Tujina

Kitajci opozarjajo Egipčane: Stabilnost je na prvem mestu

Peking, 12. 02. 2011 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Uradni Peking je skrbno spremljal dogajanje v Egiptu, svojim državljanom pa te svobode ni dovolil. Se je Kitajska bala, da se jim bo ob spremljanju ljudske vstaje v Egiptu morda porodila kakšna 'neprimerna' ideja? Kaj pa pravi Jemen na Mubarakov odstop?

Egipt je svoboden.
Egipt je svoboden. FOTO: Reuters

Svet je pozorno spremljal dogodke v Egiptu, skupaj z Egipčani pa so na napovedane govore zdaj že nekdanjega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka nestrpno čakali tudi drugod po svetu. Med njimi je bil tudi uradni Peking, kitajski državljani pa malo manj, saj so jim oblasti zelo skopo posredovale informacije o dogajanju v Egiptu.

V Egiptu ljudje še naprej slavijo zmago.

Po Mubarakovem padcu je danes kitajski državni časopis objavil članek, v katerem je zapisano, da kitajske oblasti pozivajo k stabilnosti v Egiptu, poudarile pa so tudi, da se tujci ne smejo vmešavati v notranje zadeve te države.

Analitiki in tuji komentatorji že navajajo, da je v odzivu Pekinga čutiti previdnost, prav tako pa pazi, da ne bi v svojih ljudeh prebudil revolucionarnega duha. Izrečene besede so torej izrečene z namenom zagotavljanja in utrjevanja notranjega nadzora v državi.

Kako so se na Mubarakov odstop in spremembe v Egiptu odzvali svetovni voditelji? Ameriški predsednik Barack Obama je po odstopu Mubaraka dejal, da je egiptovski narod izrazil svoje mnenje in se zdaj ne bo zadovoljil z ničimer manj kot s pravo demokracijo. Ob tem je egiptovsko vojsko pozval, naj zagotovi verodostojno politično tranzicijo.

Kitajska: Stabilnost je na prvem mestu

V uvodniku časopisa so tako zapisali, da upajo, da se bodo akterji, in sicer vojska, vlada in ljudje, potrudili zagotoviti socialno stabilnost in da bodo znova vzpostavili normalen red v državi. "Kakršna koli politična sprememba bo brez pomena, če bo država na koncu padla v kaos,“ so še zapisali v China daily, ki izhaja v angleškem jeziku. V primeru poslabšanja trenutnih razmer v Egiptu se bodo njegovi prebivalci znašli v nočni mori, ki pa bo prizadela celotno regijo. To, kar se dogaja v Egiptu, je njihova notranja zadeva, ki jo morajo rešiti brez vmešavanja tujih sil, še dodaja časopis.

Filozof Slavoj Žižek meni, da je bila egiptovska vstaja univerzalna, prav zato so se ljudje po celem svetu lahko z njo poistovetili in razumeli, kaj želijo prebivalci Egipta. Klic po svobodi in pravici je namreč razumljiv vsakemu človeku.
Filozof Slavoj Žižek meni, da je bila egiptovska vstaja univerzalna, prav zato so se ljudje po celem svetu lahko z njo poistovetili in razumeli, kaj želijo prebivalci Egipta. Klic po svobodi in pravici je namreč razumljiv vsakemu človeku. FOTO: Reuters

Danes je svoj komentar na dogajanje v Egiptu podalo tudi kitajsko zunanje ministrstvo, ki pa v svojem sporočilu ni omenjalo Mubarakovega odstopa. "Kitajska pozorno spremlja spreminjajoče razmere v Egiptu in upa, da bodo zadnji dogodki čim prej pomagali pri obnovi stabilnosti in normalnega javnega reda v državi,“ so razložili in dodali, da je Egipt njihov prijatelj, prepričani pa so, da se bodo njuni odnosi še naprej razvijali na zdrav in stabilen način. Kitajska je sicer znana po tem, da vedno poudarja, da je stabilnost na prvem mestu.

Kitajska državna televizija pa je le sporočila, da je Mubarak odstopil, ni pa predvajala posnetkov iz Egipta.

Na Trafalgar Squareu v Londonu se je zbralo na stotine ljudi, ki praznujejo zgodovinski trenutek v Egiptu.

Mnogi kitajski komentatorji so opazili, da je Mubarak odstopil na 32. obletnico iranske revolucije in 21. obletnico izpustitve Nelsona Mandele iz ječe. Na današnji dan pred 99 leti pa se je svojemu prestolu odrekel kitajski cesar, navaja Reuters.

Sicer pa so kitajske oblasti preprečile svojim državljanom, da bi brskali po internetu in tako iskali več informacij o zadnjih dogodkih v Egiptu. Tako je Sina.com (kitajska verzija Twitterja) svoje uporabnike opozarjala, da zaradi zakonskih razlogov ne more prikazovati rezultatov za Egipt. Kakšni so ti zakonski razlogi, pa ni znano. Kljub temu pa se je med uporabniki Sine razvila razprava o dogodkih v Egiptu. Nekateri vstajo podpirajo, drugi spet ne. Nek kitajski bloger je tako zapisal, da dogodki ne bodo vplivali le na arabski svet, temveč bodo imeli širši vpliv, posledice egiptovske revolucije pa bo občutila tudi oddaljena Kitajska.

Kaj pravi Jemen?

Omenjeno državo pretresajo poskusi ljudi, da izvedejo revolucijo po egiptovskem vzoru, oblasti pa njihove poskuse nasilno dušijo. Policija je tako včeraj streljala na množico, ki se je zbrala v podporo tranziciji oblasti v Egiptu. Umrla je najmanj ena oseba. Kljub temu pa so jemenske oblasti danes sporočile, da spoštujejo odločitev egiptovskega ljudstva ter da jih bodo podpirale v njihovem iskanju napredka in razvoja. Prav tako zaupajo egiptovski vojski, da bo na primeren način izpeljala tranzicijo v državi.

Turčija: Volitve naj bodo čim prej

Turčija je Egipt pozvala k čim prejšnjim volitvam.” Poštene in svobodne volitve je treba izpeljati čim prej. Ne sme se tolerirati kaosa, nestabilnosti in provokacij, treba je zagotoviti demokracijo,” je sporočil premier Tajip Erdogan. “V rezultatu volitev bo brez dvoma odsevala volja ljudstva,” je še dodal.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je Egipt pozval, naj izvede legitimne volitve in zagotovi spoštovanje verskih pravic. Poudaril je, da je močan demokratičen Egipt pomemben dejavnik v mirovnem procesu na Bližnjem vzhodu, pri čemer je dodal, da bo Rusija še naprej igrala aktivno vlogo v mednarodnih prizadevanjih za pomoč temu procesu.

Savdska Arabija, ki je Mubaraka med protesti sicer podpirala, pa je sporočila, da pozdravlja mirno tranzicijo moči. Izrazila je upanje, da bo egiptovska vojska uspela ponovno zagotoviti mir in stabilnost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slo.pogreb
13. 02. 2011 00.33
Slo.pogreb
13. 02. 2011 00.33
A svetovnega tirana ZDA pa si pozabo al ga ne stejes tu zravn ,
T_one
12. 02. 2011 22.37
Tapravi skorumpirani biseri govorijo o "demokraciji", "stabilnosti" in "redu"; sami tapravi fašistični diktatorji! Brez skrbi; ko bodo Egipčani "osvobodili" sebe, bodo prišli osvobodit še nas, in celotno ostalo Evropo, he, he..., ali pa nas bodo prišli "osvoboditi" Rusi in/ali Kitajci, he, he, he !!!
tali?ni tom
12. 02. 2011 22.33
če se kitajci uprejo bo to res gospodarski kaos , ampak po mdrugi strani boi sigurno konc recesije v evropi in tudi v sloveniji ker bomo nenadoma postali pomembni domači delavci ker ne bo več šrota iz kitajske in bomo moral začet delat in proizvajat v matičnih državah in s tem bo tut konc globalizacije ki je med drugim povzročila krizo gospodarstva po svetu !!!!!! upam da se kitajci kmal zbudijo !!!!!!!!!!!!!!
super_tip
12. 02. 2011 22.01
Tudi pri nas, oblast, dobro pazi, da ne bi ljudje začeli zahtevati poštenosti.
orahovcan
12. 02. 2011 20.16
dobro americani finansirajo te upornike-zakaj tega ne naredijo se v evropi,oziroma v sloveniji
AcidLifeform
12. 02. 2011 18.55
Če se Kitajci uprejo vladi bo to en velik kaos. Predvsem gospodarski.
Alojz Antoni?
12. 02. 2011 18.04
kaj se imajo kitajci vmesavati v tuje zadeve,naj se pogledajo svoje zadeve o demokracijo-rdeca kitajska???????????????
Hesus_Hristus
12. 02. 2011 15.49
Če bi Kitajska vlada padla, bi DPRK padla, in še mnoge druge, npr: Iran, Savdska Arabija, Laos,... in s tem bi svet postal boljši.
upornik007
12. 02. 2011 15.26
ce bi se kitajci uprl bi bilo veliko huje kot pa v egiptu
slovenija-tone
12. 02. 2011 14.34
delo cie in britanije
carpathian
12. 02. 2011 12.48
Za čigavo stabilnost se bori kitajska se je treba vprašat...najverjetneje za ljudstvo, lol...
karkri
12. 02. 2011 12.29
kitajci nebodo nikoli demokratična drzava zakar jih tudi podpiram evropski in ameriški odposlanci so jih hoteli prisilit k demokraciji pa se to nikoli nebo zgodilo kitajska je rekla lahko se gremo demokrate samo potem izpustimo miljardo zapornikov in vsem damo vize in jih spustimo v svet zaradi tega se nobena evropska država neupa več govoriti proti kitajski kaj šele da bi jim kaj dirigiral edino še ameriški teroristi ki terorizirajo ze tako ali tako cel svet še nekaj poskušajo pa isto brez uspeha
Ca6e
12. 02. 2011 12.22
istria2love12.02.2011, 12:030 seveda ste hrvati kdaj peli os slovencih, ko so vam po drugi svetovni vojni dali istro?!? Nikoli, so bosanci kdaj peli hrvatom, ker ste jim pomagali pri vojni z srbijo?!? Nikoli!!! Zakaj bi meni bil osbno lepši zahodni blok, ker te ubijejo samo zaradi drugačne ideologije, med tem pa v vzhodnem imaš ti pravico pisati svoje mišljenje kjerkoli in kadar koli, brez kakšnih posledic, to kar počneš sedaj!!! Pri nas smo vsaj navidezno svobodni, pri se suženjstva še sedaj niso rešili!
istria2love
12. 02. 2011 12.03
legvan 33 zau so U2 pro zahodni propagandni stroj ! Kateri v imenu clovekovih pravic podpirajo zahodni blokovski sistem ! Vedno pojejo za Bosno,Burma ,Tibet na drugi strani pa niso zapeli niti enkrat v podporo napadenega ljudstva v Iraku,Afganistanu, Niti se ne zavzemajo za zaprtje guantanama itd itd skratka U2 falsi mirovniki !
major1
12. 02. 2011 11.27
Kitajci, vi ste svoje protestsnike povozili s tanki, vi lahko poučujete, ker vas je strah za svoj obstoj.
alanford457
12. 02. 2011 11.13
v družini imamo tudi diktaturo oče je diktator in prav je tako če je oče lulek družina raspade mama rata k..... otroc kradejo itd itd prav tako je v podjetju če ni direktor diktator gre podjetje cigrunt in prav tako je v državi če ni predsednik diktator gre država k hudiču primir- slovenija
DarkT
12. 02. 2011 10.46
Velika zmaga EGIPTA proti BARABI! To je sodelovanje...to so protesti za odstope! Ne pa neke skupine na FB kot pr nas , ko se nobedn ne zmeni za njih!!!!! :) Ker skupino na FB lahko danes naredi vsak(ČISTO VSAK) takšne proteste pa ne :)! Borut ODSTOPI!
legvan33
12. 02. 2011 10.27
Nekaj se vendarle premika. Ste pozabili na izpustitev Aung San Suu Kyi, ki je bila v hišnem priporu od leta 89 do letos. U2 so se zavzemali za njeno izpustitev in prav Bono in njegova druščina so naredili velik korak k upoštevanju človekih pravic, demokraciji, miru...
bdso1
12. 02. 2011 10.16
Ne podpiram Mubarakov režim,toda izkazal se je za veliko bolj človeški.Kot pa komunistični režimi,ki so vse podobne proteste zatrli nečloveško,s agresivno policijo,agresijo vojske na svoj civilni narod, kruto z orožjem in odprtim ognjemin z veliko žrtvami!!??