Slovenija

Kako zveni klic duhovništva?

Ljubljana, 29. 06. 2021 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Aleksander Pozvek
Komentarji
88

Kako je, ko se odločiš, da ne boš imel dekleta, žene, otrok in da boš svoje življenje posvetil Bogu, cerkvi in faranom? V teh modernih časih je kar težko razumeti, da so še vedno fantje, ki zaslišijo ta klic in se tudi odzovejo nanj. Letos je novomašnikov sedem. Simon Lampreht, Boštjan Dolinšek, Jurij Slamnik, Jakob Piletič, Tilen Kocjančič, Klemen Slapšak, v torek pa je bil v ljubljanski stolnici posvečen tudi Peter Čemžar.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Soul
30. 06. 2021 15.05
-1
Kratko pojasnilo, ljudem dobre volje.Mnogi trdijo, da so videli in govorili z Bogom!....Vendar v njihovih besedah ni zaznati, Božjih vrednot, tisti, ki je govoril, srečal Boga, ta oseba je spremenjena, skozi njo deluje Njegov pečat in besede takšne osebe so polne miline in razumevanja....Takšna oseba(duša) nikoli, ne uporablja zaničevalne oz. žaljive besede.Bog nam je poslal svetnike in TI, so nam pustili odlične smernice in kriterije kdo je kdo in kako, lahko ločimo zrno od plevela.Kot je rečeno - Bog je popolna ljubezen in pot do Boga je tlakovana, samo s potjo popolne ljubezni.V ljubezni najdemo samo čiste vrednote, kot so sočutje, milost, usmiljenje in na koncu ponižnost.Zato se iz srca zahvaljujem danim kriterijem, da ljudje lahko vidimo, kdo v resnici je Njegov glasnik, kajti mnogi se hitro izgubimo na poti in naše besede, dejanja niso v skladu Boga.Zato, je prav, da vedno upoštevamo Božje smernice in nikoli ne bomo izgubljeni, še več, videli bomo, pravo moč razumevanja in razlikovanja na poti iskrenosti.Naj vas objame Njegova milina na poti in tema se bo spremenila v luč Boga.
picolin
30. 06. 2021 08.42
-2
verjamem nekako v VERO ,neka nadnaravna sila je med nami .veckrat se sprasujem kako je mozno spoceti otroka brez prisotnosti sperme,kot to narekuje sveto pismo.pa da se je delalo iz vode vino in take .pa da je od mrtvih ustal.veckrat se sprasujem kje so dokazi o tem.kje je jezusovo okostje ,kot naprimer faraonovo .drugac pa kar se tice cerkve in njenih obredov ,kot so : krst,obhajilo,birma ,poroka . za vse to se odloci vsak sam in tudi ce bo clovek hodil v cerkev ali ne je tudi odlocitev vsakega posameznika .nisce te ne more prepricati in siliti v nekaj do cesar ti ni ,in tudi z cerkvijo je enako .mnogi starsi so nas prisiljevali da smo morali hoditi v cerkev ,proti nasi volji drugac je sledila kazen itd... tudi veliko ljudi je ko so tako pobozni da bi stali 3x na dan v cerkvi ,doma molili pa se ne vem kaj .v resnici so pa prav ti ljudje najbolj zlobni ljudje . je pa res da glede vsega kar se dogaja glede zupnikov in cerkve ljudje cedalje manj vrjamejo v vero in cerkev
Soul
30. 06. 2021 08.17
-1
Reinkarnacija, je še kako resnična.V zgodnjem krščanstvu, so bili širno znano, seznanjeni s tem dejstvom, tudi v zradiranem Tomaževem evangeliju, je omenjena reinkarnacija, prav tako, ne dolgo nazaj, so nova odkritja, starih zapisov iz časa Jezusa potrdila to dejstvo.Žalostno je, do kam je cerkev pripeljala Jezusov nauk.Izkrivljeno učenje s strani cerkve, je vzrok porasta ateizma in vzpon drugih verovanj, katera so povezana z raznimi božanstvi, ki so popolno nasprotje, Božje poti in kar ON predstavlja.Sicer ne preseneča, da vsa umazanija in nedelovanje v ozaveščanju, pušča na cerkvi tezke posledice.Vzrok in posledica, sta neomajni, kot duša in reinkarnacija, zato so tudi podana navodila - smernice, kako živeti, da dosežemo stanje, izven dosega reakcij oz reinkarnacije, to pa je popolna svoboda in spoznanje, da smo del Boga.
Malinha
30. 06. 2021 08.37
+1
Ampak Buda je (baje) dosegel nirvano, zaključil krog reinkarnacij. Če je Bog popolna svoboda in smo mi del njega, kdo je potem določil reakcije in reinkarnacije? Še enkrat: če je torej Bog določil reakcije in reinkarnacije, potem ni bil svoboden ta sam Bog, ker je bil (nekoč) zavezan, da nam določi reakcije in reinkarnacije? Je bil ta sam svoboden Bog zavezan izbiri, da določi med svobodo in nesvobodo? Je imel popolno svobodo izbire?
Soul
30. 06. 2021 08.48
-1
Bog ni prav nič določil, v osnovi smo mi del njega in posledično imamo odgovornost, kam dajamo svojo pozornost.Kot pri nas in naših fizičnih otrocih, tudi če ne gredo po pravi poti, jim vedno stojimo ob strani, ne glede na posledice, takšna vez je, tudi med nami in Bogom.Občasno se vprašam, zakaj imamo svobodno voljo, ker se tako hitro izgubimo v njej! Buda je bil velik svetnik in verjamem v njegovo pot odrešitve, žal pa je z budizmom podobna slika kot pri krščanstvu ..nerazumevanje praktičnega učenja in stagnacija na poti.
Malinha
30. 06. 2021 09.07
+1
Si sploh prebral kar sem napisal? ".. je popolna svoboda in spoznanje, da smo del Boga." ".. v osnovi smo mi del njega." Popolna svoboda je torej del Boga. Bog je torej svoboden, mi pa imamo odgovornost. Verjetno si s tem mislil, da imamo odgovornost do njega, kar sicer nisi napisal. Če je Bog res svoboden, potem je moralo nanj nekaj vplivati, da je sam sebi prikrajšal svobodo: namesto da bi užival v svoji svobodi in nas pustil pri miru, se je odločil nam dati neko odgovornost. Ergo se je sam pri sebi odločil, se je znašel pred svobodno izbiro: dati nam odgovornost ali ne. Kakšna je to svoboda, kjer se je potrebno zanjo odločati? - Drugo točko sem te mislil vprašati potem, ampak te bom kar zdaj: ".. smo del Boga", ".. smo del njega": kolikšen del?
Soul
30. 06. 2021 09.48
-1
Mislim, da sem dokaj jasno napisal v kratkem odgovoru.Razen, če gledaš na odgovor z že ustvarjenim mnenjem.Stvari so izjemno jasne, kaj je svoboda, kako se odvezati čutil, ki nas vežejo v ta krog vzroka in posledice.Del Boga, smo na nivoju duše in nič vec kot to.Ta svet bo doživel materijalni konec, upam, da bomo do takrat res svobodne duše in spoznali, kdo smo in kaj Bog je.Do takrat, vsem želim, čim manj dvomov in vprašanj v smeri zakaj, zakaj....Začnimo živeti navodila smernice, ki vodijo do svobode duše, to je glavno sporočilo in varovalo na nevarni notranji poti...astralnih čudes.
Menes
30. 06. 2021 09.49
+0
Reborn - če so v zgodnjem krščanstvu verjeli v reinkarnacijo, to še ne pomeni, da je to res. V srednjem veku je bilo tudi širom znano, da so čarovnice, pa včasih je bilo širom znano, da je Zemlja center vesolja, itd itd.
Malinha
30. 06. 2021 10.14
+1
Jasno je, da si povsem nejasno opisal stvari v svojem kratkem odgovoru, še bolj je pa jasno to, da mi na nobeno novo (pa tudi staro) vprašanje nisi odgovoril. (Na vprašanje kolikšen del Boga smo, si odgovoril, da smo na nivoju. Nisem spraševal za nivo, temveč del.) Zakaj ne? Ker imaš odgovore (smernice) izdelane z že ustvarjenim mnenjem, kar pomeni, da drugačnih vprašanj (še manj pa odgovorov) sploh nisi zmožen zapopasti, ter seveda še več kot to: tvoje priporočilo je "čim manj vprašanj". Ta je pa čisto fenomenalna...
Soul
30. 06. 2021 10.16
-1
Menes.Ne niso verjeli, ampak so imeli Jezusovo učenje in njegove zapise, kateri so bili , okrog leta 400, skoraj popolnoma, namensko uničeni.Vsi poznamo izraz...sto-krat izgovorjena laž, postane lažna resnica, če prištejemo tisočletja...je rezultat znan.Duhovnost, sama po sebi brez reinkarnacije je nesmiselna tako fizično kot nematerijalno, tudi kvanta fizika počasi govori v tej smeri.Ljudje moji, vem da pot ni lahka imamo milijone in več raznih prepričanj, ampak odgovor, ob pravilnem razumevanju, je vedno čist, kot izvirni nauk in življenje Jezusa, Bude, Asiškega, Kabira..
Soul
30. 06. 2021 10.25
-1
Miss...Tako je, resnica je kratka in fenomenalna.Duša, katera, je del boga,...smo jo popredalčkali in želimo izvedeti v kolikšni meri, je del Boga.Le, kako naj jaz, kot izgubljena ovčka opišem Boga...v svoji ignoranci, se lahko samo osmešim.Še najvecji modreci, so doživeli padec, jaz kot nevednež, sem manj kot prah!
Malinha
30. 06. 2021 10.49
+1
Razumem. Če si "izgubljena ovčka" ne moreš opisati Boga. Torej se v svoji ignoranci "lahko samo smešiš" z vsem kar pišeš. Da pa "kvantna fizika počasi govori v smeri", da je "duhovnost.. brez reinkarnacije nesmiselna", je pa nekaj novega. To je rekel Niels Bohr?
real....
30. 06. 2021 11.19
-1
Soul
30. 06. 2021 11.38
-1
Mislim da je bil R.C.Henry, veliko clankov je v tej smeri in novih dognanj.Sem v službi, res niti ne vem, kako mi uspe vse napisat.Hvala real....Kdor spozna umetnost in sladkost ponižnosti je na pravi poti svobode in Njegovem objemu. LP💚
silly
29. 06. 2021 21.58
+2
a to je org. proud boys ? oni latentni impotentni antiwankerski mrzneži žensk ?
Kazimir Plemeniti
29. 06. 2021 21.55
+7
Verjetno tako, da te župnik pokliče malo k sebi????
PhilAnselmo
29. 06. 2021 21.58
-3
Nace Štremljasti
29. 06. 2021 21.54
+4
bog verjetno obstaja sicer nevem ampak katoliška cerkev je svetlobna leta od boga vse si razlagajo kakor jim paše
Melita Medved
29. 06. 2021 21.47
-2
Celibat je bil sprejet zato, da jim doma žena ne teži, ker celo faro pedenajo.
SlobodaNE
29. 06. 2021 21.45
+5
Vsi v vasi te pozdravljajo, ti kuhajo, vse dobiš zastonj.
VAREN
29. 06. 2021 21.41
+3
Klic duhovščine zloraba nun, pedofilija. Vse nekaznovano. Jim kaj manjka?
Malinha
29. 06. 2021 21.46
-1
Nič. Tudi ravno Zemljo imajo. Zato pa tebi manjka zloraba nun, pedofilija. Vse nekaznovano.
Ivar The Boneless
29. 06. 2021 21.30
+3
bububu123
29. 06. 2021 21.25
+6
v naši fari rabimo duhovnika, ki ne bo ppbiral mesečne vstopnine... če ne plačas, ti otrok ne sme k verouku, ne sme k birmi, obhajilo, še krsta, poroke in pogreba noče izvesti če ne daš tega "prostovoljnega prispevka". Vse dela na svojo roko brez vsakega posveta z občino oz. občani... Vendar mene ne bo videl tam!
Alexsander6
29. 06. 2021 21.23
-3
Cenzura,kot da smo v S. Koreji. Sramota.
Alexsander6
29. 06. 2021 21.21
Poln k..... imam vašega verskega pranja možganov. Zdaj ko vam vlada komunističen pastir ste glavni. A kmalu bo prišel črn oblak na vas. Bog vas gleda,tudi vas.
Joakim
29. 06. 2021 21.15
-1
Čeprav sem prepričan levičar se mi zdi ogabno, da kar nekoga ki je duhovnik se v naprej označijo za nekega pedofila ipd. Ne vem zakaj bi človek lahko bil pokvarjen če je duhovnik. Sicer pa je največ pokvarjen cev v vrhu cerkve, ne pa med ubogimi vaškimi župniki.
Malinha
29. 06. 2021 21.19
+5
Temu kar si ti se ne reče levičar, ampak kvazi levičar.
PhilAnselmo
29. 06. 2021 21.26
-2
Malinha
29. 06. 2021 21.31
+3
Quatflow
29. 06. 2021 21.32
-1
Quatflow
29. 06. 2021 21.32
-3
PhilAnselmo
29. 06. 2021 21.36
-4
Malinha
29. 06. 2021 21.43
+3
FamousFancyFukish
29. 06. 2021 21.14
+3
Klic duhovništva je ko se ti začne sanjat o otrocih.
GAYPROPAGANDA
29. 06. 2021 21.08
+2
Malo za šalo in malo za res! To kar ponavadi nam očitajo! Samo otroke pustite pri miru!
GAYPROPAGANDA
29. 06. 2021 21.07
-2
Ne razumem zakaj nekdo sploh verjame v "boga", kaj šele celotno življenje posveti nečemu za kar ni trohice dokaza! Vsak po svoje verjetno!
bučar
29. 06. 2021 21.24
+2
povsem ti jasno kolega. Jaz recimo nisem tebe nikoli videl ali srečal pa vseeno vem da si p...a. Tako to je in nisem se zmotil. Boga ne rabiš videti a ga čutiš, če imaš vero. Simpl, kajne.
bububu123
29. 06. 2021 21.30
+1
verjeti v boga je eno! verjeti v laži cerkve in se posluževati denarja na laži boga je pa drugo... Mi je nekoč nek starejši bog rekel! cerker je je stavba, kjer se dobro laže in krade na račun boga! Jezus je rekel, nikoli ne postavljajte nobene stavbe v mojem imenu!
Quatflow
29. 06. 2021 21.32
-2
ni_mi_vse_eno
29. 06. 2021 21.46
-4
Dokazi so v Kashmirju. BBC, Jesus in Kashmir. Itak ni mogel proti Rimu, saj so ga ravnokar poskušali ubiti. Moral je iti ravno v drugo smer, proti Indiji.
bučar
29. 06. 2021 21.54
+0
jurist
29. 06. 2021 21.00
+4
Dragi komentatorji: meni je taka življenjska odločitev vredna pohvale. Človek išče presežno tudi v nori družbi kot je danes. Ni jih veliko, trpeli bodo zasmehovanja (že po komentarjih se to vidi), ponižanja. Zato jim čestitam za pogum in jim želim vztrajnosti na poti. Tistim, ki za duhovnike niso sposobni najti ene dobre besede, ampak samo gnev pa sporočam, da se mi naravnost smilijo.
real....
29. 06. 2021 21.15
+2
jurist👍..ampak dolzni so poznati,uciti in ziveti..tisto kar je ucil in zivel Jezus iz Nazareta!
VAREN
29. 06. 2021 20.58
-3
Klic duhovščine. Žene nune, dečki otroci. Brez krivde in kazni.
AxisDeus
29. 06. 2021 20.58
+3
Mene prej zanima, koliko se jih klica ne bo držalo ali/in koliko jih bo čez leta svoj klic obžalovalo. Vsak služi izključno svojemu življenju, drugim ni mogoče. Zdi se mi, da je intimnost v dvoje, v svoji družini in hiši vseeno nenadomestljiva s katerokoli abstraktno ljubeznijo, ki pa na koncu je, takšna kot je - abstraktna in človeka, ki je meseno bitje, pusti neizpolnjenega.