Tujina

Kasjanov ponaredil podpise?

Moskva, 27. 01. 2008 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruska volilna komisija je zavrnila registracijo nekdanjega premierja Kasjanova za kandidata na predsedniških volitvah.

Kot so sporočili iz Moskve, je na seznamu podpisov podpore kandidaturi Mihaila Kasjanova, ki ga je ta predložil volilni komisiji, preveč neveljavnih podpisov. Kasjanov je ruski volilni komisiji predložil seznam dveh milijonov podpisov, s katerimi so njegovi privrženci podprli njegovo kandidaturo na prihajajočih predsedniških volitvah. V skladu z zakonom bi lahko bilo na seznamu največ pet odstotkov neveljavnih podpisov, na seznamu Kasjanova pa jih je komisija zavrnila skoraj 14 odstotkov.

Rusko tožilstvo je zaradi domnevnega ponarejanja podpisov proti Kasjanovu že sprožilo preiskavo.
Rusko tožilstvo je zaradi domnevnega ponarejanja podpisov proti Kasjanovu že sprožilo preiskavo. FOTO: Reuters

Rusko tožilstvo je proti Kasjanovu že pred dnevi sprožilo kazensko preiskavo zaradi domnevnega ponarejanja podpisov svojih privržencev, do katerega naj bi prišlo v več ruskih regijah. Kasjanov te obtožbe odločno zavrača, njegov predstavnik Konstantin Merzlikin pa je volilno komisijo danes obtožil, da je volitve z zavrnitvijo Kasjanova spremenila v "farso".

Omenjena odločitev pomeni, da bodo na volitvah 2. marca nastopili štirje kandidati. Zmaga bo verjetno pripadla sedanjemu prvemu namestniku premiera in predsedniku uprave Gazproma Dmitriju Medvedjevu. Poleg njega se bodo za zmago potegovali še komunist Genadij Zjuganov, ultranacionalist Vladimir Žirinovski in doslej malo znani politik Andrej Bogdanov.

Kasjanov kritičen do odločitve

"Vse državljane pozivam, naj ne volijo in naj ne sodelujejo v tej farsi," je v odzivu na odločitev volilne komisije danes dejal Kasjanov. "Nobenega dvoma ni, da je odločitev, da se moje kandidature ne registrira, sprejel (ruski predsednik) Vladimir Putin osebno," je še dejal in ocenil, da je Rusija "končno stopila na spolzka tla totalitarizma s stalnim in nelegitimnim vodstvom".

"Motijo se vsi tisti, ki mislijo, da smo izgubili. Ne glede na vse smo zmagali, saj smo ohranili svojo čast in dostojanstvo ter naredili vse, kar je bilo odvisno od nas," je še dejal Kasjanov. Kot je dodal, lahko svoj doprinos k izgradnji nove Rusije da vsak, vendar pa sedanji politični sistem v Rusiji "kot nekoč tudi v ZSSR" ne omogoča izboljšanja.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.