Tujina

Po bin Ladnovi smrti verjetno sledi al Zavahiri

Islamabad, 02. 05. 2011 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Čeprav je smrt Osame bin Ladna na ameriški politični sceni trenutno zelo odmevna, pa to še ne pomeni, da bi bila Al Kaida zaradi tega dogodka na kolenih. Verjetno jo bo vodil al Zavahiri.

Novinar Peter Bergen ameriške televizije CNN je povedal, da je po smrti vodje Al Kaide Osame bin Ladna vojna proti terorizmu končana. A mnogi drugi analitiki se s tem ne strinjajo. Leta 2011 je namreč Al Kaida precej drugačna organizacija, kot je bila leta 2001, ima nove voditelje in precej več sorodnih skupin.

Sta bila Osama bin Laden in Ajman al Zavahiri le javni figuri brez pravega vpliva na dejanja Al Kaide?
Sta bila Osama bin Laden in Ajman al Zavahiri le javni figuri brez pravega vpliva na dejanja Al Kaide? FOTO: Reuters

Mnogi analitiki se že nekaj časa sprašujejo, kolikšen je vpliv bin Ladna in drugega človeka Al Kaide Ajmana al Zavahirija pri načrtovanju operacij. Oba sta se namreč po napadih v ZDA 11. septembra 2001 umaknila iz javnosti in sta živela v skrivališčih, vodenje posameznih operacij pa prepustila svojim podrejenim. Sorodne skupine, kot je tudi Al Kaida na Arabskem polotoku, že operirajo z relativno malo mero nadzora s strani "vodstva" krovne organizacije, ki se skriva na meji med Pakistanom in Afganistanom.

"Pogosto menimo, da sta njuni načelni vlogi, še posebej, ko gre za bin Ladna, le propagandni oziroma da sta nekakšni figuri," je povedala Barbara Sude, nekdanja analitičarka za Al Kaido pri ameriški obveščevalni agenciji Cia.

A kljub temu so se že pojavile govorice, da bo bin Ladna zdaj na čelu organizacije iz skrivališč po svetu vodil al Zavahiri, ki je bil bin Ladnova desna roka, hkrati pa tudi glavni strateg. Odgovoren naj bi bil za strateško razmišljanje in organizacijo, teroristično mrežo naj bi ohranjal tudi povezano.

In res, več mlajših voditeljev, nekateri so sicer danes že preminuli, je v zadnjih letih prevzelo vodenje organizacije, s čimer je vodstvo postalo še bolj razvejano. Med njimi sta tudi Abu al Jazi in Atija abd al Rahman.

A četudi je bin Laden le marioneta, se je njegova ideologija in strategija prijela v matični celici Al Kaide v Pakistanu in Afganistanu ter tudi v drugih sorodnih organizacijah po svetu. "To je v več pogledih velik udarec za džihadsko mrežo, a Al Kaida še ni mrtva. Džihadistične skupine imajo tudi druge voditelje, ki lahko vstopijo in služijo tudi kot marionete za posamezne skupine," je povedal Daveed Gartenstein-Ross, direktor ameriškega Centra za študije o radikalizaciji terorizma. Povedano z drugimi besedami, bin Ladnova smrt, ki je simbolično lahko velikega pomena, sicer pomeni zelo malo za Al Kaidine zmogljivosti.

Al Kaida še molči

Al Kaida in njeni simpatizerji za zdaj molčijo. Propagandno krilo organizacije za zdaj še ni objavilo videoposnetka s poklonom svojemu voditelju, prav tako se niso odzvali na novico o smrti bin Ladna. Večina simpatizerjev na spletnih forumih izraža zgroženost ob tej novici.

V preteklosti so sicer ob smrti kakega nižje rangiranega voditelja organizacije to takoj zanikali, zadnja informacija, ki jo je svetu podal kar ameriški predsednik Barack Obama sam, se lahko zdi na prvi pogled bolj kredibilna. "Če je to res, potem se moramo bogu zahvaliti, da ga Amerika ni uspela uloviti živega. Sicer bi ga poniževali, kot so to počeli s Sadamom Huseinom," je zapisal neki komentator. "Za božjo voljo, novica ni resnična," pa je zapisal drugi komentator.

Zaradi grožnje, ki bi jo lahko predstavljalo morebitno maščevanje Al Kaide, so ZDA svoje državljane posvarile pred potovanji, ameriška vojska pa je prav tako povečala stanje pripravljenosti, kljub temu da izrecnih groženj niso prejeli.

In kdaj bo konec vojne v Afganistanu?

Vprašanje je tudi, kaj taka akcija pomeni za že tako napete odnose med ZDA in Pakistanom. Državi sta se v zadnjih mesecih večkrat javno sporekli glede napadov ameriških brezpilotnih letal na severu Pakistana in glede Raymonda Davisa, Ciinega plačanca, ki so ga v Lahoreju prijeli zaradi umorov in ga pozneje ob plačilu odškodnine svojcem žrtev izpustili.

Osamo bin Ladna so ameriški vojaki ustrelili v Pakistanu, nedaleč od prestolnice Islamabad.
Osamo bin Ladna so ameriški vojaki ustrelili v Pakistanu, nedaleč od prestolnice Islamabad. FOTO: Reuters

Obama je v preteklosti hvalil sodelovanje pakistanske vlade pri iskanju bin Ladna. Nekateri agenti pakistanske obveščevalne službe ISI, pa naj bi po nekaterih domnevah celo sodelovali pri umoru bin Ladna. A pakistansko uradno poročilo tega ne potrjuje. ZDA so namreč sporočile, da o akciji ni bila obveščena nobena druga država in še v ZDA naj bi za njo vedela le peščica ljudi.

Prav tako za zdaj ni znano, kakšen vpliv bo imela smrt bin Ladna na vojno v Afganistanu, ki vstopa že v deseto leto. Obama ni omenjal nobenih sprememb strategije in tudi predstavniki ameriške vojske priznavajo, da je v Afganistanu le še peščica Al Kaidinih operativcev. Povedano z drugimi besedami, vojna, ki je bila namenjena kaznovanju odgovornih za napade 11. septembra 2001, bo verjetno preživela tudi načrtovalce teh napadov.

Povzeto po Al Jazeeri

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Urkez Prime
03. 05. 2011 07.51
najbolje za ns use bi bil izstop iz NATA, ker ni več miroven niti svetoven, ampak ameriško orodje za osvajanje naravnih bogatstev. Na Kosovu so govorili srbom naj rešijo kosovski problem, albancem pa dajali orožje. Zdej je predsednica bivša predstavnica CIE, in seveda delajo kar je vočja washingtona.......
Dejan Zajebancije
03. 05. 2011 06.39
ZDA bodo to že morale vedeti, saj so včasih aktivno podpirale to teroristično skupino, potem pa jo nastavile kot krivca za svoje kapitalistično-militaristične pohode po svetu!
Žane12
03. 05. 2011 00.22
Kar se tiče glede smrti Bin Ladna. Kot prvo ni 100% potrjeno ali sploh je to on. Kot drugo in najpomembneje pa je to da je to organizacija ki temelji na pod celicami. Se pravi da je Bin Laden samo ena, po domače rečeno maskota ki jo ponazarja, kar pomeni da ne glede na smrt se ne bo nič spremenilo. ""Na srečo "" Kaj pa vem. Se pravi da podskupine bodo še zmeraj izvajale te napade ne glede na kaj se dogaja v vrhu vodstva. To je tako kot pri vladi. Ljudje zmorejo tudi brez vlade se pravi da bodo ""podčlani"" še zmeraj izvajali te napade, mogoče še bolje kot prej... Sicer pa se gre v veliki meri tukaj tudi do vere. Sicer pa glede nato in vseh, namesto da bi lovili skupine , se ubadajo z velikimi živinami in zberajo glave. Kje je pa tukaj kaj pojma...
Miklav?i?
03. 05. 2011 00.14
aia pa kdo je dobiu zdej bounty na njegovo glavo če tko rečemo...25M $ bo vrjetno šlo nikamor?
JEZKE-BLOKIRAT
03. 05. 2011 00.02
najlazje je ubit nekoga ki ne obstaja
Tomozuki
02. 05. 2011 23.11
Glede na tehnologijo so dolgo potrebovali...
povemvsem
02. 05. 2011 23.11
Če bi vojna bila namenjena kaznovanju odgovornih za napade 11. septembra 2001,bi se morala odvijati na ameriških tleh in ne v Afganistanu in Iraku!!!
Shekelstein
02. 05. 2011 23.02
igra ostane ista sam igralci se menjajo :)
Alijen
02. 05. 2011 22.39
Čim bo umrl en, ga bo nasledil drugi. Začaran krog. Vsi se tega dobro zavedajo le amerika je morala imeti nek razlog...
tux187
02. 05. 2011 22.33
Dokazov, da so ga ubili je natanko toliko kot jih je da ga niso. To je pac ameriski pomp v primerjavi s slovenskim "zgodba o patriji". V kolikor Usama Bin Laden ni ze prej umrl po naravni smrti je zdaj se vedno ziv. Vedno pa obstaja vecji delez tistih, ki verjamejo v neverjetne zgodbice.
papasmurf
02. 05. 2011 21.52
Daj kake nuklearne neki, kje so jih pa dobli? v Lidlu?
lincoln2
02. 05. 2011 21.11
fox12 upamo lahko samo to, da ne bo prišlo da kakšnega maščevanja z biološkim orožjem. to bi bil najbolj črn scenarij za cel svet. oni se ne sekirajo, če ubijejo še sebe in vse svojce, ker bodo postali mučeniki in šli v nebesa po njihovi logiki. Wikileaks je pred tednom dni objavil, da v primeru smrti bin ladna, da bodo v Evropi pokale nuklearne bombe, tako da...
Turgensis
02. 05. 2011 21.09
upamo lahko samo to, da ne bo prišlo da kakšnega maščevanja z biološkim orožjem. to bi bil najbolj črn scenarij za cel svet. oni se ne sekirajo, če ubijejo še sebe in vse svojce, ker bodo postali mučeniki in šli v nebesa po njihovi logiki.
Franc Prsa
02. 05. 2011 20.43
dajmo jiva obri al pa snemimo te maske pa mo vidl gdo je hehehe
dreko123
02. 05. 2011 20.37
dva prijatelja Busha in tesna sodelavca ameriške administracije na sliki, mislem pa ker 5 let star otrok verjame te ameriškim pokvarjenim pravljicam ki jih prodajajo folku? osama ga pomoje zdele nek uživa, med tem ko je imel polhn kufr da ga za brezveze išče cel svet... pa je blo treba pač "pokopa" in to na morju kjer ga ne bo mogoče več najdit hehehe jao jao
ObcasniKomentator
02. 05. 2011 20.25
sm mislu da smo vsaj slovenci mal bol pametni, pa vidm da vas je tukaj kar nekaj zabitih... vojna je profit! ustvarjanje strahu pred terroristi pa upravicevanje le teh!
WhoLetTheDogsOut
02. 05. 2011 20.25
Američani so vsem,ki so zadnje čase pritiskali naj se vojna proti terorizmu konča podali zmagoslavni dokaz,in jih obenem opozorili na še večjo nevarnost.Seveda,potrebno bo vojno nadaljevati,sredstva za vojsko še povečati...Mimogrede pa..,naslednje leto imajo Američani predsedniške volitve,in mislim da vsi dobro vemo,da bo Baracku s to potezo uspelo prepričati vsaj 2/3 volivcev.
motofrik
02. 05. 2011 19.27
Če ste gledali film ''Walter brani Sarajevo''.. No,nekaj podobnega je pa Bin Laden...
Cannavara
02. 05. 2011 19.15
o ou, pazmo se zdej, al Zavahiri je pa še hujši od Ladnovega Bineta
vlab
02. 05. 2011 18.50
"Povzeto po Al Jazeeri" Oh ne. Prvič je tukaj bilo nekaj povzeto! Pred tem pa vse originali.