Tujina

Protestniki prinesli molotovke in kamne, policisti pripeljali vodni top

Hongkong, 31. 08. 2019 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.Š. / STA, N.Š.
Komentarji
11

Kljub aretaciji nekaj vidnejših aktivistov in hongkonških poslancev se je na ulice tega mesta kljub prepovedi ponovno podalo več deset tisoč ljudi. Da bi zaobšli prepoved, so protestniki pozvali k "množičnemu nakupovanju" in verskim shodom, kjer "molijo za grešnike Hongkonga", za katere ne potrebujejo takšnih dovoljenj kot za proteste.

Protestniki so pozno popoldne po lokalnem času blizu urada mestnega zakonodajnega sveta v policiste metali molotovke in kamne ter v njih svetili z laserji. Policisti so odgovorili s solzivcem in vodnim topom. Protestniki so tudi prebili policijske barikade, ki so varovale prostore sveta.

Hongkong
Hongkong FOTO: AP

Druga večja skupina protestnikov je v trgovinski četrti Causeway Bay zaprla cesto in vzklikala protivladne slogane. Skupno naj bi se na ulice tega posebnega upravnega območja Kitajske odpravilo več deset tisoč demonstrantov.

Že zgodaj dopoldne po lokalnem času je nekaj tisoč protestnikov v črnih majicah napolnilo zunanje športno igrišče v središču mesta. Demokratična koalicija Državljanske fronte za človekove pravice (CHRF), ki organizira množične proteste v Hongkongu, je sicer uradno odpovedala današnji protestni shod, ker zanj ni dobila odobritve policije.

Nemiri pa so se nadaljevali vse do večera, ko so se protestniki v mestu ponovno začeli spopadati s policijo in jih obmetavati s kamenjem in molotovkami. Policija je poleg uporabe solzivca in vodnega topa protestnike začela streljati z gumijastimi naboji. Policisti, nekateri preoblečeni v demonstrante, so aretirali več ljudi.

Protesti v Hongkongu
Protesti v Hongkongu FOTO: AP

Policija napovedanih demonstracij ni odobrila zaradi varnostnih razlogov, saj so se pretekli vikend protesti pogosto sprevrgli v spopade s policijo. Vseeno pa so posvarili prebivalce, naj pričakujejo resne motnje v mestu. Policija je blizu predstavništva kitajske centralne vlade v Hongkongu postavila barikade in v pričakovanju novih spopadov tja pripeljala vodni top.

Časopis centralnega komiteja Komunistične partije Kitajske People's Daily je pred protesti objavil komentar, ki opozarja, da je Peking zmožen obvladati kakršnekoli proteste, če tega ne zmore vlada v Hongkongu.

V petek je policija sicer aretirala več vidnejših aktivistov gibanja za demokracijo, med drugim Joshuo Wonga in Agnes Chow, pa tudi tri člane zakonodajnega sveta.

Demonstracije so se začele junija zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočila izročanje osumljencev Kitajski. Od takrat je policija zaradi protestov aretirala več kot 900 ljudi.

Hongkong se je pod okrilje Kitajske iz rok Velike Britanije vrnil leta 1997. Kot območje s posebno upravo bi moral še vse do leta 2047 uživati posebne pravice, v kar pa številni tamkajšnji prebivalci dvomijo. Osrednja zahteva hongkonških protestnikov, ki še niso odnehali, so svobodne volitve in neodvisna preiskava policijskega nasilja na prejšnjih demonstracijah, v množici pa je ob tem redno slišati tudi pozive k neodvisnosti.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
31. 08. 2019 21.33
-1
dobrodošli v XXI stoletje in dobo 5g. v dobi visoke tehnologije in popolnega nadzora bodo vsi, ki se skrivajo za maskami lahko prepoznan po hoji. na spletu je že demonstrativni prikaz te tehnologije s kitajske. honkonški bedaki, ki se skrivajo za maskami in poskušajo razbijati vse na ulici bodo preprosto lahko prepoznani po načinu hoje.
BUONcaffee
31. 08. 2019 21.04
+1
Za vsem skupaj stoji Anglija.
piamlakar
31. 08. 2019 17.11
+9
TOČNO TAKO. SAMO NA TAK NAČIN PRIDE DO SPREMEMB.
kure bedne
31. 08. 2019 15.13
+30
Tako se to dela. Ne pa naša jajca od 20 protestnikov.
Mauzahecmauzares
31. 08. 2019 16.11
+6
To reče tisti, ki bi moral prvi na proteste ne pa pametovat in čakat, da drugi spuca sfinjarijo.
Al83
31. 08. 2019 14.57
-6
Hong Končanom gre za življenje ali smrt. Seveda nočejo ekstradicij v Kitajsko. Ljudje, ki jih kitajska ugrabi-izgine v svoje zapore se znajdejo nasekljani na koščke, njihovi organi pa se znajdejo na črnem trgu.
KAPIBARA
31. 08. 2019 15.13
+6
Kot vem, so proti zakonu, ki prdeviedav izročanje najhujših kriminalcev Kitajski.. Omenjeni so kriminalci, ki delajo hizdarije iz naslova vere.. Si želiš musli vreksega blazneša v bajti ?? Gled organov, nam je pa zgodba z Balkana bližja - Kosovo..
Al83
31. 08. 2019 15.33
+4
Izročal bodo politične zapornike. Tiste, ki so za svobodo in demokracijo in nočejo živeti v totalnem diktatorstvu. Izročal bodo vse kar je proti aneksaciji Hong Konga v Kitajsko. Organe pridobljene iz eksekjucij pa uporabljajo tudi za vse možne eksperimente in so morali že umakniti več medicinskih dnevnikov, ko se je zvedelo, da eksperimentirajo na zapornikih. Zadnji primer je bil pred parimi meseci, ko je Kitajska izjavila, da se nima Svet kaj utikat v njihove eksperimente, ker ekspirimentirajo na kitajcih. Po tem so pogruntali, da so se zarekli in so celo zadevo spet zanikali.
Al83
31. 08. 2019 15.36
+4
To kar je Hitler počel med drugo Svetovno ti počnejo sedaj. Samo da teh nobede3n ne kritizera, ker so vsi mediji levi.
Al83
31. 08. 2019 14.51
-4
Posebne pravice so se za Honkongčane končale 97ga ko so postali kolonija kitajske. Seveda bo požrešna komunistična partija kitajske požrla Hong Kong, ki ima največji GDP na površino na svetu v rimerjavi z komunisti, ki so seveda kot vedno po GDP na prebivalca na dnu revščine.