Tujina

Kalifornijski požari se širijo z močnim vetrom, gasili jih bodo več tednov

Los Angeles, 29. 10. 2019 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po zadnjih podatkih v Kaliforniji divja 16 večjih požarov na 94.000 hektarjih površin. Oblasti so ukazale evakuacijo iz mesta Santa Rosa, kjer prebiva 200.000 prebivalcev. O smrtnih žrtvah za zdaj še ne poročajo, ranjen pa je bil eden od več tisoč gasilcev, ki se dan in noč spopadajo s požari.

Vremenska napoved za prihodnje dni ni ugodna. Po napovedih vremenoslovcev bodo še naprej pihali močni vetrovi, ki ponekod dosegajo orkansko moč 164 kilometrov na uro. Dežja za zdaj ni na vidiku. Močan veter sicer podira daljnovode, iskre pa hitro zanetijo požar. Tako naj bi nastali vsaj trije požari. Brez elektrike je ostalo 2,5 milijona prebivalcev.

Trenutno največji požar je na severu zvezne države v okrožju Sonoma, kjer gori na 74 tisoč hektarjih površine. Po podatkih oblasti je pod nadzorom približno 15 odstotkov požara. Tiskovni predstavnik kalifornijskih gasilcev je povedal, da bodo za gašenje požara potrebovali tedne, če ne celo mesece.

Gasilci so povsem izmučeni zaradi razširjenosti požarov in pomanjkanja moštva.
Gasilci so povsem izmučeni zaradi razširjenosti požarov in pomanjkanja moštva. FOTO: AP

Požar je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil tudi v Los Angelesu v okolici Getty centra. Plameni se hitro širijo. Poveljnik gasilcev Ralph Terrazas je povedal, da so bili gasilci zaradi pomanjkanja moštva "soočeni z nekaterimi težkimi odločitvami, saj so se morali odločiti, katere hiše bodo zaščitili in katere ne". Dodal je še, da je veliko odvisno od tega, kje pristane žerjavica.

Požar v okolici centra je uničil 600 hektarjev površine, trenutno pa je le pod petodstotnim nadzorom, so sporočili losangeleški gasilci. Župan Eric Garcetti je potrdil, da je bilo uničenih osem hiš.

Požari so za zdaj povzročili le veliko materialno škodo.
Požari so za zdaj povzročili le veliko materialno škodo. FOTO: AP

Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) pa je medtem objavila satelitske posnetke požara Kincade.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Požari ogrožajo tudi posestva številnih znanih osebnosti. Demokratska senatorka Kamala Harris je sporočila, da so zaradi požarov v Kaliforniji evakuirali tudi njeno družino.

Že včeraj je guverner Gavin Newsom zaradi številnih požarov v naravi, ki se zaradi močnega vetra hitro širijo, razglasil izredne razmere po vsej zvezni državi. Zagotovil je, da za boj z ognjem uporabljajo vse razpoložljive vire.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olimpija007
29. 10. 2019 16.32
-2
Če ne drugi pa se narava znaša nad ameriko-kar tako naprej
Klotilda H
29. 10. 2019 15.06
+5
VSA ČAST SLOVENSKIM GASILCEM!!! vse požare do sedaj so pogasili v manj kot treh dneh.
FolkloraS
29. 10. 2019 12.40
+5
Namesto, da bi energijo usmerili z več resursi v požare, namenoma kradejo v Siriji nafto.
fairplayy
29. 10. 2019 10.56
+3
globalno segrevanje že celo poletje povzroča obsežne požare v amazoniji in afriki pljučih sveta, sedaj požari prihajajo v bližino urbanih naselij. Kaj se bo zgodilo, ko se bo začel odtajat permafrost in se bodo dodatno sprostile velike količine metana. Trenutno opazujemo verižno reakcijo, ki jo povzorča segrevanje na neki točki se bo pospešila ...
giiinem
29. 10. 2019 11.18
+0
Pazi,opranoglavci te bodo napdli,ce bos govoril resnico.
stromar5
29. 10. 2019 12.09
+4
Ni vsak požar posledica globalnega segrevanja, večino požarov v Amazoniji naj bi bila posledica "čiščenja" območja za potrebe kmetijstva in gozdarske industrije. Prav tako ni neke hude korelacije med številom požarov v Amazoniji in globalnimi temperaturami.
tonaparuda
30. 10. 2019 09.44
1. noben gozd ne predstavlja pluč sveta. Amazonski pragozd SAM porabi 99% kisika, ki ga proizvede. Pljuča sveta so morske alge, ki proizvedejo med 80 in 90% svetovnega kisika. Amazonski gozd je pomemben zaradi nečesa drugega, knjige v roke. 2. požari v kaliforniji niso posledica globalnega segrevanja. Tam gori že 200 let, vedno ob istem času. Zakaj? Zaradi izjemno suhih poletij in vročih vetrov, med katerimi je najbolj slavni veter santa ane. Včasih ni gorelo v takšnih obsegih, ker ni bilo (toliko) električnih napeljav, ni bilo toliko umetno nasajenih rastlin, ki ne spadajo tja in predstavljajo netivo. Ja res je, človek je pripomogel k večjim požarom, ampak ne z globalnim segrevanjem. Res....malo vzamite knjige v roke ljudje pa ne vrjet vsega kar vam vržejo pod nos na internetu.
giiinem
29. 10. 2019 10.32
-1
Tako se dela...pozate...hahahaha