Tujina

Ključna priča proti Miloševiću

Haag/Beograd, 14. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na haaškem sodišču se je v procesu proti nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću začelo pričanje nekdanjega političnega svetovalca srbske stranke Nova demokracija, ki je bil v času Miloševićevega režima član vlade.

46-letni Ratomir Tanić velja za eno ključnih prič tožilstva. Njegovo pričanje, ki bi moralo po prvotnih načrtih iz varnostnih razlogov potekati za zaprtimi vrati, so na koncu vendarle odprli za javnost.

Slobodan Milošević
Slobodan Milošević FOTO: Reuters

Tožilec Geoffrey Nice je spomnil, da je bil pred pričanjem Tanić tarča groženj, zato ga bodo vključili v program premestitve v neko tujo državo, s čimer naj bi zagotovili njegovo varnost. Tanić je med pričanjem poudaril, da je "sodeloval v zaupnem političnem dialogu s kosovskimi Albanci med letoma 1995 in 1999 pod okriljem srbskih varnostih služb (SDB) in dovoljenjem Slobodana Miloševića". Poudaril je še, da ni bil "ne tesen sodelavec ne prijatelj" Miloševića.

Na Nizozemsko naj bi v sredo odpotoval tudi nekdanji vodja hrvaških Srbov Milan Martić, kjer se bo predal Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Kot je povedal njegov odvetnik za beograjski Glas javnosti, bo Martić v sredo odpotoval v Haag z redno letalsko linijo prek Amsterdama. Haaško sodišče Martića obtožuje zaradi napadov na Zagreb leta 1995. Martić se je odločil, da se bo prostovoljno predal haaškemu sodišču, potem ko je jugoslovanska vlada pred nekaj dnevi k temu pozvala vse haaške obtožence.

Beograjski časnik Večernje novosti pa je danes poročal, da je v ponedeljek spodletela akcija beograjske policije, v kateri so želeli prijeti obtožence haaškega sodišča, ki so še na prostosti. Policija se je ob pomoči policistov v civilu in posebnih enot po poročanju časnika v treh skupinah odpravila na tri naslove. Te naj bi po poročanju časnika skupaj še s petimi naslovi poslalo haaško sodišče, ki naj bi imelo podatke, da se na naslovih nahaja osem obtožencev. Po nekaj več kot eni uri se je akcija končala brez uspeha.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni