17°C
Podatki za dan: 14. 5. do 24.00
Oboleli
248,946
+494
+0.2%

Prehod meje s Hrvaško: le po drugem odmerku cepiva

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Manca Turk /
KOMENTARJI
304
Sončni in topli dnevi bi v normalnem letu marsikoga zvabili čez mejo na izlet ali podaljšan vikend pri južnih sosedih. A ker ni normalno leto, za prehod meje pa potrebujete določena potrdila, veliko Slovencev ostaja doma. Tudi tisti, ki imajo pri nas sicer status cepljenje osebe – pri cepljenju s cepivom AstraZenece tega dobijo že tri tedne po prvem odmerku. Hrvati tega namreč ne upoštevajo.

Kartica ugodnosti, bi lahko rekli, odpira vrata v notranjost lokalov in v hotele, poleg tega tudi lažje potujete. Če ste se cepili s cepivi Pfizer ali Moderna lahko potujete šele po drugem odmerku, če z AstraZeneco pa že tri tedne po prvem. Ker je to bolj praktično, meni Roman Jeralas Kemijskega inštituta: "To je verjetno posledica tega, da je pri AstraZeneci treba čakati tri mesece, kar bi pomenilo, da bi tri mesece trajalo preden bi ljudje lahko prehajali mejo." 

Mateja Logar, vodja posvetovalne skupine, pa pojasnjuje: "Razlika je v tem, da po prvem odmerku AstraZenece nastane bistveno močnejši imunski odziv in bistveno boljša zaščita, kot po enem odmerku cepiva Pfizer oziroma Moderna."A prvi odmerek AstraZenece po treh tednih ugodnosti prinaša le pri nas, v Sloveniji. Če se odpravljate na izlet na Hrvaško, vas bo slovenski policist spustil čez mejo, zataknilo pa se bo pri hrvaškem policistu, ki bo zahteval potrdilo o cepljenju tudi z drugim odmerkom, od katerega je minilo vsaj 14 dni. Razen, če ste covid-19 preboleli. 

Potovanje v času koronavirusa
Potovanje v času koronavirusaFOTO: Dreamstime

"Osebe, ki so prebolele covid-19 in imajo potrdilo o prebolelosti ter so cepljene z najmanj enim odmerkom cepiva, ne bodo potrebovale negativnega PCR-testa ali negativnega hitrega testa," pojasnjuje  hrvaški notranji minister Davor Božinović. Ker so se mnoge države, tudi Slovenija, že odločile, da prebolevnike cepijo le z enim odmerkom. V tem primeru greste lahko na Hrvaško še pet mesecev po cepljenju, a ker takih Slovencev ni veliko: "Se dogovarjamo s sosednjimi državami, da priznajo en odmerek cepiva AstraZenece, ki smo ga prejeli kot zadostnega, da lahko prehajamo mejo, da nista potrebna dva odmerka," razlaga Logarjeva. 

PREBERI ŠE
Ameriški strokovnjaki: Čredna imunost ni dosegljiva, virus bo krožil še nekaj let

Trenutno morajo namreč tudi tisti, ki imajo pri nas zaradi prvega odmerka AstraZenece status cepljene osebe, hrvaškim policistom vseeno pokazati negativni hitri ali PCR-test, ki ne sme biti starejši od 48 ur,  a testa ni potrebno še enkrat opravljati za vstop v Slovenijo.

Koronavirus pasica nova