Tujina

Med žrtvami zvezdniška kuharica, otroci danskega milijarderja, turška inženirja

Kolombo, 22. 04. 2019 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko v Šrilanki še vedno preštevajo žrtve velikonočnih napadov na cerkve in hotele, v javnost že prihajajo imena nekaterih žrtev. Med njimi so lokalna zvezdniška kuharska mojstrica, trije otroci danskega milijarderja, člani indijske politične stranke, turška inženirja ...

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 24 osumljencev
    03:39
    Iz 24UR: 24 osumljencev
  • Iz 24UR: Izredne razmere
    04:04
    Iz 24UR: Izredne razmere
  • Iz 24UR: Posledice vojne v Šrilanki
    01:13
    Iz 24UR: Posledice vojne v Šrilanki
  • Iz SVETA: Skoraj 300 žrtev
    03:17
    Iz SVETA: Skoraj 300 žrtev

Med velikonočnimi obredi so v nedeljo odjeknile eksplozije v krajih Kolombo, Negombo in Batticaloa. Večina od najmanj 290 mrtvih je državljanov Šrilanke, več deset pa jih je tujcev – med drugim Britanci, Indijci, Danci in Kitajci. V javnost pa so pricurljala že prva imena žrtev. 

Zvezdniška kuharska mojstrica iz Šrilanke

Ena od žrtev je Šantha Ajadune (na sliki tretja z desne), zvezdniška kuharska mojstrica iz Šrilanke. Še pred napadi je njena hčerka Nisanga Majadune (na sliki prva z desne) na Facebooku objavila družinsko fotografijo s prazničnega zajtrka v hotelu Shangri-La v Kolombu, kjer je nato eksplodirala bomba. V napadu je umrla tudi hčerka, kar je v objavi na Facebooku potrdil eden od sorodnikov. "Ni besed, ki bi opisale bolečino," je zapisal ob fotografiji. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Otroci danskega milijarderja

Trije otroci danskega milijarderja Andersa Holcha Povlsena so bili včeraj ob nepravem času na nepravem mestu. Da so med žrtvami res Povlsenovi otroci, so potrdili predstavniki njegovega podjetja Asos in zaprosili za spoštovanje zasebnosti. Družina je bila v Šrilanki na počitnicah. Pred štirimi dnevi je ena od njegovih hčerk na Instagramu objavljala posnetke s počitnic v Šrilanki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Štirje natakarji v Cinnamon Grand hotelu

Štirje Šrilančani, ki so delali v restavraciji Taprobane v hotelu Cinnamon Grand, so prav tako umrli v napadih. "Bilo je zelo živahno jutro. Zgodilo se je v nedeljo zjutraj med zajtrkom, ko imamo v restavraciji največ ljudi," je za BBC povedal predstavnik hotela. Šantha, Sandževani, Ibrahim in Ništar so delali v restavraciji, ko je odjeknilo. 

Indijka, ki je bila na obisku pri sorodnikih

Po poročanju lokalnih medijev, je med žrtvami tudi 58-letna Rasina iz indijske zvezne države Kerala. V Šrilanko je prispela iz Dubaja, kjer je živela z možem. V Kolombu sta obiskala sorodnike, njen mož je v nedeljo zjutraj odletel nazaj v Dubaj, sama pa bi morala uloviti kasnejši let. Umrla je kmalu, potem ko se je odjavila iz hotela Shangri-La. Zakonca imata hčerko in sina, ki živita v ZDA. 

Dva člana indijske politične stranke

Med žrtvami sta tudi K. G. Hanumantharajapa in M. Rangapa, člana indijske stranke Janata Dal Party (JDP). Glavni minister indijske zvezne države Karnataka H. D. Kumarasvami je zapisal, da je oba člana stranke osebno poznal in dodal, da je "globoko pretresen". Indijski zunanji minister Sušma Svaradž je potrdil tudi smrt treh drugih žrtev in jih imenoval kot Lakšmi, Narajan Čandrašekhar in Rameš. Več podrobnosti o njih za zdaj ni znano.

Turška inženirja

Turški medij Anadolu poroča o dveh turških državljanih, ki sta umrla v napadih. Gre za inženirja Serhana Selcuka Naricija, ki naj bi se v Kolombo preselil pred dvema letoma. Njegov oče je za Anadolu povedal, da je kot električni inženir delal na stavbi ameriškega veleposlaništva v Šrilanki. "Poslal mi je sporočilo na WhatsApp ob 5.00 zjutraj in zapisal 'Dobro jutro'. To je bilo zadnje, kar sem slišal od njega," je dejal oče Mehmet Narici

Druga turška žrtev je Yigit Ali Cavus, ki je bil prav tako inženir. "Bil je čudovit otrok. Diplomiral je z odliko na tehnični univerzi v Istanbulu in govoril je dva jezika," je dejal njegov oče. 

Avstralca iz iste družine

Avstralski premier Scott Morrison je potrdil, da sta v napadih umrla tudi dva Avstralca. Bila sta člana iste družine, ki je živela v Šrilanki. Podrobnosti niso znane.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3