Tujina

Kdaj je krajši delovni čas prekratek?

Ljubljana, 29. 08. 2018 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
11

Mnoge raziskave kažejo, da prekomerno preživljanje časa v službi pravzaprav znižuje produktivnost in zadovoljnost delavcev. Po svetu se zato vedno več podjetij 'poigrava' s krajšanjem delovnega časa. Rezultati so večinoma vzpodbudni, a vseeno obstaja prelomna točka, ko stroški podjetja pretehtajo koristi skrajšanega delovnega časa.

Kot piše BBC, so na Novi Zelandiji pred kratkim končali eksperiment, v katerem so delovni teden iz petih skrajšali na štiri dni. Poskus, v kateru katerega so običajnemu delovnemu tednu odrezali en dan, je potekal tako, da je podjetje maja 240 zaposlenih pisarniških delavcev prosilo, da so namesto petih delovnih dni, oddelali le štiri. Plačilo je ostalo enako.

Zaposleni v času trajanja eksperimenta niso zamujali ali prej odhajali iz dela, med delom časa niso zapravljali na družbenih omrežjih, izogibali pa so se tudi predolgim odmorom.
Zaposleni v času trajanja eksperimenta niso zamujali ali prej odhajali iz dela, med delom časa niso zapravljali na družbenih omrežjih, izogibali pa so se tudi predolgim odmorom. FOTO: Thinkstock

Raziskovalci iz Univerze v Aucklandu so potem izprašali sodelujoče delavce in izkazalo se je, da je 24 odstotkov sodelujočih poročalo o tem, da se je izboljšalo ravnovesje med službo in zasebnim življenjem, sedem odstotkov pa jih je bistveno zmanjšalo raven doživljanja stresa. Vodstvo podjetja prav tako ni poročalo o padcu produktivnosti ali slabših poslovnih rezultatih, čeprav so delavci delali cel dan manj. Nasprotno, Jarrod Haar, profesor za upravljanje s človeškim viri, ki je vodil raziskavo, je pojasnil, da se je kakovost njihovega dela s strankami celo izboljšala. Produktivnost so po njegovih pojasnilih ohranili tako, da jim je nadrejeni za motivacijo spročil, da bodo lahko delali le štiri dni na teden, če se bo izkazalo, da lahko v tem času opravijo toliko kot v petih, v nasprotnem primeru pa se bo njihov delovni teden spet podaljšal. 

Višja produktivnost, manj bolniških in večja stopnja zadovoljstva

Podoben eksperiment so v preteklosti naredili tudi na Islandiji, kjer so poročali o vzpodbudnih rezultatih. Leta 2016 so razkrili rezultate enoletne raziskave, v okviru katere zaposlenim za polni delovni čas, tega skrajšali za približno polovico delovnega dneva na teden. Ugotovili so, da so tako stroški delodajalca kot produktivnost delavcev ostali na isti ravni, čeprav so ti manj časa preživeli v pisarni. Poleg tega so delodajalci poročali o manjšem številu koriščenih bolniških dni in večji stopnji zadovoljstva med zaposlenimi.  

Nekaj podobnega so poskušali tudi na Švedskem, kjer so izvedli več eksperimentov s šest urnim delavnikom. V enem izmed domov za ostarele so tako za približno 70 medicinskih sester delovni čas skrajšali na največ 32 ur na teden. Kot poroča BBC, so v prvih osemnajstih mesecih trajanja poskusa ugotovili, da so tiste medicinske sestre, ki so delale manj, prav tako kot delavci na Islandiji, potrebovale manj bolniških dni, poročale so o boljšem zdravju in splošnem počutju ter izboljšale svojo produktivnost.

Na primeru poskusa na Novi Zelandiji se je izkazalo, da je skrajšanje delovnega časa pozitivno vplivalo na to, da je kolektiv v krajšem času opravil več in izboljšal svojo produktivnost.
Na primeru poskusa na Novi Zelandiji se je izkazalo, da je skrajšanje delovnega časa pozitivno vplivalo na to, da je kolektiv v krajšem času opravil več in izboljšal svojo produktivnost. FOTO: Thinkstock

Sijoči ponedeljki in 'premium' petki na Japonskem

Na Japonskem, kjer je deloholizem postal javnozdravstveni problem in imajo celo besedo, ki pomeni smrt zaradi prekomernega dela, so na začetku avgusta oblasti predstavile 'sijoče ponedeljke', v okviru katerih naj bi podjetja svojim zaposlenim omogočila priložnost, da en ponedeljek na mesec zamudijo v službo. Japonska je sicer prisiljena poiskati ukrepe, ki bi razbremenili delavce, saj beležijo povečano število smrti zaradi prekomernega dela, kar imenujejo karoshi, poroča the Guardian. Sijoči ponedeljki so tako ukrep in odgovor na samomor 24-letnice, ki si je leta 2015 življenje vzela potem, ko je več mesecev zapored oddelala več kot 100 nadur. Japonska je nekaj podobnega sicer poskusila že prej, in sicer s 'premium' petki, ko so oblasti poskusile delodajalce spodbuditi k temu, da bi svojim zaposlenim omogočili, da bi ob petkih prej zaključili z delom.  

"Izboljšanje ravnovesja med službo in zasebnim življenjem pomeni prihranek za delodajalca, saj je manjša verjetnost, da bodo srečni zaposleni dali odpovedi,"  pojasnjuje Jan Emmanuel De Neve, profesor iz Univerze Oxford. Kot piše BBC je odkril, da je ravnovesje med službo in zasebnim življenje izjemno pomembno za zadovoljnost ljudi in je celo bolj pomembno kot to, ali ljudje svoje delo dojemajo kot zanimivo in nekaj kar radi počnejo, dodaja De Neve.

De Neve pojasnjuje, da si delodajalci običajno želijo obdržati svoje zaposlene, saj vsak odhod delavca in uvajanje novega kadra pomeni visoke stroške za podjetje. Izpostavlja tudi, da je John Maynard Keynes že leta 1930 napovedal, da bi morali vsi ljudje zaradi tehnološkega napredka in povečane dodatne vrednosti sčasoma delati le 15 ur na teden zaradi boljše tehnologije in napredka.

Prelomna točka, na kateri stroški presežejo koristi

Na primeru poskusa na Novi Zelandiji se je izkazalo, da je skrajšanje delovnega časa pozitivno vplivalo na to, da je kolektiv v krajšem času opravil več in izboljšal svojo produktivnost. Ljudje prav tako niso zamujali ali prej odhajali iz dela, med delom časa niso zapravljali na družbenih omrežjih, izogibali pa so se tudi predolgim odmorom.

A strokovnjaki, tako BBC, ugotavljajo, da obstaja prelomna točka, na kateri stroški krajšega delovnika začnejo presegati koristi.
A strokovnjaki, tako BBC, ugotavljajo, da obstaja prelomna točka, na kateri stroški krajšega delovnika začnejo presegati koristi. FOTO: Thinkstock

A strokovnjaki, tako BBC, ugotavljajo, da obstaja prelomna točka, na kateri stroški krajšega delovnika začnejo presegati koristi. Čeprav so bili časopisi v času izvajanja tovrstnih poskusov polni naslovov o koristih tovrstnih praks, redkodaj zasledimo, kakšne so bile dolgoročne posledice teh poskusov. Treehouse, ameriška spletna izobraževalna družba v Portlandu v Oregonu, je po testnem obdobju štiridnevne sheme prešla nazaj na običajen 40-urni delovni teden. Tako kot mnoga druga podjetja, se je podjetje Treehouse zaradi potreb po dodatni delovni sili soočalo s presežnimi delavci in povečanimi stroški.

Njihov direktor je za BBC povedal, da so po koncu eksperimenta zaključili, da standarden petdnevni delavnik bolje spodbuja delovanje celotne ekipe. Tudi švedski poskusi krajšanja delovnega časa niso trajali prav dolgo. Kot so pojasnili, je moral zdravstveni center za to, da so lahko njihovi delavci delali le šest ur na dan, zaposliti dodaten kader, kar pa je predstavljajo dodatne stroške. Sodelujoči so sicer s težavo prešli na običajen delavnik, medicinske sestre pa so poročale o poslabšanju vsesplošnega počutja in zadovoljstva na delovnem mestu.

V prvih osemnajstih mesecih trajanja poskusa ugotovili, da so tiste medicinske sestre, ki so delale manj, prav tako kot delavci na Islandiji, potrebovale manj bolniških dni, poročale so o boljšem zdravju in splošnem počutju ter izboljšale svojo produktivnost.
V prvih osemnajstih mesecih trajanja poskusa ugotovili, da so tiste medicinske sestre, ki so delale manj, prav tako kot delavci na Islandiji, potrebovale manj bolniških dni, poročale so o boljšem zdravju in splošnem počutju ter izboljšale svojo produktivnost. FOTO: iStock

Jarrod Haar je v zaključnem poročilu eksperimenta z Nove Zelandije izpostavil, da sklepa, da bi lahko preveliko skrajšanje delovnega časa preveč zmanjšalo poslovne rezultate podjetij in produktivnost delavcev. De Neve se strinja z njim, saj naj bi imelo še dodatno krajšanje delovnega časa vedno manjši učinek. Prepričan je, da skrajšanje delovnega tedna s petih na štiri dni predstavlja optimalno formulo za uspeh podjetij in zadovoljstvo zaposlenih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Christi Miles
29. 08. 2018 17.07
+12
Kaj spet ta BBC in Nova Zelandija eksperiment? Na Finskem je 6 urni delavnik že vrsto let. Delavci zadovoljni in brezposelnost majhna
SenecaLucius
29. 08. 2018 15.17
+7
V komerciali je praktično nemogoče reči koliko dni ali ur na teden potrebuješ. Iskanju novih strank, proučevanju konkurence, optimizaciji cenikov ipd. lahko posvetiš vedno več časa, kot ga imaš na razpolago, oz za ta dela ne moreš nikoli reči, da ne bi mogel z več dela še izboljšati rezultate prodaje.
dreamshes
29. 08. 2018 15.57
+6
Sej to je pa ta problem. Ker nikoli ni dovolj. V delovnem casu ki nam je na razpolago, je potrebno narediti najvec. Kar ne naredimo pa nadaljujejo ostali
Komentator94
29. 08. 2018 15.04
-5
meni je cist vseen
borec91
29. 08. 2018 14.11
+3
saj pri nas v JU se 6ur ne delajo tudi v zdravstvu solstvu ne edin po fabrikah po 12 ur terajo
JohannDoe
29. 08. 2018 13.20
+23
Enkrat, da so v štirih dnevih naredili vse, kar so prej v petih, potem pa, da so podjetja morala zaposlovati nove, ker so naredili manj... kot, da bi rekel, da imaš pet rdečih fižolčkov, od tega dva prebarvaš v modro, potem pa imaš dva fižolčka premalo...
fairplayy
29. 08. 2018 13.13
+17
odvisno je od posameznika nekdo bi isto delo delal 12 ur 2 dni nekdo bi isto delo naredil v 5 urah v petih dneh, odvisno od vrste dela, načeloma bi bilo 6 ur dovolj za večino poklicev pač se čas kofetkanja malo zmanjša
TistoPravo
29. 08. 2018 12.38
+4
Normalno. Ampak kaj kot se že otroka hrani za korist drugega prvo. Če smo iskreni
Ovca12345
29. 08. 2018 12.33
+35
6 ur pa roka. Dela se 12 ur, od 8ih do 8ih, dve izmeni. Vse kar je več je nesmiselno in moreče za večino ljudi.
dreamshes
29. 08. 2018 15.02
+2
heartbreaker
29. 08. 2018 12.29
+37
in v SLO bo to kdaj točno...aja, NIKOL! Naj ljudje čimprej grejo rakom žvižgat, pa bo.