Tujina

Kanadčana zaradi trgovine z drogami obsodili na smrt

Ottawa, Peking, 15. 01. 2019 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / M.R.
Komentarji
68

Kitajsko sodišče je kanadskega državljana Roberta Lloyda Schellenberga obsodilo na smrt zaradi trgovine z drogami. S Kitajske v Avstralijo naj bi nameraval pretihotapiti 222 kilogramov metamfetamina. Schellenberga, ki se brani, da je nedolžen, so najprej obsodili na 15 let zapora, višje sodišče pa mu je zdaj izreklo smrtno kazen. Na njihovo odločitev se je že odzval tudi kanadski premier Justin Trudeau.

Kitajsko sodišče je kanadskega državljana Roberta Lloyda Schellenberga obsodilo na smrt zaradi trgovine z drogami. Ta odločitev bi sicer lahko še dodatno zaostrila odnose med Ottawo in Pekingom, ki so se poslabšali zaradi aretacije direktorice Huaweija v Kanadi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brani se, da je na Kitajsko prišel kot turist

36-letni Kanadčan je v ponedeljek sodišču zatrdil, da mu je prijatelj ob obisku na Kitajskem predlagal, naj kot prevajalca najame Xu Qinga, nakar se je znašel v mednarodni združbi za trgovino z drogami. "To je primer o Xu Qingu, on je mednarodni trgovec z drogami in lažnivec," je povedal Schellenberg.

Poudaril je še, da za vsem skupaj stoji kanadski državljan Khamla Wong, ki je bil leta 2016 aretiran na Tajskem zaradi obtožb, povezanih z drogami. "Nisem trgovec z drogami, na Kitajsko sem prišel kot turist," je izpostavil.

Kitajsko tožilstvo medtem trdi, da je Schellenberg glavni osumljenec v primeru, v katerem je skušala mednarodna združbe v Avstralijo poslati 222 kilogramov metamfetamina.

Da je bil on ključna oseba v primeru, je odločilo tudi sodišče. "Sodišče popolnoma zavrača razlago obtoženca in obrambe, saj so v popolnem nasprotju z dejstvi," je povedal glavni sodnik sodišča v mestu na severovzhodu Kitajske Dalian.

36-letnik je bil novembra obsojen na 15 let zapora in 150.000 juanov (okoli 19.340 evrov), vendar pa je višje sodišče v Liaoningu decembra odločilo, da je kazen glede na težo kaznivih dejanj preblaga.

V ta primer sta bila vpletena še dva kitajska državljana, ki so ju obsodili na dosmrtni zapor in pogojno smrtno kazen.

Ima izrek kazni politično ozadje?

Kanadski premier Justin Trudeau je v odzivu dejal, da je "zelo zaskrbljen" zaradi "arbitrarne obsodbe Kanadčana na smrtno kazen". "Še naprej bomo branili interese vseh Kanadčanov (...), obsojenih na smrtno kazen," je poudaril.

Odločitev kitajskega sodišča bi lahko še poslabšala odnose med Pekingom in Ottawo, ki so se zaostrili zaradi aretacije glavne finančne direktorice kitajskega podjetja Huawei Meng Wanzhou v Kanadi. Aretirali so jo na podlagi zapornega naloga iz ZDA zaradi domnevne kršitve sankcij proti Iranu. Zdaj kanadsko pravosodje preučuje izročitev ZDA.

Od njene aretacije so na Kitajskem pridržali več kanadskih državljanov, med drugim nekdanjega diplomata Michaela Kovriga in svetovalca Michaela Spavorja zaradi domnevnih aktivnosti, ki ogrožajo nacionalno varnost.

Kitajska: "To je zlonamerno klevetanje"

Kitajske oblasti pa so danes zavrnile "neodgovorne izjave" kanadskega premierja Trudeauja, ki je kritičen do kitajskega pravosodja po obsodbi kanadskega državljana na smrt.

"Pozivamo kanadsko stran, naj spoštuje vladavino prava, spoštuje suverenost kitajskega pravosodja, popravi svoje napake in preneha dajati takšne neodgovorne izjave," je sporočila tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying.

Prav tako je zavrnila navedbe, da je Peking izkoristil ta primer za pritisk na Ottawo glede aretacije Huaweijeve finančne direktorice Meng Wanzhou. "Takšne izjave so zlonamerno klevetanje in neupravičene obtožbe," je dejala Huajeva in dodala, da je povsem jasno, katera stran politizira pravosodne zadeve.

Na opozorilo kanadskih oblasti državljanom, da na Kitajskem obstaja tveganje "arbitrarne uporabe lokalne zakonodaje", je Huajeva dejala, naj Kanada svoje državljane raje opomni, naj se vsekakor na ukvarjajo s tihotapljenjem drog na Kitajskem. "Kitajska je varna, pod pogojem da tuji državljani, tudi kanadski, spoštujejo kitajske zakone in pravila," je dodala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

naŠIHTmamCAJT
16. 01. 2019 10.54
+2
Iz Kitajske je hotel pretihotapiti njihove mamila v Avstralijo. Očitno Kitajske oblasti bolj skrbi za zdravje avstralskih otrok kot svojih. Tega pa res nerazumem. Saj je hotel odnesti mamila in ne prinesti!
Al83
16. 01. 2019 07.58
-7
Boste kaj obsodili Kitajsko zaradi izvajanje smrtne kazni. V Jugi so komunisti pobili milijone v času miru, samo za to, ker so bili politični nasprotniki. Sporočilo Kitajske pa je jasno-ne zapirajte naših vohunov.
Kollerik
16. 01. 2019 08.30
+4
Kaj milijone.... milijarde, lažnivec črni! Komunisti-zakon...
zemljan10
15. 01. 2019 22.44
+10
222 kg? Bravo Kitajci. Tako je tudi pravilno. Koliko ljudi bi bilo uničenih zaradi teh 222 kg droge.? A se komu smili? Meni ne.
Matej Novak 2
16. 01. 2019 11.46
+2
Kdo jim je kriu da jemlejo to sranje , naj crknejo
BUONcaffee
15. 01. 2019 20.55
+0
V ZDA lahko tudi kak Kitajec konča na stolu, sploh če podpira terorizem.
Ate_ist
15. 01. 2019 19.00
-2
kitajci učijo kanado pravnega reda. lekcija je ena, glede na to da mejijo z ameriko, jih bo potrebno še nekaj predno jim kane.
nikhrast
15. 01. 2019 20.17
-2
Kakšen pravni red bi učili Kitajci, mislim da se šališ. Ta je pa že bil nekajkrat kaznovan, samo ne moreš ga obsoditi na smrt če ga najdeš da prodaja kakšne opioide.
nikhrast
15. 01. 2019 16.38
+23
Nekajkrat je že bil obsojen tu v Kanadi zaradi trgovanja z drogami, nič se ni naučil, pa kako boš pomagal takemu.
BUONcaffee
15. 01. 2019 16.42
+6
nikhrast
15. 01. 2019 17.44
+8
Saj je bila ena glavnih člankov na TV novicah tu v Kanadi.
elrocco77
15. 01. 2019 16.02
+15
Povsem pravilno ! Ne podpiram sicer smrtne kazni, ampak za takele drog dilerje je doživljenska primerna kazen. Pa ne bit naivni in mislit da falot ni kriv... Niso Kitajci severni Korejci, niti neuki bučki, da ne bi vedel za kaj se gre.
BUONcaffee
15. 01. 2019 16.11
+9
Naj se mu da doživljensko pa stvar rešena. Industrija na kitajskem rabi delavce. Pa se bo z časom videlo, če je sploh kriv. Kak dober odvetnik lahko reši stvar.
BUONcaffee
15. 01. 2019 15.58
-9
Kitajska ogroža svetovni mir.
BUONcaffee
15. 01. 2019 15.54
-5
Sodnika še ne bodo usmrtili????
BUONcaffee
15. 01. 2019 15.53
+14
Smrtna kazen je v večini sveta odpravljena ker se je večkrat izkazalo, da so usmrtili nedolžnega človeka.
BUONcaffee
15. 01. 2019 15.44
+9
Smrtna kazen je sporna ker se v veliko primerih izkaže da so usmrtili napačno osebo. Noben pa ni odgovarjal za to. Kak kitajski sodnik bi moral tudi na stol.
komarec
15. 01. 2019 15.46
+14
Enega usmrtijo in imajo nekaj časa mir. Kitajci vedo kaj delajo.
BUONcaffee
15. 01. 2019 15.52
-4
Enega usmrtijo po krivici, a to je zate delo?????
BUONcaffee
15. 01. 2019 15.41
-2
Ah dajte no, Kitajci pretiravajo z samo kaznijo. Obsojen na smrt zaradi tihotapljenja droge, ne bit smešni. Sicer pa a so sigurni da je bil on?????
tron3
15. 01. 2019 13.40
+22
Pravilno, red mora bit!!! Pa kva pol če je Kanadčan, sej je vedu, kva ga čaka na Kitajskem.
BUONcaffee
15. 01. 2019 15.56
-5
nightifly
15. 01. 2019 11.51
+23
Nekdo spodaj je napisal (priblizno)- in potem nasa policija strafa one ,ki prodajjajo gram trave in podobno . No ja , res je . Vsaj po eni strani . 1 gram trave ne naredi kaj veliko skode . Tisoc gramov , milion gramov ,tone trave ali drugih drog naredi ogromno skode . Tone zdravil ,ki jih po nepotrebnem zauzijejo ljudje naredijo ogromno skode . Torej ,kje prijeti bika za roge ? Kako ravnati ? Jasno je , da je post festum delovanje samo obliz na rane . Veliko se govori ,nic naredi . Iz vsake male cessne ,torej avioncka se vidijo plantaze vseh mogocih rastlin ,iz katerih proizvajajo drogo . In zdravila . Leto nazaj sem gledal oddajo RAI ,ki je poslala ekipo , celo javno intervjujala kmete,ki javno gojijo konopljo , pa tudi mak ,ceprav je ta zaradi pogojev bolj doma v Makedoniji . In kaj, nihce ne ukrene nic . Vlada to dopusca , cela Albaija je pokrita s konopljo . Evropa NIC . UN - NIC , nihce ne ragira .In dobro vemo , javni podatek izpred 30 let ,da iz Kosova vsak dan potuje vsaj 2 Toni raznih drog . Potem je se Albanija in vzhodni del -skoraj pol Makedonije ,ki je ze v lasti albancev , kjer smuglajo z vsemi sortami drog . Zakaj nihce ne ukrepa ? Trump zeli zajeziti promet z drogami ,vsaj kolikor se da , pa ga liberalci enostavno ignorirajo . Zakaj le ,ker je ves Hollywood na substancah ? Ne vem , ne morem trditi zakaj .Je pa dejstvo ,da se nic ne naredi . Prevec financnih in drugih interesov je zadaj . Ce se vrnem na zacetek ---- vsak pri sebi si mora pogledati v fris-torej stopiti pred ogledalo . Kaj zelim storiti glede droge ,ali ,kaj bi si zelel ? Bi zelel,da moji otroci nikoli ne posezejo po teh substancah .Torej ukrepam -kolikor lahko to zakonsko storim . To je drzavljanska zavest , se bolje , zavest enega zavednega cloveka . Isto to velja glede kulture ,postenosti in vsega ostalega . Tako se gradi kulturna , ponosna ,uspesna in postena druzba . Kjer vlada samo pohlep -je konec .
nikhrast
15. 01. 2019 16.48
+1
Droga je splošen problem, liberalci nimajo noben monopol nad tem. Poglej revne države kot Kentucky, polno opioidov, folk zasvojen, nekatere zdravniki ne smejo več predpisati, Biznis svet, pa premožni pa ravno tako zasvojeni z drogo, pa alkoholom. V Vancouvru umrejo vsaj trije na dan zaradi droge, zdaj je pa še marihuana legalna, povpraševanje pa toliko da je zmanjkuje, pravijo da bo še tri leta pomanjkanje.
Kollerik
16. 01. 2019 08.35
+1
Če greš še globlje, sploh ni droga problem. Je torej tudi kozarec kriv, če si pijanev vanj nataka? Ni. Problem so ljudje, ki jih uživajo. In ker je teh veliko pridemo do naslednjega problema, do družbe kot take. Surove, izključevalne. Kjer se goji kult zmagovalca ob vseh ostalih-poražencih. Kjer se že malim punčkam vbija v glavo ideal lepote, ki jih bo mučil vse življenje, saj ne zmorejo vse postati manekeke. Kjer se ljudem vbija v glavo, da je pohlep nekaj dobrega.
Kollerik
16. 01. 2019 08.36
+1
notranja gnoloba in razkroj zahodne civilizacije, vpete v materializem, kjer Boga predstavlja bančni račun...je očitna.
culokafrija
15. 01. 2019 11.48
+24
Bravo, čestitke, to je sistem !!!
oježeš
15. 01. 2019 11.37
+50
Turistični obisk z 222 kg prtljage? Mogoče pa le ni vse tako, kot je sprva videti.
Chavez2
15. 01. 2019 11.21
+25
Ja kaj se je pa šel pečát z mumili na Kitajsko...
krnekilojz
15. 01. 2019 13.26
+8
če tole preživi gre lahko potem še na Tajsko probati svojo srečo z drogami1
komarec
15. 01. 2019 15.50
+2
Cavi si videl kako naredijo v komunizmu hitro red?
Fuzbaler
15. 01. 2019 11.11
+38
To je pa smesno. Tudi ce je res trgoval z drogami,si zaradi tega seveda ne zasluzi smrti. Pri nas pa ce ubijes koga dobis maksimum 15 let. Narobe svet.
deratizacija
15. 01. 2019 11.59
+12
notrajnc05
15. 01. 2019 12.47
+17
fuzbaler, nimaš prav. Če je res kriv potem je prav da dobi svinec! Ker pred tem je dobro vedel, da imajo Kitajci za to vrsto KD predpisano smrtno kazen!!! Poudarjam pa "če" je kriv...
KAPIBARA
15. 01. 2019 12.57
+3
@fuz - zaradi trgovanja z drogami, ljudje umirajo
Maxx365
15. 01. 2019 12.59
+2
@fuzbaler, pri nas je najvišja zagrožena zaporna kazen za umor 30 let in kar nekaj jih je bilo na najvišjo zaporno kazen v Sloveniji tudi že obsojenih.
komarec
15. 01. 2019 15.49
+2
Fuzbaler, če na Kitajskem koga ubiješ je smrtna kazen po hitrem postopku, pa še družina je v nevarnosti.
Matiias
15. 01. 2019 11.10
+43
K nam naj bi prisel na sojenje bi mu se nagrado dali samo da ima sodstvo kaj za premetavat
D3MoN
15. 01. 2019 11.08
+10