Tujina

Trump med večerjo s Kimom: Najin odnos je zelo poseben odnos

Hanoj, 27. 02. 2019 06.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.K. / K.H. / STA
Komentarji
174

Ameriški predsednik in severnokorejski voditelj sta v Hanoju po kratkem srečanju na štiri oči s svojima delegacijama sedla za večerjo. Oba sta ob začetku srečanja izrazila optimizem, da bo njun drugi vrh uspešen. Voditelja sta si izmenjala komplimente, Trump pa je odnos s Kimom označil za zelo poseben.

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un sta danes v Hanoju v Vietnamu začela drugo srečanje na štiri oči. Voditelja sta se rokovala in z nasmeški pozirala pred zastavami. Oba sta ob začetku vrha izrazila optimizem, da bo ta uspešen. 

Kim Džong Un je srečanje, preden sta se odpravila na sestanek, pospremil z besedami: "Uspelo nama je premagati vse ovire in danes sva tukaj."  V odgovor mu je Trump dejal, da mu je v čast, da sta skupaj v Vietnamu: "Odlično je, da sva po zelo uspešnem prvem vrhu spet skupaj."  Na vprašanje, ali bo razglasil konec korejske vojne, je Trump odgovoril: "Bomo videli."

"Vaša država ima velikanski gospodarski potencial, neverjeten, neomejen," je Trump severnokorejskemu voditelju pihal na dušo. To je sicer večkrat izjavil že v minulih dneh. 

Tudi Kim je izrazil pričakovanje, da bo njun vrh prinesel pozitivne rezultate. "Prepričan sem, da bo tokrat dosežen rezultat, ki ga bodo pozdravili vsi ljudje. Potrudil se bom po svojih najboljših močeh, da se bo to zgodilo," je dejal Kim Džong Un. Srečanje poteka v hotelu Sofitel Legend Metropole.

Trump in Kim se zdita naklonjena drug drugemu in sproščena.
Trump in Kim se zdita naklonjena drug drugemu in sproščena. FOTO: AP

'Najin odnos je zelo poseben odnos'

Trump in Kim sta po približno polurnem sestanku na štiri oči srečanje nadaljevala na delovni večerji, na kateri so se jima pridružili člani delegacij. Med njimi so bili tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo in severnokorejski zunanji minister Ri Jong Ho.

"Nič ni boljšega od prijetne zasebne večerje," se je pošalil Trump. V prostoru, kjer se je odvijala večerja so namreč dovolili le omejenemu številu novinarjev. Fotografom je naročil, da naj se potrudijo, da bosta s Kimom videti dobro na fotografijah.

"Jutri bomo imeli zelo naporen dan," je dejal Trump, ki je Kima označil za zelo dobrega voditelja. Pohvalil pa je tudi odnos med voditeljema. "Najin odnos je zelo poseben odnos," je dejal. 

Kim pa je pohvalil Trumpa za pogumno odločitev, da je sprožil dialog med državama, njun pogovor pred večerjo pa je označil za zelo zanimiv.

Po večerji je Trump tvitnil: "Odlično srečanje in večerja nocoj s Kim Džong Unom v Hanoju, Vietnamu. Veselim se nadaljevanja najinih pogovorov jutri." Iz Bele hiše so sporočili, da bosta po koncu drugega dne pogovorov podpisala skupno izjavo, podrobnosti o vsebini niso razkrili.

Pogovori se bodo nadaljevali v četrtek, saj sta po večerji oba voditelja šla v svoj hotel s petimi zvezdicami. Kim v hotel Melia Hanoi, Trump pa v JW Marriott Hotel Hanoi.

Zaradi neprijetnih vprašanj Trumpu dopisnikom onemogočili dostop do večerje s Kimom

Washington Post poroča, da so štirim novinarjem prepovedali vstop v restavracijo, kjer je potekala večerja. Omenjeni novinarji so poročali za časnika Bloomberg in LA Times ter tiskovni agenciji Associated Press in Reuters. 

Predsednik največje demokracije na svetu se v Vietnamu srečuje s predsednikom totalitarne države, kjer svobode tiska ne poznajo. Za ameriške medije je tako toliko bolj presunljivo, da so novinarje izključili na zahtevo predsednika ZDA. Trumpa je pogrelo, ker so mu med fotografiranjem s Kimom novinarji kričali vprašanja o današnjem zaslišanju nekdanjega odvetnika in tesnega sodelavca Michaela Cohena v kongresu.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je dejala, da so novinarje izključili iz pokrivanja uvoda v večerjo zaradi občutljivosti glede zakričanih vprašanj pred večerjo. Med vprašanji je bilo tudi eno glede Cohenovega zaslišanja v kongresu, kjer nekdanji Trumpov odvetnik razkriva dušo o svojem delu za "lažnivca, rasista in prevaranta".

Sandersova je uvodoma skušala prepovedati dostop do večerje vsem 13 novinarjem Bele hiše, ki spremljajo Trumpa v Vietnamu in dovoliti dostop le fotografom in snemalcem, vendar je na koncu dovolila dostop novinarki Wall Street Journala, ki se je držala discipline in ni nič spraševala. Sandersova je sporočila, da bodo še naprej, kot vedno, zagotavljali kar največji možni dostop ameriških novinarjev do zgodovinskega vrha.

Jedilnik večkrat spreminjali

Nemalo dela pa so imeli kuharji, ki vse do zadnjega niso vedeli, kaj bodo postregli na nocojšni delovni večerji med voditeljema. Kot poroča vir blizu zadolženih za današnjo večerjo Kima in Trumpa, so se ti namreč zelo trudili, preden so dobili odobritev jedilnika tako od ZDA kot Severne Koreje. Obe strani, predvsem pa Bela hiša naj bi nenehno spreminjali jedilnik, da bi bil ta čim bolj preprost in da bi dajal vtis čim manj razkošnega.

Med časom večerje v večji del hotela ni nihče imel vstopa. Na seznamu gostov ZDA so glede na podatke tiskovne predstavnice Bele hiše Sarah Sanders poleg Donalda Trumpa še: Mike Pompeo, Mick Mulvaney in prevajalec Lee Jun Hjang. Za omizjem Severne Koreje so sedeli Kim Džong Čol, Ri Jong in Sin He Džong.

Pred Kimom se je srečal še z vietnamskim premierjem

Ameriški predsednik se je včeraj že srečal z vietnamskim predsednikom.
Ameriški predsednik se je včeraj že srečal z vietnamskim predsednikom. FOTO: AP

Trump se je včeraj najprej srečal z vietnamskim predsednikom vlade Ngujenom Ksuan Phucom, ki je zatrdil, da je uredil najboljše možne pogoje za vrh med voditeljema. Trump in Ngujen sta si privoščila delovno kosilo s petimi hodi in tradicionalno vietnamsko sladico z lotusovimi semeni. Vietnam po Trumpovih besedah "cveti kot le redki kraji na Zemlji".

"S Severno Korejo bi bilo enako, in to zelo hitro, če bi se denuklearizirala," je ameriški predsednik danes objavil na Twitterju. Kot je dodal, ima Severna Koreja gospodarski potencial "kot skoraj nihče drug v zgodovini".

Ameriški predsednik je z vietnamskim voditeljem podpisal trgovinske posle vredne okoli 15 milijard dolarjev (približno 13 milijard evrov), s katerimi so vietnamskim letalskim družbam omogočili nakup ameriških letal in tehnologije. 

Vietnam, enopartijska država in nekdanji sovražnik ZDA, je v zadnjih letih doživel hiter gospodarski napredek in ponuja vizijo, kaj bi lahko postala Severna Koreja, če bi se odprla svetu in če bi mednarodna skupnosti odpravila sankcije proti njej.

Je pa Trump že poskrbel za dvig prahu, saj je iz Vietnama v ZDA že pošiljal prve žaljivke. Tokrat je bila njegova tarča demokratski senator Richard Blumenthal, ki ga je označil za lažnivca. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bo tokrat srečanje prineslo konkretne napredke?

Ameriški predsednik upa, da bo mladega severnokorejskega diktatorja prepričal, da se odreče svojemu jedrskemu programu. V zadnjih dneh je večkrat ponovil, da bi Severna Koreja v primeru uspešnih pogajanj o denuklearizaciji lahko postala velika gospodarska sila.

Trump je ubral drugačno taktiko od svojih predhodnikov, ki so Pjongjang po prvem jedrskem poskusu leta 2006 pozivali k razorožitvi, in se pogaja neposredno s Kimom Džong Unom, vendar njegov pristop doslej ni prinesel večjega napredka.

Na drugi strani Kim vztraja, da se bo Severna Koreja razorožila samo, če se bo denukleariziral celoten Korejski polotok. Južna Koreja nima jedrskega orožja in tudi ZDA ga menda nimajo več tam, a se režim v Pjongjangu dobro zaveda, da lahko ZDA razmeroma preprosto izvedejo jedrski napad na Severno Korejo.

Kim si denuklearizacijo razlaga tako, da bi bili Koreji izvzeti iz ameriškega jedrskega dežnika, kar pa je povsem v nasprotju z ameriško zunanjepolitično doktrino.

Obstaja tudi upanje, da bosta Trump in Kim uradno razglasila konec korejske vojne (1950–1953), ki se je končala s premirjem in ne z mirovnim sporazumom, tako da sta ZDA in Severna Koreja tehnično še vedno v vojni.

To je njun drugi vrh, prvič sta se srečala junija lani v Singapurju, kar je bilo sploh prvo srečanje aktualnih voditeljev sprtih držav. Svetovna voditelja sta sicer včeraj prispela v Hanoj, eden z letalom, drugi pa z vlakom

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
28. 02. 2019 08.35
Res je, kot z ženskami.
MAJOH
28. 02. 2019 08.09
+2
Trumpov komentar da je odnos med njim in Kimom poseben je res poseben.Kako ne bi bil,ko pa sta oba ZELO,ZELO POSEBNA PRI PAMETI.
Nabru3
27. 02. 2019 22.14
+9
Trump, rasist, se pogovarja s Kim-om, Putinom, Kitajcem, Asadu ponudil, da se začneta pogovarjat o meddržavnem sodelovanju, z Vietnamci podpisuje miljardne pogodbe...zaenkrat še ni začel nobene vojne, čeprav ga USA mašinerija tiši na polno v Venezuelo. Ta je res antkrist. Za razliko od jagenjčka Obame.
ValterUdovernik
27. 02. 2019 21.49
-2
Kim ga pohrusta, za malco.
kure bedne
27. 02. 2019 21.48
+6
Kim in Trump sta nočna mora za vse frizerje.
matej1111
27. 02. 2019 21.42
+0
Hahhahah, bravo Trump. Kako delaš skrajnim levičarjem. Pojedli se bodo.
Krajnc22
27. 02. 2019 21.37
+5
Tit turnsek je mogu danes dat ven protezo
puspan
28. 02. 2019 08.36
To še ne bi bilo tako tragično, požrl jo je.
nikhrast
27. 02. 2019 21.12
-3
Kim-Trump miting pa res ni bila glavna novica danes, pričanje Michaela Cohena, ljuba teta kaj vse smo slišali, pa republikanci ga še niso zagovarjali.
Krajnc22
27. 02. 2019 21.37
+2
V ameriki vecina to razume kot izpad libtardov..
Mauzahecmauzares
27. 02. 2019 21.07
+0
Absolutizem v vsem svojem sijaju.
Mauzahecmauzares
27. 02. 2019 21.04
+0
Vintage sedanjost.
mpk2
27. 02. 2019 20.31
+4
Še malo pa prvi mekdonalc v Pjongjangu!
hondica
27. 02. 2019 19.54
+15
Odvzeti Nobelovo Obami in jo dati Trumpu. S tem že kasnijo.
nikhrast
27. 02. 2019 21.08
-7
So gledal kaj je danes rekel Mihael Cohen, štiri ure je pričal, Trump bo srečen če bo zdržal do konca mandata.
Nabru3
27. 02. 2019 22.16
+5
rekel, rekel....tako kot tiste babnce ki so obtoževale Kavanaugha?
Krajnc22
27. 02. 2019 19.38
+15
Trump bo resu..levi bi se 50 let filozofirali...trump je car..levski in njihova antifs se pa gnusijo ze vrlikim po svetu...
mariomandzukic
27. 02. 2019 19.37
+18
Trmup je Faca..10X krat bol iskren clovek od unga prevaranta Obame
jg57
27. 02. 2019 19.16
+2
Kollerik
27. 02. 2019 19.18
+2
dvakrat bankrotiral od fotra podedovano premoženje, res je car... pravi junak desnice, ni kaj....
BobbyP
27. 02. 2019 18.59
+10
Džong? Ma džebo vas Dž-ong.😒
Krajnc22
27. 02. 2019 18.50
+8
Levaki se edino bojijo trumpa za to ker mu bo uspelo v tem njegovem pohodu...celi levi shorovski aparat je en navaden cirkus in pronplus so tud njegove pudlice..
Kollerik
27. 02. 2019 19.00
-4
očitno se imajo levaki in trumy radi, pa te to zelo moti....
Kaktus111
27. 02. 2019 18.49
+8
A bosta tudi skupaj spala?
Krajnc22
27. 02. 2019 18.48
+6
Tle se pise zgodovina in je članek porinjen na dno..dominirajo pa lokalni balkanski clanki...tok,da veste kdo in ksj je pro plus...
tomi.passion@gmail.com
27. 02. 2019 18.48
+20
Obama je dobil Nobelovo nagrado za mir. Nihče ne ve zakaj. Predstavljajte si, kako bi levičarji in satanisti noreli od navdušenja, če bi namesto Trumpa bil Obama.