Tujina

Svet gleda in čaka: voditelja obeh Korej se bosta srečala aprila

Seul, 06. 03. 2018 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Severna in Južna Koreja sta se dogovorili, da se bosta voditelja obeh držav srečala prihodnji mesec v obmejni vasi Panmunjom. Severna Koreja se je prav tako pripravljena odpovedati jedrskemu orožju, če bo režimu v Pjongjangu zagotovljena varnost. Ameriški predsednik Donald Trump je v odzivu dejal, da je "morda prišlo do napredka".

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je na daljšem srečanju z visoko južnokorejsko delegacijo, ki je v ponedeljek obiskala Pjongjang, govoril o pripravi morebitnega vrha obeh Korej. Kot kaže to niso bile le pobožne želje.

Predstavniki delegacij so se namreč dogovorili, da se bosta voditelja obeh držav srečala prihodnji mesec v obmejni vasi Panmunjom. Severna Koreja se je prav tako pripravljena odpovedati jedrskemu orožju, če bo režimu v Pjongjangu zagotovljena varnost. 

Ameriški predsednik Donald Trump je v prvem odzivu na dogovor o srečanju dejal, da je "morda prišlo do napredka v pogovorih s Severno Korejo". "Prvič v mnogih letih so vse vpletene strani naredile resne napore. Svet gleda in čaka," je zapisal na Twitterju.

Dodal je, da gre morda za lažno upanje, vendar so se ZDA pripravljene resno zavzeti ne glede na to, v katero smer bo šlo dogajanje.

Tudi Evropska unija je pozdravila "spodbudne korake" na Korejskem polotoku. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je ob tem dejala, da je unija pripravljena podpreti ta napredek.

Ameriški podpredsednik Mike Pence je kasneje poudaril, da ZDA in njeni zavezniki ostajajo zavezani izvrševanju maksimalnega pritiska na severnokorejski režim, da bi se ta odpovedal jedrskemu programu. "Vse možnosti so na mizi in naša drža do režima se ne bo spremenila, dokler ne vidimo verodostojnih, preverljivih in konkretnih korakov v smeri jedrske razorožitve," je izpostavil.

Dogovor o srečanju pa so pozdravili tudi Združeni narodi. "Vse, kar lahko še dodatno zmanjša napetosti, je dobrodošlo," je povedal tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric. Dodal je, da so ZN pripravljeni pomagati v tem procesu.

Južnokorejska zunanja ministrica Kang Kjung Wha sicer 19. marca prihaja v Bruselj, kjer se bo srečala z zunanjimi ministri EU. "Ona nas bo obvestila o dogajanju, hkrati pa bomo razpravljali tudi o tem, kako lahko EU podpre te prve spodbudne korake, ki jih vidimo na Korejskem polotoku," je povedala Mogherinijeva.

EU, ZDA ter ZN so sicer proti Severni Koreji v preteklosti uvedli vrsto sankcij zaradi njenega jedrskega in raketnega programa.

Predstavniki obeh Korej so govorili o skupnem vrhu.
Predstavniki obeh Korej so govorili o skupnem vrhu. FOTO: AP

Delegacija pod vodstvom svetovalca južnokorejskega predsednika za nacionalno varnost Čung Eu Jonga je bila ves dan na obisku v Severni Koreji. Gre za najvišji obisk med državama, ki sta uradno še vedno v vojni, po več kot desetih letih.

Severnokorejski mediji poročajo, da je Kim "toplo pozdravil" goste, ki so mu predali pismo južnokorejskega predsednika Mun Jae Ina. "Ko je od posebnega odposlanca Južne Koreje izvedel za načrte predsednika Moona o pripravi vrha, je izmenjal stališča o tem in dosegel zadovoljiv dogovor," so zapisali.

Predstavnik Seula je sicer kasneje dejal, da dokončnega dogovora o vrhu še niso dosegli. "Ne gre za dogovor, gre za razpravo," je pojasnil po več kot štiriurnem srečanju delegacij.

Obisk je odgovor na nedavni obisk severnokorejske delegacije v Južni Koreji. Severna Koreja je namreč med zimskimi olimpijskimi igrami v južnokorejskem Pjongčangu tja poslala visoko delegacijo, katere članica je bila med drugim sestra severnokorejskega voditelja Kim Jo Džong

Šlo je za prvi obisk kakega člana severnokorejske dinastije Kim v Južni Koreji po koncu korejske vojne med letoma 1950 in 1953.

Kimova je takrat Munu posredovala vabilo svojega brata na obisk v Pjongčang, na katerega pa se je Mun takrat odzval zadržano. Tovrstno srečanje naj bi bilo nekoliko prenagljeno, prej pa bi bilo treba doseči napredek pri vzpostavljanju neposrednih pogovorov med Severno Korejo in ZDA.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piu
06. 03. 2018 17.37
-3
Nič ne bo...... debelega bo ravno takrat bolel trebuh.....
BUONcaffee
06. 03. 2018 16.37
+2
Konec komunizma v Severni Koreji??? Združena Koreja jedrska sila???
iGURT
06. 03. 2018 18.53
bohinj je zakon
06. 03. 2018 15.24
+4
bratje...........zares...............pa tko..............enkrat se mora nehat
linj
06. 03. 2018 12.53
+12
če bodo pametni se bodo zmenli in od..... zda in ostale...
Razumnež
06. 03. 2018 14.41
-3
Kim se ne bo odrekel luksuznemu življenju na račun sužnjev. Je pa podobno zavajal tudi njegov oče, tako da dvomim v mir v koreji.
AntiNATO
06. 03. 2018 14.58
+4
dragan krstic
06. 03. 2018 11.04
-6
Čaka ga usoda Ceausescuja, prej ali slej.
povanpireni
06. 03. 2018 10.20
+6
Še veliko vode bo preteklo !!!!!!!
VojvodaTriglavski
06. 03. 2018 09.25
+34
Ze zdavnaj bi se dogovorili ce nebi jenkiji imeli pohlepne prste!
MATEJ5321
06. 03. 2018 12.14
-4
Ko ti bodo recimo kitajci ali rusi mogoce celo azjici diktiral ti bo hudo žal. A mogoče veš kaj pravijo afričani pod kitajci ! Zelo hudo. Nekaj si zapolni, zmeraj je bil in bo eden. Sedaj so jenkiji, potem bo pa ?
puspan
06. 03. 2018 08.41
-24
Sedaj, ko so porabili ves denar za njihove parade in vse gorivo, katerega so porabili za številne raketne izlete, bo spet treba priti do sredstev za nove podvige. S tem so svetu samo pokazali, kako kratkoročna je vedno avantura pri diktatorjih.
mario7
06. 03. 2018 08.09
+26
Mogoče bodo celo podpisali mirovni sporazum o končanju vojne...