Tujina

Tako je Severna Koreja razstrelila jedrski poligon

Pjongjang, 25. 05. 2018 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, A.K.
Komentarji
7

Severna Koreja je razstrelila vsaj tri jedrske predore, opazovalne stavbe in bivalne prostore na jedrskem poligonu. Proces so spremljali povabljeni novinarji.

Severna Koreja je razstrelila in uničila predore in poligon za jedrske poskuse v vasi Punggye-ri. Dogodku so bili priča tudi mednarodni novinarji, poroča CNN. Dogodek je tako opisal tudi novinar Sky News Tom Cheshire: "Povzpeli smo se na gorovje in detonacijo opazovali z razdalje okoli 500 metrov. Odštevali so tri, dva, ena. Nato je sledila glasna eksplozija, zaradi katere so se zatresla tla. Kmalu nas je dosegel pršec prahu in toplotni val."

Uničenje poligona je potekalo tako, da so najprej v jutranjih urah z eksplozivom uničili en podzemni predor. Nekaj ur kasneje so uničili še dva predora, vojašnico in opazovalne stolpe.
Uničenje poligona je potekalo tako, da so najprej v jutranjih urah z eksplozivom uničili en podzemni predor. Nekaj ur kasneje so uničili še dva predora, vojašnico in opazovalne stolpe. FOTO: AP

Razstrelili tri predore

Novinarji so bili priča uničenju treh od skupno štirih predorov. Četrti predor so namreč že leta 2006 uničili med izvajanjem jedrskega poskusa. Ostalih pet jedrskih poskusov pa so izvedli v drugem predoru.

Uničenje poligona je potekalo tako, da so najprej v jutranjih urah z eksplozivom uničili en podzemni predor. Nekaj ur kasneje pa so uničili še dva predora, vojašnico, opazovalne stolpe. Med uničenjem naj ne bi zaznali uhajanja radioaktivnosti. Pred uničenjem poligona so strokovnjaki sicer opozarjali, da se lahko med uničenjem za vedno izgubijo tudi izjemno pomembni dokazi o poskusih, ki jih je do sedaj izvajala Severna Koreja, med drugim tudi podatki o količini radioaktivnega sevanja. Novinarji, ki so želeli dogodek spremljati z napravo za merjenje sevanja, so morali tovrstne naprave pustiti pri varnostnikih.

Trump po dogodku odpovedal srečanje s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom

Čeprav je glede na predhodne navedbe iz Pjongjanga, uničenje poligona v notranjosti gore v vasi Punggye-ri predstavljalo znak dobre volje pred vrhom med ZDA in Severno Korejo, ki je bilo predvideno za 12. junij, je nekaj ur po dogodku ameriški predsednik Donald Trump odpovedal napovedan vrh s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom. Trump je tudi svetovno javnost presenetil z odpovedjo srečanja, kot razlog je navedel jezo in sovražnost v zadnjih izjavah severnokorejskega režima.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v četrtek izrazil globoko zaskrbljenost nad razvojem dogodkov ter vse strani pozval, naj nadaljujejo dialog, da najdejo pot do miroljubne denuklearizacije Korejskega polotoka.

Guterres je še pred novico o odpovedi vrha pozdravil poročilo o uničenju severnokorejskega poligona za jedrske poskuse na severovzhodu države, pri katerem naj bi šlo za izraz dobre volje pred zdaj odpovedanim vrhom.


 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mario7
26. 05. 2018 10.11
Sedaj so jenkiji na vrsti
Ciymbalta
25. 05. 2018 19.45
+5
Saj sedaj ko imajo jedrsko orožje so lahko uničili poligon, saj ga ne rabijo več. Orožje pa itak ne bojo uničili pa se lahko Trump na glavo postavi.
flojdi
25. 05. 2018 15.24
+4
.pa zakaj pa še a merika ne Mora kaj takega narest ....sam prašam
Fredi34
25. 05. 2018 11.13
+5
Še v rudniku Velenje je več tehnike kot v tem jederskem poligonu. Tako da se malo norca delaji, a ne.
kolo1982
25. 05. 2018 11.00
+4
Tri lesene predeore...
indal
25. 05. 2018 11.35
+7
graf
25. 05. 2018 10.57
+16
...razstrelili so tistega ki ga ne nucajo več !