Svet

Kje so odvzete krave in kaj se bo z njimi zgodilo?

Ljubljana, 21. 11. 2023 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Rebeka Tomaduz, M.S.
Komentarji
368

Malo je možnosti, da se bo 24 glav goveda, ki ga je inšpekcija minuli teden odvzela s kmetije Možgan, tja vrnilo, pravi inšpektorica Danuša Štiglic, ki je odvzem odredila. Kaj pa bo zdaj z živalmi, ki so, kot je ocenila, do sedaj živele v slabih razmerah? Kam so jih odpeljali in kaj se bo z njimi zgodilo?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kaj bo s čredo krav?
    02:59
    Iz 24UR: Kaj bo s čredo krav?
  • Iz SVETA: Odvzete krave
    02:01
    Iz SVETA: Odvzete krave

 

Inšpektorica pred kamero sicer ni želela stopiti, a po naših informacijah se živali nahajajo na treh različnih lokacijah, ena od teh je znana. To je Društvo za zaščito konj, preostala živina pa naj bi bila na Štajerskem in v Mokronogu. 

To sicer naj ne bi bili njihovi začasni domovi, temveč novi in trajni, oba kmeta sta namreč zainteresirana kupca. Kam pa bo šel denar od kupnine? Najprej se bodo poravnali stroški prevoza in veterinarske oskrbe, preostali del pa bo šel kmetu, ki so mu živali odvzeli. 

Iz vrst stroke sicer prihajajo številna opozorila, da odvzem živali brez potnih listov ni ustrezen, a se inšpektorica brani, da lahko identiteto živali ugotovi tudi s pomočjo ušesne številke in da mnogokrat kmetje za svoje živali sploh nimajo ustreznih papirjev. 

Dotično govedo naj se na kmetijo ne bi več vrnilo, ali se bo kmet še lahko ukvarjal z živinorejo, pa naj bi bilo odvisno do preteklih dogodkov. Če ga je inšpekcija zaradi podobnih kršitev že obiskala, bo verjetnost manjša.

Govedo
Govedo FOTO: Profimedia

Sicer pa ima inšpektorica do jutri do konca dneva čas, da zaključi postopek in domnevnemu kršitelju izda odločbo. Ni pa izključen niti notranji nadzor, ki ga je že napovedal začasni minister Marjan Šarec.

Inšpektorica Danuša Štiglic je sicer včeraj pojasnila, da je bil odvzem upravičen, da je bilo ogroženo življenje živali. Kot je pojasnila, so bile v ogradi skupaj nezdružljive živali – stare krave z rogovi, biki, premlade telice za prepust, teleta ... "Prostor je bil v celoti poplavljen z meteorno vodo, blatom, fekalijami. Živali niso imele popolnoma nobenega suhega mesta za počitek. V hlevu je suhe prostore zasedala različna krama in odpadni motorji, živali so bile brez vode in hrane," je naštela za oddajo Svet. 

Po njenih besedah živali šepajo, nekatere se držijo zgrbljeno, kar lahko kaže na bolečine v notranjih organih ali pa infestacijo s paraziti. Imajo bolezni parkljev, mastitise, vnetje vimen ali pa presušena vimena. Večina goveda je dobila oceno 1 do 2 ali 2 od možnih petih točk, nadaljuje Štigličeva. Le redke boljšo, a nobena ni presegla ocene 3. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (368)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Toni Soklic
30. 11. 2023 14.28
Kmetje. KMEČKO UPOR
son?ek11
29. 11. 2023 15.58
Kot smo prebrali, so bili poleg policaje in tistih, ki so živeli nalagali na kamion, tudi novi lastniki živali oz.tisti , ki bodo prevzeli živali. Kaj sedaj to pogrevate? Torej živali niso šle kar nekam ampak se točno ve!!!!
M_teoretik
22. 11. 2023 15.24
+6
A zarad izbrisanih se še kr kregajo!?
JApajaDAja
22. 11. 2023 12.51
+4
stavka kmetov malo južneje-na hr!
zdravkob
22. 11. 2023 11.42
+7
A je tole slovenski pristop k temu evropskemu trendu zmanjšanja števila govedi. Na Nizozemskem je menda načrt da gre 20000 glav govedi v zakol. Ali še več. Na Irskem tudi. Zeleni preboj in to. Krave rigajo metan ali kaj že.
smuuki
22. 11. 2023 10.31
+11
Po tej poti v vsakem deževju lahko razlastninijo vse pašne živali. Lahko je 3 ha pašnika kjer se živali napajajo in okoli pašnih jasli je pri vseh blato. Tudi na farmah biotehnične fakultete. Brez izjeme lahko počakajo dež in nalagajo živino. Toliko o vsem znanju iz kmetovanja. Z veseljem dam na voljo velik pašnik, živino in pridite pokazat kam postavim pašne jasli in kam postavim napajalno korito. Po vsakem dežju po navodilih najvišje stroke bo slika ista. Nekaj dni po dežju bo na isti lokaciji slika popolnoma druga. Ponudba velja. Naredimo javni poskus vsem na očeh. Z veseljem se bom kaj novega naučil od teh "ljubiteljev živali"
smuuki
22. 11. 2023 10.33
+9
Vse do dokazane norosti bom trdil, da so zlorabili položaj in zakonodajo ter se znesli nad nezaščitenim posameznikom.
Darko32
22. 11. 2023 10.58
+8
Tega nasveta, kar ti praviš ne boš dobil, ker so to osebe, k iniso preveč obogatene z znanjem na področju geološke sestave tal in reševanja tega problema. Tudi sam hudičevo dobro vem kaj pomeni deževje in kako hitro teren postane močvirje. Videli smo kaj se zgodi v kratkem času, kjer se poruši stabilnost terena v poplavah prizadetih območij. Če gledamo travnike, kateri so na KRŠKEM polju pa je so to bolj tereni v ravnici in posledično je problem nastanka močvirij. Zato so na tem področju se javno osmešil vsi člani društva in tudi ta Inšpekotrica, katera je dokazala, da še sledljivosti ne vodi tako kot je potrebno. Potem pa se pejmo HASAB-e in nevem kaj še vse. Jaz vidim edino rešitev v tem, da se vrnejo živali nazaj. Takoj se začne sanacija plazu in denar odvzeti temu društvu in inšpektorici od plače. Nato pa poslati strokovnjaka iz področja gradbeništva in iz področja PARKLJARJEV, da skupaj določita tehniko rešitve problema. To bi lahko pomagalo za rešitev problema še na drugih lokacijah, kjer se srečujemo z plazovi in to na pašnikih.
smuuki
22. 11. 2023 11.12
+8
Ta srečni lastnik minusa mi lahko pokaže kako se stvari streže. Preidimo iz teorije v prakso. Pokažite nam to kar vi znate in mi ne uspemo
son?ek11
29. 11. 2023 15.59
No ja!! Sam je povedal, da ga niso prvič obravnavali
mali.mato
22. 11. 2023 10.20
+12
Danuša Štiglic je sicer znana oz. “razvpita živaloljubka”, kot jo označuje časnik Dnevnik. Gre za inšpektorico, ki jo je želel predsednik vlade Robert Golob poleti postaviti na čelo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, vendar je zaradi revolta v veterinarskih vrstah misel na to (za zdaj) opustil. Nasprotovala ji je tudi prejšnja kmetijska ministrica Irena Šinko, kar naj bi bil po navedbah nekaterih medijev eden od razlogov, da je Golob Šinkovo spodil z ministrstva. Med kandidati za ministrski stolček je pred časom krožilo tudi njeno ime: “Štigličevo sicer podpirajo zaščitniki živali iz vrst nevladnih organizacij, ki pa jih, kot je znano, podpira premierjeva partnerica Tina Gaber,” je pred dobrim mesecem pisal Dnevnik.
Darko32
22. 11. 2023 10.39
+7
SEm malo pogledal in poslušal njene izjave in moram reči, da je sedaj več kot jasno zakaj ni poposala živali in izpolnila zapisnika tako, kot se gre v priemru kaznivih dejanj. To je storila zato, da se maščuje veterinarjem in z njeno izjavo, da se ne vodi sledljivost živali in da je nepravilnosti veliko. Z to izjavo je dokazala, da napada veterinarje in prikazuje kot kriminalce. SLEDLJIVOST ŽIVALI MORA BITI OD ZAČETKA DO KONCA. Z svojim početjem pa dokazala, d aprav sama ne izvja sledljivosti živali in posledično ne preverja ali se lahko določene živali v tistem trenutko sploh transportirajo. Če je drugi podatek točen, da sedaj poskuša njen partner malo mutiti z papirji in pisati neke zdravstvene diagnoze pa smo priča dejsnki sistemsko koriupciji, katere nismo še videli. Namreč mož te ženske je v čistem konfliktu v kazenski zadevi in je celo sam v kazenskem pregonu. Zato sedaj te BIZGECI iz teh društev hočejo malo mutiti. VALERIJA je zapečatila usodo večjega števila pomočnikov, kateri so ji pomagali pisati fitkitvne račune in žal pri tem primeru pa se je podrlo vse. , ka
eurosapiens
22. 11. 2023 10.11
+6
mogoče jih ima tina doma ... zdaj ko je njen kilavi v bolnici
lokson
22. 11. 2023 09.51
+8
Mi je pa zanimivo, kako prav pod vsako temo kolesariat začne o janšistih. Tole je kar za zdravje nevarno.
Krneki 00
22. 11. 2023 09.48
+13
Nevladniki nimajo kaj iskat zraven inšpekcije..... dobr da še kak zlatko ne hod okol...banana država
Darko32
22. 11. 2023 10.04
+10
ACTUAL točno to. Z tem so dokazali, da so šli zavestno prirejat zapisnike z ciljem,da lahko naknadno priredijo celotno dokumentacijo. Kot smo včeraj brali so nekateri hoteli prodati, da kmet ni imel označenih živali. Z tem so si hoteli pripraviti teren za ponarejanje. Sedaj pa vidimo, da je sama predstavnica društva javno zavajala javnost in to samo dokazuje, da bodo naredili vse , da bi prikrili kriminalno dejanje.
Nightrider
22. 11. 2023 09.44
-9
Klavnica je najboljša rešitev
smuuki
22. 11. 2023 10.23
+5
Je kar možno da so šle te živali čez klavnico v svobodo
Ququ_ququ
22. 11. 2023 09.39
+12
Zanimivo bo spremljhati, če so kake povezave med vmešanimi v zadevo in potencialnima kupcema. Ker živino, sigurno, ne bosta dobila po realni ali tržni ceni. Upam, da se bo našel nekdo, ki bo to spremljal.
smuuki
22. 11. 2023 09.39
+10
A morda kdo pozna tega srečnega kupca ukradene robe iz Mokronoga
smuuki
22. 11. 2023 09.33
+14
Očitno je že vse pokradeno, da so že krave postale zanimive za krast
zdravkob
22. 11. 2023 09.23
+12
Uuu, gre pa na nož. Zdaj bo beseda kmeta proti besedi inšpektorja. Grozljivka. Ni čudno, da se Golob ne upa vrniti nazaj z bolniške. Zdaj se bo videlo ali imamo še vedno komunizem v Sloveniji ali smo šli naprej.
emilzapata
22. 11. 2023 09.08
+13
Bil nekaj dni nazaj pri sorodniku v bolnisnici, kije po padcu z lestve ostal paraplegic, bil price naslednjega razgovora: sestra, posr.... sem se, odgovor sestre: nic hudega, saj je dr... vas, boste ze potrpeli kaksno uro, da pridete na vrsto. Samo v razmislek o ,zgodbi o umazanih kravah
Minovak
22. 11. 2023 09.06
+13
Kje so sankcije, saj so tatovi znani? Če oblast ne reagira, potem so lopovi tudi oni sami in držijo štango. Sicer je pa vse jasno, kadar so levi na oblasti, kot že desetletja. Naše življenje se konča z dnem, ko ostanemo tiho o stvareh, ki so pomembne. (Martin Luther King)
Bolfenk2
22. 11. 2023 09.05
+26
Nevladnica svojega psička pudla tušira vsak dan pa še pošprica z deodorantom. Kako eni nori nevladnici pojasnit, da so krave drugačne živali, da jih ne moti blato in da ima kmet bolj pomembno delo, kot umivati krave. Problem pa nastane, ko da nora vlada nori nevladnici pooblastila, da lahko kmetu zapleni krave. Huje kot v Severni Koreji je golobnjakov komunizem.
User1035444
22. 11. 2023 09.05
+10
Levi vedno kradejo.
pamba
22. 11. 2023 08.52
-17
vsak kmet ve če imaš krmišče za živali na enem mestu dlje časa oziroma celo leto mora biti na trdnem terenu da lahko očistiš iztrebke živali in pohojeno odpadno krmo drugače imaš tako sliko kot je bila v tem primeru to bi moral vedeti Žveglič verjetno on nima živali v takih razmerah vabim pa poslance SDS ,NSI in ostale zagovornike da se v živo udeležijo tečaja pozitivnega zdravilnega vpliva blatnih kopeli pod strokovnim vodstvom Vide.
lokson
22. 11. 2023 09.49
+5
Ja pamba, v varnem zavetju betonskega kurnika blata ni, kajne.