Tujina

Kit beluga iz Severnega ledenega morja zataval v Temzo

Ljubljana, 26. 09. 2018 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V reki Temzi pri mestu Gravesend, približno 30 kilometrov vzhodno od Londona, so opazili belega kita belugo, ki sicer živi v mrzlih vodah Severnega ledenega morja. Zaide lahko sicer tudi v reke, a njegov 'izlet' je kljub temu izjemno presenetljiv. Strokovnjaki upajo, da bo s pomočjo svojih navigacijskih sposobnosti sam našel pot v primernejše okolje.

Prvi ga je opazil ekolog in ornitolog Dave Andrews v torek, ki je dejal, da se je hranil okrog bark pri mestu Gravesend v grofiji Kent.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če kit, ki sicer živi v vodah okrog Arktike, zaide v nevarnost, so na posredovanje pripravljene reševalne ekipe, piše BBC. Ladje na reki so obvestili, naj se mu izogibajo, ljudi pa prosili, naj ne zahajajo v vodo, da bi ga opazovali.

'Upamo, da bo s pomočjo svojih orientacijskih sposobnosti odplaval stran'

Kiti vrste beluga sicer lahko zrastejo v dolžino do šest metrov in se običajnono nahajajo v mrzlih vodah okrog Grenlandije, Spitsbergov in v Barentsovem morju.

Julia Cable, koordinatorka organizacije, ki se ukvarja z reševanjem morskih živali v stiski (British Divers Marine Life Rescue, BDMLR), je ob tem dejala: "Mogoče je, da je izgubil orientacijo, se napačno obrnil. Nimamo nobenega podatka, kakšno je njegovo zdravstveno stanje."

"Nadejamo se, da bodo opazovalci ptic spet na terenu in nam bodo javili, če ga bodo opazili. Upamo, da bomo, če bo nasedel, o tem slišali. Dejstvo, da še nihče ni stopil v stik z nami, je verjetno dober znak," je še dodala Cablova.

Vzdevek "morski kanarčki" so jim nadeli zaradi njihovega cvilečega in vreščečega oglašanja.
Vzdevek "morski kanarčki" so jim nadeli zaradi njihovega cvilečega in vreščečega oglašanja. FOTO: iStock

Lucy Babey, znanstvena vodja v organizaciji Orca, dobrodelni organizaciji za ohranjanje morja, je dejala: "To je do zdaj najbolj južna točka, na kateri smo zasledili belugo v Veliki Britaniji."

"Te živali se v plitkih priobalnih vodah dobro znajdejo, zato upamo, da bo odplaval stran," še pravi Babeyeva. Dodaja, da bi lahko vsak zvok v vodi škodoval njegovemu občutljivemu sonarnemu navigacijskemu sistemu.

'Nočemo, da bi ga reševali ljudje'

Tanya Ferry, vodja za okoljske zadeve v pristanišču v Londonu, ki spremlja kita, je povedala, da je nejasno, kaj naj bi kit jedel. "Tukaj je precej plastičnih vrečk, kar bi lahko bila težava," je opozorila. 

Leta 2006 je 5-metrski severni račji kit nasedel v Temzi in poginil.

"Upamo, da bo, če mu bomo dali dovolj prostora in ga imeli na očeh, našel svojo pot iz Temze v okolje, ki je bolj primerno zanj. Vsekakor nočemo, da bi ga ljudje reševali," je še povedala.

Kite vrste beluga so v Veliki Britaniji nazadnje opazili na obalah grofije Northumberland in Severne Irske, a videnja so bila "zelo redka", trdijo na organizaciji British Divers Marine Life Rescue.

Zaradi oglašanja jim pravijo tudi 'morski kanarčki'

Beluge, znane tudi kot beli kiti, so eni najbolj prepoznavnih in priljudnih kitov. Odrasli merijo med 4 in 6 metrov v dolžino in imajo izrazito zaobljeno čelo.

Vsak zvok v vodi bi lahko škodoval njegovemu občutljivemu sonarnemu navigacijskemu sistemu.
Vsak zvok v vodi bi lahko škodoval njegovemu občutljivemu sonarnemu navigacijskemu sistemu. FOTO: iStock

Najpogosteje so v priobalnih vodah arktičnega oceana, domujejo pa tudi v večjih rekah, saj težav z menjavanjem slane in sladke vode nimajo. Najdemo jih na Aljaski, v Rusiji, Kanadi in na Grenlandiji.

Vzdevek "morski kanarčki" so jim nadeli zaradi njihovega cvilečega in vreščečega oglašanja, ki spominja na zvok ob odpiranju steklenice s plutovinastim zamaškom ali škripanje vrat. Njihovo oglašanje opisujejo še kot klikanje, cviljenje, čivkanje, blejanje, ječanje, stokanje in piskanje, še piše BBC.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
26. 09. 2018 16.22
.le koliko plastike ima v ubogem želodčku.../a išče plac kjer bi jo lahko izStrebil...ali pa dela samo mor...
sredin?ar
26. 09. 2018 16.16
+1
„čeprav zame s čudnim okusom ze te sladokusne zadeve“ Franca, a ti piješ?
Frane Šajn
26. 09. 2018 13.57
+2
Pametna žival , da se le ni odločila za Tokijski zaliv ker bi že končal na mizah Japonskih sladokuscev, čeprav zame s čudnim okusom za te sladokusne zadeve.