Slovenija

Popravili 45. člen, ki so mu očitali, da uvaja prisilno delo

Ljubljana, 12. 12. 2023 18.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Rebeka Tomaduz, Sandra Boršič, K.K.
Komentarji
8

Kaj prinaša interventni zakon v zdravstvu? 45. člen, na katerega so vsi opozarjali, saj da uvaja prisilno delo, je zdaj sicer napisan bolj jasno, vendar pa predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović poudarja, da bi morale izredne razmere ob denimo naravni nesreči veljati za vse, ki lahko s svojim delom pomagajo. Sindikati in zdravstveni delavci opozarjajo tudi na občutno zmanjšanje dodatkov za delo. Ne bo pa zato nič manjše nadomestilo za dolgotrajno bolniško, na kar so številni glasno opozarjali. Medtem pa so gospodarstveniki mnenja, da jim vlada ne prisluhne. Za gospodarstvo bo, dodajo, velik udarec, da bo 30 dni bolniške padlo na pleča delodajalcev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Interventni zakon v zdravstvu
    02:54
    Iz 24UR: Interventni zakon v zdravstvu
  • Iz SVETA: Novela zakona o zdravstvu
    03:22
    Iz SVETA: Novela zakona o zdravstvu

"Jaz verjamem in tudi vsi ostali strokovnjaki, ki so sodelovali pri pripravi zakona, da so majhni koraki in ukrepi, ki jim imamo danes na mizi pomembni in da bodo pomembno prispevali k večanju dostopnosti in zagotavljanju finančne stabilnosti zdravstvenega sistema," je predlog interventnega zakona s popravki branila Valentina Prevolnik Rupnik, ministrica za zdravje. 

Razgrete strasti med ostalimi deležniki, predvsem o spornem 45. členu, ki so ga razumeli kot prisilno delo, so se zdaj umirile. Po besedah Irene Ilešič Čujovič, predsednice Sindikata zdravstva in socialnega varstva, je 45. člen zdaj bistveno spremenjen na bolje. "Velja zgolj za primere naravnih nesreč, res izrednih razmer."

A s preoblikovanjem člena še vseeno niso vsi zadovoljni. Da bi morali v primeru izrednih razmer ob naravni nesreči ukrepi, kot so delovna obveznosti, preklic dopustov in razporejanje zaposlenih, veljati za vse zaposlene, tudi v drugih dejavnostih, je prepričana predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović. Za RTV Slovenija je navedla tudi skrajni primer, češ da po katastrofalnih poplavah nismo slišali, da bi imela gradbena podjetja take vrsto obvezo. Po njenih besedah gre torej za neenakost zdravstvenih delavcev z drugimi državljani Slovenije.

Nadomestilo bo, tudi po 90 dneh bolniške odsotnosti, še vedno enako visoko, in sicer 90 odstotkov plače. S tem se ščiti tudi najranljivejše skupine, predlog pozdravljajo v Zvezi pacientov, a nasprotujejo reševanju zdravstvene blagajne na račun delodajalcev, ki bi morali kriti ne le 20, temveč 30 dni bolniške. "Mislimo, da gre za prestavljanje iz enega žepa v drugi žep in da to ni pravilen ukrep," pove Gregor Cuzak, generalni sekretar Zveze organizacij pacientov, ki meni, da je glavni ukrep, ki bi zagotovil, da bo bolniških dopustov manj, večja dostopnost do zdravstvenih storitev. "Predstavljajte si, da morate šest mesecev čakati na obravnavo. Kaj boste naredili? Na bolniško boste šli," še doda.

Bolna ženska v postelji
Bolna ženska v postelji FOTO: Shutterstock

 "Gospodarstvu je potrebno dati dihati in ga ne dušiti. In opozarjamo na to že nekaj časa sploh ob dejstvu, da se gospodarstvo po Evropi ohlaja, Slovenija pa je izvozno orientirana država in se bojimo, da se nam bo to v neki točki še grozovito poznalo oziroma maščevalo," pa skrbi Blaža Cvara, predsednika Obrtno-podjetniške zbornice.

Še večji pritisk bo to prineslo za več kot 100 tisoč samozaposlenih, nadaljuje Cvar, saj bodo zdaj še dodatnih deset dni plačevali poln obseg davkov in prispevkov. Finančni udarec, svari Ilešič Čujovičeva, grozi tudi timom družinskih ambulant. "V zakonu je še vedno določba glede nagrad za primarni nivo zdravstva. Mislim, da je bilo za medicinsko sestro do sedaj 2000 evrov bruto, medtem ko je zdaj 600 evrov bruto, torej za več kot polovico," zaključi.

Od širše stroke delno podprt zakon bo zdaj obravnaval še parlament.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miskic a
13. 12. 2023 09.27
+2
Nam je samoumevno, da se dela me glede na vase cacke. A vam ni samoumevno, da bi clovek moral biti dostojanstveno placan, ne da vsak mesec dobi placo visine socialne pomoci in varstvenega dodatka z vsemi bonitetami.
Miskic a
13. 12. 2023 09.24
+3
Ja naj velja za vse enako to je prva stvar. Drugace pa ko je bil covid jih je kar precej delalo, oddelek je bil nafilan s kadrom, stevilni zunanji prostovoljci studentje in dijaki so priskocili na pomoc. Veste pomagamo, pa nismo imeli zakona napisanega. Vemo kaj je nase delo, nasa dolznost, obveza in kaj je moralno in eticno pravilno. Za nas je to samoumevno oz za veliko vecino, da ostajamo v sluzbi in delamo s polno paro. Posameznike, ki so bolani in stari pustimo na strani. Taksni bodo bolniski stalez koristili. Drugace pa vas povem se eno stvar. Ce bom jaz imela kaj rezervirano in ce bo cez noc do cesa prislo, ja bom prisla, samo boste stroske povrnili. Kar je sicer redkost. Se pa dogaja.
Rothschild1
13. 12. 2023 09.20
+3
cesarkoli se te Talibani lotijo, naredijo stalo. tako vec ne gre naprej 🥶
čevapgpt
13. 12. 2023 08.33
+2
daljše čakalne dobe...
zajebant1
13. 12. 2023 08.18
+2
Podaljšanje čakalnih vrst in previlegij bogatim
Micimici7
13. 12. 2023 08.11
+6
Veliko jih zboli v službi, zaradi službe..
apage
13. 12. 2023 12.02
Ne bi rekel, da veliko. Določeni gredo na bolniški stalež zaradi poškodbe pri delu in podobno, ne pa veliko. Če bi ocenjeval v procentih bi rekel, da mogoče 20% bolnišk je zaradi službe je pa tudi plačana 100% bolniška, če je poškodba na delu
Delavec_Slo
13. 12. 2023 08.06
+5
Kaj prinaša-nič dobrega!