Tujina

Kako lahko obnovljeno zavezništvo med Francijo in Nemčijo razumemo pred evropskimi volitvami

Ljubljana, 22. 04. 2019 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Faris Kočan
Komentarji
79

Več kot pol stoletja je trajalo, da sta Francija in Nemčija obnovili zaobljubo in posodobili svoje zavezništvo. Nemška kanclerka Angela Merkel in njen francoski kolega Emmanuel Macron sta v Aachnu podpisala dokument, v katerem sta se zavezala k poglobljenemu sodelovanju na področju varnosti, obrambe in gospodarstva.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični manedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

S podpisanim dokumentom sta Angela Merkel in Emmanuel Macron poslala jasen signal enotnosti v luči povečanih negotovostih, ki se pojavljajo v obliki predvolilnih populizmov in nacionalizmov ter britanskega evroskepticizma. 

Čeprav gre za dokument, ki se ga bolj kot pogodbo s konkretnimi političnimi cilji bere kot deklaracijo, je treba razumeti, da v tem primeru govorimo o dveh največjih evropskih gospodarstvih, ki sta po koncu druge svetovne vojne z meddržavno spravo utrli pot nastanku Evropske unije (EU).

S podpisanim dokumentom sta Angela Merkel in Emmanuel Macron poslala jasen signal enotnosti v luči povečanih negotovostih, ki se pojavljajo v obliki predvolilnih populizmov in nacionalizmov ter britanskega evroskepticizma. 
S podpisanim dokumentom sta Angela Merkel in Emmanuel Macron poslala jasen signal enotnosti v luči povečanih negotovostih, ki se pojavljajo v obliki predvolilnih populizmov in nacionalizmov ter britanskega evroskepticizma.  FOTO: AP

To ne pomeni, da bosta Nemčija in Francija s takšno zavezo dosegli vsa svoja pričakovanja in cilje, saj se obe državi zavedata pomembnih omejitev pri njunih prizadevanjih po ohranjanju procesa evropskih integracij – nasproti jima stoji kar nekaj nacionalnih političnih igralcev, ki nadaljnjim integracijam odločno nasprotujejo.

Od Elizejev do Aachna

Sporazum iz Aachna je bil mišljen kot nadaljevanje elizejske pogodbe iz leta 1963, v katerem sta se Francija in takratna Zahodna Nemčija zavezali, da bosta okrepili politično, ekonomsko, vojaško in kulturno sodelovanje. To sta storili manj kot dve desetletji po koncu druge svetovne vojne, s čimer sta skušali pustiti travmatično preteklost za seboj in v duhu izzivov prihodnosti krepiti sodelovanje. To ne pomeni, da sta se državi od te točke naprej strinjali glede prihodnosti Evropske gospodarske skupnosti (EGS) – če je Francija ta sporazum razumela predvsem kot način krepitve evropske avtonomnosti in odmik od ZDA, pa je Zahodna Nemčija takrat zagovarjala tesno sodelovanje z Belo hišo in zagovarjanje članstva Velike Britanije v EGS.

Politična in ekonomska integracija je danes bolj poglobljena kot kadarkoli, sam proces evropske federalizacije pa je dosegel kritično točko, saj EU ne zmore več ohranjati ravnovesja med stopnjo integracije in zadostno stopnjo suverenosti držav članic.
Politična in ekonomska integracija je danes bolj poglobljena kot kadarkoli, sam proces evropske federalizacije pa je dosegel kritično točko, saj EU ne zmore več ohranjati ravnovesja med stopnjo integracije in zadostno stopnjo suverenosti držav članic. FOTO: Shutterstock

Skeptična Francija je ob podpisovanju elizejskega sporazuma postala še bolj skeptična, ko je Zahodna Nemčija vztrajala pri dodatku k preambuli, v kateri mora biti eksplicitno poudarjeno, da je uradni Bonn zavezan k Evro-atlantskim integracijam. A nič zato – danes, šestdeset let kasneje, je francosko-nemško sodelovanje izjemno tesno in prav nič se ne zdi, da sta bili državi še šestdeset let nazaj dejansko sovražnici. Obstaja kar nekaj vzporednic med elizejsko pogodbo in sporazumom iz Aachna. Francija si, podobno kot leta 1963, še vedno želi Unije, ki bi bila bolj avtonomna na ekonomskem, političnem in vojaškem področju. To se odraža predvsem v francoskih željah po vzpostavitvi skupne evropske vojske in vzpostavitve Evropskega denarnega sklada, ki bi zmanjšal odvisnost držav članic EU od Mednarodnega denarnega sklada v obdobju ekonomske krize. Druga pomembna vzporednica je prihodnost odnosov z Veliko Britanijo, le da je tokrat v igri odhod, in ne prihod. Dotičen šok je dejansko deloval kot pomemben dejavnik pri podpisu sporazuma iz Aachna kot signalu nemško-francoske enotnosti. Tretja, in hkrati zadnja vzporednica, pa je ZDA, ki se je ponovno znašla v tako nemških kot francoskih računicah, le da so tokrat na mizi predvsem trgovinske negotovosti na relaciji Bruselj–Washington.

Kljub temu da smo uspeli identificirati nekaj pomembnih vzporednic med sporazumoma, pa je kontekst popolnoma drugačen, kot je bil 56 let nazaj. EU ni zavezništvo šestih držav, temveč osemindvajsetih (27 jih bo, ko bo Velika Britanija dejansko odšla), kar se odraža predvsem v stopnji kohezije, saj je EU vse bolj razdeljena in razdrobljena. Francija in Nemčija, čeprav še vedno nosita večji del odločevalskega bremena v procesu političnega odločanja na ravni EU, nista več nedvoumni vodji. Strateška in ideološka nestrinjanja med Severno in Južno Evropo ter med zahodnimi in vzhodnimi članicami EU so privedla do jasne politične fragmentacije. Slednja pa je pospremljena s porastom nacionalističnih in evroskeptičnih političnih sil širom kontinenta, kar zgolj še dodatno ogroža evropsko enotnost.

Politična in ekonomska integracija je danes bolj poglobljena kot kadarkoli, sam proces evropske federalizacije pa je dosegel kritično točko, saj EU ne zmore več ohranjati ravnovesja med stopnjo integracije in zadostno stopnjo suverenosti držav članic. Dober primer za to je območje evra, v katerega je vključenih 19 držav članic, in znotraj katerega nekatere pomembne države naslednji logični korak razumejo v smeri uvedbe skupne fiskalne politike, a kaj ko bi takšen korak pomenil odvzem pomembne suverenosti nad davčno politiko in porabo lastnega denarja. Trenutni status quo na tem področju pomeni neprimerno večjo izpostavljenost gospodarstev evroobmočja v primeru finančne krize, morebitno poglabljanje integracij in uvedba Evropskega denarnega sklada ter skupne fiskalne politike pa je nekaj, kar bi države članice v danih okoliščinah izjemno težko opravičile in zagovarjale doma.

Tisti, ki hočejo več, storijo več ali kaj nemško-francosko zavezništvo drži nazaj

V zadnjem desetletju se je EU izogibala vprašanjem, ki so povezana z besedo skupno, kar pa Francijo dela vse bolj nestrpno. Ta v zadnjih nekaj letih neumorno zagovarja in navija za t. i. 'Evropo več hitrosti', ki predvideva strukturo, v katero bi se nekatere države integrirale hitreje kot druge. Do določene mere EU že danes funkcionira na ta način, dober primer za to pa sta območje evra in schengensko območje. Problem z morebitno institucionalizacijo takšnega pristopa leži v tem, da bi prišlo do poglabljanja razhajanj oziroma divergence, kar bi se odražalo predvsem v povečani kompleksnosti procesa odločanja na ravni EU. Nemčija bi se takšnemu scenariju zagotovo rada izognila, saj bi poraženke tovrstnih integracij bile države Srednje in Vzhodne Evrope, ki v očeh uradnega Berlina še naprej veljajo za območje nemškega vpliva. V kolikor Nemčija v tem območju izgubi vpliv, se odpre manevrski prostor za krepitev prisotnosti ZDA, Rusije in Kitajske, česar pa Nemčija ne bo dovolila.

Že to, da sta se državi po 56 letih odločili, da bosta zavezništvo obnovili, in to nekaj mesecev pred Evropskimi volitvami, je povedno samo po sebi.
Že to, da sta se državi po 56 letih odločili, da bosta zavezništvo obnovili, in to nekaj mesecev pred Evropskimi volitvami, je povedno samo po sebi. FOTO: AP

Evropa več hitrosti, ki bi privedla do manjšega, a bolj povezanega jedra, ne bi bila uspešnejša, ko je govora o naslavljanju globalnih izzivov, saj sta preostala dva stebra svetovne ekonomije, in sicer ZDA in Kitajska, konsolidirani državi z učinkovitimi osrednjimi vladami. EU se že danes sooča z velikimi težavami pri doseganju ključnih zunanjepolitičnih ciljev, kot so denimo zaščita sistema mednarodnega trgovanja pred ameriškimi idejami o spremembah ali pa upravljanje s kitajskimi pritiski po ustvarjanju primernega nivoja za trgovanje in delovanje evropskih podjetij na Kitajskem.

Treba se je namreč zavedati, da bi manjše jedro EU bilo gospodarsko skromnejše in bi lahko na svetovni ravni doseglo še manj. Če manjše in bolj povezano jedro ni najbolj optimalno, pa je evropska federalizacija utopija, v katero verjame zgolj še Francija. Slednja si prizadeva za ukrepe, ki bi razporedili finančna tveganja in povečali javno porabo v evroobmočju, kar pa Nemčija in severne države težko prebavijo, sploh zaradi južnih držav (predvsem Italije), ki niti v času blaginje ne zmorejo ohranjati fiskalne discipline. Za Nemčijo je torej najpomembnejše ohranjati tesno zavezništvo s Francijo, sočasno pa miriti severni del Evrope, ki je izrazito skeptičen do zagovarjanja francoske verzije evropske fiskalne politike. Da bi zadeva postala še bolj zapletena, pa so se nedavno Švedska, Danska, Irska, Finska in Baltske države na čelu z Nizozemsko povezale v Hanseatsko ligo po zgledu Hanse iz poznega 11. stoletja, ko so takratni trgovski krogi ustanovili zvezo za zaščito ekonomskih interesov cehov in diplomatskih privilegijev.

Francija in Nemčija sta iskreni v njunih prizadevanjih po tesnejšem bilateralnem zavezništvu, ki bi se prelilo v tesnejše sodelovanje in povezanost celotne EU. S tem preprečujeta zametke novih konfliktov na evropskih tleh, sočasno pa skušata omejiti vpliv velikih sil, kot so Rusija, ZDA in Kitajska. A obstajajo dejavniki, ki jima onemogočajo nadzor nad procesom evropskih integracij. Eden izmed takšnih bodo tudi Evropske volitve, ki bodo dale odgovor na to, ali je signal, ki sta ga državi poslali, bil dovolj jasen in obetaven. Že to, da sta se državi po 56 letih odločili, da bosta zavezništvo obnovili, in to nekaj mesecev pred evropskimi volitvami, je povedno samo po sebi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?ebula
22. 04. 2019 18.28
+3
Ko gledam to sliko, ne vem če ji ni Macron po tem kontaktu šel zmerit temperaturo v kak hotel.
Petur
22. 04. 2019 17.44
Slike so lepe,mislim da se ju nekateri bojijo.
Bol?ev Pepe
22. 04. 2019 17.37
-2
Francoza imenovat makaron je slaboumno..
vinogradnik33
22. 04. 2019 16.36
-2
Populizem , euroskepticizem in nacionalizem , so največja grožnja Evropski skupnosti ! Zlasti prebujanje desnih nacionalističnih strank , ki obujajo in častijo mračno obdobje ene največji morij sodobnega časa in želijo uničiti pridobljene demokratične vrednote , so kot kuga ! EU mora to preprečiti in narediti EU močnejšo skupnost ENAKOPRAVNIH držav in onemogočiti tiste , ki sejejo razdor in povzročajo konflikte !
Balki30
22. 04. 2019 19.44
+1
Vzpon desnice....je naravna posledica cedalje bolj radikalnih liberlacev.....enacba se poskusa uravnotezit.....zaprite meje za ekonomske migrante....ker mamo dost brezposelnih....pa bo sla radikalna desnica v zaton...pa to
Bol?ev Pepe
22. 04. 2019 20.39
+0
Balki ti se kar tolazi... v tem tvojem cebru je prevec lukenj
BUONcaffee
22. 04. 2019 16.17
+3
Tale Makaron je isti kot naš Borko.
zulj001
22. 04. 2019 15.39
+5
Tale Macron v svoji glavi nima vse na svojem mestu .
periot22
22. 04. 2019 15.39
+12
To sta dva izmed tistih ki so odgovorni za nasilje, pozige, posilstva mučenje in smrti evropskih prebivalcev!
nikhrast
22. 04. 2019 15.56
-5
Pa kje se to dogaja, toliko kriminala v Evropi, nisem vedel, še dobro da niso problem migranti. Saj to je problem tudi v Ameriki, Trump krivi migrante, v resnici pa največ domačega kriminala.
Transformerji
22. 04. 2019 15.23
+5
Kako je raznežen - se vidi, da ima rad starejše..... o sposobnosti pa ne bom nič napisal.
wolfterier
22. 04. 2019 15.36
+3
Zgleda,da se je zagledal v malo mlajšo,a ne.
tron3
22. 04. 2019 15.10
+1
Na Viasat History si lahk ogledate oddajo o tajni vzhodni službi Statsi, kjer je bila zaposlena teta Gela. Zelo poučna oddaja in ta oseba sedaj, ki je pač počela v službi kar pač je počela, vodi Nemčijo in tudi Evropo. Kam smo pršl. Sej ni čudn, da Angleži želijo iz EU, ker vedo, kdo je bila in je še teta Gela in kaj je vse počela v službi tako zaželjeni, v časih tistih.
nikhrast
22. 04. 2019 15.58
-6
Še dobro da je prijazna do migrantov, vsaj nekaj pozitivnega.
puspan
22. 04. 2019 19.46
-1
Trontelj, pred takšnim čvekanje se najprej pozanimaj, kaj je res in kaj ne. Očitno preveč Grimsove pravljice bereš.
Wahl
22. 04. 2019 14.45
+11
Tale Mozart financ je dober prijatelj Davida de Rothschilda in v vsega štirih letih je v firmi prilezev od analitika do enakovrednega partnerja. Nič ni zastonj, kajne Président Rothschild.
Bol?ev Pepe
22. 04. 2019 14.52
-2
nikhrast
22. 04. 2019 16.02
-1
Rothschildi, govoriš o stoletju nazaj, poglej na Forbes lestvici kdo ima zdaj denar in vpliv. Pozabil si na ostale has-beene kot so Morgen, Ford, Rockefeller...
fortunas
22. 04. 2019 14.21
+10
Tale dva bosta izgubila ves svoj vpliv, po volitvah.
Bol?ev Pepe
22. 04. 2019 14.44
-1
BUONcaffee
22. 04. 2019 14.18
-7
Smo dočakali skupno Evropo.
fortunas
22. 04. 2019 14.04
+7
Tale dva je upravičeno strah, da bosta izgubila ves svoj vpliv v Evropi in to se bo na volitvah tudi pokazalo.
BUONcaffee
22. 04. 2019 13.51
+4
Sem mislil iti na Širilanko, a sem si premislil. Še dobro na nisem šel.
Khronos
22. 04. 2019 13.44
+7
Bolcev Pepe - razmisli o selitvi v Venezuelo, tam bos med svojimi in se ne bos rabil obremenjevat s tako banalnimi temami. Ali morda med tebi tako ljube prisleke, najbolje Pakistan. In jim tam razlagaj o svoji odprtosti. Te bodo hitro dodatno odprli..
Bol?ev Pepe
22. 04. 2019 14.46
-3
Ja z opranoglavci je pac tezko debatirat. Bi pac moral se v soli malo bolj potrudit, pa bi morda na svet gledal drugace. Primitivc pac ostane primitivc. In ne bluzi o Venezueli in Pakistanu. Ker ne o enem, ne o drugem nimas niti najmanjsega pojma.
BUONcaffee
22. 04. 2019 13.42
-12
Slovenija bi morala obnoviti zavezništvo z Nemčijo. Francija je že storila. Kaj čakamo?????
BUONcaffee
22. 04. 2019 13.39
-6
Makedonija že voli. Nisem vedel da so v EU.
fortunas
22. 04. 2019 14.25
+3
Mi bomo tudi volili in mislim, da rezultat tema dvema ne bo všeč.
Bol?ev Pepe
22. 04. 2019 14.47
-3
BUONcaffee
22. 04. 2019 13.33
+6
Čudi me da najbolj obiskana spletna stran 24 ur ni pripravila video prispevek o Šrilanki.
tron3
22. 04. 2019 13.30
+7
Ja kako, da oba ostaneta tam kjer sta, to je sporočilo zavezništva!!!!
tron3
22. 04. 2019 13.34
+12
Drgač pa najkasneje EU v petih letih razpade, na vzhodni in zahodni del to sigurno, ter po vsej verjetnosti na mediterantski del, v Zahodnem delu pa itak veste, o tem ni več dvoma Francija, Nemčija in države Beneluxsa, pa se ve kaj se bo dogajalo, včasih mal manj bo pokalo, včasih mal bolj, pa gorelo bo tudi po trenutnem navdihu piromanov.
vinogradnik33
22. 04. 2019 13.23
-13
Populizem , euroskepticizem in nacionalizem , so največja grožnja Evropski skupnosti ! Zlasti prebujanje desnih nacionalističnih strank , ki obujajo in častijo mračno obdobje ene največji morij sodobnega časa in želijo uničiti pridobljene demokratične vrednote , so kot kuga ! EU mora to preprečiti in narediti EU močnejšo skupnost ENAKOPRAVNIH držav in onemogočiti tiste , ki sejejo razdor in povzročajo konflikte !