Tujina

Kavanaugh: To je uničilo mojo družino in moje dobro ime

Washington, 28. 09. 2018 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / U.Z.
Komentarji
75

Po približno desetih urah napetega zaslišanja kandidata za vrhovnega sodnika ZDA Bretta Kavanaugha in Christine Blasey Ford, ki ga obtožuje spolnega napada pred 36 leti, so demokrati in republikanci ostali vsak na svojem bregu. Fordova je 100-odstotno prepričana, da jo je Kavanaugh napadel, ta pa 100-odstotno prepričan, da je ni.

Zaslišanje v senatnem odboru za pravosodje je bilo podobno tekmi z dvema polčasoma. V prvem je Christine Blasey Ford opisala napad v Marylandu, ko je bila stara 15 let. Razložila je, da sta jo 17-letni Brett Kavanaugh in prijatelj potisnila v spalnico hiše. Kavanaugh naj bi se vrgel nanjo, jo otipaval in ji zatiskal usta, ker je skušala kričati na pomoč. Mislila je, da jo bo po nesreči zadušil, najbolj pa se ji je v spomin vtisnil pijani smeh obeh fantov.

Republikanci so bili skozi "prvi polčas" povsem tiho. Le predsednik odbora Chuck Grassley je razlagal pravila igre in občasno prekinjal demokrate, ki so Fordovi zastavljali naklonjena vprašanja, in tožilko iz Phoenixa, ki so jo najeli, da sprašuje namesto njih. To so storili zaradi strahu pred podobo kopice starejših moških, ki se spravljajo na domnevno žrtev spolnega napada.

Fordova je 100-odstotno prepričana, da jo je Kavanaugh napadel, ta pa 100-odstotno prepričan, da je ni.
Fordova je 100-odstotno prepričana, da jo je Kavanaugh napadel, ta pa 100-odstotno prepričan, da je ni. FOTO: AP

Ameriški mediji poročajo, da je bil predsednik ZDA Donald Trump med gledanjem zaslišanja Fordove jezen, ker je domnevna žrtev delovala kredibilno. To je bila tudi ocena skrušenega panela na Trumpu naklonjeni televiziji Fox News. Komentatorji so bili vidno zaskrbljeni.

Nato pa se je začel "drugi polčas", v katerega je Kavanaugh vstopil silovito. Jezno je napadel demokrate, da se gredo politiko uničevanja, omenil je celo, da gre za maščevanje Billa in Hillary Clinton, ker je sodeloval v preiskavi posebnega preiskovalca Kena Starra.

Skozi svoj nastop je skoraj ves čas točil solze in smrkal nad krivico, ki se mu dogaja. Zagotavljal je, da je pomagal številnim ženskam skozi njihovo kariero, ter opozarjal na pismo podpore s 65 podpisnicami.

Demokratom je zabrusil, da se ga ne bodo znebili in da se "vse vrača in plača". To pomeni, da bo v primeru potrditve na vrhovnem sodišču dosledno odločal proti liberalnim stališčem.

Fordove ni napadal. Dovolil je, da jo je morda kje kdaj kdo napadel, vendar pa to ni bil on. S solzami v očeh je celo dodal, da njegova lastna hči moli za Fordovo, ki ji njegova družina ničesar ne zameri. Priznal je sicer, da njenega zaslišanja ni spremljal, ker se je pripravljal na svoj nastop.

Skozi svoj nastop je skoraj ves čas točil solze in smrkal nad krivico, ki se mu dogaja.
Skozi svoj nastop je skoraj ves čas točil solze in smrkal nad krivico, ki se mu dogaja. FOTO: AP

Ognjevitost Kavanaughjevega napada na demokrate je zdramila dotlej malodušne republikance, ki so pozabili na tožilko Mitchellovo in so se prijavljali k besedi, po vrsti izražali globoko opravičilo Kavanaughu zaradi trpljenja, Fordove pa niso omenjali. Napadli so druge ženske, ki so Kavanaugha obtožile podobnih dejanj, vendar jih v senatu ne nameravajo zaslišati.

Trumpa je Kavanaughjeva kljubovalnost navdušila in je nemudoma zagnal Twitter. "Sodnik Kavanaugh je Ameriki natančno pokazal, zakaj sem ga nominiral. Njegova izpoved je bila mogočna, poštena in navdušujoča. Demokratska strategija iskanja in uničevanja je sramotna in ta proces je popolna prevara in prizadevanje za zavlačevanje, obstrukcijo in odpor. Senat mora glasovati!" je tvitnil.

Kakor je bil "prvi polčas" umirjen, je bil drugi strankarsko naelektren. Demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar je Kavanaugha vprašala, ali je bil kdaj tako pijan, da se ni zavedal, kaj se dogaja? Vprašal jo je, če je bila morda kdaj ona. Odvrnila mu je, da nima težav z alkoholom zaradi očeta alkoholika. Kavanaugh je odvrnil, da jih nima niti on, kasneje pa se je senatorki za izbruh opravičil. Komikom je sicer dal kar nekaj materiala s pogostim zatrjevanjem, da je imel pivo rad v mladosti in ga ima še vedno, čeprav ima težave z želodcem in potem bruha.

Demokrati so vztrajno skušali doseči, da Kavanaugh privoli v preiskavo FBI. Fordova se s tem strinja in pristaja na detektor za laži, Kavanaugh pa se je skozi zaslišanje jasnemu odgovoru izmikal. Skupaj z republikanci je tudi proti morebitnemu zaslišanju dodatnih prič, ki bi lahko potrdile ali zavrgle obtožbe.

Republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham je grmel nad demokrati, da so iz procesa naredili najbolj neetično prevaro, odkar je v politiki. "Vsak, ki bo glasoval proti Kavanaughu, bo legitimiziral najbolj zavrženo stvar, ki sem jo kdajkoli videl v politiki," je bil ogorčen, ne glede na to, da takšnih zapletov ni bilo pri prvem Trumpovem kandidatu za vrhovno sodišče Neilu Gorsuchu. Zanemaril je tudi to, da so republikanci leto dni blokirali nominacijo Merricka Garlanda na položaj pokojnega vrhovnega sodnika Antonina Scalie, ki ga sedaj zaseda Gorsuch.

Christine Blasey Ford se je v spomin najbolj vtisnil pijani smeh obeh fantov.
Christine Blasey Ford se je v spomin najbolj vtisnil pijani smeh obeh fantov. FOTO: AP

Karte so po zaslišanju ostale razdeljene enako kot pred njim in gre le še za glas dveh republikanskih senatork - Susan Collins iz Maina in Lise Murkowski iz Aljaske, ki Kavanaughu še nista izrekli podpore in brez njiju ne bo potrjen.

Stave so ogromne, saj gre za smer, v katero bo šla ameriška družba v naslednjih letih, morda celo desetletjih. Kavanugh na sodišču pomeni premik Amerike v desno in republikancem se s potrditvijo mudi, ker niso prepričani, da jim bo po novembrskih volitvah uspelo ohraniti večino v senatu.

Demokrati iz istega razloga zavlačujejo s procesom. Kriv ali nedolžen, ceno plačuje Kavanaugh, skupaj s Fordovo, ki se je morala zaradi groženj s smrtjo preseliti.

Kot je demokratom sporočil Kavanaugh, da se "vse vrača in plača", se tudi republikanci zavedajo, da v primeru demokratske večine v senatu Trumpu ne bodo več potrdili nobenega kandidata za vrhovno sodišče. Pritisk na Collinsovo in Murkowsko je ogromen in senatorki sta pred nezavidljivo odločitvijo - ali bosta šli v zgodovino kot izdajalki žensk ali pa izdajalki lastne stranke.

Grassley je v četrtek zvečer sporočil, da bo naslednje zasedanje odbora za pravosodje danes zjutraj, vendar pa ni mogel povedati, ali bodo glasovali o Kavanaughovi kandidaturi. V soboto naj bi sicer potem opravili testno glasovanje v celotnem senatu, kjer si lahko republikanci privoščijo izgubo le enega glasu. Seveda v primeru, da bo demokratska opozicija enotna.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
28. 09. 2018 19.46
-1
Po komentarjih vidim da spolno nadlegovanje še vedno ni problem v Sloveniji, samo ne vem zakaj potem toliko zgražanja nad tem kar se dogaja v cerkvenih krogih. Spolno nadlegovanje, posilstvo... so v redu, pedofilija pa ne?
dannyer
28. 09. 2018 21.31
+3
v angliji so sp zlorabili v zadnjih 20 letih med 1,000,000 pa vse do 5.000.000 po besedah scotland yarda pa to so krivi ljudje iz pakistana mediji pa so tiho pa še pomagali so prekriti pa še žrtve so napadli roterhem, telford, oxford, london ,newcastel, york, manchester. o tem so bisali kar nekaj medijev gardian ,sun, abc, cbs, news weak in tudi nakoncu po pretiskih BBC. gre za pravo novico in ne kot ta primer
dannyer
28. 09. 2018 18.09
+8
dajala je da se boji letenja in da nima politične usmeritve itd. laž laž laž.prvič veliko potuje in je bila na havajih in drugih otokih na vprašnje s čim je dajala z avijonom. drugič se je sama zapletla a kljub temu pazla da nebi izpadla da laže 3 tjič je politično osmerjena saj je velik odonirala in podpisala peticijo proti trumpu itd. sodelovala je samo z demokrati zanimivo ane. njene kolegice oz priče so jo ovrgle da se to ni zgodilo sodnika so prišle braniti tudi bivše punce sošolke in prav tako priči te dr. mediji so bojda prišli do nje in jo zasledovali. ona je pisala kao demokratom in hoče biti anonimna oseba ki se ne spovne kdaj kje kako hmm ponavadi se priče zapomnejo kaj in kako.
štrekeljc
28. 09. 2018 18.08
+5
Globoko sem se zamislil nad seboj in sedaj premišljujem o samomoru, kajti s sam s seboj ne morem več živeti. Tudi sam sem kot srednješolec pijan neko punco prijel za joške. In ne samo to! Prijel sem jo celo za mednožje! Odnehal sem le zaradi tega, ker sem ugotovil, da ima tam damski vložek.
Al83
28. 09. 2018 18.03
+7
6 temeljitih preiskav s strani FBIja je dal čez, pa mu niso ničesar našli. Liberalci dobijo tri never Trumperke in mediji se obnašajo, kot da je kriv. V Svetu, kjer je do tretjine obtožb posilstva lažnih, še posebno ko se da s tem kaj pridobiti, bom prej verjel FBIju kot nekim trem pribitim levakinjam, brez dokazov, s osebnim zameram in alternativno agendo.
Al83
28. 09. 2018 17.32
+6
6 temeljitih preiskav s strani FBIja je dal čez, pa mu niso ničesar našli. Liberalci dobijo tri never Trumperke in mediji se obnašajo, kot da je kriv. V Svetu, kjer je do tretjine obtožb posilstva lažnih, še posebno ko se da s tem kaj pridobiti, bom prej verjel FBIju kot nekim trem pribitim levakinjam, brez dokazov, s osebnim zameram in alternativno agendo.
dannyer
28. 09. 2018 17.46
+4
Lepo napisano se strinjam. preiskali so ga temelito preden je dobil dostop do zaupnih info. brez tega nebi dobil. pač kredibilnost levih je na 0. prav tako plačani protesti skrajnih skopin ki si med seboj pomagajo plačnik pa je soroš priznala linda soros
acco98
28. 09. 2018 16.22
+4
Bila je "predstava" za vplivanje na dve ženski- senatorki ,kateri bosta dali glas za tega K.( ali pa morda ne ,na veselje amer.demo kratov ). xoxoxo
Rde?iAlarm
28. 09. 2018 16.00
-6
Kavanugh govori resnico in ne upa na detektor laži,medtem ko za Christine Blasey Ford pravijo da laže in je pripravljena iti na detektor laži,sedaj pa presodite sami...........
Rde?iAlarm
28. 09. 2018 16.03
-1
je pa nekaj res....tile bogatunski mulci so zmeraj mahali s svojimi otepači.....ego pa to......četudi so bili mlahavi.........
dannyer
28. 09. 2018 17.48
+3
detektor laži je odvisen od človeka ,ki te sprašuje tehnično te lahko dobi na vse in še več lahko z detektorjem dokažem da si ti delal za 3 rajh v slavnem taborišču. zato na sodiščih ne vela in ga ne jemlejo resno.
flojdi
28. 09. 2018 15.53
-1
Karantanija
28. 09. 2018 15.16
-3
Bil je verjetno že polnoleten in odgovoren za svoja dejanja.
nikhrast
28. 09. 2018 15.15
-4
Če si kot študent preživel kaj cajta v študentskem domu - dormitory, fraternity... - potem veš kakšni pujsi - pigs - so nekateri fantje tam. Presenetilo pa me je da so prišli iz premožnih družin, so pa lagali, goljufali, kradli..., nobenega respekta do deklet..., mislim da bi lahko bil Judge Kavanaugh eden od tistih.
CestniKolesar370Wattov
28. 09. 2018 15.07
+7
Prvo kot prvo, Kavanaugh ni pristojen, da sproži FBI preiskavo in zato ni dal odgovora demokratom, ki so ga silili, naj zahteva FBI preiskavo, če je že nedolžen. FBI ne začne raziskovati zaradi parih klevet, ampak potrebujejo resen primer. Ta primer bi šel v smeti tako na civilnem sodišču, kot na kazenskem. Ni prič. Tiste, ki pa so, pa pravijo, da se to ni zgodilo in Fordova je edina, ki se sploh spomne takšne zabave, ostali pravijo, da takšne zabave ni bilo. Fordova ne ve parih stvari. Ne ve kako je prišla na zabavo. Če bi to vedela, bi nekdo lahko našel pričo, ki jo je pripeljala. Ne ve kako je šla domov iz te zabave. Če bi se to vedelo, bi lahko organi izprašali tistega, ki jo je peljal domov. Očitno se ne spomne in ne ve. Čudno, da se ni človek, ki jo je peljal domov že našel nekje? Valda ni šla domov z nekom iz gang bang ekipe, ki je bila udeležena na zabavi? Pravi biser pa je to, da Fordova NE VE, KJE JE TA ZABAVA SPLOH BILA. Če je namen Fordove in demokratov, da s potrditvijo Kavanaugha zavlačujejo kot je le mogoče, potem Fordova zgodba ne bi mogla bit bolj primerna. Kot da bi jo napisali profesionalci.
Brabus
28. 09. 2018 14.10
-1
Ampak, žena ga bo pa vprasala, kaj je na temu ??
Karantanija
28. 09. 2018 15.15
+4
dannyer
28. 09. 2018 17.49
+2
telesne govorice so potrdile da ga žena podpira in da je zgrožena nad teh leži prosim preden pišeš vsaj se malo pozanimi no
M_teorija
28. 09. 2018 14.08
+6
Lahko bi rekli tud drugače:"To je uničilo njihove družine!?
M_teorija
28. 09. 2018 13.46
+2
Včasih sex, droge in rock\'n\'roll, zdej je pa konservativc!?
M_teorija
28. 09. 2018 13.47
+2
Kot naš komunist Janez, ki je zdaj antikomunist!?
Christi Miles
28. 09. 2018 13.44
+10
Pred 36 leti da se je zgodil spolni napad? Boleki
M_teorija
28. 09. 2018 13.39
+1
Kjer je dim je tud pepel!?
dannyer
28. 09. 2018 13.33
+1
Na vprašanje je pogledala komesijo na demokratski strani da je dobila namig kaj naj pove vidi se da gre za fn še njene priče so jo dale na laži
M_teorija
28. 09. 2018 13.11
+0
Torej svetnik ne bo. Lahko je le mučenec!? Aja mučitelj to ne more bit!?
dannyer
28. 09. 2018 13.01
+2
ko je senator grem nakoncu napadel demokrate da jih ni sram kaj vse so dajali da bodo naredili vse da se ga znebijo se je videlo kako so bili potolčeni sramota pokazali so da nimajo čustva da so pošasti.
zoooom
28. 09. 2018 13.10
+1
Kwa?? A ti sploh preberes ta skropucala predno oddas komentar???
dannyer
28. 09. 2018 13.34
+1
si ti sploh poslušal celotno zaslišanje preden blekneš svoje skarpocalo na forumu se vidi da si iz zoooooooooooo
dannyer
28. 09. 2018 12.53
+5
kaj smo še slišali prve dve ženske povsme ne kredibilne ta tezadnja dr. je nastopala zelo dobro moramo priznati. ampak zamislimo si to njeni priči je nista podprli torej brez dokazov 40 let v času ko primeri padajo eni za drugim očitno je to postalo v 21 stoletju orožje lažne obsodbe. pa še to dokler človek ni obsojen je nedolžen.
zoooom
28. 09. 2018 13.09
-5
dannyer
28. 09. 2018 13.34
+1