Tujina

Trump zaradi poročila o davčnih utajah napadel New York Times

Washington, 03. 10. 2018 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.K. / V.Š. / STA
Komentarji
138

V ZDA odmeva odkritje, da je Trumpov oče obogatel s pomočjo davčnih prevar in to znanje skupaj z milijoni prenesel na svojega sina. Bela hiša je navedbe označila za žalosten in zavajajoč napad, Trump pa je New York Times obtožil, da gre za zelo staro, dolgočasno in večkrat ponovljeno napadalno zgodbo. S tožbo zaradi obrekovanja sicer ni zagrozil.

Poročilo New York Timesa so trije raziskovalni novinarji ob pomoči davčnih strokovnjakov pripravljali 18 mesecev. Prišli so do več tisoč dokumentov in več kot 200 davčnih napovedih predsednikovega očeta Freda Trumpa ter njegovih bratov in sester, čeprav davčne napovedi predsednika ZDA še vedno ostajajo zaupne.

Zlagana trditev o izgradnji milijardnega imperija z »le« milijonom

Ameriški predsednik Donald Trump se rad hvali, da mu je oče na začetku navrgel "uborni" milijon dolarjev v obliki posojila, iz katerega je potem sam ustvaril milijarde dolarjev vreden poslovni imperij. Časopis ugotavlja, da bi bil ta milijon, preračunan v današnje razmere, vreden 413 milijonov dolarjev oziroma 356 milijonov evrov, iz česar bi v desetletjih nastale milijarde, tudi če bi jih dal na vezano vlogo.

Donald Trump se rad hvali, da mu je oče Fred Trump na začetku navrgel "uborni" milijon dolarjev v obliki posojila, iz katerega je potem sam ustvaril milijarde dolarjev vreden poslovni imperij.
Donald Trump se rad hvali, da mu je oče Fred Trump na začetku navrgel "uborni" milijon dolarjev v obliki posojila, iz katerega je potem sam ustvaril milijarde dolarjev vreden poslovni imperij. FOTO: AP

Oče je sicer iz njega naredil milijonarja že pri osmih letih starosti, nato pa mu je do smrti pomagal in ga reševal iz propadlih projektov, včasih tudi na nezakonit način, za kar sta oba tudi nekajkrat plačala kazen.

Trump članka med nastajanjem ni želel komentirati, odvetnik Charles Harder pa je pisno sporočil, da predsednik z davki ni imel nikoli nič, ampak je zadeve prepustil sorodnikom in davčnim strokovnjakom. Obenem je dodal, da se bo časopis v primeru poročanja o tem izpostavil nevarnosti tožbe, ampak je to storil, ko je časopis o tem že poročal.

Pred desetletji Trump v povsem drugačnem odnosu z novinarji

Trump očetu "posojila" ni nikoli povrnil, znan pa je tudi kot edini predsedniški kandidat v sodobni zgodovini, ki je zavrnil objavo svojih davčnih napovedi pred volitvami. Tega ni storil niti po zmagi, saj njegovih podpornikov ne zanima, ali kaj skriva.

Trump je v jutranjem tvitu ugotovil, da je New York Times, ki si še vedno ni opomogel od napačne napovedi izida volitev 2016, doslej napisal 97 odstotkov negativnih zgodb o njemu. V 80. in 90. letih prejšnjega stoletja je bilo glede na raziskavo časopisa povsem drugače. Trump naj bi izjemno uspešno ovijal novinarje uglednih časopisov okrog svojega prsta, da so pisali o njem kot o največjem podjetniku vseh časov.

Če je kakšen pisal drugače, ga je spravil stran. Opisan je primer novinarja, ki je ugotovil, da gre pri Trumpovih projektih v Atlantic Cityju za hiše iz kart in Trump mu je "za nagrado" dal drage vstopnice za boksarski dvoboj, kar je novinar neprevidno sprejel in Trump je potem poklical urednike, ga prijavil, da je sprejel darilo in uredniki so novinarja odstranili od zgodbe.

Oče Trumpa zasipal z denarjem, odkar je bil dojenček

Radodarnosti očeta je bil v največji meri deležen Donald, vendar pa je skupaj z bratoma in sestrama po ugotovitvah časopisa dobil milijardo dolarjev. Na to milijardo bi morali vsi skupaj plačati okrog 550 milijonov dolarjev oziroma 475 milijonov evrov davkov, vendar pa so s pomočjo raznih davčnih shem na koncu plačali le pet odstotkov te vsote.

Trump očetu "posojila" ni nikoli povrnil, znan pa je tudi kot edini predsedniški kandidat v sodobni zgodovini, ki je zavrnil objavo svojih davčnih napovedi pred volitvami.
Trump očetu "posojila" ni nikoli povrnil, znan pa je tudi kot edini predsedniški kandidat v sodobni zgodovini, ki je zavrnil objavo svojih davčnih napovedi pred volitvami. FOTO: AP

Oče naj bi Donalda zasipal z denarjem, odkar je bil dojenček. Do tretjega leta starosti mu je oče namenjal 200.000 dolarjev (172.000 evrov) na leto, pri osmem letu starosti je bil že milijonar, ko je bil star med 40 do 50 let, pa mu je oče dajal več kot pet milijonov dolarjev oziroma 4,3 milijona evrov na leto.

Sina večkrat rešil pred bankrotom

Fred Trump je sina tudi velikokrat rešil posledic katastrofalnih poslovnih odločitev, s katerimi je zabredel v dolgove in ostal brez denarja.

Ko je propadala Trumpova igralnica, je oče Fred poslal odvetnika s torbo denarja, da kupi igralniške čipe in igralnica je dobila nujno potrebna sredstva za odplačilo obresti posojila. Najbolj umazane igre naj bi se Trumpovi šli pri newyorških stanovanjskih projektih. Fred Trump je obogatel s stanovanji za revnejše Newyorčane, New York Times pa je ugotovil, da je skupaj s sinom izdajal lažne račune za opremljanje stanovanj.

Najemniška stanovanja morajo imeti hladilnike in štedilnike, Trumpovi so kupili najcenejše kar je bilo na trgu, to prikazali kot najdražje, si znižali davčno osnovo, obenem pa revnim najemnikom lahko povišali najemnine zaradi "drage opreme".

Sandersova časopisu predlaga opravičilo

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je sporočila, da je propadajoči New York Times izvedel žalosten in zavajajoč napad na Trumpovo družino. Kredibilnost časopisa in drugih medijev je po njenem mnenju na dnu, ker so obsedeni z napadi na predsednika in družino, namesto na poročanje.

Tajna služba ZDA je potrdila tudi prejem sumljive pošiljke, naslovljene na ameriškega predsednika, v kateri naj bi bil nevaren strup ricin.
Tajna služba ZDA je potrdila tudi prejem sumljive pošiljke, naslovljene na ameriškega predsednika, v kateri naj bi bil nevaren strup ricin. FOTO: AP

"Resnica je, da so borzni indeksi na rekordnih vrednostih, stopnja brezposelnosti je najnižja v 50 letih, davki so nižji, plače rastejo, kmetje in delavci imajo boljše trgovinske sporazume, ameriška vojska je najmočnejša doslej," sporoča Sandersova in predlaga, da bi bilo morda potrebno še eno opravičilo časopisa, podobno tistemu, ki ga je moral izdati zaradi napačne napovedi izida volitev leta 2016.

Na izsledke poročil časopisa so se že odzvale davčne oblasti države New York. "Davčni urad New Yorka ognjevito raziskuje obtožbe," so sporočili, zvezna davkarija pa se še ni odzvala. Pravni strokovnjaki pravijo, da je za kazenski pregon že prepozno, ker je večina zadev zastarala, vendar pa se lahko sprožijo civilne odškodninske tožbe.

Na Trumpa naslovili strup ricin

Trump se sicer sooča z eno hujših kriz v svoji karieri. Tajna služba ZDA je potrdila tudi prejem sumljive pošiljke, naslovljene na ameriškega predsednika. Ameriški mediji poročajo, da je bil v njej nevaren strup ricin, podobno kot v dveh pošiljkah, ki sta bili namenjeni v Pentagon, vendar so ju pravočasno prestregli v poštni sortirnici

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Novi uporabnik
04. 10. 2018 22.45
-1
New York Times je vprašljiv vir, čeprav nebi bil preveč presenečen če se izkaže za resnico. Kakorkoli očitno je da je bil Trump izvoljen ker je bil "manjše zlo". Glede na to kako ga demokrati sirjejo z brezpredmetnimi obtožbami Kavanaughta ne bi bil presenečen če se ponovno vidimo 2020.
Nevzdrzni
04. 10. 2018 12.19
+2
Lopov, lopov in se 10xlopov!stari lopov je izšolal mladega lopova... Vojaška šola? Kakšen vic je to? Za kaj ga ni bilo v Vietnamu? Raje je doma trosil ockove miljone
trumpet2018
03. 10. 2018 22.58
-3
NYT je fake news, prav tako kot CNN, 24 ur se dobesedno trudi , da bo fasal tožbo zaradi blatenja osebnega ugleda, tako kot se je to zgodilo fake newsu Delo, lahko vas je sram , da pišete takšne laži, to je samo vaša resnica , oziroma resnica CNN-a, od katerega prepisujete, kot da je oltar resnice, v resnici gre za najbolj lažnivo greznico na tem planetu. Tipično lažnivo FDV-jevsko brainwashed pisanje, sramota našega novinarstva, napišite še malo o tem, kako vi prenašate sredstva v davčne oaze, kar smo lahko zasledili v konkurečnih medijih. Soroševi plačani lažnivci. Trump je najboljši predsednik v zgodovini ZDA, kar se tiče gospodarskega vzpona in rekordno nizke brezposelnosti, lažnive kure naj se raje ukvarjajo z našimi skrajnimi levičarji na oblasti, ki bodo bankrotirali državo, še zdaj se niso sprijaznili s tem, da ni zmagala njihova lažniva ćarovnica Hillary, zdaj pa delajo prevale, stokajo in lažejo, samo nič ne pomaga, TRumpov vlak drvi naprej, levičarski lažnivi volkovi pa cvilijo, pa nić od tega. FN do neba, takšnih laži še nisem videl
BUONcaffee
03. 10. 2018 21.18
-4
Trump je hodil v srednjo vojaško šolo in je pravilno vzgojen kot se za človeka spodobi. 4 leta trdega reda, čistoče in strogih pravil je dal skozi. Kaj ste dali vi??????? Lizali ste se desetarju in tožili sovojake, da ste dobili izhod na pivo.
nikhrast
03. 10. 2018 22.40
+2
Vojaško šolo, Military academy, to je samo stroga privatna šola!!! V Vietnam pa ni šel, izogibal se je vse sorte opravičili.
BUONcaffee
04. 10. 2018 10.41
-1
Ker je pacifist ni šel v Vietnam. Že takrat dokazal, da sovraži vojne in nasilje.
BUONcaffee
03. 10. 2018 21.15
-2
Te milijarde niso ratale čez noč. ampak dedek je garal kot žival, in njegov oče in danes Donald da je nastal ves ta denar. Za to pa je minilo približno 100 let. Kaj vam ni jasno ljubosumneži ??????????
trumpet2018
03. 10. 2018 21.03
-2
lažnivci 24 urni, lažete 24 ur na dan
kolbek460
03. 10. 2018 21.02
+2
Ta kramp je že zrel za inpičmend ,,,že zdavnaj ,,,
Čriček mali
03. 10. 2018 19.18
+10
Baš me briga za tega osla. Trumpa pumpa🤮🤢
BUONcaffee
03. 10. 2018 17.27
-6
mNOGI STE HODILI POP GOSTILNAH IN POPIVALI NAMESTO, DA BI ŠPARALI KOT JE TO POČEL tRUMP. sEDAJ PA JOČETE IN SE PRITOŽUJETE.
nikhrast
03. 10. 2018 18.48
+5
Se delaš norca s Trumpom, kot večina folka. Če mu je oče dal več kot $400 milijonov, potem mu ni bilo treba kaj veliko šparati.
paxvobiscum
03. 10. 2018 18.52
+3
Ti, kapitan koprofag, upam za tvoje dobro, da so tvoji zabiti komentarji zgolj slaboumen cinizem.
BUONcaffee
03. 10. 2018 20.52
-1
Dinho8O
03. 10. 2018 21.11
-1
Ce mislis, da bos s sparanjem bogat, si zelo naiven.
BUONcaffee
03. 10. 2018 21.20
+2
SLO-SURVIVAL
03. 10. 2018 17.21
+1
Pustite Trumpa in pometite pred svojim pragom, hinavci!!! Če bi bila izvoljena KILARI bi bili zadovoljni kajne, saj je bolj vaše branže!
nikhrast
03. 10. 2018 18.51
+3
Si videl tega klovna včeraj v Mississippiju, nobeden predsednik se še ni tako obnašal.
BUONcaffee
03. 10. 2018 16.49
-14
Trump ne se dat. Tu nekaj ljubosumnežev in nesposobnežev pljuva čez tvoj trud in znoj. Najboljši in najbolj pošten človek si. Slava TI, slava Ameriki.
Maxx365
03. 10. 2018 17.06
+0
ti kdo brani, da se odseliš tja, če misliš da je tam vse tako idealno in popolno?
ivan res grozni
03. 10. 2018 18.01
+1
Trump, Janša, ... Kdaj je že kak desničar na pošten način prišel do denarja?
BUONcaffee
03. 10. 2018 20.53
+1
Maxx nikamor se ne rabi človek odselit, le mora začnet delat in uporabljat možgane kot Trump.
BUONcaffee
03. 10. 2018 16.39
-5
Zopet antikapitalistična propaganda. Le kdo je v ozadju tega?????
Belibog
03. 10. 2018 16.04
+6
“Po svoje sem zelo zadovoljen, da je Levica prišla v parlament oziroma ta opcija. Kapitalu odvzeti moč. Če kdo to zmore, so to državni zbor, vlada in podobne institucije. To bo potrebno korenito obrniti, odvzeti jim moč, jih obdavčiti, ne pa poslušati to jokanje, da bodo šli v tujino. Naj grejo, naj grejo …”, so škandalozne besede tožilca Jožeta Kozine na seji parlamentarnega odbora za pravosodje, kjer so se poslanci seznanili z delom tožilstva. S tem vojno proti najbolj ustvarjalnemu delu družbe, poleg radikalnih političnih strank in medijev, nadaljuje še tožilstvo. V vsaki demokratični državi bi tožilec, ki bi javno izkazoval tolikšno politično naklonjenost določeni politični opciji in pozival k izgonu podjetnikov v tujino, moral zapustiti tožilsko službo. “V Italiji bi v sekundi odletel iz službe, saj se je politično opredelil za določeno opcijo na javnem nastopu, kar je v neskladju s funkcijo tožilca,” je v odzivu zapisal odvetnik iz zamejstva Damijan Terpin.
ivan res grozni
03. 10. 2018 18.06
+3
Zakaj pozivanje k odhodu v tujino? Ker vedo, da ne bodo šli, saj so zunaj davki višji. Slovenija je po obdavčitvi kapitalskega dobička praktično davčna oaza. Samo tri države v EU imajo nižjo obdavčitev.
Belibog
03. 10. 2018 16.03
-1
Se je učil pri naših lewakih, ki so vse živo pokradli
ivan res grozni
03. 10. 2018 18.07
+0
Ti pa pri Janši v letih 2004-2008. Po teh letih je za krajo bore malo ostalo.
nikhrast
03. 10. 2018 16.02
+4
Če ima davčna zakonodaja v Ameriki 650 strani, potem veš da se najde polno davčnih lukenej, kot pravimo "loopholes". Saj davčno polo skoraj nobeden ne izpolni sam, preveč komplicirano. Pa mislite da športniki ki imajo probleme z davki sami izpolnijo davčne pole, vse to delajo finančniki in odvetniki. Jasno, Trump ne bo objavil svoje davčne pole, preveč nerodno bi bilo, folk bi videl kaj je vse odpisal, koliko malo davka je plačal.
ivan res grozni
03. 10. 2018 18.08
-4
Pravite, da je Trump poštenjak, samo pole ni znal izpolniti. Bravo!
puspan
03. 10. 2018 15.14
+13
Njemu ni bilo težko, ker mu je oče zapustil vse bogastvo. Težje je imel nas Janković, ki je obogatel s prodajo solate.
kameltrajbar
03. 10. 2018 15.24
-6
Zoki bi obogatel s čimrkoli....je sposoben.....)
26277
03. 10. 2018 15.38
+7
ivan res grozni
03. 10. 2018 18.10
+3
Ali Janša, ki je verjetno najbogatejši Slovenec. Orožje se odlično prodaja.
ivan res grozni
03. 10. 2018 18.10
+2
tiger101
03. 10. 2018 13.54
+20
verjetno vas malo ve, da je brat od donalta umrl zaradi psihičnega pritiska tega imperija .... tako ,da nevem če so res tako srečna družina
brabusednet
03. 10. 2018 13.53
+29
Svoje Slovenske Trumpe si poglejte.Mesec samo vpije,kako je treba podjetnike obdavčit.Nič pa ne pove in naredi,da se bančni nevrnjeni krediti isterjajo in kaznuje te lumpe.Zato,ker so večina levilarji in te on ščiti.
SDS_je_poden
03. 10. 2018 14.47
+23
brabusednet: Če misliš, da se tisti, ki so ustvarili bančno luknjo delijo na desne ali leve, potem si globoko v zmoti. Delijo se le na tiste ki sežejo globoko ali še globje.
kameltrajbar
03. 10. 2018 15.27
+3
Kaj cviliš?.....če si prebrsl članek.si verjetno zaznal 55% davek .....pr nas bi se ob tla metal.....)
ivan res grozni
03. 10. 2018 18.12
-1
Mesec je, po vašem, najsposobnejši politik na planetu. V 14 dneh bi moral rešiti zadeve, ki jih drugi ne znajo v 4 letih.
ivan res grozni
03. 10. 2018 18.13
-2
Še vedno bi bil med nižjimi v EU. Sedanja kapitalska obdavčitev je četrta najnižja v EU. Za kapitaliste smo praktično davčna oaza.
BUONcaffee
03. 10. 2018 13.52
+4
Večjih lopovov od komunistov ni.
Frane Šajn
03. 10. 2018 15.01
+1
Ja res ga imate enega v svojih vrstah , ki je to neminovno dokazal!
nikhrast
03. 10. 2018 15.51
+0
V vrstah komunistov, saj zdaj nobeden ne bo priznal da je komunist. Precej se jih je pa spametovalo, saj veš, ne moreš biti 50 let star pa še biti komunist.
kolbek460
03. 10. 2018 21.23
+1
Si pa spreobrjenec tisti so še pa hujši ,,cwaj taktni ,,
BUONcaffee
03. 10. 2018 13.51
+12
Zopet bodo komunisti rekli, da je kapitalistom treba vzet in si dat na lasten račun.
SDS_je_poden
03. 10. 2018 14.47
-6
Tega nisem slišal v Sloveniji. Od kod ti to?
Frane Šajn
03. 10. 2018 15.02
+2
Bravo kapitan harlock , kako dalekoviden in prevdraenčlovek si ti , ga ni na vidiku ne na levi ne na desni!