Tujina

Karadžić in Mladić še na prostosti

Beograd, 17. 01. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Urad jugoslovanskega predsednika Koštunice je zanikal trditve, da naj bi ameriške specialne enote aretirale nekdanjega političnega in vojaškega voditelja bosanskih Srbov, Radovana Karadžića in Ratka Mladića.

Radovan Karadžić in Ratko Mladić
Radovan Karadžić in Ratko Mladić FOTO: Reuters

Jugoslovanski predsednik Vojislav Koštunica naj bi namreč po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-tass med obiskom na Kosovu izjavil, da so ameriške specialne enote aretirale voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića in generala Ratka Mladića. Oba sta na seznamu haaškega sodišča. Obtožnica ju bremeni pokola osem tisoč ljudi v Srebrenici.

Tudi jugoslovanski notranji minister Zoran Živković je poudaril, da nima nobenih podatkov o domnevni aretaciji Karadžića in Mladića. "O tem nimam nobenega podatka in gotovo bi bil obveščen, če bi se nekaj takšnega dogajalo," je poudaril Živković v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP.

Srbska državna televizija (RTS) je v osrednjem dnevniku povedala, da noben državni funkcionar ZRJ in Republike Srbske ni želel potrditi vesti o aretaciji Karadžića in Mladića. Dopisnik RTS iz Haaga pa je povedal, da tudi na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije niso vedeli več, kot je sporočeno iz kabineta jugoslovanskega predsednika.

V Haagu ne vedo nič

Predstavnica haaškega sodišča za odnose z javnostjo Florens Hartman je povedala, da jim ni nihče potrdil vesti agencije Itar-Tass. Obenem pričakuje, da bosta Karadžić in Mladić čimprej izročena Haagu, v kolikor je vest resnična. "Če vest o njuni aretaciji ni novinarska raca, ni izključeno, da bi kmalu kdo iz Beograda poklical haaško sodišče", je povedala Hartmanova.

Srbski tiskovni agenciji Beta pa je več dobro obveščenih virov iz Prištine potrdilo, da na Kosovu ne obstaja tiskovna agencija UPA, ki naj bi ruski agenciji Itar-tass posredovala informacijo o aretaciji, in da je to ime izmišljeno. Beta je še sporočila, da se ni prvič pripetilo, da bi se v javnosti pojavila namigovanja o domnevni aretaciji Radovana Karadžića in Ratka Mladića.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou