Tujina

Kandidat za vrhovnega sodnika ZDA Kavanaugh vztraja pri sodni neodvisnosti

Washington, 06. 09. 2018 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kandidat za novega člana vrhovnega sodišča ZDA Brett Kavanaugh je v sredo prestal drugo burno zaslišanje v odboru za pravosodje ameriškega senata in se znova izognil jasni opredelitvi svojih stališč glede predsedniških pooblastil in vročih vprašanj, kot je pravica žensk do umetne prekinitve nosečnosti.

Brett Kavanaugh
Brett Kavanaugh FOTO: AP

Demokrati, ki nominaciji Bretta Kavanaugha nasprotujejo, so skušali dobiti odgovor na vprašanje. ali so sploh kakšne meje glede pravice predsednika za pomilostitve, na primer pomilostitve samega sebe oziroma ali je mogoče predsednika po sodni poti prisiliti v pričanje med kazensko preiskavo. Priznal je, da po njegovem prepričanju nihče – torej niti predsednik – ni nad zakonom.

Trump je Kavanaugha izbral, da na vrhovnem sodišču zamenja Anthonyja Kennedyja, ki je sicer konservativen sodnik, vendar je pri vprašanju pravice do splava in pravic homoseksualcev v svojih mnenjih prestopal na stran liberalne manjšine sodišča. Demokrati so prepričani, da Kavanaugh ne bo tak in zato želijo njegovo potrditev ustaviti, vendar jim za to primanjkuje glasov.

Prepričani so, da je Trump 53-letnega Kavanaugha izbral zaradi tega, ker je izrazil mnenje, da predsednika ZDA ne bi smeli kazensko preganjati ali civilno tožiti, dokler je na položaju. Republikanci si ga želijo tudi, ker pričakujejo, da bo podpiral omejitve ali odpravo pravice do splava, smrtno kazen in pravico do orožja.

Kaj skrbi demokrate in kritike?

Tudi drugi dan zaslišanj v sredo so proceduro prekinjali pogosti izpadi protestnikov, ki so jih potem odstranili iz dvorane. Demokrati so še naprej vztrajno opozarjali, da jim republikanci ne omogočijo dostopa do podatkov o Kavanaughovih mnenjih in ukrepih, ko je bil član vlade predsednika ZDA Georga Busha mlajšega.

Demokrate skrbi, da bo Kavanaugh skupaj s štirimi konservativnimi kolegi onemogočil nadaljevanje preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016, ki jo vodi posebni tožilec Robert Mueller, če se bo ta preveč približala Trumpu.

To menda skrbi tudi nekatere republikance in predsednik pravosodnega odbora Chuck Grassley iz Iowe je kandidata naravnost vprašal ali bo lahko neodvisen od predsednika, ki ga je predlagal na položaj. "Prva stvar, kar dela dobrega sodnika, je njegova neodvisnost, ne pa popuščanje političnim ali javnim pritiskom," je odvrnil Kavanaugh.

Na vprašanje, ali lahko predsednika s sodnim nalogom prisilijo v pričanje, je Kavanaugh odvrnil, da ne more dati odgovora na hipotetično vprašanje. Demokratka slovenskega rodu Amy Klobuchar iz Minnesote ga je vprašala, ali se lahko predsednika kazensko preiskuje ali obtoži in Kavanaugh je spet odvrnil, da gre za hipotetično vprašanje, ker se to še ni zgodilo.

Leta 1998 je sicer menil, da se lahko predsednika kaznuje edino s postopkom impeachmenta oziroma odstavitve, kar pa je politična zadeva in odvisna od razmerja moči v kongresu. Richard Nixon je leta 1974 odstopil s položaja, še preden so začeli impeachment, naslednik Gerald Ford pa ga je nemudoma pomilostil za vse, kar bi mu lahko očitali.

Glede pravice do splava je Kavanaugh dejal, da je odločitev v primeru Roe proti Wade iz leta 1973, ki je ženskam v ZDA omogočila to pravico, pomemben precedens, ki je bil večkrat potrjen, njegovo spoštovanje pa je pomembno. Ni pa povedal, ali bo ta precedens v bodoče, če bo potrjen, potrdil ali zavrnil.

Demokrati lahko skušajo ovirati Kavanaughovo potrditev, vendar ga ne morejo zaustaviti, ker imajo republikanci v 100-članskem senatu 51 glasov. V sredo je namesto pokojnega Johna McCaina do konca mandata prisegel Jon Kyle iz Arizone.

Zaradi novembrskih kongresnih volitev lahko za Kavanaugha glasuje še kakšen demokrat iz bolj konservativnih držav, kot je na primer Joe Manchin iz Zahodne Virginije. Republikanci želijo potrditev opraviti še pred volitvami.

S Kavanaughom na vrhovnem sodišču bi si zagotovili, da se ameriška družba naslednja leta in celo desetletja premika v desno. Kongres sprejema zakone, vlada jih izvršuje, vrhovno sodišče pa odloča, ali so v skladu z ustavo oziroma v praktičnem pomenu v skladu s filozofijo sodne večine.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ka pa mislis
06. 09. 2018 08.32
+1
Kdo bo te kavboje razumel? Doma imajo smrtne kazni, se nagibajo k prepovedi splava, orozje kupijo v navadni trgovini, a vse to prepovedujejo raxnim drzavam ki jim "uvazajo demokracijo" in podarjajo bombice... So rak rana clovestva s klumpom na čelu.