Tujina

Katoličane zmotili protestanti

Belfast, 14. 07. 2009 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V nemirih na Severnem Irskem je bilo ranjenih 13 policistov. Proti protestnikom je policija sicer uporabila gumijaste naboje in vodne topove, štiri izgrednike so tudi aretirali.

V katoliškem okraju Ardoyne na severu Belfasta, kjer je nasilje izbruhnilo, ko so skušali skrajni katoličani preprečiti pohod Oranovcev čez tamkajšnji del mesta, naj bi bil proti policistom izstreljen najmanj en strel.

Protestniki so tako v Belfastu kot drugih severnoirskih mestih, med drugim v Londonderryju, Rasharkinu in Armaghu, policiste obmetavali z zažigalnimi bombami, kamenjem in steklenicami ter zažigali avtomobile.

Predstavnik katoliškega Sinn Feina je odgovornost za nemire pripisal posameznim skrajnežem, namestnik vodje severnoirske policije Alistair Finlay pa je izrazil obžalovanje zaradi posamičnih izbruhov nasilja, ki so pokazali "najslabši obraz Severne Irske", medtem ko je na stotine in tisoče protestantov na ponedeljkovih pohodih sodelovalo povsem mirno.

Nemiri na Severnem Irskem
Nemiri na Severnem Irskem FOTO: Reuters

Protestanti iz reda Oranovcev se s pohodi že stoletja spominjajo zmage protestantskega kralja Viljema Oranskega nad katoliškim kraljem Jakobom II. v bitki pri Boyni 12. julija 1690. Pohodi so letos potekali na 13. julij, ker po tradiciji ne smejo potekati na nedeljo.

Katoliška manjšina na Severnem Irskem parade Oranovcev dojema kot žaljive in zastrašujoče. Pohodi Oranovcev so bili eden izmed razlogov za krvavo nasilje v Ulstru v minulih desetletjih. Od leta 2005, ko je bilo ranjenih več kot 150 ljudi, so večinoma potekali mirno.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
15. 07. 2009 11.09
Verske vojne - tako kot na balkanu. Vera je res izvor vsega zla, to pa zato, ker je verjame dogmam, ne razumu! Vedno bolj se strinjam z Marxom: vera je opij za ljudstvo
Bohem
14. 07. 2009 21.12
Le kako bi ta problem rešila papež in obama (ali pa bush, ker ne igra vloge).....
saoirse
14. 07. 2009 15.53
čisto zavajanje!!!...nobeni skrajni katoliki in noben katoliški Sinn Fein!!!...gre za političen,ne verski konflikt na Severu...avtohtoni Irci,republikanci in nacionalisti želijo priključit Sever v enotno Irsko,potomci protestantskih naseljencev,unionisti in lojalisti želijo ostat pod krono...to je vse...tud dva izmed slavnih irskih vodij uporov proti imperiju,Tone in Emmet sta bla protestanta!...in oranžna barva v zastavi predstavlja protestante...kakšni skrajni katoliki,kvečjem skrajni republikancije pa res,da so protestanti na splošno,predvsem fanatični Oranovci in cel kup lojalistov,ki so zakrivil najhujše verske,sektaške pokole katoliških civilistov sovražl in teroriziral 1/3 Ircev na severu takoj po koncu vojne iz prezira do katolicizma,kar je bil povod za nastanek nenasilnega Gibanja za državljanske pravice in alibi za ponovno reinkarnacijo IRE,ki je precej spala do takrat...razlogi so 100% politični in taki hojladri članki ne pomagajo nobenmu,da bi zares razumel teme o kerih pišete...sam dve besedi zamenate pa se resnica obrne za 360 stopinj...
Sebastjan Butala
14. 07. 2009 14.47
Spet teče kri zarad vere ?!?!?!? k ni škoda človeških življenj zarad ene knjige????pa še v tej ni skor nč res,tko k da b se zarad pravljic brata Grimm kregal al je sneguljčica obstajala al ne...mislm.....tema
nosferatu
14. 07. 2009 13.11
A se teli še kar niso uspeli zmenit, čigav neviden možiček na oblaku je pravi? :)
Uroš Palhartinger
14. 07. 2009 12.13
V času plime islamskega ekspanzionizma se papežniki in protestanti spopadajo med seboj. Strašna slepota je človeka.