Tujina

Kljub številnim varnostnim tveganjem Trump uporablja osebni mobilni telefon

Washington, 07. 12. 2019 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik Donald Trump kljub številnim opozorilom osebja in varnostnih služb uporablja osebni mobilni telefon za opravljanje klicev. Prav tako govori z ljudmi, ki ga ne kličejo z varovanih linij. Številnim se to zdi ekstremno tvegano, saj je tako lahko tarča tujih varnostnih služb.

V preiskavi, ki so jo uvedli kongresni demokrati za odstavitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, so se pojavile tudi skrbi glede njegovega komuniciranja. Priče so namreč razkrile, da nekaj pomembnejših uradnikov vztrajno ne upošteva navodil osebja, ki služijo zaščiti občutljivih telefonskih pogovorov, ki bi jih lahko prestregle tuje obveščevalne službe – med njimi naj bi bil tudi Trump, poroča CNN.

Transkripcija Trumpovega pogovora z ukrajinskim predsednikom
Transkripcija Trumpovega pogovora z ukrajinskim predsednikom FOTO: AP

Mnogo nekdanjih uradnikov je za CNN povedalo, da je zelo verjetno, da so številne obveščevalne službe, vključno z rusko, prestregle klic ameriškega ambasadorja za Evropsko unijo, Gordona Sondlanda, ko je ta kontaktiral Trumpa iz ukrajinske restavracije. Po protokolu bi moral ameriški veleposlanik, ki želi govoriti s predsednikom, uporabiti varno linijo in tako telefonirati z ambasade. ’Navadni’ telefonski klici so seveda veliko bolj ranljivi. Sondlandov spodrsljaj je bil še večji, saj je telefoniral kar v javnosti, in to v državi, ki jo že nadzorujejo nasprotnice ZDA, med drugim Rusija. Preko nezavarovanih linij je telefoniral tudi Trumpov odvetnik Rudy Giuliani.

"Vse komunikacijske naprave pomembnejših vladnih uradnikov so pod nadzorom tujih vlad. To ni nič novega," razlaga Bryan Cunningham, izvršni direktor raziskovalnega inštituta za informacijsko varnost na Univerzi California-Irvine. "Kar je novo, je lahkota, s katero dandanes prestrezamo klice. Treba se je zavedati, da je komunikacija res varna le, če obe strani uporabljata varno linijo oziroma napravo," je poudaril.

Trump ni najbolj vesten pri upoštevanju navodil glede varne komunikacije ...
Trump ni najbolj vesten pri upoštevanju navodil glede varne komunikacije ... FOTO: AP

Odkar je Trump postal predsednik, so ga glede uporabe nezavarovanih linij opozorili že večkrat. Po poročanju virov blizu njega uporablja dve številki, osebno in tisto, ki bi jo moral ter je zagotovo varna. "Osebnega telefona nisem imel že več let. Uporabljam samo telefone, ki jih odobri vlada," je Trump tvitnil. Kljub temu CNN vztraja pri poročanju – v preteklosti je ameriški predsednik svojo osebno številko dal tujim voditeljem in pri tem popolnoma prezrl vse varnostne protokole. Po poročanju Washington Posta tudi višji svetovalci v Beli hiši niso vedeli za vse klice, ki jih je Trump ’opravil’ na lastno pest, medtem ko po pisanju New York Timesa Rusi redno prisluškujejo osebnim klicem ameriškega predsednika.

Viri iz Bele hiše so sicer dejali, da se je kratek čas na začetku svojega mandata Trump držal pravil glede komuniciranja in ni uporabljal osebnega mobilnega telefona, a si je premislil, ko je ugotovil, da tako uradniki vidijo in spremljajo vsako številko, ki jo pokliče. Nekdanji šef osebja v Beli hiši John Kelly je namreč na redni bazi pregledoval seznam predsednikovih klicev. Kelly je bil sicer v času svojega mandata prisiljen zanikati navedbe, da naj bi Trumpa oklical za idiota, kar je v knjigi zapisal preiskovalni novinar Bob Woodward.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
08. 12. 2019 12.05
+3
Mi lahko kdo pove, kakšno izobrazbo ima Trump. Po obnašanju bi mu dal v primerjavi z našo osemletko, štiri razrede. Če ne bi dobil od staršev tega, kar menda ima, bi po vsej verjetnosti stanoval in živel v kakšnem železniškem podvozu New Yorka.
nikhrast
08. 12. 2019 16.36
-2
Izobrazba ne pomeni nič, saj lahko praktično vsak diplomira na kakšnem kolidžu ali univerzi. Trump je pa diplomiral na prestižni Wharton School of Business v Pennsylvaniji.
puspan
08. 12. 2019 18.54
+1
Tudi v Ameriki se to da. Denar je zlata vladar, ampak pameti se z njim ne da kupiti.
DejmoSeDol
08. 12. 2019 10.24
+1
Poleg tega pa kot odvetnika najema "strokovnjaka za kibernetsko varnost" Rudyja Giulianija, ki je večkrat "z ritjo" ponesreči klical novinarje, ki so nato lahko nemoteno prisluškovali zasebnim pogovorom štorastega "kibernetskega strokovnjaka". Ta celotna administracija je parodija cirkusa, saj slednji v primerjavi deluje kot resna odvetniška firma
matej1111
08. 12. 2019 07.15
+2
Trump pa v svojem slogu tvitne, da je potrebno nasprotnikom malo povečat kisik bombo. Hahahahha
abmam
07. 12. 2019 21.46
+4
Če že objavite tak članek, bi ga vsaj opremili z verodostojno fotografijo. Na sliki pač ni mobilni telefon.
jan.k94
07. 12. 2019 21.08
-3
Lol, CNN sploh ne spada med kredibilne medije, fake news...
26277
07. 12. 2019 21.42
-2
Ma nemoj, ti si rojen bk, za Ognjišče in novo...
nikhrast
08. 12. 2019 16.38
-2
Pa ves dan gledaš Fox News, pa še Fox zdaj dvomi o Trumpu.
fairplayy
07. 12. 2019 21.02
+2
PODNEBNA KRIZA ZDAJ BIFTEK NE
pravisprehajalec
07. 12. 2019 20.46
-1
#Kljub številnim varnostnim tveganjem Trump uporablja osebni mobilni telefon# Če te imajo ljudje radi, ne potrebuješ varnostnikov, pa dvojnikov pa zakrivanja in skrivanja....
Skunk Works
07. 12. 2019 20.55
-1
To ne bo držalo...na takšnih funkcijah potrebuješ varovanje.....še ti ga boš potreboval, če recimo zadaneš evro jack pot.....se ti takoj spravijo na otroke recimo...in zahtevajo odkupnino...
cirenij
08. 12. 2019 07.36
-1
Vedno se najde kak psihopat, ki te zradira.
Skunk Works
07. 12. 2019 20.38
-4
Ah dajte, no dajte, človek, ki je bil desetletja vrhunski predator v svetu bisnisa v najbolj konkurenčnem okolju na planetu, kjer so informacije zlato, in tam služil milijarde, bo sedaj nekaj nepazljivo brbljal naokoli, kot da ne bi vedel, da mu lahko prisluškujejo, kot najvplivnejšemu politiku na planetu?....pa kaj mislite, da so vsepovsod v politiki, in državem gospodarstvu tako bebasti amaterji ali pokvarjene barabe, kot v slovenski levaški negativni selekciji?...ma dajte no...
gozdar1
07. 12. 2019 21.09
+7
Imel je samo srečo, davse v je rodil s srebrno žlico v ustih brez tega nebi nikoli slišali zanj. Podobno kot bush mlajši, toliko o pozitivni selekciji.
Skunk Works
07. 12. 2019 21.16
-9
seveda je to pomagalo, ampak tam bi hitro dokončno propadel če ne bi bil spsoben...njegov starejši brat, ki ga je najprej njegov oče imel imel za naslednika, ni bil iz pravega testa...šolal se je za pilota, potem ga je pa pokopal alkohol....pa ne misliš ti menda to primerjat z f21 levimi menedžerji, ki so iz državnih milijard naredili milijone?...oni so se rodili pa s komunistično srebrno žlico v ustih, pa je večina propadla....
Malinha
07. 12. 2019 21.35
+2
'gozdar', res je. Desnaki pač tega ne bodo dojeli, ker je to izključeno iz njihovega koncepta. Nekateri so tako izven pameti, da poveličujejo, naravnost fetišizirajo neko kvazi lepoto in še bolj kvazi dobroto Melančike. Če bi to bila žena predsednika demokrata, pa bi v njej videli vsako gubico in le to na vse kriplje zasmehovali. In v resnici; zakaj ima takšno frizuro, s katero skriva zunanje kotičke oči? Zato, da se ne vidi kako je tam koža plastično zategnjena. Skratka, samo pozitivci.
Domendo
07. 12. 2019 21.40
-6
To si do zdaj samo ti videl-a in spet drugim podtikaš, da so takšni. Noben normalen človek ni sposoben napisat takšnega komentarja.
gozdar1
07. 12. 2019 21.42
+6
Za sabo ima verjetno več bankrotov, kot cel klub f21 , podobno se najraje igra s tujim denarjem.
Zmaga Ukrajini ...
07. 12. 2019 21.42
+8
RealWork,... eno samo lupetanje te je. Res velik podjetnik je tale Trumpeljn,... trikrat ali štirikrat je bankrotiral, oznanil osebni stečaj, zafrknil upnike in .... ja - odprl novo firmo. Poleg tega, da je tudi on neke vrste "doktor davčnih utaj", itd. In take "podjetnike", častite veleumni desnuhi. Kar pa se njegovega brata tiče, je bil pa verjetno edini normalen v familiji. Vendar, ker se ni obnašal dovolj egoistično in kapitalistično, ga je fotr odstavil (fotr je zgradil veliko stanovanjskih blokov za oddajanje v najem in ko so stanovalci Trumpeljnovemu bratu omenili, da jih zebe, ker so okna preslaba in slabo tesnijo, je frajer zamenjal vsa okna v bloku,.... seveda se je fotru "snelo" in ga je nemudoma odstavil in nastavil tega tepca. Ta ima vse karakteristike zblojenega, topoumnega, egoističnega in nesposobnega kapitalista, ki živi na račun drugih, na račun upnikov in ljudi, ki mu po neki čudni logiki zaupajo).
Malinha
07. 12. 2019 21.52
+5
Tik pred zadnjim bankrotom Melanček ni imel s čim mazati svojega obraza. Par dni je tako bil primoran uporabljati - kremo za čevlje. Obraz je tako postal pravo usnje. Sicer pa, le čevlje sodi naj kopitar.
proofreader
07. 12. 2019 20.26
+2
Da imajo ZDA rekordno število zaposlenih v zadnjih 50 letih pa ne bo članka?
gozdar1
07. 12. 2019 20.44
-1
Da samo nadaljuje trend , ki se jezačel že pod obamo tudi ne.
Skunk Works
07. 12. 2019 20.08
-12
Kaj je najvažnejše spoznanje, ki smo se ga naučili v zadjih 100 letih?...Vse kar ni dobro za levičarje in socialiste, je dobro za navadne ljudi.....
Zmaga Ukrajini ...
07. 12. 2019 20.20
+0
Imaš prav,... vse, kar ni dobro za levičarje, je za navadne ovce dovolj dobro.
Skunk Works
07. 12. 2019 20.24
-3
Res je. To je pa vaš način gledanja na navadno "rajo", kateri vladate....zato se pa hodijo vaši vodilni levičarji zdravit v Švico in Ameriko, za navadne ovce, kot jim pravite, so pa leta dolge čakalne vrste v javnem zdravstvu več kot dovolj dobre....
Zmaga Ukrajini ...
07. 12. 2019 20.34
+3
"...vaš način gledanja..."? Čigav? Malce poglej, kaj je delal tvoj Jajo, in kaj še vedno dela (čeprav v opoziciji). Morda ti bo enkrat potegnilo. Pa da ne bo nesporazuma - NIKOGAR (razen Levice) ne zagovarjam, ker so zame več ali manj vsi "glih". Razen Jajota seveda, ki pa je ultra škodljivec, narodni izdajalec in državni sovražnik št. 1.
Arabo Hest
07. 12. 2019 20.05
+1
HA,ha,ha,ha,... že iščejo opravičila za Drenikovo.... Izdajalci!
Domendo
07. 12. 2019 19.59
+3
Trump je napovedal spremembe. V predvolilni kampaniji je govoril, da bo v USA nazaj pripeljal delovna mesta in to je demokratom največji problem, ker bodo moral začet delat, pošteno.
korintos23
07. 12. 2019 20.00
+0
Zmaga Ukrajini ...
07. 12. 2019 20.04
+2
Ima problem, ker med premnogimi designi ne more izbrati tistega, ki mu je najbolj všeč😁. In obljubil je, da bo naredil "prečudovit" zid. Tako bo treba na "prečudovitost" še malce počakati.
Domendo
07. 12. 2019 20.12
-2
Saj, vse kar je dobro se branijo. Onemogočajo mu, da bi obljube izpolnil. Če ti ne vidiš ti jaz nemorem pomagat. Vaši levaki tud obljubljajo pa kljub temu, da jih nihče ne ovira, da bi bolj pravično razdelil proračun ne izoolnijo svojih obljub.
LockheedMartin
07. 12. 2019 20.18
+3
Zid bi bil ze zdavnaj zgrajen, ce spodnji dom (demokratska vecina) ne bi cel cas oviral gradnje... Obama je tudi gradil zid, pa kampe za ilegalce ob meji, takrat noben ni mel problema s tem..
ho?emVšolo
07. 12. 2019 19.52
+1
Na začetku mandata je uporabljal svoj mobitel in to je bil znamke samsung.
krneki_123
07. 12. 2019 19.50
+1
Koliko konfliktov je Trump zanetil v svojem mandatu? Hmm, nobenega.. Koliko pa ostali pred njim? Največji njegov greh je Stormy.😂 Oja, če bi bila Hilary, bi pa lewaki bili presrečni. Bumbumbum.
gozdar1
07. 12. 2019 20.50
+0
Odstopil od sporazuma z iranom in nabil sankcije brez kakega resnega načrta, iran ne stoji križem rok rezultat je še več napetosti v regiji.
krmeki
07. 12. 2019 19.47
+3
samo chucku norrisu noben ne prisluškuje
Domendo
07. 12. 2019 19.35
+0
Demokrate so že vsi spreglegledali kako pokvarjeni so. Tako kot pri nas SD, SMC, SAB in LMŠ. Trump bo pa levaške medije spet nadmudril. Ljudje vse vidijo in znajo razmišljat.
miselna policija
07. 12. 2019 19.31
+4
stormy daniels in ostale konkubine ne morejo uporabljati varne linije!!
Uomo 46
07. 12. 2019 19.27
+4
Tako je če ničesar ne skrivaš ...
Domendo
07. 12. 2019 19.25
+2
Trump je že za vse kriv kaj si njegovi nasprotniki samo zamislijo v svojih beticah. Kdo je tu zdaj neodgovoren, k je razkril kakšen telefon uporablja. Čisto medijsko podtikanje.
Zmaga Ukrajini ...
07. 12. 2019 19.58
-3
Itaq. Ubogi Trumpie, ... kaj vse mu podtikajo, a ne? Sam pa čist kot solza, tako plemenitega duha, tako pameten, olikan in sposoben precedilnik. Še svetovni voditelji se delajo norca iz njega, ampak čas bo pokazal, da je Alah velik. Pa Trumpelj najbrž tudi:)
Zmaga Ukrajini ...
07. 12. 2019 20.02
-3
Se razume - "Velik oné", ... seveda ne v anatomskem smislu🤣
Domendo
07. 12. 2019 20.20
-5
Čas bo samo pokazal, da ko bo vam alahovcem zmanjkalo nafte ste nazaj v kameni dobi. Vidim, da si se že spreobrnil ali si pa že od nekdaj prikriti radikalni musliman.
Zmaga Ukrajini ...
07. 12. 2019 20.40
+2
... ko bo zmanjkalo nafte... kamena doba,... Hmmm,... ti pa boš takrat kaj naredil? Napredno vpregel vola na voz?🤣🤣🤣
Domendo
07. 12. 2019 20.42
-3
Vsi se bomo vozili z električnimi vozili ali pa na vodik. Samo vi boste konje jahal.
Zmaga Ukrajini ...
07. 12. 2019 20.50
+3
Kaj naj bi sicer počeli s konji, kot jahali? Vi desnuhi imate res sprevržene fore.
Chavez2
07. 12. 2019 19.22
-3
Res mi ni jasno, zakaj levičarji tako cvilijo nad Predsednikom Tumpom..
Zmaga Ukrajini ...
07. 12. 2019 20.41
+4
Ehhhh,... ko bi bil to tvoj edini problem....