Tujina

Kmalu dogovor o iranskem jedrskem programu

Teheran, 19. 04. 2014 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iran je z ZDA, Rusijo, Francijo, Veliko Britanijo, Kitajsko in Nemčijo že praktično razrešil vprašanje svojega jedrskega programa. Podrobnosti še niso znane, verjetno pa bo Teheran zmanjšal število centrifug v spornem novem jedrskem reaktorju.

Sporni obrat za pridobivanje težke vode v Araku.
Sporni obrat za pridobivanje težke vode v Araku. FOTO: Reuters

Spor med Iranom in svetovnimi silami o reaktorju na težko vodo v Araku je že "praktično razrešen", je danes povedal glavni iranski jedrski pogajalec Ali Akbar Salehi. Po njegovih besedah je Teheran šesterici velesil P5+1, s katerimi se pogaja o svojem jedrskem programu, predlagal določene spremembe v Araku.

"Iran je skupini držav P5+1 predlagal spremembe v Araku, ki so jih te sprejele. To vprašanje je praktično razrešeno," je Salehi povedal za iransko televizijo Al Alam.

Teheran se sicer s stalnimi članicami Varnostnega sveta Združenih narodov - ZDA, Rusijo, Francijo, Veliko Britanijo, Kitajsko - in Nemčijo pogaja o dokončnem sporazumu glede svojega jedrskega programa. Sporazum bi lahko določal, da Iran zmanjša število centrifug ali predela novi reaktor v Araku ter omogoči inšpektorjem ZN več nadzora.

Za mednarodno skupnost reaktor v Araku predstavlja razlog za zaskrbljenost, ker bi lahko Teheran iz porabljenega goriva reaktorja teoretično pridobil plutonij, primeren za izdelavo jedrskega orožja. Zahod je zato od Irana doslej zahteval zaprtje reaktorja ali predelavo v obrat na lahko vodo.

Iran vztraja, da je reaktor, katerega gradnjo nadzoruje Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA), namenjen le miroljubnim zdravstvenim raziskavam.

Tehnični pogovori med Iranom in šesterico svetovnih sil naj bi se nadaljevali med 5. in 9. majem v New Yorku, je razkril namestnik iranskega zunanjega ministra Abas Arakči. Nadaljevanje pogajanj za oblikovanje trajnega dogovora pa je predvideno za 13. maj.

Iran se je novembra lani s šesterico dogovoril, da v zameno za sprostitev več milijard dolarjev zamrznjenih sredstev in ukinitev nekaterih sankcij začasno omeji jedrski program, dokler ne bo nčnega dogovora.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bruhalnica24
20. 04. 2014 18.18
+1
Iran v zadnih 300 letih ni nikoga napadel, bombo potrebuje za samoobrambo pred Američani in Zionisti...
Bruhalnica24
20. 04. 2014 18.19
+1
Če bi Gadafi imel bombo bi ostali samostojni...
SimaVednoPrvi
19. 04. 2014 18.37
+9
ZDA in ostale države pod njihovim vplivom lahko imajo jedrsko orožje, Iranu pa grozijo s sankcijami?
slovenec09
19. 04. 2014 20.07
-10
.jest
19. 04. 2014 20.54
+6
Teheran, ne seri ga. Če se odpoveš jedrskemu orožju, boš napaden.
appollyon
20. 04. 2014 10.25
-2
rusija kitajska pakistan so pod ameriškim vplivom?!? Konec koncev pa se ne gre samo zato kdo ima jedrsko ampak zato ker je iran podpisal sporazum o neširjenju jedrskega orožja, tako kot rusija in amerika in ostale države! In če lahko iran brez posledic krši sporazum potem ga lahko tudi ostali!
appollyon
20. 04. 2014 10.25
-2
.jest napaden bo če se mu ne odpove tako kot v preteklosti ko jim je izrael sesul par jedrskih objektov!
.jest
20. 04. 2014 13.08
+2
Ja, eni si vzamejo pravico, da lahko imajo jedrsko orožje, drugim pa ga isti prepovejo. In pogoje uvajajo taki, ki so ga tudi že uporabili.