Tujina

'Kako razložiš otrokom poginule kite s trebuhom, polnim vrečk?'

Montreal, 10. 06. 2019 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kanada bo z letom 2021 prepovedala rabo vrste plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, vključno z vrečkami, pokrovčki za pijače in priborom, je napovedal kanadski premier Justin Trudeau. "Če sem odkrit, kot oče težko pojasnjujem sedanje stanje svojim otrokom. Kako razložiš poginule kite, ki jih naplavi na obale po svetu, s trebuhi, polnimi plastičnih vrečk?" je dejal Trudeau.

Kanada bo - podobno kot EU - prepovedala vrsto izdelkov za enkratno uporabo.
Kanada bo - podobno kot EU - prepovedala vrsto izdelkov za enkratno uporabo. FOTO: Shutterstock

Kanada želi s prepovedjo plastičnih izdelkov za enkratno uporabo zmanjšati količine odpadkov in s tem predvsem prispevati k razbremenitvi svetovnih oceanov in morij, je dejal kanadski premier Justin Trudeau. Spomnil je tudi, da v Kanadi trenutno reciklirajo manj kot 10 odstotkov plastike. Napoved prihaja manj kot pet mesecev pred volitvami, na katerih bodo podnebne spremembe in onesnaževanje predvidoma v ospredju kampanje, navaja Reuters

"Če sem odkrit, kot oče težko pojasnjujem sedanje stanje svojim otrokom. Kako razložiš poginule kite, ki jih naplavi na obale po svetu, s trebuhi, polnimi plastičnih vrečk?" je dejal Trudeau.

"Kot starši smo na točki, ko peljemo svoje otroke na plažo in moramo iskati del peska, ki ni prekrit s slamicami, stiroporom ali plastenkami. To je težava, takšna, na katero se moramo odzvati," je nadaljeval.

Med drugim je postregel s podatkom, da bodo, če ne spremenijo navad, do leta 2030 Kanadčani vsako leto odvrgli za 11 milijard dolarjev plastičnih izdelkov.

"Kako razložiš otrokom poginule kite, ki jih naplavi na obale po svetu, s trebuhi, polnimi plastičnih vrečk?" se sprašuje Trudeau.
"Kako razložiš otrokom poginule kite, ki jih naplavi na obale po svetu, s trebuhi, polnimi plastičnih vrečk?" se sprašuje Trudeau. FOTO: Shutterstock

Kanada s svojim predlogom sledi EU, ki je že lani napovedala podoben ukrep. Odločitev o tem, kateri izdelki točno bodo prepovedani, bo v Kanadi sicer stvar strokovne presoje, je povedal premier. Je pa dodal, da bodo v okviru projekta tudi v Kanadi uvedli sistem razširjene odgovornosti proizvajalca.

V EU je bil načelni dogovor o prepovedi plastike za enkratno uporabo sklenjen konec lanskega leta. Prepoved na stari celini bo veljala predvsem za izdelke, za katere so na voljo okolju bolj prijazne alternative, med njimi so plastični krožniki, vatirane palčke in slamice. V okviru direktive so zastavljeni tudi cilji zbiranja plastenk pri 90 odstotkih do leta 2029. Poleg tega bi morala biti do leta 2025 četrtina vseh plastenk narejenih iz recikliranih materialov, do leta 2030 pa naj bi se ta delež povečal na 30 odstotkov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Justiceiscoming81
11. 06. 2019 08.35
+1
Sicer bi se pa lahko namesto denarja ki ga svet namenja za izdelavo orožij raje naredili plavajoče naprave, ki bi čistile oceane in reke... človeštvo je tega zmožno, samo volja manjka...
Justiceiscoming81
11. 06. 2019 08.32
+3
Kako jim razložiti od kod vrečke v trebuhih vseh morskih živali... preprosto, poveš resnico, kako človeštvo uničuje svoj lastni planet... otroci morajo vedeti resnico, ne pa da se vse zavija v bombaž in govori kako je svet lep... SVET JE "BIL" LEP ampak pred prihodom človeka... če otroka od malega učiš, kako pravilno ravnati, mislim da bo zrastel v človeka, ki bo imel drugačen pogled in bolj razsoden pogled na svet, ter kako brez uničevanja sobivati z ostalimi živimi bitji na tem planetu...
mmbly
10. 06. 2019 21.29
+2
ne razumem, da nsmesto plastičnih vrečk enostavno ne naštimajo tistih rjavih škrnicljev iz papirja...
flojdi
10. 06. 2019 19.57
+2
. kupiš eno limono in jo daš v eno vrečko, kupiš tri pomaranče in jih daš v drugo vrečko , kupiš 4 čebule že v vrečki, ipd, doma vržeš vse v smeti , ki jih Nekdo odpelje Nekam ; in rečeš frocom da so kiti totalno blesavi, ker jedo plastiko
flojdi
10. 06. 2019 20.00
ecoliqua
10. 06. 2019 18.59
+0
Te nove generacije bo treba o marsičem poučit!!
maneno48
10. 06. 2019 18.01
-4
mene pa zanima, kdo je tegale avtorja sta slovenščino učil???
flojdi
10. 06. 2019 19.58
+1
. mnogo živalc Umre brez da bi poznale slo slovnico