Tujina

Katastrofalni potres v Pakistanu

Islamabad, 08. 10. 2005 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Osrednjo Azijo je prizadel potres z močjo 7,6 stopnje po Richterjevi lestvici. Natančno število žrtev še ni znano, utegne pa jih biti več tisoč.

Natančno število smrtnih žrtev ni znano, oblasti pa se bojijo, da jih bo več tisoč
Natančno število smrtnih žrtev ni znano, oblasti pa se bojijo, da jih bo več tisoč FOTO: Reuters

Severni del Pakistana je nekaj pred šesto uro zjutraj po srednjeevropskem času stresel potres z močjo najmanj 7,6 stopnje po Richterjevi lestvici. Potres, ki je trajal dobro minuto, je povzročil ogromno gmotno škodo.

Natančno število smrtnih žrtev še ni znano, prav tako oblasti ne vedo natančnega števila ranjenih. Na širšem območju še vedno čutijo močne popotresne sunke, oblasti zato prebivalcem svetujejo, naj noč preživijo na prostem.

Glavnemu potresnemu sunku je sledilo več popotresnih, med katerimi je imel eden, ki je območje zatresel sedem ur po prvem potresu, moč več kot 6 stopenj po Richterju.

Število žrtev naglo narašča

Na jugu in v centralni Aziji je umrlo več kot tisoč ljudi, ranjenih pa je na tisoče oseb. Na severozahodu Pakistana se je zrušilo nekaj šol in pod seboj pokopalo okoli 400 otrok, je sporočila policija. Predstavnik vojske je potrdil, da je v potresu umrlo okoli 200 pakistanskih vojakov. Oblasti se bojijo, da bo število smrtnih žrtev v Pakistanu, Indiji in Afganistanu na tisoče.

Epicenter potresa je bil okoli 90 kilometrov severnovzhodno od pakistanske prestolnice Islamabad
Epicenter potresa je bil okoli 90 kilometrov severnovzhodno od pakistanske prestolnice Islamabad FOTO: POP TV

Potres je imel epicenter okoli 95 kilometrov severnovzhodno od pakistanske prestolnice Islamabad, ob meji, ki ločuje indijski del Kašmirja od pakistanskega, v kateri se je zrušilo več hiš. V okrožju Manšera na severu Pakistana je po policijskih poročilih umrlo najmanj 500 oseb.

Potres je hudo poškodoval tudi Kašmir
Potres je hudo poškodoval tudi Kašmir FOTO: Reuters
Po poročanju pakistanskega notranjega ministra je potres s površja zemlje izbrisal več vasi.

V indijskem delu Kašmirja, ki ga je potres najhuje prizadel, je po uradnih podatkih umrlo 213 oseb, več kot 600 ljudi je ranjenih. Med smrtnimi žrtvami so tako civilisti kot vojaki.

Velika je tudi gmotna škoda, saj je več hiš popolnoma porušenih, sprožilo se je tudi veliko plazov.

Tresljaje so čutili tudi v afganistanski in indijski prestolnici. O smrtnih žrtvah poročajo tudi iz Afganistana, kjer sta umrli dve deklici.

V razdeljenem Kašmirju so pakistanski in indijski vojaki s helikopterji reševali preživele in prinašali hrano, vodo ter ostale življenjske potrebščine
V razdeljenem Kašmirju so pakistanski in indijski vojaki s helikopterji reševali preživele in prinašali hrano, vodo ter ostale življenjske potrebščine FOTO: Reuters


V ruševinah stanovanjskega bloka rešili žive

Slovenski predsednik Janez Drnovšek je poslal sožalno brzojavko pakistanskemu predsedniku Pervezu Mušarafu. V njej je v svojem lastnem imenu in v imenu slovenskega naroda izrazil globoko sožalje ob tragediji. Sožalno brzojavko pa je pakistanskemu kolegu Kuršidu M. Kasuri poslal tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je prizadetim na potresnem področju ponudil tudi humanitarno pomoč Slovenije.

V pakistanski prestolnici Islamabad se je zjutraj zrušila dvanajstnadstropna stavba in pod sabo pokopala več ljudi. Oblasti poročajo, da ne vedo natančnega števila žrtev, ki so še vedno ujete pod ruševinami, predvidevajo pa, da jih je več sto. Reševalcem je iz porušene zgradbe uspelo rešiti 82 ljudi. Na plano so potegnili tudi deset trupel, med njimi so bili trije tujci. Reševalne ekipe bodo reševale še celo noč.

V pakistanski prestolnici Islamabad se je porušila dvanajstnadstropna stavba
V pakistanski prestolnici Islamabad se je porušila dvanajstnadstropna stavba FOTO: Reuters

»To je bil eden najhujših potresov v zgodovini naše države,« je povedal Mohamad Hanif, predstavnik pakistanske meteorološke agencije.

Reševanje ranjenih in brezdomcev

Na prizadeta območja so poslali vojsko in več letal, ki pomagajo pri reševanju in prevažajo ranjene v bolnišnice. Postavili so tudi več začasnih zatočišč, kjer prizadetim delijo hrano in vodo. Prebivalci so organizirali maše, kjer so molili za žrtve in prosili odpuščanja.

Potresu je sledilo tudi več močnih popotresnih sunkov, ki so po mnenju strokovnjakov še bolj nevarni od davišnjega potresa. Stavbe so namreč že močno poškodovane in novi sunki jih lahko z lahkoto porušijo.

Po močnem potresu so sledili popotresni sunki, ki so še bolj nevarni od primarnega sunka
Po močnem potresu so sledili popotresni sunki, ki so še bolj nevarni od primarnega sunka FOTO: Reuters

Indijska plošča trčila z evrazijsko

Iz Bruslja so že sporočili, da bo Evropska komisija za nujno pomoč prizadetim namenila tri milijone evrov. Sredstva bodo sprostili še danes, če bodo agencije, ki pomagajo prizadetim, za to zaprosile, so pojasnili. Urad EU za humanitarno pomoč (ECHO) je v stiku s predstavniki organizacije Zdravniki brez meja in s predstavniki Rdečega križa, ki so že na terenu, je še povedal evropski komisar za humanitarno pomoč Louis Michel.

Po navedbah seizmologov iz observatorija v Strasbourgu je potres, ki je imel moč 7,6 stopnje po Richterju, povzročil trk indijske plošče z evrazijsko. Indijska plošča se namreč vsako leto pomakne za okoli dva centimetra proti severu in spodriva evrazijsko, zato potresi na tem območju niso nič nenavadnega. Zadnji potres z močjo več kot sedem stopenj je območje prizadel oktobra 1991.

Obljubljena mednarodna pomoč

Medtem posamezne države že napovedujejo pomoč prizadetim. Evropska komisija je napovedala, da bo sprostila tri milijone evrov za najnujnejšo pomoč, pomoč je ponudila tudi Turčija. "Pripravljeni smo nuditi vse oblike pomoči," je dejal vodja turške diplomacije Abdulah Guel. Grčija je ponudila reševalne ekipe iz vrst posebej usposobljenih grških sil za reševanje pri naravnih nesrečah. Avstrijski Karitas pa je že začel zbirati sredstva za prizadete. Pakistan sicer uradno še ni zaprosil za pomoč.

Oblasti se bojijo, da bo število žrtev še naraslo
Oblasti se bojijo, da bo število žrtev še naraslo FOTO: Reuters

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0