Tujina

Koizumi za vrnitev južnih Kurilov

Sankt Peterburg, 31. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Japonski premier Džuničiro Koizumi in novi kitajski predsednik Hu Jintao sta se na srečanju v Sankt Peterburgu dogovorila, da morata obe državi sodelovati pri mirnem in temeljitem reševanju napetosti s Severno Korejo.

Azijska voditelja sta se posvetila predvsem domačim regionalnim temam
Azijska voditelja sta se posvetila predvsem domačim regionalnim temam FOTO: Reuters

Japonski premier Džuničiro Koizumi in novi kitajski predsednik Hu Jintao sta med drugim govorila tudi o ukrepih Pekinga za zaustavitev epidemije sarsa ter sodelovanju Japonske v projektu povezave japonske in kitajske prestolnice s super hitrim vlakom.

Hu je po Koizumijevih besedah pokazal razumevanje glede stališča Japonske, da želi biti vključena v prihodnje pogovore o severnokorejskem jedrskem programu. Japonska in Južna Koreja namreč nista sodelovali na nedavnih pogovorih v Pekingu, ki so se jih poleg Severne Koreje in Kitajske udeležile tudi ZDA. O morebitnih sankcijah proti Severni Koreji in o drugih podrobnostih voditelja tokrat nista govorila.

Koizumi pa naj bi ruskemu predsedniku pokvaril praznovanje, ker je spregovoril o boleči temi južnih Kurilov. Nerešeno vprašanje otokov Kunašir, Etorofu, Šikotan in Habomai med Ohotskim morjem in Tihim oceanom, ki jih zahteva Japonska, je doslej oviralo dobre odnose med Moskvo in Tokiom.

Srečanje Koizumija in Putina

Koizumi se je v Sankt Peterburgu že srečal tudi z ruskim predsednikom Putinom in pri tem zahteval vrnitev južnih Kurilov, ki si jih je po drugi svetovni vojni priključila Sovjetska zveza.

Strinjala sta se tudi, da se je potrebno tako vprašanja domnevnega razvoja jedrskega orožja s strani Severne Koreje kot tudi njene zadržanosti glede usode japonskih državljanov, ki so jih pred desetletji ugrabili severnokorejski vohuni, lotiti miroljubno in izčrpno.