nižavja pa lahko mrzel zrak neovirano prodre daleč proti jugu.

V primeru, da polarni vrtinec oslabi ali celo razpade, se arktična zračna masa začne spuščati v zmerne geografske širine. Nad Severno Ameriko ima zelo mrzel zrak neovirano pot daleč proti jugu.
V primeru, da polarni vrtinec oslabi ali celo razpade, se arktična zračna masa začne spuščati v zmerne geografske širine. Nad Severno Ameriko ima zelo mrzel zrak neovirano pot daleč proti jugu. FOTO: POP TV

Nasprotno pa zahodno obalo Evrope obliva topel Severnoatlantski tok, ki se kot Zalivski tok začenja že v Mehiškem zalivu in od tam nadaljuje svojo pot proti severni Evropi. Ko prispe do polarnih predelov, zaradi večje vsebnosti soli kot posledice nastajanja morskega ledu potone v globino in se z globinskim tokom vrača nazaj proti Mehiškemu zalivu, kjer se spet segreje in dviga ter tako krepi Zalivski tok.

Zaradi toplega toka Barentsovo in Norveško morje tudi pozimi ne zamrzneta. Arktična zračna masa se ob pomiku preko teh dveh morij občutno ogreje, hkrati pa mrzel zrak nad Evropo zaradi gorskih ovir nima tako proste poti proti jugu, kot jo ima nad Severno Ameriko.

Pred ekstremno nizkimi temperaturami Evropo varujeta Norveško in Barentsovo morje, ki tudi pozimi ostaneta nezamrznjena.
Pred ekstremno nizkimi temperaturami Evropo varujeta Norveško in Barentsovo morje, ki tudi pozimi ostaneta nezamrznjena. FOTO: NASA

Da so zahodne obale kontinentov na severni polobli precej toplejše kot vzhodne, razkriva tudi primerjava povprečnih temperatur med francoskim obmorskim mestom Brest, ki je pod vplivom toplega Severnoatlantskega toka, in kanadskim mestom St. John's, ki ga obliva hladen Labradorski tok. Čeprav kraja ležita na podobni geografski širini, je St. John's januarja v povprečju za kar 12 stopinj Celzija hladnejši od Bresta. To je toliko, kot znaša povprečna temperaturna razlika med Portorožem in Kredarico!

Najnižje temperature pri nas izmerimo ob razširitvi sibirskega anticiklona nad Evropo. Takrat prevladujoče zahodnike nadomesti višinski vzhodnik, ki zračno maso prinaša iznad močno ohlajene Rusije. Sibirska zračna masa se na svoji poti do nas sicer prav tako močno ogreje, a precej manj kot ob pomiku preko razmeroma toplih severnih morij. Vetru, ki nam dovaja mrzel zrak iznad Sibirije, pravimo buran, ki pa v zadnjih letih vse redkeje zapiha.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1094863
01. 02. 2019 14.53
+2
verjetno je krivo globalno segrevanje!!! a ste kdaj pomislili da se zemlja vključno z rimsko cesto tiudi vrti vpo vesolju in tako kot se na zemlji vrtijo letni časi (boloj ali manj) t5ako ima tudi vesolje vpliv na globalno segrevanje in ledeno dobo!! odvisno ke v kožnici se nahaja naše osončje!!! ne nasedat vsemu ki vleče denar iz naših žepov!!!!
Simon Stegel 1
01. 02. 2019 17.09
-1
Temperatura vesolja, kjer se mi gibamo, je bolj ali manj stalna. Na dodatno segrevanje zemeljskga povrsja, ki mu ni vzrok Sonce, se nekaj casa ne moremo racunati. Lahko pa omilimo vzroke, ki dodatno ogrevajo naš planet in so nedvomno plod človekovega udejstvovanja, saj kazalci zadnja leta močno odstopajo. Glede drugih dejavnikov v vesolju, ki bi lahko segrevali ozračje - Mogoce cez nekaj milijard let, ko bosta Andromeda in Rimska cesta trcili. Takrat bo sicer za nase osoncje in Zemljo ze prekasno, saj zivljenja na Zemlji ze dolgo bo vec. Mogoce bi raje postregel s podatki, kot s takimi floskulami. Lp
Frane Šajn
01. 02. 2019 11.50
+1
Trampova in podobne vlade, ki zaradi slepote in sle po denarju ne vidijo pedenj pred nosom . Ne pozabite, da taki helipterji krojijo tudi našo mojo in tvojo usodo.
Transformerji
01. 02. 2019 12.20
+2
Nekdo je nekaj pomešal; ti ali jaz? Grozijo nam z globalnim segrevanjem, Trump ni podpisal pariškega sporazuma, sedaj imajo pa tako hudo zimo. Ima mogoče res tako dobro intuicijo, s katero se je sam pohvalil, pa je ugotovil, da bomo prej dobili ledeno dobo? No, vsaj Amerika....
Transformerji
01. 02. 2019 11.34
+3
Kriv je Trump, predsednik Amerike, ki ni podpisal pariškega sporazuma, baraba nesramna......
anakondabox
01. 02. 2019 10.44
+2
To je segrevanje ozračja, kot ugotavljajo znanstveniki! A homo sapiens živi le tisočinko let od življenja našega planeta. Enkrat se ozračje segreva, drugič ohlaja v tem milijardnem ogrevanju in ohlajanju Zemlje (enotnost nasprotij). Ako bi se samo ogrevalo ali zgolj ohlajajo, bi se naš planet sesul sam vase. Podnebje poteka zdaj linearno s sinusoidnimi obrati, drugič s frekventnim turbulentnim valovanjem, ob mimobežnih faznih zamikih, kot pišem v NWP. Ugledni profesorji in znanstvena poglavja v časopisih, skrivajo mojo inovacijo kot kača noge. Prostor-čas bo pokazal svoje. #prezir
brabusednet
01. 02. 2019 10.01
-2
Narava pač dela po svojem pa ne mi reč,da je posledica segrevanje ozračja.
_Nico_T_
01. 02. 2019 07.22
+3
Ko sem bil nazadnje v Sibiriji je bilo tam -38 stopinj, predtem sem bil poleti, pa je bilo +43 stopinj. Pač se je treba na tako zadevo pripravit in je.
MiroF
31. 01. 2019 22.43
+2
Kaj ste že pozabili kakšne zime so bile včasih ! Drgač je pa to pojav vetrov in čisto nič drugega !
Eastman
31. 01. 2019 21.49
+6
Saj je že naš bistri Grims povedal, da se zemlja ohlaja in da je zato karantanski panter izumrl.
ChampionsLeague17
31. 01. 2019 21.10
-7
podobno se je zgodilo 30.000 let pred.našim štetjem ko je po izbruhu vulkana svete helene začelo močno deževati in za tem prišel polarni mraz .. naredil se je velik ledeni jez in nastalo veliko ledeno jezero . ko se je zacel ledeni jez topiti in razdirati je naredilo katastrofo in po celem svetu je narasla voda . . v egiptu so bile piamide pod vodo. atlantida ki naj bi bila tam kjer danes pravijo da je oko afrike je bila pod vodo . nastala je zgodba noetova barka ki je zapisana v bibliji . cel svet je bil poplavljen zaradi vulkana svete helene in podrtega naravnega ledenega jeza ki je držal velikansko jezero . tam ko so kavbojce snemal tist je bilo vse morje .. in povedat hočem da takrat je bilo polarno obdobje ki je umrlo veliko prednikov tisti ki so se pa rešli te katastrofe so pa naši predniki .. zaradi njih smo mi živi.
_Nico_T_
01. 02. 2019 07.24
+8
Pa ti veš, kdaj so nastale piramide? :) (Namig. Cca. 3000 pred Kristusom, tako, da si sfalil za "samo" kakšnih 10x.)
misko5lin
01. 02. 2019 08.56
+7
Kje si se pa to naučil? Imaš mogoče kakšen neobjavljen rokopis Julesa Verna?
ChampionsLeague17
31. 01. 2019 20.54
-3
prihaja svet v polarno dobo ki naj bi trajala do 2050
Ciymbalta
31. 01. 2019 20.47
+4
Ja narava ve koga mora kaznovat, tako je prav
Lev07
01. 02. 2019 08.05
+7
Ne, ne ve! Narava kaznuje vse po vrsti in kot ponavadi, nasankajo najmanj krivi!
User1094863
31. 01. 2019 20.25
-3
verjetnoje krivda v globalem segrevanju in v emisijskih kuponih........ realisti razumejo!!
JohannDoe
01. 02. 2019 09.17
-1
Emisijski kuponi so največja neumnost, kar s jih je izmislil človek. Zakaj ne bi smel nekdo svinjati zraka, to je ja znano, da ima efekt na pljuča kot bronhi bomboni.
Bott
31. 01. 2019 20.02
-4
upam da jim bo mraz do septembra
totalka
31. 01. 2019 19.16
+6
Rusom niso plačali plina,pa je rus priprl pipico
Sputnik
31. 01. 2019 18.22
+6
to so najlepši pogoji za sušit perilo. opereš neseš ven, takoj zmrzne, malo popokaš led in oblečeš.
Sputnik
31. 01. 2019 18.21
+30
amerikanosi temu rečejo konec sveta, prihaja odrešenik, ledena doba, polarni mraz, nuklearna zima..... v rusiji temu rečemo da je malček hladno
Laki je malo nervozan
31. 01. 2019 18.13
+7
Mogoče zima...???
Sventevith
31. 01. 2019 18.08
-10
24ur, kako je take ekstreme lepo normalizirati, s takim flancanjem. Mogoče bi lahko napisali, kako se magnetni severni pol premika. Vem, da se vseskozi, samo ne tako hitro. Google earth so morali, ce so ga ze, zaradi tega predcasno posodobiti. Ampak vse je ok. Ocitno ima Trump prav, vi pa pišete, kakor vam paše. Sužnji elite.
Kollerik
31. 01. 2019 18.20
+21
Smešiš se. Pozanimaj se malo o Atlantskem toku, kaj vse pomeni za vreme v Evropi in tako naprej. Potem boš morda razumel tudi kakšen bolj kompleksen članek.
ivan res grozni
31. 01. 2019 19.21
+6
Pristaši milijarderja Trumpa so res sužnji elite.
Sventevith
31. 01. 2019 19.28
-3
Me niti ne zanimajo kompleksni clanki o vseh tokovih, ki vplivajo na vreme. Hotel sem izpostaviti normaliziranje vseh ekstremov. Pa naj si gre za 50°C, ali za =50. Vse je normalno, saj tokovi, itd, itd....
Kimberley Echo
31. 01. 2019 21.24
+4
Se strinjam glede premikanja severnega magnetnega pola, ki verjetno nima nobene veze z vremenom. Od leta 1900 do 1980 se ni kaj prida premikal, zadnjih 40 let pa je vse hitrejši, lani je dosegel 55 km/leto. Iznad Kanade se je premaknil na sredino Arktičnega morja in proti Sibiriji. To lahko moti tiste, ki uporabljajo kompas, ne pa GPS, ker sateliti zemljinega magnetizma ne uporabljajo za izmero koordinat. Zato izraz "smešiš se" ni na mestu, saj pišeta o dveh popolnoma različnih stvareh.
Ost1234
31. 01. 2019 17.56
-7
Čemu nekateri mislijo da nas res tako zelo zanima dogajanje v ZDA, da nas vsak dan pitajo z skorajda enimi in istimi novicami ??
Lev07
01. 02. 2019 08.08
+4
Zato, ker nekateri nismo tako ozkogledi in nas zanima marsikaj! Kar nas pa ne zanima, pa preskočimo!
Dajminazaj
01. 02. 2019 08.24
+2
JohannDoe
01. 02. 2019 09.19
+1
maneno48
31. 01. 2019 17.36
-5
hm, polarno ohlajevanje, mini ledena doba . . .
ivan res grozni
31. 01. 2019 19.24
+4
V Avstraliji mini ledena doba pri + 47 stopinjah C? Niso ZDA ves planet. Poleti so tudi v ZDA imeli več kot 40 stopinj. Gre za temperaturne ekstreme in nenehno dvigovanje povprečne temperature. Tudi v ZDA! En teden minus 40 stopinj in nato en mesec + 40 stopinj.