Tujina

Obtožbe proti Kavanaughu: žrtev zahteva nestrankarsko preiskavo pred zaslišanjem

Washington, 20. 09. 2018 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potrditev ameriškega kandidata Bretta Kavanaugha za vrhovnega sodnika se vse bolj zapleta. Po obtožbah Christine Ford, da jo je Kavanaugh leta 1982 spolno napadel, Fordova zdaj zahteva 'celovito nestrankarsko preiskavo' in 'več časa', preden se odloči za pričanje pred senatnim odborom za pravosodje.

"Potrebuje več časa," pravi odvetnica Christine Blasey Ford, ženske, ki ameriškega kandidata za vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha obtožuje spolnega nasilja. In dodala, da je hitenje (še posebej republikancev) za zaslišanje obeh vpletenih "nepotrebno".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fordova naj bi bila sicer pripravljena sodelovati, a želi "celovito nestrankarsko preiskavo" in je pozvala tudi k preiskavi FBI pred njenim pričanjem pred senatnim odborom za pravosodje. Člani odbora pa so v odgovor na to postavili rok – časa ima do petka, da se odloči, ali bo pričala, piše BBC

Predsednik senatnega odbora Chuck Grassley je pri tem dejal, da "ni naloga FBI, da preiskuje primere, kot je ta". "Znova smo začeli zaslišanje, ker verjamem, da ima vsakdo, ki pride na plan z obtožbami spolne zlorabe, pravico, da je slišan, in ker je odgovornost odbora, da v celoti oceni primernost kandidata za vrhovnega sodnika."

Vse več republikancev je skeptičnih do potrditve Kavanaugha, med njimi je tudi Jeff Flake, ki pravi, da mora biti Fordova slišana.
Vse več republikancev je skeptičnih do potrditve Kavanaugha, med njimi je tudi Jeff Flake, ki pravi, da mora biti Fordova slišana. FOTO: AP

53-letni Kavanaugh vztrajno zatrjuje, da je nedolžen in da so obtožbe Fordove neresnične. Predsednik Donald Trump svojega nominiranca za vrhovnega sodnika, položaj, ki ga bo Kavanaugh v primeru izvolitve zasedal dosmrtno, kljub obtožbam podpira. Zaveda se, da je imenovanje vrhovnih sodnikov, ki bodo zagovarjali konservativna stališča, eden glavnih razlogov za njegovo izvolitev.

Republikanci v senatnem odboru se zavedajo, da morajo Fordovi dati priložnost, da pove svojo zgodbo, a pri tem vztrajno zatrjujejo, da preiskava FBI ni potrebna in da demokrati izrabljajo obtožbe, da bi zavlekli proces Kavanaughove potrditve. Novembra bodo namreč v ZDA potekale vmesne volitve v kongres in po napovedih se obeta t. i. "modri val," kar pomeni, da bi demokrati lahko prevzeli večino v senatu in predstavniškem domu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Pravičnost in spoštovanje njene situacije narekujeta, da bi morala imeti dovolj časa, da se s tem spoprime," na to pravi odvetnica Fordove, ki v zadnjih dneh prejema celo grožnje s smrtjo in se ne more vrniti na svoj dom. Spomnimo, da je Fordova sodnika Kavanaugha obtožila, da jo je leta 1982 na srednješolski zabavi pijan spolno napadel, temu naj bi bil priča tudi njegov prijatelj, ki pravi, da se dogodka ne spomni. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CestniKolesar370Wattov
21. 09. 2018 09.21
Rabi kdo še kak dokaz? 1. Ženska ne ve kje se je to zgodilo, kako je prišla tja, kako je šla domov. 2. Naštela je 4 ljudi, ki naj bi bili priče dogodku, 3 od teh 4 so že izjavili, da se ne spomnejo nobene takšne zabave. 3. Ženska hoče, da FBI preišče zadevo PREDEN bo ona pričala pred kongresom. 4. Zdaj njeni odvetniki hočejo, da najprej priča Kavanaugh, potem bo pa mogoče prišla pričat ona sama. Sodni sistem ne deluje tako...
Apostol1
20. 09. 2018 09.50
-2
Sem že napisal večkrat ,da je politika Trumpa izjemno škodljiva ne samo za Ameriko ampak za ves svet in isto velja za nastavitev Kavanaugha za vrhovnega sodnika . Obtožba za spolni napad leta 1982 je pa milo rečeno povsem nedokazljiva in kot taka nima vsaj zame prav nobenega vpliva na odločanje o tem ali bo Kavanaugh sodnik ali ne in če ta ženska nima prav nobenega verodostojnega dokaza je bolj kot ne ona primerna za kazensko obravnavo in ne Kavanaugh.
CestniKolesar370Wattov
20. 09. 2018 09.43
+1
Na kakšni podlagi naj bi FBI odredil preiskavo? Na podlagi izjave ženske, ki se je incidenta iznenada spomnila po 36 letih, ne spomne se pa kje se je to zgodilo, kako je prišla tja in kako je odšla domov? Naj preiskujejo zadevo v kateri ni nobenih prič? Ženska je naštela 4 ljudi, ki naj bi bili priče dogodku, pa so že 3 od teh 4 "prič" dale izjavo, da tega niso nikoli videli in se takšne zabave niso nikoli udeležili. Če bi FBI preiskoval vsak podoben primer, ki nima prič in izjava domnevne žrtve ima več lukenj kot švicarski sir, potem bi pri FBI potrebovali 200 milijonov zaposlenih.
Neutrino
20. 09. 2018 09.06
+3
Ozadje je veliko bolj zanimivo. Če bi Trump, ter seveda z njim ameriški orožarski lobij, spravil njega skozi senatno potrditen za ustavnega vrhovnega sidnika, potem bi bila večina ustavnih sodnikov republikancev in tako bi ne glede na tozbe in dovljene pravde na nizjestopenjskih sodiscih vedno vse padlo na ustavnem sodiscu. Funkcija ustavnega sodnika v Ameriki je lahko dozivljenska. Zato je jasno da zeli orozarski lobij cimprej obogatiti svojo zbirko marionet.
wolfterier
20. 09. 2018 09.39
+2
Je punca leta 1982 prijavila spolno nadlegovanje,NI ! Je prijavila leta 1992.Tudi ne.Šele zdaj se je spomnila,da ji takrat ni bilo všeč,a nede...
CestniKolesar370Wattov
20. 09. 2018 09.56
+0
Šla je pa leta 2012 to povedat psihiatru in on je njeno izjavo napisal črno na belem. 2012 so bile predsedniške volitve in Romney je dihal Obami za vrat, po anketah je bilo na neki točki 50/50. Da ni šla ženska leta 2012 k psihiatru, da upraviči njene kasnejše obtožbe? Da je ni Romney tudi napadel?
CestniKolesar370Wattov
20. 09. 2018 09.57
+0
Vedelo se je, da bi republikanci imeli Kavanaugha in če bi zmagal Romney in bi med njegovim mandatom nekdo izmed vrhovnih sodnikov šel v pokoj, bi seveda Romney predlagal Kavanaugha. Čudno, a ne?