Tujina

Kdo bo v vladi?

Berlin, 21. 09. 2005 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Nemški Zeleni so pristali na pogovore s konzervativci, čeprav opozarjajo, da so razlike med njimi velike.

Merklova se zavzema za 'jamajško' koalicijo
Merklova se zavzema za 'jamajško' koalicijo FOTO: Reuters

Nemški Zeleni so pristali na pogovore o novi vladi s konzervativno koalicijo pod vodstvom Angele Merkel. Sestali naj bi se v petek, vendar pa poudarjajo, da niso prepričani v uspeh. “Smo zelo skeptični,” je tako dejala ena od vodji stranke Claudia Roth. "To bodo le pogovori, nikakor pa ne koalicijska pogajanja," je še poudarila.

Joschka Fischer ni za koalicijo z Merklovo
Joschka Fischer ni za koalicijo z Merklovo FOTO: Reuters

Nemški zunanji minister Joschka Fischer, ki ga imajo Zeleni za svojega ‘simbolnega’ voditelja, je koalicijo z Merklovo zavrnil, dejal pa je, da se bo umaknil s čela stranke.

Tudi predsednik CSU Edmund Stoiber meni, da je koalicija med CDU/CSU in Zelenimi malo verjetna. Kot je dejal, so nasprotja med strankami tako velika, da takšnega zavezništva v tem trenutku ni na vidiku. "Zeleni bi se morali preroditi," je dejal.

Sicer se vodilni v vrstah konservativne koalicije (CDU/CSU) vse bolj ogrevajo za "jamajško" koalicijo s FDP in Zelenimi. "Ne gre za taktično zvijačo, pač pa za realistično možnost," je dejal Wolfgang Schäuble, ki je v vladi v senci Merklove pristojen za zunanje zadeve.

Semaforska koalicija?

SPD je povabila CDU/CSU na pogovore, da bi poiskali izhod iz trenutnega položaja. Sestali naj bi se v četrtek. Analitiki so še vedno prepričani, da je velika koalicija SPD in CDU/CSU najbolj realna možnost.

Najprej sta se v Berlinu sestali vodstvi članov dosedanje vladne koalicije, SPD in Zelenih, ki so na nedeljskih predčasnih volitvah izgubili večino. Na srečanju so govorili predvsem o možnostih "semaforske" koalicije z liberalci (FDP), ki sicer tovrstno koalicijo odločno zavračajo. Navdušeni niso niti Zeleni, ki poudarjajo predvsem nestrinjanje z liberalci glede ekoloških in socialnih vprašanj.

Liberalci se bodo o sestavi vlade s konzervativno koalicijo pogovarjali v četrtek.

Sestava vlade je mogoča

Za kanclerski stolček se borita tako Schröder kot Merklova
Za kanclerski stolček se borita tako Schröder kot Merklova FOTO: Reuters

Nemški predsednik Hört Köhler pa je v Berlinu menil, da je sestava vlade, kljub težavnim pogojem, mogoča. "Menim, da je rešitev mogoča," je dejal Köhler in dodal, da so na potezi stranke. "Vendar jim moramo dati mir in čas, da vse to predelajo." Zahteve sedanjega kanclerja Gerharda Schröderja, da obdrži kanclerski stolček, nemški predsednik ni želel komentirati.

Vodja agencije za javnomnenjske raziskave Forsa Manfred Güllner pa je dejal, da je večina nemških volivcev proti novim volitvam. "Ljudje so odločno proti temu, čeprav hkrati menijo, da niso zadovoljni s tem, kar se je zgodilo. 70 odstotkov jih pravi: Ne želimo novih volitev," je dodal Güller.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni