Tujina

Kanada začela postopek za izročitev Meng Vandžov ZDA

Ottawa, 02. 03. 2019 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
12

Kanadska vlada je sklenila, da ima dovolj dokaznega materiala za predstavitev na sodišču za odločbo o izročitvi Huaweijeve finančne direktorice Meng Vandžov ZDA. Ta je tam obtožena kršenja sankcij proti Iranu z namernim zavajanjem bank. Kanadska vlada sicer poudarja, da so za zdaj ugotovili le, da je zahteva ZDA za izročitev v skladu z zakoni.

Kanadska vlada je v petek formalno odobrila začetek procesa izročitve direktorice kitajskega tehnološkega velikana Huawei Meng Vandžov ZDA, kjer je obtožena kršenja sankcij proti Iranu z namernim zavajanjem bank o dejanskih poslih podjetja v Iranu.

Kanadska vlada je sklenila, da ima dovolj dokaznega materiala za predstavitev na sodišču za odločbo o izročitvi. Vlada ob tem poudarja, da ne gre za to, ali je Meng Vandžov, ki je finančna direktorica Huaweija in hčerka njegovega ustanovitelja Rena Zhengfeija, česa kriva. Vlada je le ugotovila, da je zahteva ZDA za izročitev v skladu s predpisi in zakoni.

Kitajska uradno protestirala pri kanadskih oblasteh

Kitajska je danes sporočila, da je zaradi začetka postopka izročitve uradno protestirala pri kanadskih oblasteh. "Gre za hud politični incident," je v sporočilu za javnost izpostavil predstavnik za odnose z javnostmi kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang. Poudaril je, da je Kitajska zelo nezadovoljna in izročitvi Mengove ZDA odločno nasprotuje. Ob tem je pozval ZDA, naj umaknejo zaporni nalog za Mengovo.

Finančni direktorici Meng Vandžov v ZDA grozi do 30 let zapora.
Finančni direktorici Meng Vandžov v ZDA grozi do 30 let zapora. FOTO: AP

Direktorico so Kanadčani v skladu z nalogom ZDA aretirali na letališču v Vancouvru decembra lani ter jo zaprli. Sodišče jo je izpustilo na prostost pod nadzorom in z omejitvijo gibanja. Primer je ohladil diplomatske odnose med Kitajsko in Kanado ter sprožil povračilne ukrepe Pekinga. Kitajska je začela zapirati Kanadčane.

ZDA zatrjujejo, da primer Mengove ni povezan s trgovinskimi pogajanji, ki potekajo med državama, vendar je predsednik Donald Trump nekajkrat namignil, da bi se dalo kaj urediti, če bodo pogajanja ugodna.

Odvetnik Mengove David Martin je izrazil razočaranje nad odločitvijo vlade oziroma pravosodnega ministrstva Kanade ter dejal, da gre za obtožbe ZDA, ki so povsem politične narave. Martin je v sporočilu za javnost omenil Trumpove namige, da bo posredoval v primeru, če bo to ugodno za trgovinski dogovor med državama.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mauzahecmauzares
03. 03. 2019 08.50
+0
Trump mi je čedalje bolj po mojem okusu. Izsiljuje kot mafiozo.
nikhrast
02. 03. 2019 17.03
-4
Pa koliko let se bo to vleklo, največ bodo pa zaslužili odvetniki. Punca pa ima dobro življenje tu v Kanadi, poglej kje živi.
Zmaga Ukrajini ..
02. 03. 2019 13.41
+20
Ogabno, kako politika moli tace v pravosodje, kjer nima kaj iskati. Vsaj v družbah, kjer (naj bi) veljala vladavina prava.
jan.k94
02. 03. 2019 11.53
-22
+23
Tako kot ti je hlapec Amerike.. Ste podn od podna
Sputnik
02. 03. 2019 11.45
+8
sankcije proti kitajski ki dela appla?!?!? why??
+17
Zadadi tega ker so boljši od Amerike v 5generaciji telefonije... 2 leti pred Ameriko
Apostol1
02. 03. 2019 10.51
+22
Kitajska se prav gotovo ne bo dala na tak barbarski način izsiljevati . Tule je povsem jasno , da je ozadje "Apple" in Trump z Ameriko vred , Kanada je pa kljub raznim hvalospevom ,ena najnizkotnejših in hlapčevskih država na svetu.
Nocturne
02. 03. 2019 16.13
-7
Hvalospeva, da ni hlapčevska država, ki na prvo mesto postavlja kanado in ne globalistične agende, nisem zasledil. Razen če to hvaljenje enačite z občutka za modo Justina
Gašper Partyholic
02. 03. 2019 10.26
+33
kanada ameriški hlapci
Sputnik
02. 03. 2019 11.45
+18
Manandi
02. 03. 2019 09.37
+42
Ne bo dolgo, ko bodo Kitajci tistega Vohuna iz Kanade obsodili na smrt pa bodo videli kdo si upa več.