Tujina

Kenija zavrnila posredovanje Anana

Nairobi, 14. 01. 2008 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Kenija je zavrnila posredovanje misije, ki naj bi jo vodil nekdanji generalni sekretar ZN Kofi Anan.

Kenijska vlada je zavrnila posredovanje misije, ki naj bi jo vodil nekdanji generalni sekretar ZN Kofi Anan. Anan naj bi si v okviru misije prizadeval za rešitev politične krize v državi, ki je izbruhnila po nedavnih predsedniških volitvah.

Mi Kofija Anana nismo vabili v Kenijo, pravi prometni minister, sicer vdan privrženec Kibakijeve vlade.
Mi Kofija Anana nismo vabili v Kenijo, pravi prometni minister, sicer vdan privrženec Kibakijeve vlade. FOTO: Reuters


Anan naj bi v Nairobi prispel v torek, dva tedna po ponovni izvolitvi predsednika Mwaija Kibakija, ki je sprožila krvave medetnične spopade, v katerih je umrlo že več kot 700 ljudi, okoli milijon pa jih je ostalo brez domov, vendar je Kibakijeva vlada danes ponovno zavrnila mednarodno posredovanje.

"Kofija Anana nismo povabili mi," je novinarjem povedal prometni minister John Michuki, vdan privrženec Kibakijeve nove vlade. "Na volitvah smo zmagali in ne vidimo razloga, da bi kdorkoli posredoval pri delitvi oblasti," je še dodal.

Kljub mednarodnim prizadevanjem do sedaj Kibaki ni bil pripravljen na pogajanja z opozicijskim voditeljem Railom Odingo, ki trdi, da ga je Kibaki oropal zmage na predsedniških volitvah 27. decembra.

Kljub mednarodnim prizadevanjem Kibaki ni pripravljen na pogajanja z Odingo, ki trdi, da ga je Kibaki oropal zmage na predsedniških volitvah.
Kljub mednarodnim prizadevanjem Kibaki ni pripravljen na pogajanja z Odingo, ki trdi, da ga je Kibaki oropal zmage na predsedniških volitvah. FOTO: Reuters


Prejšnji teden se je po neuspelih dvodnevnih pogovorih z obema stranema iz Kenije vrnil predsedujoči Afriški uniji (AU) John Kufuor. Ameriška posrednica za Afriko in pomočnica ameriške državne sekretarka Condoleezze Rice, Jendayi Frazer, pa je po tednu dni v Keniji povedala, da je zelo razočarana, ker se tekmeca še vedno nista dogovorila, kako bosta vodila neposredne razprave. ZDA je pozvala, naj si še naprej prizadevajo za rešitev krize državi.

Mednarodni opazovalci so izrazili zaskrbljenost zaradi nepravilnosti pri štetju glasov, vendar se nobena tuja sila ni odločno zoperstavila Kibakiju, ki je manj kot uro po razglasitvi rezultatov že zaprisegel kot novi predsednik.

76-letnik naj bi v torek slovesno odprl 10. kenijski parlament. Ker niti njegovi Stranki nacionalne enotnosti (PNU) niti Odingovemu opozicijskemu Oranžnemu demokratičnemu gibanju (ODM) ni uspelo dobiti parlamentarne večine, se pred odprtjem parlamenta obe strani potegujeta za podporo manjših strank.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.