Tujina

Kdo bo nasledil Merklovo: 'mini Merkel', njen največji kritik ali nekdanji rival?

Berlin, 06. 12. 2018 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Karmelina Husejnović
Komentarji
22

Angela Merkel se poslavlja s položaja vodje nemških krščanskih demokratov. V petek bodo na konvenciji stranke izbrali njenega naslednika. Bo to njena "varovanka" ali se bodo delegati odločili za povsem nov stil vladanja in dali priložnost konservativnemu milijonarju ali mlademu "znotrajstrankarskemu vodji opozicije"?

Annegret Kramp-Karrenbauer, Jens Spahn in Friedrich Merz
Annegret Kramp-Karrenbauer, Jens Spahn in Friedrich Merz FOTO: AP

Nemška politika je tema, ki te dni ne zanima le Nemcev, pač pa tudi številne Evropejce. Na konvenciji stranke Krščanske demokratske unije (CDU) se je že zbralo več kot 1000 delegatov, ki bodo v petek v Hamburgu izbirali naslednika Angele Merkel oziroma novega vodjo stranke. Pomembna naloga, saj bodo izbirali ne le najverjetnejšega bodočega nemškega kanclerja, pač pa tudi neuradnega voditelja Evropske unije. Odločitev o tem, koga bodo izbrali, bo odmevala po vsej Evropski uniji.  

Merklova je sicer pred začetkom kongresa izrazila hvaležnost za svoj čas na vrhu stranke, ki jo je vodila 18 let, glasovanje v stranki pa je ocenila kot pravo demokracijo: "To je prava demokracija, ko obstajajo možnosti. O ostalem pa bodo odločali delegati."

Na preteklih 18 let pa je dejala, da je "CSU v teh časih doživela vzpone in padce". Nadaljevala je, da je stranki v tem času uspelo kar štirikrat imenovati predsednika vlade in da je zelo hvaležna za ta čas in se veseli, da bo lahko še naprej opravljala dolžnosti kanclerke. 

'Odbor za izbor kanclerja' 

Zaradi dejstva, da že desetletja nemški kancler prihaja iz vrst CDU, včasih kongres stranke označujejo tudi kot "odbor za izbor kanclerja". Tokratna konvencija je še posebej zanimiva, saj prvič po dolgem času ni možno z gotovostjo napovedati, koga bodo delegati izbrali. V boj za stolček so se podali trije "Kampfkandidati" (bojni kandidati), kot jih imenujejo Nemci. 

Pri teh kandidatih pa ne gre le za izbiro osebnosti, pač pa tudi izbiro smeri, v katero bo Nemčija v prihodnje plula. 

'Mini Merkel': Annegret Kramp-Karrenbauer

Ena vodilnih kandidatk, sodeč po anketah, je Merklina "varovanka", 56-letna Annegret Kramp-Karrenbauer, aktualna generalna sekretarka stranke CDU. Njena izvolitev bi pomenila, da si Nemčija še naprej želi sredinske politike, ki jo je začrtala Merklova.

Annegret Kramp-Karrenbauer ima podoben politični stil kot Merklova.
Annegret Kramp-Karrenbauer ima podoben politični stil kot Merklova. FOTO: AP

Ker imata z Merklovo precej podobna stališča in zaradi zvestobe kanclerki, se je Kramp-Karrenbauerjeve prijel vzdevek "mini Merkel". Ima pa tudi drug vzdevek – mnogi jo zaradi dolgega imena kličejo kar skrajšano AKK. Od leta 2011 do 2018 je bila prva ministrska predsednica Posarja, a je letos na predlog kanclerke prevzela slabše plačan položaj generalne sekretarke CDU. S tem je stopila po korakih Merklove, saj je bila ta pred vodenjem CDU tudi sama na tem položaju. 

Kramp-Karrenbauerjeva je poročena s Helmutom Karrenbauerjem, rudarskim inženirjem, s katerim imata tri sinove. Z družino živi v svojem rojstnem kraju Püttlingen. Čeprav je bila vedno zavezana deželni politiki in svojemu Posarju, je pripravljena prevzeti odgovornost v Berlinu.

Da je le mlajša različica Merklove, 56-letnica zavrača, češ da moškega nikoli ne bi primerjali na tak način ter da imata s kanclerko tudi različna stališča, kar je skušala izpostaviti v zadnjih tednih. Politično sicer predstavlja bolj levo krilo stranke, a ne na vseh področjih. Tako velja, da je glede socialne politike bolj levo usmerjena, sicer pa zagovarja tradicionalne, konservativne vrednote.

Kramp-Karrenbauerjeva ni preveč navdušena nad primerjavami z Merklovo.
Kramp-Karrenbauerjeva ni preveč navdušena nad primerjavami z Merklovo. FOTO: AP

Pragmatična katoličanka le redko polni naslovnice časnikov, mnogi jo cenijo zaradi njenega treznega in odprtega načina komuniciranja ter zanesljivosti. Veliko bere, sama pa pravi, da je oboževalka skupine AC/DC. Med drugim govori francosko. 

Sprva je razmišljala o tem, da bi postala učiteljica, vendar pa se je ne koncu odločila za študij politologije. CDU se je pridružila z 18 leti in prvič sedla v klopi deželnega parlamenta leta 1999.

Kot velik uspeh si lahko Posarka šteje tudi, da je leta 2017 na deželnih volitvah zaustavila dvig podpore socialdemokratov (SPD), potem ko so ti za svojega vodilnega kandidata na parlamentarnih volitvah imenovali Martina Schulza. Takrat ji je uspelo za CDU v Posarju zagotoviti nepričakovanih 40 odstotkov podpore.

Nekdanji rival: Friedrich Merz

Če se bodo delegati odločili za povsem nov stil vladanja, drugačno vizijo in prioritete, potem bi lahko največ glasov dobil Friedrich Merz. Gre za starega rivala Merklove, ki je vodstvo stranke zapustil pred 15 leti in se posvetil poslovni poti. Merz bi zaostril konservativno držo CDU na številnih področjih: od migracij do fiskalne politike. Njegov cilj je prepoloviti podporo skrajni desničarski stranki AfD, ki je pobrala precej nezadovoljnih volivcev CDU in ji zdaj ankete kažejo okoli 15-odstotno podporo. 

Friedrich Merz je v zadnjih letih sedel v nadzornih svetih številnih podjetij, zdaj pa se vrača v politiko.
Friedrich Merz je v zadnjih letih sedel v nadzornih svetih številnih podjetij, zdaj pa se vrača v politiko. FOTO: AP

Odvetnik in lobist se je iz politike umaknil leta 2009, potem ko ga je Merklova po porazu na parlamentarnih volitvah leta 2002 izrinila s položaja vodje poslanske skupine CDU/CSU. V zadnjih letih je bil dejaven predvsem na finančnem področju in sedel v nadzornih svetih številnih podjetij, med drugim je od leta 2016 predsednik nadzornega sveta nemške podružnice finančne družbe Blackrock. A 63-letnik naj bi se že zadnjih nekaj let pripravljal na vrnitev na politično sceno.

Ravno zaradi njegovega dolgoletnega dela v nadzornih svetih ne preseneča ena njegovih bolj odmevnih izjav, da si želi davčno napoved tako poenostaviti, da bi jo lahko spisali na podstavek za kozarec. Konservativec pa je tudi eden od snovalcev nemške vodilne kulture (Leitkultur), ki v ospredje postavlja tradicionalne evropske vrednote, ki bi jih morali sprejeti tudi priseljenci. Politično Merz zagovarja gospodarski liberalizem in konservativne družbene vrednote.

Veliko podporo je dobil tudi od nekdanjega nemškega finančnega ministra in trenutnega predsednika Bundestaga Wolfganga Schäubla, ki je za časnik Frankfurter Allgemeine dejal, da bi bil izbor Merza "najboljši za državo". 

Od najave, da bo kandidiral za predsednika CDU, se je Merz predstavljal kot nasprotje Merklove in s tem dobil močno podporo predvsem konservativnega krila stranke. A je v zadnjih tednih izgubil precej točk s pogosto nepremišljenimi in občasno nazadnjaškimi izjavami, ki so naletele na neodobravanje. Tako je med drugim v intervjuju presenetil, ko je sebe označil za višji srednji razred, čeprav letno zasluži več kot milijon evrov.

Oče treh otrok iz Severnega Porenja-Vestfalije, ki je v prostem času pilot, je sicer član CDU od leta 1972. V svoji politični karieri je pet let sedel v Evropskem parlamentu in 15 v nemškem zveznem parlamentu, kjer so mu napovedovali politični vzpon, dokler mu ni poti prekrižala Merklova.

Največji kritik: Jens Spahn

Tretji kandidat je aktualni zdravstveni minister Jens Spahn, ki pa ima od vseh treh najmanj možnosti, da prevzame vodenje stranke, kažejo ankete. Je tudi najmlajši kandidat, saj ima le 38 let. Po objavi anket je v nedavnem intervjuju za časnik Passauer Neue Presse zavrnil možnost, da bi umaknil kandidaturo. Kot ugibajo nekateri nemški mediji, se želi Spahn s kandidaturo predvsem politično utrditi, čeprav ve, da nima možnosti za zmago.

Jens Spahn je kritičen do strankinih stališč glede homoseksualcev.
Jens Spahn je kritičen do strankinih stališč glede homoseksualcev. FOTO: AP

"Največji kritik Merklove", "sporna zvezda unije", "znotrajstrankarski vodja opozicije" so nazivi, s katerimi mediji opisujejo Spahna.

Sicer pa je bil bančnik in politolog s svojimi 22 leti najmlajši neposredno izvoljeni poslanec zveznega parlamenta. Po 16 letih je še vedno tam in se še vzpenja. Domnevno ga je kanclerka za zdravstvenega ministra imenovala, da bi ga lažje nadzirala, a neuspešno, piše Die Zeit.

V Severnem Porenju-Vestfaliji rojeni katoličan pravi, da stoji za prenovo stranke in za odprte razprave. V preteklosti je večkrat razburil z izjavami, na primer da prejemniki posebne socialne podpore Hartz IV niso nujno revni.

Čeprav zagovarja tradicijo in konservativne vrednote, je Spahn bolj kritičen do stališča CDU glede homoseksualcev in je tudi sam z veseljem podprl poroko za vse. Po sprejetju zakona se je decembra lani poročil s svojim partnerjem Danielom Funkejem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
06. 12. 2018 20.18
-2
Vem da zgledam po evropskih kriterijih malo nor, samo v Severni Ameriki ne moreš biti ksenofob, homofob, mizogenist... pa imeti za sorodnike, prijatelje, sodelavce... ljudi ki niso vse sorte rase, barve, religije... Bom nagnal vodovodarja ki je musliman, pa električarja ker je Afro-Američan, pa policaja ki je Sikh s turbanom na glavi...
deltex
06. 12. 2018 17.09
+13
Največji štos pa je, da Merklova milijon migrantov v državo ni spustila iz krščanske usmiljenosti, pač pa iz čiste preračunljivosti...zaradi poceni delovne sile....
puspan
06. 12. 2018 19.28
-3
Madeni
06. 12. 2018 16.42
+7
Konec LEGEBiTRE, Soroša, Migrantov, LEVEGA FAŠIZMA, in uničevanja EVROPE Makaron je že dobil na polno po pisdi...se skriva ga je strah..ima polne hlače..
deltex
06. 12. 2018 17.06
+0
Joj, kako si to opran...pa saj CDU nikoli ni bila leva stranka. Velja za zmerno desno stranko, s krščanskimi vrednotami....
BolecaResnica
06. 12. 2018 16.26
+16
Upam da jo nasledi največji kritik in prekine to islamizacijo EU!
Achilleus
06. 12. 2018 18.43
+3
Islamizacija EU se ne bo koncala. Problem ni v Islamu. Problem je demografski. Za obnavljanje naroda je potrebno imeti najmanj 2.2 otroka na zensko. V EU je ta stevilka ze 30 let nizja. Nekje med 1.3 in 1.7 otroka na zensko. In med temi so tidi muslimanke. V Berlinu se je zadnji 2 leti rodilo vec kot pol otrok tujim zenskam. Torej bo cez 20 let vec muslimanov kot Nemcev. Tako je...zal. Treba je imeti otroke in pika...ali pa...vidimo. Vsak narod, ki je kadarkoli padel pod povprecno rodnost 1.8, se v prezeklosti ni obnovil. So se priseljevali...to belezi zgodovina. In to dozivlja danes EU. Ni prvic. To celino so naseljevala mnoga ljudstva in mi smo njihovi potomci.
olimpija35
06. 12. 2018 14.19
+5
isto bo kot v zda pred leti....l
wolfterier
06. 12. 2018 16.00
+9
Transformerji
06. 12. 2018 14.09
+14
Saj je čisto vseeno - dejanski voditelji sveta bodo že poskrbeli, da bo tako, kot po njihovem mora biti - politiki so samo sredstvo v njihovih rokah, so samo miniature, lutke.....saj menda veste, kaj bo sledilo.
jesenvoyo
06. 12. 2018 14.01
+10
A je res tako težko videti, da stvari že dolgo ne grejo v pravo smer. Nemčija danes ni več tako urejena, pedantna, produktivna država, velesila v vsakem pogledu. Tega vstrajanja na tej poti ne razumem, se pravi treba je iti do konca.
Thinc25
06. 12. 2018 13.58
+27
Ona je naredila EU nepopravljivo škodo. Povabila je tujce v Nemčijo, dobili so pa jih še drugi.
nikhrast
06. 12. 2018 15.52
-12
Kakšno škodo, saj je ekonomsko uspešna, nisi slišal, "it's the economy, stupid". V Sloveniji je malo drugače, tam se folk ne zanima za ekonomijo, bolj pomembna j ksenofobija.
wolfterier
06. 12. 2018 16.01
+18
Kaj ti pomaga ekonomija,če moraš parazite futrat .
Veles_zaš?itnik
06. 12. 2018 18.23
+8
Tebi pa je na dnevnem redu pljuvanje čez Slovenijo. Glej, ne plačuješ davkov v Sloveniji in nimaš pravice govoriti čez Slovenijo. Državo smo si priborili mi, ki tu živimo in jo ustvarjamo mi, ki v njej delamo in plačujemo davke, ne pa neki "hudo pametni" izseljenci. Tudi v Sloveniji smo ljudje, ki smo ekonomsko sila podkovani in imamo podjetniški duh in ustvarjamo v Sloveniji delovna mesta ter dajemo kruh slovenskim državljanom. Po eni strani govoriš, da smo Slovenci ksenofobi, pri drugih postih pa pišeš kako so v Sloveniji vsi na -vić in da se povsod čuje glasba z Balkana,... Po drugi strani pa nas hočeš prepričevati, da naj sprejmemo migrante iz Arabije, Azije in Afrike,.... Daj razmisli malo, preden pišeš nebuloze in malo se zamisli nad svojim življenjem, ki ga živiš, da lahko cele dneve pametuješ na tem forumu in iste "fore" pišeš o MMC-ju.
nikhrast
06. 12. 2018 20.09
-6
Vely, ponavljam ker ste tupasti, dvolični ste. Saj ste že sprejeli polno migrantov, kar naenkrat pa ne bi nobenega, tudi tu v Severni Ameriki smo jih sprejmemo na milijone, samo kontroliramo kdo pride notri. Sorodniki, sosedi, prijatelji, sodelavci so vse sorte narodnosti, barve, vere..., pa se razumemo. V Evropi pa imam za sosede tudi Italijane, Hrvate, Srbe..., pa se razumemo. Sprejmeš človeka samega, je dober ali ni, ni pa pomembno kakšne rase, vere, barve, religije... je.
Veles_zaš?itnik
06. 12. 2018 21.27
+5
Ti si dvoličen,..., vzganjaš ksenofobijo nad narodi bivše Jugoslavije,..., govoriš da v je v Sloveniji vedno več ljudi na -vić,..., hkrati pa bi morali v Sloveniji sprejemati migrante od bog ve kod po tvoje. Poglej malo svoje prispevke, pa boš videl. Da ne rečem, kako vedno "lepo" govoriš o Rusih,... Včasih zapadaš v popolna nasprotja o tem kar govoriš. In še enkrat,..., ne plačuješ davkov v Sloveniji in zategadelj nimaš pravice nam, slovenskim davkoplačevalcem soliti pameti.
nikhrast
07. 12. 2018 15.00
-3
Davke plačujem v Sloveniji, saj imam investicije tam, pa na Hrvaškem jih tudi plačujem, saj imam bajto tam.
noname01
06. 12. 2018 12.09
+19
že wčer bi blo prepozno : ))) to kar hitlerju ni ratalo z wojsko je njej brez enga istreljenega metka : ))))
DAEMONIUM
06. 12. 2018 12.02
+41
Konec Evrope, pocasi ali vsteajno, prihaja. Vsi o tem porocajo razen ve se, Slovenskih neoliberalnih medijev. Podobno kot vcerajsnji obisk Cerarja v Avstriji. Zakaj se o tem nic ne pise oz poroca?? A ni bil to prvi obisk Cerarja, kot nekaksnega zunanjega ministra? Zakaj se o tem niste razpisali?? Tici v ozadju Marakeska deklaracija, katero Avstrija ne bo podpisala mi pa kot genetski hlapci EU pa jo bomo?? In kako naj potem Avstrijci umaknejo kontrolo na mejah s Slovenijo, ko pa bo v Sloveniji en kup migrantov sprejetih na podlagi marakeske katero pa Avstrija ne prizna??
puspan
06. 12. 2018 14.00
-12
Vidva nad menoj, dva prava kljukca, ki sta še pred kratkim sesala mamino mleko, bi rada spreminjala zgodovino. Saj jo lahko v domačem zapečku, a takoj, ko bi prilezla vun, vaju bi razneslo z vajinimi idejami. Daemonium, ali ti še vedno ni jasno, kdo ima v rokah usodo avstrijske države? Nasledniki Haiderja, s še veliko slabšimi idejami, kot jih je imel on sam. Nisem levičar in nikoli ne bom, še vedno ostajam na obeh nogah in prav zato sem tudi podpornik Angele Merkel. Ona je najbolša nemška političarka v vsej povojni nemški zgodovini. Konstantna v realnih pogledih in demokrat v pravem pomenu besede. Ali se še vedno ne zavedate, da smo gospodarsko že vseskozi tesno povezani z njihovim sistemom, ki je daleč najboljši na svetu, kljub vedno večjim težavam vsepovsod, ki jih povzročajo takšni ali podobni, kot vidva? Namesto, da bi to cenili in podpirali, si samemu sebi kopljete grob. Če pade Angela, bomo to najbolj občutili mi vsi v Sloveniji pa tudi drugi, le veliko mehkeje, kot pri nas.
wolfterier
06. 12. 2018 16.03
+10