Tujina

Kako varne so evropske nuklearke?

Bruselj, 13. 05. 2011 19.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stresne teste za evropske jedrske elektrarne bodo začeli izvajati do začetka junija. Pokrivali bodo pripravljenost na različne nepredvidene dogodke, od naravnih katastrof do terorizma in letalskih nesreč.

Stresnim testom bo podvržena tudi jedrska elektrarna Krško.
Stresnim testom bo podvržena tudi jedrska elektrarna Krško. FOTO: Damjan Žibert
Stresne teste naj bi začeli izvajati do 1. junija.

V EU je dosežen načelni dogovor o izvedbi stresnih testov za evropske jedrske elektrarne, je povedal direktor slovenske uprave za jedrsko varnost Andrej Stritar, predsedujoči skupini regulatorjev držav članic Unije za jedrsko varnost.

Stresni testi bodo po njegovih besedah pokrivali pripravljenost na naravne dogodke, na primer potrese, poplave in zelo slabo vreme, na posledice dogodkov, kot sta izguba elektrike in nezmožnost hlajenja, pa tudi na posledice letalskih nesreč in drugih zunanjih dogodkov s človeškim dejavnikom, na primer kibernetskih napadov in terorizma.

Začetek do junija, konec naslednjo pomlad

Časovni okvir je zastavljen tako, da naj bi začeli do 1. junija operaterji izvajati teste, do 15. avgusta naj bi pripravili vmesno poročilo, ki naj bi ga do 15. septembra dostavili Evropski komisiji. Ta naj bi nato do vrha EU 9. decembra pripravila potrebno gradivo. Končno poročilo o izvedbi testov pa je predvideno za pomlad naslednje leto.

NEK vse bolj varen

Stritar je z ukrepanjem uprave krške nuklearke zelo zadovoljen. "Moram reči, da nas uprava Neka celo prehiteva," je dejal. Pojasnil je, da so zastavili že celo vrsto analiz in konkretnih izboljšav ter bodo v kratkem podali vlogo za odobritev sprememb na jedrski elektrarni, pri čemer gre za razmeroma preproste in poceni investicije, ki bodo še okrepile varnost Neka.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

00246
14. 05. 2011 07.36
sej že smo črnobil ne viditee haloo tako sevanje pokvarjene politike kdo sploh še lahko to preživi) mislim kaj se še čaka dejmo jo strest pa nej pokne skrajni čas da pokne če ne v NEK pa kje drugje
veselo-na-delo
14. 05. 2011 00.45
Ne pa da bi s tem njihovim testom kaj zbrkali da bi mi Slovenci postali drugi Černobyl,saj bo to trajalo nekaj mesecev, to se jas vprašam da nebodo navijali kakih moči na reaktor katerega bi potem razgnalo.
veselo-na-delo
14. 05. 2011 00.39
In kaj jim zdaj teži naša NEK???? V tej svoji dobi delovanja kako dolgo že deluje je še čist uredu in ni nikoli bilo kakih večjih defektov ki bi bilo koga ogrožali, to kar so pa bili so pa malenkosti- je pa potrošni material zato imajo ziher kake rezerve v primeru okvare kake črpalke ali kaj drugega da zamenjajo ali pa vključijo rezervno in deluje normalno naprej. Mislim da jo verjetno hočejo prevzet in zapret da naj Slovenci še več plačujejo štroma ali kaj???
alterego
13. 05. 2011 22.54
mi smo stresni test naše nuklearke že opravili! nenapovedano... vlado pa še čaka!
Turgensis
13. 05. 2011 22.20
4592612 a pri 40 umirajo zaradi sevanja v nek?? ja bogi so res,... raje umrem če elektrarna eksplodira, kot pa se počasi 20 let dušim ob tešu in umrem zaradi raka na pljučih. res niso jedrske idealne, vendar bi prej morali ukinit termoelektrarne kot jedrske. zgrešeno logiko imajo ljudje. jedrska je neverna ko gre kaj narobe, termo pa takrat ko deluje pravilno. kaj je boljše?
big brother
13. 05. 2011 21.44
Ljudi, ki zagovarjajo jedrsko energijo, bi mogli ob vsakem difektu mobilizirat in jih spravit notri da kaj popravijo, zavarijo, ne pa da ubogi jugo delavci hodjo notri in pri 40 ih letih umirajo, zato, da lahko preživijo svoje družine. BANDA!!!!
big brother
13. 05. 2011 21.42
Nevarne, kar se dogaja vsake tolko v Krškem ko povedo ljudje, ki delajo notr, dobro da še laufa in da smo še živi. V glavni črpalki so letos našli, ko so imeli zadnjo zaustavitev zaradi daljnovoda, maglite baterijo in veliko orodja, fajn res.
neziie
13. 05. 2011 21.25
Varne kot piščančji karpačo.
Riki88
13. 05. 2011 20.50
NEK potrebuje še en reaktor nažalost TEŠ4, da bomo proizvodel dost energije za slovenijo. Žal zdaj jo še vedno kupujemo dost ...
tsdafsdfsfgjhtz
13. 05. 2011 20.41
Ma ni panike. V evropskih se jedro stopi v dveh treh tdneh. Ni tko k pri japoncih ki se topi tri mesece. Kle si al nisi. Isto je pri elektrarnah.
Osvald
13. 05. 2011 20.16
Tujcem je primarna naloga da bi zaprli NEK , prav te dni (naši niso poročali)so Avstrijci pogojevali Hrvatom da naj prispevajo k ukinitvi NEK čeprav česa podobnega se ne bi upali zahtevat od Nemcev ki obkrožajo Avstijo z jedrskimi elektrarnami .Potem bi tujvi prodajali Sloveniji še tistih 40% energije ki jo proizvede NEK.
a1b2c3d4e5f6
13. 05. 2011 20.09
Nuklearke so v Evropi (in po svetu) zahtevale bistveno manj življenj kot termoelektrarne, tudi če štejemo nesreči v Černobilu in Windscalu, ki sta edini resnejši na Evropskih tleh. Neprimerno raje vidim v bližini nuklearko kot pa kadilnico na premog, če obratuje skupaj z vsemi varnostnimi sistemi, kar naša v Krškem definitivno, ker zaradi nje ne bom imel nobenih posledic. Zaradi termoelektrarne bom skoraj 100% imel takšne ali drugačne posledice. Da ne omenjam prometa, sežigalnic, kemične in nasploh vse industrije...