Tujina

ZDA bi lahko Severni Koreji ponudile tudi gospodarsko pomoč

Pjongjang / Washington / Hanoj, 24. 02. 2019 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ti.Š./L.Š.
Komentarji
70

Bliža se drugi vrh, na katerem se bosta v sredo in četrtek sestala severnokorejski voditelj Kim Džong Un in ameriški predsednik Donald Trump. Medtem ko je prvi že stopil na vlak za Hanoj, se je oglasil tudi Trump in napovedal, da bi lahko Severna Koreja brez jedrskega orožja postala ena od velikih svetovnih gospodarskih sil.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je z vlakom že odpotoval v Hanoj na vnovično srečanje z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Sinoči ob 21.00 po lokalnem času (ob 14. uri ob srednjeevropskem času) je vlak prispel v mesto Dandong ob kitajsko mejo.

Drugi vrh ZDA–Severna Koreja je namreč predviden za sredo in četrtek. Oči svetovne javnosti pa bodo uprte predvsem v to, ali bosta voditelja v pogovorih dosegla kakršenkoli napredek glede jedrske razorožitve Severne Koreje.

Prvo – zgodovinsko – srečanje Kima in Trumpa je potekalo junija lani v Singapurju.
Prvo – zgodovinsko – srečanje Kima in Trumpa je potekalo junija lani v Singapurju. FOTO: AP

Kimov odhod, ki so ga prenašali tudi severnokorejski državni mediji, sicer velja tudi za prvo uradno potrditev, da pogovori med voditeljema potekajo. Ti poročajo o tem, da je Kim na pot v Vietnam odšel dobre volje, ko je vlak odpeljal s postaje v Pjongjangu, pa je navdušeni množici pa pomahal v slovo. Domneva se, da potuje skupaj s sestro Kim Jo Džong in enim ključnih pogajalcev, nekdanjim generalom Kim Jong Čolom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zakaj vnovično srečanje?

"Zaljubila sva se. Piše mi lepa pisma," je septembra lani dejal Trump. Kljub naklonjenosti pa so prve mesece po njunem srečanju v Singapurju zaznamovali redki stiki in ohlajen odnos.

Pričakovati je, da bo tokratno srečanje nekakšno 'nadaljevanje' prvega in se bosta voditelja temeljiteje dotaknila vprašanja jedrske razorožitve Severne Koreje. Mednarodni strokovnjaki namreč poudarjajo, da prvi sestanek ni prinesel pravih rezultatov in je bilo na tem področju doseženega bore malo napredka.

Dnevni red njunega srečanja v Hanoju zaenkrat še ostaja neznan, poroča BBC.

'Severna Koreja bi lahko postala ena svetovnih velikih gospodarskih sil'

Se je pa danes tik pred odhodom na srečanje srečanje s severnokorejskim voditeljem odzval tudi Trump. Prek Twitterja je zapisal, da bi lahko Severna Koreja postala ena od svetovnih velikih gospodarskih sil, če bi se popolnoma odrekla jedrskemu orožju. 

"Voditelj Kim se zaveda, mogoče bolje kot kdorkoli drug, da bi lahko njegova država brez jedrskega orožja hitro postala ena od velikih svetovnih gospodarskih sil. Zaradi njene lokacije in ljudi (ter njega) ima več potenciala za hitro rast kot katerikoli druga država," je zapisal Trump.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred odhodom v Vietnam v ponedeljek je Trump še pohvalil Rusijo in Kitajsko, da sta vztrajali pri sankcijah, hkrati pa ohranili odličen odnos s Kimom. Dodal je, da skupaj s Kimom pričakujeta, da "bosta nadaljevala napredek, ki sta ga dosegla na prvem vrhu v Singapurju. Denuklearizacija?"

Medtem je državni sekretar Mike Pompeo v pogovoru za CNN izrazil pričakovanje Washingtona, da bo Severna Koreja na vrhu pokazala viden korak proti jedrski razorožitvi. ZDA namreč Severno Korejo še vedno razumejo kot jedrsko grožnjo in zato bodo sankcije ostale v veljavi do razorožitve, je dodal.

Je pa državni sekretar nakazal možnost, da bi lahko ZDA ponudile gospodarsko pomoč, če bo viden napredek. ZDA so namreč pripravljene Pjongjangu podati varnostna zagotovila in pomagati pri gospodarski rasti.

Kaj je prineslo prvo srečanje?

Prvo srečanje, ki je junija lani potekalo v Singapurju, zagotovo velja za zgodovinski trenutek. Pred tem je komunikacija med Kimom in Trumpom namreč temeljila pretežno na žaljivkah, grožnjah in medsebojnem posmehovanju.

Vendar pa je sporazum, ki sta ga takrat podpisala, poln nejasnosti, premalo je dorečenih podrobnosti in je tako v smeri zasledovanja cilja (torej denuklearizacije Severne Koreje), prinesel malo.

Trump je takrat obljubil, da bo stopil nazaj pri vojaških vajah med ZDA in Južno Korejo, ki so Severu povzročile toliko sivih las, a mnogi se zdaj – mesece po srečanju sprašujejo – kaj pa je Trump sploh dobil v zameno?

Strokovnjaki ob tem dodajajo, da so postopni premiki, ki se jih je lotila Severna Koreja (denimo zapiranje poligona za jedrske poskuse), zgolj malo več kot le simbolna gesta. Prav tako opozarjajo, da se Severna Koreja dejansko sploh ni na noben način zavezala k temu, da opusti razvijanje novega jedrskega orožja.

Kaj je sploh prineslo prvo srečanje?
Kaj je sploh prineslo prvo srečanje? FOTO: AP

Kaj lahko torej pričakujemo tokrat?

Oba voditelja naj bi se dobro zavedala, da bodo tokrat pričakovanja visoka, sploh kar se tiče napredka v pogajanjih. Analitiki bodo pozorno spremljali, kakšne pogoje, prilagoditve in kompromise bo katera od strani pripravljena sprejeti. Prvotno stališče Washingtona je bilo, da se mora Severna Koreja najprej enostransko in dokončno odpovedati razvoju jedrskega orožja, če sploh želi, da se ZDA v prihodnje odpovedo kakršnimkoli sankcijam zoper njo. A pred nekaj dnevi je Trump dejal, da se s pritiski za denuklearizacijo "nikamor ne mudi".

Nekateri menijo, da bodo ZDA tokrat pozvale Severno Korejo, da zdaj predloži tudi konkretne ukrepe – denimo, da se zaveže k opustitvi poligonov za preizkušanje jedrskega orožja v Jongbjonu. V zameno pa bi se ZDA torej odpovedale določenim sankcijam.

Zakaj srečanje v Vietnamu?

Vietnamska prestolnica je idealna lokacija za srečanje iz več razlogov. Ima vzpostavljene diplomatske odnose tako z ZDA kot s Severno Korejo. V preteklosti so bili z ZDA sicer v vojni, a so dober zgled za to, da lahko nekdanja sovražnika in nasprotnika, klub preteklim nesoglasjem, sodelujeta, stare zamere pa potisneta na stran. Ideološko gledano sta si Vietnam in Severna Koreja sicer bližje. Je pa Vietnam – kar se tiče gospodarskega napredka – stopil korak naprej. Razvoj je celo tako hiter, da velja za eno najhitreje rastočih gospodarstev v Aziji. ZDA pa bi s ta hiter razvoj države lahko Severni Koreji tudi predstavile kot možno smer, v katero bi lahko šla, če bi se odločila delovati bolj odprto.

Kim se bo na poti do Vietnama verjetno izognil Pekingu

Kim pa se bo na več kot 4000 kilometrov dolgi poti do Vietnama najverjetneje izognil Pekingu. Kje bo torej prečkal Kitajsko ostaja skrivnost.

Severnokorejski voditelj potuje v blindiranem vlaku. Običajno pot od meje do Pekinga traja okoli 13 ur, a ker v kitajski prestolnici niso poostrili varnosti, mediji ugibajo, da je Kim z vlakom ubral drugo pot.

Voditelja se bosta na drugem vrhu sestala v sredo in četrtek. Prvič sta se sestala 12. junija lani v Singapurju, ko se je Kim zavezal denuklearizaciji Korejskega polotoka v zameno za ameriška varnostna zagotovila.

Kim se je sicer s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom v zadnjem letu sestal štirikrat in bi se lahko z njim srečal ponovno, ko se bo vračal domov z drugega vrha s Trumpom. Severnokorejski voditelj namreč svojega zaveznika redno osebno obvešča o vsebini s pomembnejših srečanj.

Kim naj bi se po nekaterih virih po prečkanju meje v Vietnamu ustavil na postaji Dong Dang ter nato nadaljeval pot v Hanoj. Okoli postaje in poti do vietnamske prestolnice so namreč že nameščeni vojaki, cesta pa bo zaprta v torek od 6. do 14. ure, ko bo Kim najverjetneje potoval po tem delu poti.

V vietnamski prestolnici pa se medtem že mudi delegacija iz Severne Koreje, ki bo skupaj z ameriškimi predstavniki pripravila ključne točke in dnevni red srečanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krajnc22
25. 02. 2019 09.50
-1
Zamislite si kako bodo korejci gledali,ko bodo prvic v roke dobli ps4,pošten masten hamburger in 1l hladne kokskole z ledom...veliko antifa levicarjev poznam...vsi hodjo v mcdonalds itd...
Razumnež
25. 02. 2019 07.35
-2
Ubogi ljudje.... :(((
Krainerland
24. 02. 2019 20.23
+3
Trump ti si legend!! Piše mi lepa pisma hahahha ameriški predsedniki so zani po svojem humorju..to naredi 200 letna pozitivna selekcija...narod ima nasmeh na obrazu...pa si poglejte nas in ostalo vzhodno Evropo!
emilzapata
24. 02. 2019 20.22
-2
veliko problemov in skrbi si je nakopal tale debelinko, ko je sprejel tole nehvaležno funkcijo.
sjos
24. 02. 2019 19.45
+2
Vprašanje je Kaj je boljše za s. Korejce. Sedanje stanje ali ameriška pomoč (Irak, Libija, Avganistan....)
Hrenko
24. 02. 2019 19.10
+4
Naj jim bratje Kitajci pomagajo, oni jim konstantno ščitijo hrbet. Oziroma da sem natančen, oni ščitijo hrbet diktatorskemu režimu, ki se znaša nad ubogim ljudstvom Severne Koreje. Ja, pozabite, Kitajci nikoli ne bodo pomagali Severnim Korejcem.
Razumnež
25. 02. 2019 07.37
-2
Ko bo usekala državljanska vojna bodo prišli kot osvoboditelji in si jo bodo pokorili kot Nepal.
JohannDoe
01. 03. 2019 09.34
Ne bodo, bo Trump rešil Kima. Dragoceno je imeti enakomisleče zaveznike.
za bojši jutri
24. 02. 2019 19.04
-4
Boljše biti lačen, kot ameriška pomoč
Hrenko
24. 02. 2019 19.07
+12
Imaš prav, glavno poglavje socializma je lakota. Vso srečo.
nikhrast
24. 02. 2019 19.58
-2
Socializem je še zdrav in živi v Sloveniji.
Robespierre
25. 02. 2019 08.52
+4
Glavno poglavje socializma je tvoja mama. Vsak delavec dobi svoj delez 😂😂😂
felix59 drugič
24. 02. 2019 18.38
-1
Mi smo svoje čase lepše mahali , peli , in ploskali našemu velikemu vodji gospodu maršalu Josipu Brozu TITU !! Bolj vzneseno , bolj veličastno , privrženo in srčno , imeli smo prave vrtnice , ne pa neko plastično perje. Našega Velikega Vodjo smo upravičeno slavili , saj nas je popeljal v svobodo in lepšo prihodnost.
Hrenko
24. 02. 2019 19.08
+5
Potem si se pa zbudil, pa videl, da je bil puf na puf, vse je propadalo z veliko hitrostjo, in Jugoslavija je dokončno umrla. Hvala Bogu!
JohannDoe
01. 03. 2019 09.36
Nekateri še zdaj vzneseno in v solzah ploskajo, iste generacije. Edino maršala Josipa jim je zamenjal njegov vzneseni mladinec. Kaj češ, stari ni trajal večno.
sagesse
24. 02. 2019 18.15
+4
trumpa vojne ne zanimajo....cel kup stroškov,za majhen izplen.to logiko razumejo vsi v sloveniji,kateri morajo plačati prispevke vsak mesec,fikusarji kateri nič ne delajo in se obremenjujejo z palestino,jemnom,afganistanom...pa je to nerazumljivo...
Kollerik
24. 02. 2019 18.00
+0
...in za pomočjo bodo prišle še ameriške korporacije, da pozizajo vse, kar je še vrednega....
frufru
24. 02. 2019 18.05
-3
Krajnc22
24. 02. 2019 17.57
+2
Bravo Trumo...mož pogovorov..med tem ko so socialisticni demokrati napadali drzave brez pozkusa pogovorov..kdor zna pač zna...1000 rdečih fikusarjev ni za enega Trumpa 🙂
nikhrast
24. 02. 2019 17.22
-6
Končno gre Trump v Vietnam, se spomnite kako se ga je izogibal leta nazaj. Oče mu je kupoval opravičila tako da mu ni bilo treba iti v vojsko in Vietnam. No, zdaj pa vojna pozabljena, Vietnamci kapitalisti kot Kitajci, polno ameriških investicij v Vietnamu.
Krajnc22
24. 02. 2019 16.40
-4
Vesel ko mali ottok k ve da se bo z vlskevom peljsl
mallonge
24. 02. 2019 15.52
+0
kordiš je tudi štartal na slovenskih železnicah. verjame, da bosta prišla istočasno v svetlo prihodnost kapitzalizma s Trumpom.......................
wolfterier
24. 02. 2019 15.56
+2
Kitajci že mostove podpirajo,bajsi je težak !
deltex
24. 02. 2019 15.35
+3
ZDA imajo čudovite prijatelje: Savdsko Arabijo, ki pobija lastne ljudi in zlorablja ženske, zdaj pa še Severno Korejo, ki je tako uspešna, da polovica prebivalstva strada. Srečanje teh dveh bo stalo toliko, da bi brez težav nahranili vse. Bolano.
wolfterier
24. 02. 2019 15.57
+2
A dej nehej,deltex,ženske zlorabljajo.Ja povej Fajonovi,kakšni so Arabci,ona ne ve !
Krajnc22
24. 02. 2019 14.59
-3
V blendiranih vlakih bofo evakuirali nase boljsevike k bo narodu prekipelo
smajser1
24. 02. 2019 14.07
+4
... kim na vkaku... se base..... ljudstvo pa z 100g ekspandiranega riza na dan....
Hrenko
24. 02. 2019 13.56
+20
Zakaj pa je v blindiranem vlaku? Zakaj se ne pelje npr. v normalnem avtu ali vlaku? Aja, ker se presneto dobro zaveda, da ga celotna populacija sovraži do točke, kjer bi ga v trenutku linčali, če bi dobili priložnost. Represivec, odgovoren za lakoto, revščino in vse vrste manipulacij, ki se dogajajo v tej v bistvu lepi državici, ki pa je vodena preko zla.
Apostol1
24. 02. 2019 14.33
+12
Hrenko ......Tudi Trump se ne sprehaja sam z rokico v rokici z Melanijo in s toaletnim papirjem na čevlju. Okoli njega je ravno tako malo morje varnostnikov in avto v katerem se pelje je ravno tako blindiran in zakaj je temu tako , verjetno ne zato , ker celotna populacija okoli njega doživlja orgazem kot ti pač pa zato ,ker ga v enaki meri sovraži kot Kima za katerega to ti praviš. Zlo kot si ti mnenja je utelešeno v Kimu v eni sami osebi . Zlo ,ki je Ameriki ravno tako obstaja ,če ga še nisi opazil je pa spretno prikrito z demokracijo in zato je pa potrebno malo več možgančkov ,kot pa jih imajo ovce ,da se to opazi.
Igi74
24. 02. 2019 13.33
+3
Hahaaaaa!!!! Poglej ga....debelinko!! Hihi!!
Rade 74
24. 02. 2019 13.32
+7
Da ne bo slučajno potoval z vlakom 2-3 tisoč km v Hanoi.
Hrenko
24. 02. 2019 13.57
+2
Bo, bo. Edina možnost, kako potovati, da ga ne ubijejo.