2°C
Podatki za dan: 27. 11. do 24.00
Oboleli
74,112
+1591
+2.2%

Notranji minister Hojs pojasnjuje: prehajanje občinskih meja in izjeme

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Svet /N.P. /
KOMENTARJI
355
Ukrep vlade, da gibanje omeji znotraj občin, je znova sprožil nemalo odzivov in tudi vprašanj. Toliko kot je posameznikov, toliko je tudi specifičnih situacij. Nakupi v različnih trgovinah so denimo že zajeti v trinajstih izjemah, a le, če te ni v 'domači' občini. Veliko vprašanj pa vseeno ostaja, zato smo se za pojasnila obrnili na notranjega ministra Aleša Hojsa.

VEČ VIDEOVSEBIN

02:47

Iz 24UR: Večina odlok spoštuje

06:04

Iz SVETA: Hojs pojasnjuje izjeme pri prehajanju občinskih meja

 

1. Ali za prehajanje občin zadostuje potrdilo delodajalca, da se vozimo na delo, ali vseeno potrebujemo tudi izpolnjen obrazec oziroma izjavo?  

Tudi v tem primeru potrebujemo oboje. Obrazec je lahko predpripravljen ali napisan lastnoročno, vsebovati pa mora bistvene podatke in lastnoročni podpis. 
2. Lahko babica ali dedek prehajata občinske meje zaradi varstva vnukov? Vemo, da so starejši ogrožena skupina, a marsikdo bo pač tvegal ali pa nima druge možnosti. Je torej migriranje med občinami v teh primerih dovoljeno in kaj stari starši potrebujejo kot dokazilo? 

Ne, ni dovoljeno. "Ravno temu smo se želeli izogniti, otroci so zelo dobri prenašalci virusa, čeprav morda sami ne zbolijo, zato te izjeme ni v odloku. Priporočamo starejšim, ki bi svoje vnuke radi videli, da za to uporabijo družbena omrežja. Vsi skupaj pa naj potrpijo teh 14 dni ali morda tri tedne in se stikom v čim večji meri izogibajo," odgovarja minister za notranje zadeve Aleš Hojs

Nadzor gibanja med občinami.
Nadzor gibanja med občinami.FOTO: Bobo

3. Kako lahko v primeru, da živite pri partnerju, vendar tam nimate ne stalnega ne začasnega naslova, dokazujete, da se iz službe v resnici vračate domov oziroma k ljudem iz ožjega sorodstva, kar zunajzakonski partner je?

"Tako kot je v zakonu zapisano, je ožji družinski član zastavljen zelo široko, tudi zunajzakonska zveza je definirana kot taka, zato bo v tem primeru zadostovala izjava. Je pa verjetno nenavadno, da živite v zunajzakonski zvezi in v tem primeru nimate istega bivališča kot vaš partner," ob tem dodaja Hojs. 

4. Pred prvonovembrskimi prazniki je seveda kup vprašanj tudi o urejanju grobov. Lahko se odpravite na grob zunaj svoje občine, če imate potrdilo o najemu groba. Ampak to ima ponavadi en družinski član, denimo hči pokojnih staršev, torej njen brat na primer ne more na grob? 
"Ta izjema je napisana posebej zato, da bi lahko ljudje uredili grob najbližjih v sosednji občini pred 1. novembrom, ampak ob tem želimo preprečiti množično obiskovanje grobov. Je pa seveda razumljivo, da na grob odpeljete na primer starejšo mamo ali sestro, ki ne vozi avtomobila," pojasnjuje Hojs. 

5. Gledalci se sprašujejo tudi, ali imate kakšne informacije, da naj bi ljudje množično spreminjali začasne naslove, da bi lahko na svojih vikendih preživeli dlje časa, ne samo 48 ur? 

"Ne vem, od kje ljudem ta informacija, saj je ta izjema bila napisana za odhode v tujino, na Hrvaško. V odloku, ki omejuje gibanje med občinami, te izjeme ni. Tako kot spomladi je dovoljeno oditi na vikend, tam prespati in kaj urediti, ne smete pa v tej drugi občini obiskovati trgovin ali opravljati drugih storitev," razlaga notranji minister. Informacij o tem, da bi ljudje množično prijavljali začasna prebivališča v drugih občinah, Hojs nima. 

Pasica koronavirus oktober